Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energie prijsplafond geldt mogelijk toch bij blokverwarming

Huishoudens met een gezamenlijke energierekening vallen mogelijk alsnog onder het prijsplafond voor energie. Dinsdag 11 oktober werd een motie van Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer aangenomen.

In de motie staat dat er voor bewoners van flats met blokverwarming, studentenhuizen en woongroepen een gerichte oplossing moet komen, zodat ook zij kunnen profiteren van het energie plafond.

Oneerlijk

Vanaf 1 januari 2023 geldt het definitieve prijsplafond. Nederlanders betalen voor elektriciteit dan maximaal 40 eurocent (tot 2900 kWh) en 1,45 euro voor gas (tot 1.200 m3).

Iedereen die boven dit bedrag uitkomt betaalt het tarief in het energiecontract. Vaak is dat de volle pond.

Per aansluiting

De gestelde verbruikslimieten gelden echter per hoofdaansluiting, wat oneerlijk is voor huishoudens die een aansluiting delen en dus een gezamenlijke energierekening hebben.

Het probleem speelt vooral bij de 450.000 woningen met blokverwarming, waarbij één grote CV-ketel 5 tot 15 huizen, appartementen of kamers verwarmd. Er is dan maar één energiecontract die gezamenlijk wordt betaald. Voor deze groepen biedt het prijsplafond daarom vrijwel geen verlichting van de energiekosten, omdat het totale gasverbruik vele malen hoger ligt.

Om die reden diende Pieter Omtzigt een motie in, die nu dus is aangenomen.

Niet verplicht om motie aan te nemen

Toch is de zaak daarmee nog niet gedaan. Het kabinet is namelijk niet verplicht om de motie van Omtzigt aan te nemen, wat de vraag oproept of er daadwerkelijk wat gaat veranderen.

Als er niets verandert, staat vast dat honderdduizenden mensen te maken krijgen met betalingsachterstanden. De kosten in een energiecontract zijn minstens 2 keer zo hoog als de tarieven die zijn gesteld in het prijsplafond. Voor veel huishoudens is dit niet op te brengen.

Bart Koenraadt (energie-expert)

Het ministerie Economische zaken Klimaat gaf aan dat het zeer complex is om een goede oplossing te bieden voor mensen die collectief energie gebruiken. De uitvoerbeleid is lastig, omdat iedere situatie net even anders is.

Volgende week komt het kabinet met een brief waarin hopelijk meer duidelijkheid en goed nieuws staat voor iedereen met een gezamenlijke energierekening.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

120 reacties

  • RRia

    Ik begrijp niet dat wij met blokverwarming zijn vergeten. Iedereen is toch voor de wet gelijk waarom worden wij gediscrimineerd.
    Dat is onze regering, weg ermee!!

    Reageren
    • JJohn

      @Ria
      Zeker weg met die troep.Ze winnen toch altijd!!En die Rutte zit toch de heledag te lachen!!!Walgelijk!!!!

      Reageren
  • NNel Vatha

    Wij hebben een appartement met blokverwarming. Er zijn 72 woningen. Wij hebben geen eigen meter, dus betalen allemaal hetzelfde bedrag, ongeacht of je veel of weinig verbruikt.
    Het geeft nu scheve gezichten, omdat de bewoners, die zuinig zijn en opletten moeten betalen voor degenen die nergens op letten.
    Het moet toch niet zo moeilijk zijn om hiervoor een regeling voor te treffen.

    Reageren
    • MMieke

      @Nel Vatha en dat er dus huishoudens zijn die energietoeslag krijgen en huishoudens die dat niet ontvangen. Huishoudens die door de week aan het werk zijn en huishoudens die volledig thuis zitten. Kortom ; blokverwarming is niet meer eerlijk.

      Reageren
  • NN.Oort

    Wat te denken van woningen op een recreatie park.
    Een hoofdmeter en de huisjes op een tussen meter.

    Reageren
  • Ww v Harskamp

    Probleem is dat energiebedrijven de verrekening van de aftopping moeten gaan doen.
    Blij blokverwarming gebeurt de verrekening door bedrijven die de warmtekosten per appartement berekenen m.b.v. metertjes op de radiatoren.
    Het complex als geheel is voor het energiebedrijf 1 afnemer en weet niet hoeveel huishoudens er in het complex wonen.
    Oplossing zou zijn dat bestuurder( VvE of woningbouwver. ) aan energie bedrijf het aantal huishoudens kenbaar maakt en dit aantal x aftopping nota van totaal verbruik verrekend.

    Reageren
  • PPeter van Vugt

    De ketel mag dan centraal zijn maar we ontvangen wel een individuele mjaarrekening.over het verbruik per appartement.Ik dacht dat alle..Nederlanders voor de wet gelijk zijn dus ook voor het prijsplafond.

