Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energie prijsplafond geldt mogelijk toch bij blokverwarming

Huishoudens met een gezamenlijke energierekening vallen mogelijk alsnog onder het prijsplafond voor energie. Dinsdag 11 oktober werd een motie van Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer aangenomen.

In de motie staat dat er voor bewoners van flats met blokverwarming, studentenhuizen en woongroepen een gerichte oplossing moet komen, zodat ook zij kunnen profiteren van het energie plafond.

Oneerlijk

Vanaf 1 januari 2023 geldt het definitieve prijsplafond. Nederlanders betalen voor elektriciteit dan maximaal 40 eurocent (tot 2900 kWh) en 1,45 euro voor gas (tot 1.200 m3).

Iedereen die boven dit bedrag uitkomt betaalt het tarief in het energiecontract. Vaak is dat de volle pond.

Per aansluiting

De gestelde verbruikslimieten gelden echter per hoofdaansluiting, wat oneerlijk is voor huishoudens die een aansluiting delen en dus een gezamenlijke energierekening hebben.

Het probleem speelt vooral bij de 450.000 woningen met blokverwarming, waarbij één grote CV-ketel 5 tot 15 huizen, appartementen of kamers verwarmd. Er is dan maar één energiecontract die gezamenlijk wordt betaald. Voor deze groepen biedt het prijsplafond daarom vrijwel geen verlichting van de energiekosten, omdat het totale gasverbruik vele malen hoger ligt.

Om die reden diende Pieter Omtzigt een motie in, die nu dus is aangenomen.

Niet verplicht om motie aan te nemen

Toch is de zaak daarmee nog niet gedaan. Het kabinet is namelijk niet verplicht om de motie van Omtzigt aan te nemen, wat de vraag oproept of er daadwerkelijk wat gaat veranderen.

Als er niets verandert, staat vast dat honderdduizenden mensen te maken krijgen met betalingsachterstanden. De kosten in een energiecontract zijn minstens 2 keer zo hoog als de tarieven die zijn gesteld in het prijsplafond. Voor veel huishoudens is dit niet op te brengen.

Bart Koenraadt (energie-expert)

Het ministerie Economische zaken Klimaat gaf aan dat het zeer complex is om een goede oplossing te bieden voor mensen die collectief energie gebruiken. De uitvoerbeleid is lastig, omdat iedere situatie net even anders is.

Volgende week komt het kabinet met een brief waarin hopelijk meer duidelijkheid en goed nieuws staat voor iedereen met een gezamenlijke energierekening.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

120 reacties

 • KKitty van Aubel

  Door de slimme meter ( die gewoon geplaatst werd) krijg ik de compensatie niet, zegt de woningcorporatie. Wij leveren alleen gas de stroom levert uw stroom leverancier. Dus hierdoor valt u buiten de boot

  Reageren
 • JJaap

  Inmiddels 17januari
  Wij wonen op een recreatie park geruim 15jaar met vergunning .
  Door splitsing ’s acte is er een VvE 1 en vve 2. Electra komt op een punt binnen en word gedistribueerd naar de chalet’s ongeveer 200 stuks waar gezinnen wonen veelal gescheiden of andere omstandigheden.
  Sommige eigenaren verhuren dus hun chalet ,vaak om de hypotheek te kunnen aflossen omdat verkopen geen optie is gezien opbrengst veel lager is dan bij aankoop.
  Nu betalen alle bewoners 60 cent per kilowatt omdat het park gezien word als grootverbruiker dus geen 190 euro gehad en geen prijsplafond voor mensen die laag inkomen in principe ,natuurlijk zijn er ook paar uitzonderingen bij dit buiten beschouwing gelaten.
  In december was contract Vattaval afgelopen ,een jaarcontract moest binnen 2 uur over beslist worden anders verviel het aanbod volgens Vattaval en kon de prijs wel eens duurder uitgevallen. Vattaval Wil nummer compenseren omdat grootverbruik buiten het prijs plafond valt.!!
  Vattaval de huisjes hebben allemaal eigen Electra meters welke 25 amp gezekerd zijn. Helaas geen reactie Vattaval 200 gedupeerde gezinnen!

  Reageren
 • GGert-Jan Janssen

  Ik woon op een chaletpark in Drenthe.
  Wij kopen als VVE onze eigen energie in.
  Vallen wij als eigenaren op het park buiten de boot wat betreft enigerlei regeling?
  Of is er een mogelijkheid om er toch aanspraak op te mogen maken?
  Tot op heden kan ik daarover niets vinden

  Reageren
 • JJohan Gerbramowitz

  Hier in Amstelveen in de Indusflat wordt het verbruik beheerd door ISTA. Deze club heeft slimme metertjes geplaats op de radiatoren, en kunnen dus precies vaststellen hoeveel verbruik er per woning is. Zo kunnen ze wel degelijk het plafond per huishouden toepassen. Mocht dat toch te moeilijk zijn dan stel ik voor dat iedereen met blokverwarming gewoon maandelijks die 190 euro krijgt.

