Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energiebedrijven zetten zonnepaneelhouders in de schaduw: van heffingen tot lagere vergoedingen

Energiebedrijven maken het steeds lastiger voor huishoudens met zonnepanelen. Vandebron verraste door deze week als eerste een heffing in te voeren op het terugleveren van zonne-energie.

Maar ook bij andere leveranciers is er iets gaande. Bij Essent en Energiedirect kunnen zonnepaneelhouders sinds kort geen driejarig contract meer afsluiten en Vattenfall sneed begin augustus drastisch in de terugleververgoeding.

Eneco ‘kijkt naar meerdere scenario’s’ en sluit een toeslag op terugleveren niet uit.

Heffing op teruglevering

Vandebron-klanten met zonnepanelen schrokken zich begin deze week waarschijnlijk rot. De leverancier gaat bij de volgende tariefwijzing een extra kostenpost invoeren op het terugleveren van zonnestroom. Voor nieuwe klanten geldt de maatregel per direct.

De maandelijkse toeslag is afhankelijk van het aantal teruggeleverde kilowattuur, maar kan oplopen tot maar liefs 46 euro per maand.

Dagblad Trouw vroeg hoe de andere energiebedrijven tegen een dergelijke heffing aankijken:

 • Essent geeft aan niet direct te volgen met een vergelijkbare toeslag, maar benoemt wel dat Vandebron een ‘voorloperspositie’ inneemt. “We houden deze ontwikkeling in de gaten.”
 • Eneco herkent de problemen rondom steeds meer klanten met zonnepanelen die stroom terugleveren. De leverancier ‘kijkt naar meerdere scenario’s’ en sluit een toeslag niet uit. 
 • Vattenfall zegt te gaan ‘volgen hoe de toeslag uitpakt’.

Dit lijkt vooralsnog geen goed nieuws voor zonnepaneelbezitters.

Langlopend energiecontract niet meer beschikbaar

Essent en Energiedirect – samen goed voor 3,3 miljoen klanten – passen een ander foefje toe om het voor huishoudens met zonnepanelen minder interessant te maken.

Het driejarige contract wordt namelijk niet aangeboden zodra je op de website aanvinkt zelf stroom op te wekken. Dit geldt ook voor klanten die hun bestaande contract met drie jaar willen verlengen.

Reden? Er wordt teveel teruggeleverd.

Op X (voorheen Twitter) doen mensen hun beklag:

Het heeft er de schijn van dat Essent (en Energiedirect) hiermee ook voorsorteren op een mogelijke heffing.

De groeiende populariteit van zonnepanelen bij huishoudens brengt stijgende kosten mee voor energieleveranciers door de onregelmatigheid in stroomteruglevering. Huishoudens worden namelijk gecompenseerd voor hun ‘dure’ verbruikte stroom, zelfs als er wordt teruggeleverd op momenten dat de stroomprijs negatief is.”

Bart Koenraadt (energievergelijk.nl)

Steeds lagere terugleververgoedingen

Naast heffingen en contractveranderingen is er een andere zorgelijke trend voor zonnepaneelbezitters: dalende terugleververgoeding.

Vattenfall, met 2 miljoen klanten in Nederland, verlaagde per 1 augustus de terugleververgoeding voor overtollige stroom van zonnepanelen met 55 procent. De vergoeding daalde van 16,8 naar 7,6 cent per kilowattuur (kWh). Bij een vast contract krijgen klanten nog minder: een schrale 4,5 cent per kWh.

Vattenfall is overigens niet de enige die de vergoeding terugschroeft, want ook bij andere energieleveranciers is er dit jaar sprake geweest van versobering:

 • Greenchoice: van 11,5 naar 8 cent
 • Delta: van 13,5 cent naar 9 cent
 • Engie: kale leveringstarief naar 8 cent
 • United consumers: van 13,5 cent naar 8 cent
 • Pure Energie: van 15 naar 9,5 cent
 • Powerpeers: van 21 naar 11 cent

Greenchoice heeft circa 600.000 klanten in Nederland. Delta en Engie hebben er meer dan 300.000.

Heb je geen zonnepanelen? Dan ben je spekkoper en kun je profiteren van lagere energietarieven.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

227 reacties

 • SStekker eruit

  Dan halen ze mijn zonnepanelen er maar weer van af die ik huur van mijn woningstichting. Als die andere kosten er nog over heen komen dan helpt stroom opwekken niet meer bij mij of de stekker gaat eruit.

  Reageren
 • FFemke

  Misschien is het een idee om dan geen panelenweides aan te leggen en windmolens. Laat de burger maar terugleveren. Dit is toch gewoon stelen.