    Reageren
  • DDani

    Blokverwarming is voor de woningbouw een goudmijn,ik heb helaas blokverwarming en betaal 75 euro per maand voor verwarming,die gebruik ik alleen in de maand december in de woonkamer,ben alleen al 300 kwijt per jaar aan vaste lasten ook al gebruik je hem niet eens,en vanaf 1 april tot oktober kan je de verwarming niet eens gebruiken,ik ga niks meer betalen en zei ook tegen woonstad rot maar op met je verhoging,dan eis ik huur verlaging wegens achterstallig onderhoud en het niet verduurzamen van de woningen,ik zeg dat woongat de boel oplicht met blokverwarming en heb zelfs gedreigd de buizen uit mijn huis te verwijderen,ik betaal huur voor mijn huis en zij verdienen geld door de buizen in mijn huis,en dan hebben ze nog meetbedrijven die wij moeten betalen ze kunnen dood vallen

    Reageren
  • RRia

    Met het “vergeten” van bijna 500.000 huizen met blokverwarming blijkt weer hoe ver onze kamerleden van de samenleving afstaan. Wonen zelf zo goed als zeker in grote huizen met een eigen CV installatie en hebben nog nooit gehoord van blokverwarming. Diep en diep triest

    Reageren
    • TTineke

      Wij hadden in de jaren ook blokverwarming, Dat was toen incl. huur. De gehele familie kwam iedere week douchen en zelfs de auto met warm water wassen. En dat was dan ieder jaar bijbetalen van wel FL. 300,00. Toen hadden wij geen meters op de radiatoren. Ik vind het goed dat er nu metertjes bestaan. Toch moet je zuinig doen.Ik ken iemand, die heeft in de zomer de CV aan, maar heeft wel de schuifpui open. Zo was hij eens hier en ik zag dat hij aan de thermastaat stond te draaien. Ik zei wat doe je nu? Antwoord dan is het lekker warm als wij thuis komen. Antwoord van mij, maar wij gaan weg en de ramen staan open. Dat is waarschijnlijk nu ook voorbij. Maar bij een ander gaat het natuurlijk wel gemakkelijk

      Reageren
  • KKarin

    Het is niet de vraag of er een beslissing komt maar wanneer er een beslissing gaat komen m.b.t. een degelijke COMPENSATIE voor mensen met blokverwarming. Je bent immers een “schone energieverbruiker”.
    Het is TE triest dat één lid van het kabinet met dit idee moet komen. Dat zegt heel veel over de mensen/partijen die daar zitten – heel ver weg van de realiteit dus. Ik ben Pieter dan ook zeer dankbaar voor zijn motie. Eindelijk iemand met ****en

    Reageren
  • WWillie wijntje

    Woon in 55+ flat met blokverwarming.heb alleen AOW hoe betaal ik dan 800€ per maand gas.kan toch niet.!!!!!

    Reageren
  • PPeter

    Goede ontwikkeling en de verbruiksmeter s kunnen eenvoudig omgerekend worden naar het gasverbruik van de verwarming.
    De politiek maakt het moeilijk en denken niet praktisch.

    Reageren
  • PP. Puk

    Eerst maar eens kijken waar Jetten mee komt. Goed werk van Omtzigt.

    Reageren
  • MM

    Wij hebben ook blokverwarming en gebruiken daardoor maar 13 kuub gas waar ik voor betaal bij me energiemaatschappij. De verwarming zit in me huur, ze kunnen me nu toch niet honderden euros meer huur laten betalen?

    Reageren
    • Mmarion

      @M
      je huur blijft gelijk. maar je voorschot voor verwarming zal wel flink omhoog moeten zonder prijsplafond helaas

      Reageren
  • AAda

    Hopelijk neemt de kamer het aan, want anders gaan er toch veel gezinnen in de kou zitten. Ook ik, probeer al heel mijn leven geen schulden te maken, maar dan zal ik waarschijnlijk toch ergens mijn hand moeten gaan ophouden.

    Reageren
  • JJan Bruintjes

    Ik weet niet wat er zo moeilijk aan is, de blokverwarming kent allemaal eigen meters. Dus er kan per huishouden gekeken worden naar het verbruik. De blokverwarming was in het verleden uitgevonden juist voor de arme mensen. Maar dit verouderd systeem doen nu de zuinige stokers ook de das om.

    Reageren
    • PPetra

      @Jan Bruintjes
      Ben het helemaal met u eens.
      We hebben allemaal meters op de radiatoren, dus waarom is dit moelijk ? Is toch per appartement af te lezen ? Wordt ook verrekend bij onze jaarafrekening. Geld bijbetalen of terugkrijgen.
      De een stookt maar raak en de ander doet zuinig aan.

      Reageren
  • AAndré Mud

    Ik heb hier blokverwarming in mijn oude jaren 70 flatje, waar ik €120+- per maand aan betaal. Zonder plafond ga ik vanaf januari > €800 betalen, dat gaat mij en mijn 64 buren in deze flat niet lukken!

    Reageren
  • PPeter

    Moet voor de woningbouw toch te berekenen zijn per woning. Verbruikte eenheden omrekenen naar kubjes gas lijkt mij. Ze zullen er zelf wel warm bijzitten neem ik aan.

    Reageren
  • Mmarja

    Snap niet goed waarom het zo moeilijk om de groep mensen met blokverwarming niet te compenseren. Het gaat hierbij ook nog eens om oude flats en niet goed geisoleerd, die vast zitten aan een leverancier die de woonbouw uitzoekt. Juist die groep zou gecompenseerd moeten worden.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.