  Reageren
 • MMichiel

  Dit jaar d’r verwarming lager gehad dan vorig jaar en toch meer stook kosten? Hoe kan dit?

  Reageren
  • MMike

   @Michiel het is kouder. Je zou terug moeten rekenen naar graad-dagen.

   Reageren
 • EElbert

  Ooit was het kabinet van mening dat jonge mensen en hun ouders naast elkaar konden wonen. Konden ouders op de kleinkinderen passen en verzorgt worden door hun kinderen. En dan konden verzorgingshuizen dicht. Nu zitten ze met 2 huishoudens op 1 meter, krijgen maar 1 x het prijsplafond. Moeten dus straks flink betalen voor energie. Ondertussen is de thuiszorg ook al zo ongeveer weg bezuinigd. Gaat lekker in dit land.
  Het was trouwens niet alleen Pieter Omtzigt die een motie had ingediend maar ook Caroline van der Plas van de BBB heeft hierover een motie ingediend

  Reageren
 • MM Bee

  door de cashflow dwingt mijn vve mij nu tot dik 400E per maand, ik verbruik zeer weinig en krijg waarschijnlijk 75% terug. Maar toch, je moet het wel voorschieten…

  Reageren
  • MMeme

   @M Bee

   Zulke hoge bedragen hoef je niet voor te schieten. Zet het voorschot lager

   Reageren
 • XXxxx

  Wij wonen op het erf van onze dochter en schoonzoon in een mantelzorg

  Met 1 hoofdaansluiting ,wel voor ons een aparte tussenmeter.

  Ook wij vallen buiten de regeling wat eigenlijk niet eerlijk is.

  Wij zijn benieuwd wat er voor al deze situaties geregeld wordt.

  In ieder geval goed dat Pieter Omzigt zich hier hard voor maakt.

  Succes allemaal

  Reageren
 • AAd van Oerle

  Wij wonen met 2 huishoudens in een huis met één aansluiting voor gas en voor stroom. Een kangoroe woning. De tegemoetkoming maandelijks van € 190,00 krijgen we dus maar één keer. Evenzo het prijsplafond, een mooie oplossing maar voor ons moet het voordeel dus ook gedeeld worden en zijn we zo aan het plafond. Vooral gas, we gebruiken, ook doordat we met 2 huishoudens zijn, 2 x zoveel als een enkelvoudig huishouden, we hebben wel gescheiden telwerken. Waar zit voor ons de oplossing? En als die er is, waar of bij welke instantie vragen we dan het tekort aan?

  Reageren
  • EEllie

   @Ad van Oerle

   En? Hoe hebben jullie het opgelost gekregen?
   Wij zitten namelijk in hetzelfde schuitje ..

   Reageren
 • WW.Tigchelaar

  Ook ik heb een eigen huishouding maar niet de hoofdmeter voor stroom. Hoe kom ik nu aan die energietoeslag?

  Reageren
 • JJesseke

  Ik woon naast mijn ouders, daar zit de gezamenlijke hoofdmeter voor stroom. Ik heb alleen een tussenmeter. Wel een eigen aansluiting voor gas, maar krijg dus geen compensatie. Waar kan ik een verzoek indienen aangezien ik wel een eigen huishouden heb.

  Reageren
 • EE. Voituron

  Ik woon in een flat met 120 appartementen die op een verwarmingsketel zijn aangesloten. Deze hebben allemaal een verbruikersmeter op dr radiatoren. De VVE heeft al het verbruik per woning van de afgelopen jaren geregistreerd. Wat is er dan zo moeilijk om het verbruik per woning uit te rekenen??!

  Reageren
  • PPiet

   @E. Voituron omdat die meters het temperatuurverschil meten tussen de kamer en de radiator, niet het daadwerkelijke verbruik.

   Reageren
 • MMarja

  Ik heb een eigen c v ketel dus een eigen gas aansluiting dus daar geen probleem. Ik heb ook een electrameter waarvan ik jaarlijks de meterstand op geef bij de verhuurder.
  Nu blijk ik niet in aanmerking te komen omdat de stroom van alle appartementen op een punt binnenkomt en wij met c.a 50 appartementen voor aow ers als grootverbruikers gezien worden.
  Dit is oneerlijk.

