Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energiebelasting 150 euro hoger in 2019

2 reacties

Mensen met een koopwoning gaan volgend jaar gemiddeld 150 euro meer aan energietaks betalen. De belastingen op stroom en gas gaan gemiddeld 25 procent omhoog. De eindafrekening wordt daardoor een stuk duurder. Dat blijkt uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis.

Een gemiddelde huiseigenaar betaalt nu jaarlijks 614 euro aan energiebelastingen, waaronder de reguliere energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie (ODE). Volgend jaar stijgen de overheidsheffingen voor huiseigenaren naar 766 euro gemiddeld. Met name de ODE-heffing stijgt.

De overheid gaat de extra inkomsten gebruiken om groene energiesubsidies te bekostigen. Daarnaast wil de regering burgers stimuleren om minder gas te gebruiken, bijvoorbeeld door beter te isoleren of een zonneboiler aan te schaffen.

‘Onrechtvaardig’

Volgens Eigen Huis is het onrechtvaardig dat de belastingverhoging vooral mensen met minder financiële middelen raakt. Huishoudens die geld hebben om energiebesparende maatregelen te nemen – en daardoor minder stroom en gas gebruiken – worden minder getroffen. Dat komt omdat de energiebelasting per eenheid wordt betaald.

Algemeen Directeur Cindy van de Velde van Eigen Huis stelt: “Het is aan het kabinet om niet alleen de lasten te verhogen, maar ook om mensen te helpen om hun huis energiezuiniger te maken. Tot nu toe is dergelijk overheidsbeleid nog ver te zoeken.”

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag (18 september) worden de nieuwe energiebelastingen definitief bekend gemaakt. Het is mogelijk dat het kabinet de belastinverhogingen alsnog herziet of aanpast.

In het kader van kosten besparen, loont het in elk geval ieder jaar om de energierekening onder de loep te nemen en de tarieven van energiebedrijven met elkaar te vergelijken.

Bron: Telegraaf

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

2 reacties

  • Jj de lange

    de energiebelasting 150 euro duurder maken is geen motivatie om minder gas te gebruiken,minder gas gebruiken doen we al jaren,en oversluiten wordt ook ieder jaar uit gezocht,dus de redenatie van 450 euro voordeel is niet van toepassing,wel klopt het dat wij minder gas gaan gebruiken maar met als gevolg dat wij in de kou zitten ,enkel omdat we niet meer geld kunnen betalen en geen voorzieningen kunnen treffen bij gebrek aan geld en wij in een huurwoning zitten en afhankelijk zijn van de huurbaas.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.