  Reageren
 • FFrans Janssen

  Waar blijft die Jetten die ons vertegenwoordig in deze.
  Word tijd dat hij zich ermee bemoeit en de vergoedingen op minimaal 0,20 cent zet en geen terugleverkosten in de wet vastleggen

  Reageren
 • TT. Van Schaik

  Waarom schakelen ze de grote zonneweides en windmolens van die dieven van energieleveranciers niet uit als er te veel stroom is.?

  Reageren
  • AAppie

   @T. Van Schaik

   Dat dat kost hun geld en dat willen ze niet .

   Reageren
 • NNipius

  En wat blijkt de energiebedrijven investeren aan blok in zonneparken en windmolens wetende dat we met energieoverschot zitten. En dan de consument laten betalen als we stroom leveren. Wat een rattenstreek wordt hier ons door de strot gedrukt. Dan heb je nog consumenten die geen PV installatie op het dak hebben maar wel deel genoot zijn van een zonnepark en zo toch gebruik maken van het voordeel.

  Reageren
 • JJack

  Het is toch eigenlijk vd zotte dat wij als brave burgers allemaal aan de schone zonnepanelen gaan, met grote stimulans vd overheid, nu worden gestraft voor ons goede gedrag. Snap dat het terugleveren kostbaar aan het worden is voor de leveranciers, maar het blijft opeens wel erg stil vd overheidszijde….verstrengeling van belangen? In en in triest dat het braafste jongetje in de klas van Europa nu op het strafbankje terecht is gekomen…..

  Reageren
  • RRon

   @Jack
   Het is helaas niet ons probleem maar het probleem van de netwerkbeheerder die jarenlang heeft zitten slapen en daar nu niet de gevolgen van voor zijn rekening neemt ( terwijl we wel hebben betaald voor het netwerkbeheer )
   Maar ons dus eigenlijk oplicht!

   Reageren
 • JJacco

  3 weken terug ,3 jarig contract afgesloten. Geen idee of dat een goed idee was. Heb 11 panelen extra geplaatst.

  Reageren
 • MMaartje

  Ik heb notabene bij een aan Vandebron gelieerd bedrijf zonnepanelen laten leggen, wel degelijk met het oog op de energietransitie. Subsidie kregen we niet (dubbelglas hebben we in de loop van enkele jaren volledig zelf betaald, bij de isolatie van vloer, dak en muren kregen we wel subsidie). Wassen, stofzuigen, grasmaaien e.d. doen we als het ff kan op zonneenergie. Stroomvreters als airco, wasdroger, vaatwasser bezitten we bewust niet, auto evenmin. We leven, ook al zijn we resp. 70+ en 80+, al jaren sociaal en milieubewust. Maar dit voe!t als afstraffing voor je goeie gedrag, al brengen ze het nòg zo vriendelijk! Dat het netbeheer faalt, is niet de schuld van individuele burgers en inkomenspolitiek hoort thuis bij de overheid! Die faalt, al jaren!

  Reageren
  • CChris de Goede

   @Maartje
   Er is geen enkele regie of toekomstvisie voor een duurzame ontwikkeling bij onze Overheid. Wel subsidies voor dure elektrische auto die aangeschaft worden door mensen die het goed kunnen betalen en waaraan de minder draagkrachtigen kunnen meebetalen! Dit gaat steeds meer wringen.

   Reageren
 • JJos

  Niet allemaal beginnen over energietransitie, dat is gewoon een ordinaire manier van geld bij de burger stelen.
  Je inversteert om rendement te maken, en dat loont nu minder.

  Jos

  Reageren
 • MMarcel

  Daar word je niet gelukkig van en ik heb de zonnepanelen zelfs via essent laten plaatsen was bijna 8000 euro kwijt dit is niet netjes van essent ze liggen er nog geen drie maanden hadden ze eerder moeten vertellen had ik ze denk ik niet genomen.

  Reageren
  • GGerard

   @Marcel twee dagen na mijn bestelling kwam deze medeling.
   Lekker hoor

   Reageren
 • JJ meinds

  Essent kon al niet lager met hun 5,5 cent pure diefstal . De zonneparken zijn de oorzaak van dat vele terug leveren niet de particulieren met een panelen .

  Reageren
  • FFr.Collart.

   @J meinds

   Dit was een goed antwoord het wordt tijd dat de kleine particuliere op straat komen tegen de energieleverancier en het beleid van de Vreg.

   Reageren
 • KKecy

  Ik kreeg een vriendelijke mail van van de Bron. Dat zonnepanelen zo belangrijk zijn voor de energie transitie. Ze bedoelen daar ws hun eigen zonneparken mee.