  Reageren
 • MM.Baltussen

  Mijn schoonouders (97 en 90 jaar) huren een woning in een woonzorgcomplex met een hoofdaansluiting voor gas, elektra en water. Middels tussen meters is hun appartement aangesloten op de hoofdletters. Daarnaast hebben zij een eigen combi cv ketel. Dus het energieverbruik is per appartement vast te stellen. Echter aangezien zij geen individueel contract hebben met een energiemaatschappij komen ze volgens de huidige regels niet in aanmerking voor de € 190,— in november en december 2022 en vooralsnog ook niet voor de regeling van het Energieplafond.
  Dus iemand met een individueel energiecontract en een jaarinkomen van € 200.000,— komt voor alle vergoedingen in aanmerking en ouderen met een jaarinkomen van € 20.000,— ontvangen vooralsnog niets. In welke wereld leven we??

  Reageren
 • JJohannes

  Dit zou niet alleen moeten gaan over ‘blokverwarming’ maar ook voor ‘blokelectriciteit’. De energiecompensatie wordt namelijk via de electriciteit verrekend. Bovendien krijgen die mensen geen electriciteitsplafond. Dus waarom nu weer eenzijdig bepert tot ‘gas’, en niet ‘energie (=gas en electriciteit)?

  Wat een gepruts allemaal. In dit geval is mijn bejaarde moeder de dupe: die krijgt niets. Heel Nederland, elk huishouden zou compexsatie (moeten) krijgen, maar wie betaalt de rekening? Arme, oude weerloze bejaarden die in een ‘aanleun’ appartementje wonen om zorg te kunnen krijgen (zorg die ze elders ook niet meer kunnen ontvangen, want de oudjes moeten immers zo lang mogelijk thuis blijven wonen met buurtzorg). En nu wordt dat thuiswonen onbetaalbaar, en worden ze ook nog eens uitgesloten van compensatie. Hoe gek kan het worden?

  Reageren
 • CCarla te Riele

  Onze schoonouders wonen naast ons in hetzelfde huis en op hetzelfde adres. Wij wonen met ons gezin aan de ene kant en aan de andere kant wonen mijn schoolouders. Elk hebben wij een eigen ketel. Samen hebben wij 1 gasaansluiting. Komen wij in aanmerking voor 2 x 190 euro per maand?

  Reageren
 • AAd

  Wat is er zo moeilijk onze flat bestaat uit 156 appartementen hebben een gas aansluiting van
  Eneco voor de ketel dus 156 x 1200 gas =187200.00 laag tarief wegens het prijs plafon de rest hoger tarief .volgens mij een normale reken som , nee in de haag is het niet mogelijk om logies te denken, zie het probleem dat ze voor schotelen.
  Jammer dat de gewone man in deze flats wonen ,waar dit voor geld als het directeuren waren en nog hoger opgeleid was het wel geregeld ( vrienden helpen elkaar) zo werkt het toch in den haag

  Reageren
 • Jjanssen

  ook hier zelfde probleem , woon er al 9 jaar en nooit afrekening gekregen gewoon 125 servicekosten betalen waar dan afval gemeente water en gas electra inzitten , 72 vierkante meter is de studio , zijn nu met 7 studio,s op 1 ketel etc ….1 juli ging het bedrag opeens omhoog met 100 euro naar 225 zonder berekening , ook geen compensatie van 2x 190 en dan vraag ik mij af , het kan toch nooit zo zijn dat het bedrag wat wij allemaal betalen precies altijd voldoende is ? nooit geen jaarafrekening en nu 100 erbij en dan klopt het ook weer precies? we koken allemaal electrisch en verwarming bijna nooit aan , hoe dan? na vragen en mailen gewoon geen antwoord , het is een beleggingsbedrijf maar ook gewoon dorpbewoner …huurcommissie zal zeggen ze zijn verplicht jaarafrekening te kunnen overleggen denk ik ? maar ja je wilt geen trammelant want woningen zijn schaars ….iemand tip of is er al iets bekend inmiddels na aanleiding van de motie omtzigt? alvast bedankt voor antwoord

  Reageren
  • JJacques Galliard

   @janssen

   Waarom makkelijk als het moeilijk moet. Plaats op iedere radiator een metertje, die het verbruik registreert. Er is een bedrijf dat ze plaatst en uitleest. Zo betaalt iedereen waarvoor hij/zij betaalt.

