Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energiebelasting pas in 2020 omlaag

Dit jaar gaat de energiebelasting zeer waarschijnlijk nog niet omlaag. Volgens minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat is het te ingewikkeld om de tarieven voor consumenten te wijzigen. Op zijn vroegst gaat de energiebelasting dus pas in 2020 omlaag. Dat werd afgelopen nacht duidelijk toen er een debat gevoerd over de klimaatplannen van het kabinet.

De Belastingdienst ziet geen mogelijkheden om de energiebelasting al dit jaar te wijzigen. Het probleem ligt dus niet bij de energieleveranciers. Binnenkort komt er meer duidelijkheid waarom het vervroegd verlagen van de energiebelasting niet mogelijk is.

Hoeveel omlaag?

Vanuit de oppositie (GroenLink, SP en PVV) werd meerdere keren tijdens het klimaatdebat gevraagd in hoeverre de energiebelasting dan omlaag gaat. Wiebes kon echter geen concrete bedragen benoemen .

De SP en PvdA willen echter een concreet bedrag horen, zodat burgers weten wat ze moeten verwachten. “Dat is het kabinet aan de burger verplicht, zo vlak voor de verkiezingen.”

Eind april komt het kabinet echter pas met de uitwerkingen van de voorstellen, waaronder ook de CO2-heffing voor bedrijven.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

4 reacties

 • BBroekhuizen

  Dat is heel normaal , een € betalen aan de belasting is nu , een cent terug 2 jaar . Ga in de politiek en je hebt de hooft prijs , de meesten grijpen er naast. Ik was van plan om panelen te nemen maar wacht toch maar even , weet niet welke kant de politiek op gaat .

  Reageren
 • MMarie

  En krijgen we dan een CO2-toeslag voor grijze energie? Ik werd zojuist gebeld door een onafhankelijke organisatie die aanbiedingen doet om groene energieleveranciers aante bieden zodat je geen CO2-belasting hoefde te betalen. Ik gaf gelijk aan dat ik niet geloof dat dat het geval is, maar check het voor de zekerheid.

  Reageren
 • RRinus Groenevelt

  Het is wel frappant dat belastingverhogingen zonder al te veel problemen kunnen worden doorgevoerd maar belastingverlagingen in 1 keer zeer complex blijken te zijn.

  Reageren
 • CC.J. van Dijk

  Kijk naar de VS, Rusland , China, alle Afrikaanse landen, enz. enz . enz. en dan naar dat wij voorstellen wat die CO2 gekte betreft.( HELEMAAL NIETS DUS ) Een stel Chimpansees begrijpen het beter dan dat Rutte spul, wat ons land de vernieling in helpt.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.