Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energie-intensieve industrie wil eigen verbruik terugdringen

Koen Kuijper

0 reacties

Een aantal bedrijven uit de energie-intensieve industrie, zoals Tata Steel en Shell, willen het eigen energieverbruik fors terugdringen. Het gaat om een daling van 9 petajoule per 2020. Dat staat gelijk aan het totale jaarlijkse energieverbruik van 135.000 huishoudens.

Dat de bedrijven juist nu inzetten op energiebesparing komt doordat minister Kamp van Economische Zaken dreigde om extra eisen op te leggen zodat de afspraken uit het energieakkoord haalbaar zouden worden. Die extra eisen zijn nu niet meer nodig, omdat de bedrijven zelf verantwoordelijkheid nemen. ‘Wie het niet haalt, moet een boete betalen’.

Energieakkoord

De volledige doelstelling uit het energieakkoord is om per 2020 100 petajoule aan energie te besparen. 9 petajoule moet afkomstig zijn uit de energie-intensieve industrie, omdat juist deze bedrijven verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de landelijke CO2-uitstoot. Met de nieuwe maatregelen uit deze sector zijn we volgens Kamp op de juiste koers om de doelstellingen te behalen. Indien de bedrijven de besparingen niet lijken te halen, kan de minister altijd nog verplichtende sancties opleggen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.