   Reageren
   • Jjanssen

    @Jacques Galliard
    de particuliere verhuurder wilt er net aan en wilt gewoon van 6 studio,s dat bedrag en dat was het , kijk dan zou ik de huurcommisie moeten inschakelen want verhuurder zou ook elk jaar een afrekening moeten overleggen maar dat gebeurt nooit , tis altijd gewoon het bedrag betalen en niks erbij of eraf …nu 100 omhoog zonder onderbouwing ,dus zou hele dag kraan kunnen laten lopen of alle verwarmingen laten aanstaan maakt niks uit kwa geld voor ons ….probleem is al je er probleem van gaat maken dan is de pis lauw en is de goede harmonie weg verder……lastig in een dorp

    Reageren
   • YYvon

    @Jacques Galliard

    Zo werkt t niet helaas, want als iedereen zn verwarming aanzet in een flat van 9 hoog zit je met ketel verbruik zo aan het prijs plafond en betaal je de goudprijs met je meter..we hebben meters maar het gaat erom wat je met elkaar stookt!!

    Reageren
 • SSaskia

  Ik woon in een 55+ appartement met in totaal 24 appartementjes en heb ook blokverwarming met meters op de radiatoren. Ik vindt het ook niet kunnen dat ik mee moet betalen met de buurvrouw als zij flink meer stookt dan mij. Ik heb de radiatoren nog geen één keer aan gehad sinds ik hier woon en ik laat hem ook uit het hele jaar. Maar het is voor mij nog steeds dan niet te behappen dat ik dan mee moet betalen met iemand hier in het flat die flink stookt. Laten ze dat per flatje afrekenen zodat je je eigen verbruik betaald en niet die van de buurvrouw die flink stookt daar hoef ik toch niet voor op te draaien met mijn zuinigheid? Laat de rekening dan maar gaan naar de grootverbruikers en niet naar de kleinverbruikers. Ik ben momenteel ziek en heb een uitkering waar ik niet om gevraagd heb maar mijn stookgedrag is nog steeds hetzelfde dat ik amper stoom al ben ik vaker thuis. Dan maar een warmere trui of vest aan en de radiator uit. Zelfs douche en was ik mijn haar nou in het zwembad 1x in de week. Haar wassen die ik met koud water om de twee dagen. Ik gebruik warm water ook haast niet meer. Alleen voor de was om de twee/ drie weken en de afwasmachine af en toe en verder niks. Zelfs daar bezuinig ik nou op het warme water. En dan moet ik daar straks dan dik voor betalen voor wat ik niet gebruik.

  Reageren
  • IIngrid

   @Saskia
   je wordt door die metertjes individueel afgerekend. Dus stook jij zuinig dan is je rekening laag. Het probleem nu is (onduidelijkheid) of mensen die vallen onder blokverwarming ook een tegemoetkoming krijgen van de regering dus ook een soort plafond of op een andere manier berekend want op dit moment krijgen we, buiten die 2x 190 euro, geen enkele compensatie

   Reageren
   • CCorina

    @Ingrid

    Die 2x 190,00 krijgen wij ook niet. We vallen gewoon overal buiten

    Reageren
  • Ssteven

   @Saskia
   de meters op de radiators bepalen toch wat je verbruikt aan gas ?
   Zo hoort dat wel te zijn.

   Reageren
  • SSasha

   @Saskia

   Hetzelfde hier buren stoken als de gek en ik heb mijn verwarming niet eens gebruikt .Het is niet eerlijk waar ze mee bezig zijn.Dan zit ik hier mee te betalen met de Hoge stokers.Waarom kunnen ze dit niet individueel bepalen.En met een slimme meter kom op ……

   Reageren
 • KKarin

  Hoe zit het nu met blokverwarming / warmtepomp. In ons complex is er een water/water warmtepomp voor 90 woningen. Als wij zouden moeten betalen volgens het gewone energieplafond, dan moeten we zo’n 3x zoveel betalen als nu. ACM, het wordt tijd dat er duidelijkheid komt voor de gedupeerden die eigenlijk heel milieuvriendelijk zouden stoken, niet dus. Dit zijn energieslurpers

  Reageren
 • SS. van den hoek

  Ook ik woon ik een flat met blokverwarming. Het frappante is dat wij waarschijnlijk al jaren teveel betalen. Het systeem was ondoorzichtig en volgens mij snapte de verhuurder Woonstichting SSW het ook niet helemaal. Nu hebben ze een zogenaamde verduurzaming uitgevoerd, waarbij de boiler is verdwenen en het hete water ook via de cv ketel komt. Bij de laatste afrekening bleek dat zowel de stook kosten als het heet water gebruik op één hoop is gegooid, waardoor het geheel nu helemaal niet meer inzichtelijk is en er geen idee bij bewoners is wat de kosten voor het stoken zijn en de kosten voor het hete water. Daarnaast gooien ze de vaste kosten zoals onderhoud, transportkosten van het gas en het gebruikte elektra ook op één hoop en delen dit gewoon door het aantal woningen. Het komt er dus op neer dat mensen die weinig stoken en heet water gebruiken mee betalen aan het gedrag van mensen die maar aan stoken en uren onder de warme douche staan. Ik vrees gezien dit beleid dat als er compensatie komt voor de blokverwarming en dit wordt geregeld via de verhuurder wij hier geen cent van gaan zien.