  Reageren
 • WWim Meijer

  Huishoudens worden aangepakt omdat er hele velden met zonnepanelen worden aangelegd. Hoezo overbelasting bij teruglevering.1 veld ligt zoals als een heel dorp als ewijk.

  Reageren
  • JJelle bruijnis

   @Wim Meijer
   En dat niet alleen. De panelen van die parken liggen allemaal op het zuiden zodat ze zoveel mogelijk opleveren ipv een oostwest opstelling..iets minder maar meer verspreid over de dag.

   Reageren
  • JJelle bruijnis

   @Wim Meijer
   En dat niet alleen. De panelen van die parken liggen allemaal op het zuiden zodat ze zoveel mogelijk opleveren ipv een oostwest opstelling..iets minder maar meer verspreid over de dag. En dan veroorzaken wij die piek?

   Reageren
 • JJos

  Gewoon flink investeren in een oplossing waarbij je off-grid kunt gaan. Dan kunnen ze naar hun inkomsten fluiten.

  Reageren
  • HHenk

   @Jos

   Dan verzinnen ze wel weer iets anders.

   Reageren
 • MMarcel

  Meer energie terugleveren dan je verbruikt op jaarbasis mag van mij aangepakt worden. De salderingsregeling moet echter blijven. Zo blijft het interessant te investeren in panelen die je eigen verbruik compenseren en daarmee wordt de wereld ook wat beter

  Reageren
  • RRaymond

   @Marcel

   Deze extra kosten worden in rekening gebracht VOOR salderen.
   Dus zelfs met 1 paneel moet je betalen als je even niets verbruikt omdat je aan het werk bent.

   Reageren
  • MMarcus

   @Marcel ik kocht juist wat meer panelen voor de toekomst omdat er een warmte pomp en electrische auto in de toekomst aankomen, echter hebben wij niet het geld om dit ineens aan te pakken dus sparen we nu vd warmtepomp en daarna de auto.

   Reageren
  • JJan

   @Marcel

   Helemaal mee eens.De panelen liggen er niet om er mee te verdienen,maar om gewoon op 0 uit te komen met de jaarafrekening.

   Ik zeg ook weg met die vergoeding,en de saldering laten bestaan!

   Reageren
 • HHarrie Mulleneers

  Misschien kunnen we met alle panelenbezitters de panelen een willekeurige dag de uitzetten, is maar een idee denk dat ze dan goed in de problemen komen.

  Reageren
 • PPiet

  3 maanden terug net voor 8000 euro zonnepaneel instalatie laten plaatsen, hele zooi kan wel weer op marktplaats.

  Reageren
  • BBen

   @Piet ik bied 100 euro

   Reageren
  • WWRM

   @Piet Straks vragen ze nog dat u toe betaald om er van af te komen

   Reageren
 • AAndre

  Enkele meter dan 2 panelen van 450 watt stekker in het stopcontact plug en play en je verdient geld zonder dat ze het door hebben

  Reageren
 • DD

  Ik heb een oude meter die loopt terug dus altijd 100% terug voor mijn geleverde stroom

  Reageren
  • BBen

   @D
   Het gaat om alles wat je meer levert dan wat je nu tegen elkaar wegstreept.
   Dus als u meer levert dan gebruikt moet u bij 2200 kWh 252 euro betalen. Dat is afgerond 11,5 cent excl btw die u daarover nog wel moet betalen dus dat wordt 14 cent afgerond. U krijgt voor die kWh misschien 7 cent exclusief btw. Maar die btw krijt u niet dus netto 7 cent. U betaalt dus per geleverde kWh bij 2200 per jaar terug levering 7×2200 is 154 euro voor uw geleverde kWh ook met een oude meter.
   Oplossing is b.v. een boiler die te veel aan PV omzet in warmte en bespaard u gas. Ongeveer 10kwh nodig voor een vat. Is dus 220xde boiler vol.

   Reageren
   • RRaymond

    @Ben

    Er wordt gekeken naar het terug leveren VOOR salderen. Dus zodra je 1 paneel hebt liggen lever je al terug. Je kunt niet continue alle stroom zelf verbruiken

    Reageren
 • KKas

  Ik zie het probleem niet zo… Ik heb in drie jaar tijd zo’n 4000 euro verdiend met de zonnepanelen. Dat zijn bizarre bedragen waarvan ik tevoren ook wel wist dat dat nooit zo zou blijven. Ik ben dus niet verbaasd over dit soort maatregelen en vind het ook geen probleem. Natuurlijk is het jammer om geen gratis geld meer te krijgen, maar niet meer dan logisch

  Reageren
  • HHarrie

   @Kas

   Wel lekker naïef Kas zeker een vriendje van Jetten

   Reageren
  • MMarcel

   @Kas

   Helemaal mee eens. Hier ook 37 panelen en goed verdiend. En nog steeds. Onze Installatie was in 2022 na 1.5 jaar al terugverdiend door de hoge energieprijzen en veel zonuren. 3 jaar sneller dan verwacht. Nu tot einde economische looptijd gewoon in de praktijk gratis elektriciteit. In de zomer variabel contract en in de winter dynamisch.