  Reageren
 • SSjaan

  Wij wonen in een mantelzorgunit die bij onze dochter en schoonzoon op het erf staat. Indicatie voor mantelzorg is geregeld. Wij zitten op één aansluiting voor gas en electra. Hoe wordt in dit geval het prijsplafond toegepast

  Reageren
  • TTheo Wilbers

   @Sjaan
   Hallo Sjaan, Heeft de mantelzorgwoning/unit een eigen adres?

   Reageren
   • Ttrijntje

    @Theo Wilbers
    Hallo wij zitten in dezelfde situatie als Sjaan en hebben wel gescheiden adressen ,wij vinden dit ook superspannend allemaal ,delen de meter met onze dochter en maken gebruik van een tussenmeter zodat ieder zijn eigen deel betaald.

    Reageren
 • FFm

  We zitten nu eind oktober en nog steeds staan de mensen met blokverwarming in de kou
  Dus die motie blijkt ook een wasse neus

  Reageren
  • LLeo

   @Fm
   Ik woon ook in 55 plus woning . Ik woon nu hier een jaar .hebben ze me gas en licht .55 euro terug gekregen . Dat ken dat toch ook niet ? .ik wil niet voor ver rassingen komen te staan dus ik ge bruik me kachel dan maar niet .alleen af en toe .koken .dochsen .doe ik wel in het zwem bad zwem veel .!!!!!

   Reageren
 • BBert Romijn

  Ook hier hetzelfde verhaal. Woon in jaren60 app. in DenHaag. Blokverwarming met meters op radiatoren. In eenheden verrekend voor iedereen duidelijk verantwoord op de jaarrekening. Eenheden omrekenen naar Kubs , en via Ista of VVE het plafond hanteren voor elke bewoner. HOE MOEILIJK KAN HET ZIJN????? Regering wordt wakker en zorg ervoor dat ALLE huishoudens van de door u in het leven geroepen regeling gebruik kunnen maken !

  Reageren
 • Ssaskia

  wij hebben een VvE van 3 appartementen met elk eigen tussenmeters maar slechts 1 hoofdaansluiting voor gas en stroom. Ook voor ons geldt het energieplafond niet want de energieleverancier weet niet hoe ze dit moeten regelen. Zodra je situatie anders is dan een standaardwoning, kunnen ze er niets mee.

  Reageren
  • PPaul van Rooijen

   @saskia

   Bij Eneco ontvangen alle klanten die stroom afnemen de 2x €190.
   Opgelost toch? Zo simpel was het toch.

   Reageren
   • Mmarion

    @Paul van Rooijen dat is dus alleen voor november en december. nu volgend jaar nog

    Reageren
   • WWillem

    @Paul van Rooijen

    Toch niet zo simpel Paul. Jij hebt het kennelijk nog niet helemaal begrepen. Lees alles nog eens na.

    Reageren
   • PPieter

    @Paul van Rooijen
    Die 2x 190 heeft niks met het energieplafond te maken, dat is alleen een tijdelijke compensatie voor 2 maanden
    Lees wat info over energieplafond na, dan zal het wellicht duidelijk zijn.

    Reageren
   • MMaria

    @Paul van Rooijen
    Elke klant betekent elke aansluiting. Dus als achter één aansluiting 15 appartementen zitten moet je die € 190,- delen door 15. En straks in 2023: met 15 appartementen ben je na ongeveer één maand al door het energieplafond heen, en betaal je vanaf februari al de hoge marktprijs.

    Reageren
    • JJeroen

     @Maria Ik denk dat Paul de politiek wel in kan. Hij bezit in elk geval genoeg onbegrip om lekker mee te doen met de incompetente en niet in 2 of 3 stappen kunnen denkende kliek in Den Haag.

     Reageren
  • Jjan

   @saskia

   Ik zit in soortgelijke situatie en loop het ook allemaal mis. De overheid schiet in afwijkende situaties ernstig tekort.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.