   De meeste mensen die hier zeiken hebben de businesscase voor hun panelen nooit goed doorgerekend, maar kochten hun vaak veel te duur geïnstalleerde installaties omdat gratis geld trlalalala. En nu zeuren omdat ze niet goed nagedacht hebben.

   Sterkte aan alle niet vooruitkijkende zeikers en klagers. Haal de panelen maar weer weg dan. Is goedkoper volgens jullie logica toch?

   Reageren
 • RRoelof

  Niet zo moeilijk, gewoon een particuliere coöperatie oprichten. Is elke deelnemer aandeelhouder. Kunnen we de winst of het verlies onder elkaar verdelen.

  Reageren
  • GGerard Sinkeler

   @Roelof,
   Ok doe maar, ik word lid…

   Reageren
 • EEdwin

  Wat ik wel gek vind is dat deze energiebedrijven wel hele velden met
  nieuwe zonnepanelen in de weilanden leggen hoe zit het daar dan mee ? Als het allemaal zo erg is met de de overspannen heid het net wat gaat daar dan mee gebeuren

  Reageren
  • WWietse

   @Edwin
   Helemaal mee eens, het grote geld drukt de kleine man er weer uit. Ze pikken alles zelf in door deze grootschalige investeringen.
   Beter verspreid over heel Nederland panelen plaatsen over bestaande daken zodat je minder over grote afstanden hoeft te transporteren en het landschap niet verpesten dus lokaal gebruiken.
   Investeerders zijn er te laat achter gekomen dat met zonnepanelen geld te verdienen valt, met deze regel wordt het de kleintjes moeilijk gemaakt en worden ze met gemak uit de markt gedrukt.
   Oftewel een monopoly en dat heeft de ACM ook door.

   Reageren
   • FFrank Kraan

    @Wietse

    Nee. Dat heeft de ACM NIET door.

    En daar gaat hey fout.

    De ACM laat het graaien van die monopolisten toe.

    Jetten laat de zonnepanelen eigenaren ook stikken .

    Hef die ACM maar op

    Reageren
 • JJohn

  Heb geen zin om alles te hernoemen wat al vele keren beschreven is. Ben meer voor oplossingen. Wat denk je ervan om met wat aanpassingen, je stroom te delen met je buren ? Als je dat met een kabeltje doet, is het verboden. Dan wordt je gezien als leverancier, is trouwens wel een idee, als je van illegale praktijken houd. Officieel moet je het aanvragen.

  Reageren
  • KKas

   @John, als je teruglevert aan de energiemaatschappij ben je evengoed leverancier… daarom moet je ook een registratie hebben als ‘bedrijf’ bij de Belastingdienst als je zonnepanelen hebt.

   Reageren
   • BBen

    @Kas klop en boven een hoeveelheid WP/kWh moet je ook aangifte doen.

    Reageren
  • AAry

   @John
   In België is dit allang geregeld. Tegen een geringe vergoeding kun je doorleveren naar afnemers zonder panelen. Waarom doet men dit niet in Nederland? Zo voorkom je ook te grote groei van zonnepanelen.

   Reageren
 • PPiet

  Ik mis bij de meeste opmerkingen een actie die je zelf kan doen n.l. zo weinig mogelijk terug leveren door de opgewekte energie zelf te gebruiken Dus was draaien als de zon schijnt de vaatwasmachine overdag en niet avonds etc.

  Reageren
  • RRuud van Roijen

   @Piet
   Mee eens, echter je moet dan wel in de gelegenheid zijn om dat te doen. Wij werken alle twee niet meer. Dus wassen en vaatwasser draaien overdag. Mensen die beide werken hebben die mogelijkheid niet.

   Reageren
  • EEdith Schiffers

   @Piet
   Makkelijk gezegd, maar wordt toch een ander verhaal voor de werkende mens.

   Reageren
  • RRaymond

   @Piet

   Dat is gewoon onmogelijk.
   Mijn 7 panelen leveren bij zon meer dan 3kw/h zelfs met wasmachine, vaatwasser en airco aan ga ik dan niet verbruiken

   Reageren
 • PPeter

  Arme energiebedrijven… die hebben al zoveel moeite met het maken van de kleine winstjes die ze hebben….. /sarcasme off/

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.