Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Eneco verlaagt tarieven voor vast energiecontract

Energieleverancier Eneco heeft de tarieven, voor zowel elektriciteit als gas, in haar vaste energiecontracten verlaagd. De tariefwijziging kan interessant zijn voor huishoudens die momenteel variabel zitten bij Eneco en zich oriënteren op een vast contract.

Tegelijkertijd biedt het mooie kans voor degenen die nu variabel zitten bij een andere leverancier, zoals Vattenfall of Essent. Deze contracten worden namelijk duurder per 1 januari 2024. Vooral de gasprijs gaat hier hard omhoog, mede veroorzaakt door de hogere energiebelasting.

Overzicht tariefwijzigingen

Een overzicht van de prijsverlaging bij Eneco:

EnergiecontractOude tarievenNieuwe tarieven*Verschil
Vast (1 jaar)€ 0,385 per kWh
€ 1,342 per m3
€ 0,366 per kWh
€ 1,271 per m3
Stroom: € 0,019
Gas: € 0,071
Vast (3 jaar)€ 0,394 per kWh
€ 1,320per m3
€ 0,375 per kWh
€ 1,260 per m3
Stroom: € 0,019
Gas: € 0,061
*Per 6 december 2023 (geldt enkel voor nieuwe klanten)

Interesse in een vast energiecontract bij Eneco of een andere leverancier?

Kijk dan op onze speciaal ingerichte pagina met de meest gunstige aanbieders.

Dynamisch contract bij Eneco

Sinds kort biedt Eneco ook een dynamisch energiecontract aan. In dit type contract worden de energieprijzen aangepast op basis van de actuele marktprijzen. Dit betekent dat de tarieven voor stroom kunnen variëren per uur en voor gas per dag, afhankelijk van de vraag en aanbod op de energiemarkt.

De voordelen van zo’n soort contract:

 • Klanten kunnen direct profiteren van dalende energieprijzen.
 • Energieverbruik gemakkelijk aan te passen aan voordelige tijden.
 • Prijzen over het algemeen lager dan bij variabel of vast.

Maar er zijn ook nadelen:

 • Het vergt meer planning om optimaal te profiteren van de dynamische prijzen.
 • In tijden van hoge marktprijzen kunnen de kosten aanzienlijk oplopen.
 • De prijzen voor het terugleveren van zonne-energie kunnen sterk fluctueren

Goedkoopste vaste contract

Echter is Eneco – ondanks de verlaging – niet de goedkoopste optie bij een vast contract. Wie dat wel zijn, zie je hieronder:

De top 3:

 1. Vattenfall – 1 jaar: € 0,289 /kWh en € 1,297 /m3 | + Nintendo Switch (€ 285)
 2. Energiedirect – 1 jaar: € 0,344 /kWh en € 1,292 /m3 | + € 390 loyaliteitsbonus
 3. Essent – 1 jaar: € 0,359 /kWh en € 1,326 /m3 | + € 420 loyaliteitsbonus

Deze deals vind je terug in de energievergelijker.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

94 reacties

 • JJennifer

  Tjonge jonge, ik zit al jaren variabel bij eneco. Na alle reacties te hebben gelezen, begin ik nu toch wel te twijfelen of ik niet variabel moet blijven. Ik heb na jaren nu een jaar contract afgesloten bij eneco, volgens hun met korting (mijn maandtarief zou 88€ zijn). Wat mij wel opviel is dat mijn normaaltarief en daltarief hetzelfde zijn mbt kwh stroom (0,38512). Mijn gas zou 1,34239 per kub zijn. Is wat aan de hoge kant. Maar ik kook elektrisch, we hebben een douchewekkertje en mijn huis is aardig geïsoleerd waardoor we de verwarming eigenlijk bijna nooit hoger dan 20graden zetten. Ik heb trouwens ook nog zonnepanelen. Ik heb vorig jaar 1200€ teruggehad en dit jaar 500€.

  Reageren
 • CCani

  Trap er niet in! Dit zijn vaste jaarcontracten met ingang van december 2023. Vanaf januari krijg je 2 cent korting op stroom maar komt er 12 cent bovenop je gasprijs. Als je wilt overstappen kan je beter op januari wachten. Was jaren vaste klant bij eneco. Sinds ik daar beduveld ben zit ik nu overal op variabele contract en hop ik van de ene naar de andere leverancier. Alle vrijheid. Stap continu over naar de goedkoopste leverancier. Dan maar zo. Laat ze maar stikken in al het papierwerk! Nu pak ik hun allemaal terug met hun woekerwinsten!!

  Reageren
 • AA van Zanten

  Goedemiddag ik ben vasteklant bij eneco waar opgeladen de nieuwe tarieven niet voor mij vind ik niet leuk al 57 jaar klant

  Reageren
  • MMar van Leeuwen

   @A van Zanten

   Ben ook al 48 jaar bij Eneco, heb contact gehad zijn blij dat ik klant ben maar behandeling is voor iedereen hetzelfde.
   Mijn broer heeft in juni 2023 contact gehad met Eneco en die betaal maar 0,23 eurocent per kuub gas. Hoe kan dit behandeling is dus niet gelijk, ik denk er dan over om over te stappen.
   Heel vervelend na 48 jaar klant te zijn geweest.
   Zij zijn ook niet meer te bereiken, heel naar allemaal, als zij maar rijk worden over onze rug.

   Reageren
 • JJos J

  Het is allemaal spelen in de marge.
  De grootste kosten post op de rekening zijn de vaste lasten. Niet het verbruik.
  Laat de betreffende instanties dat maar verlagen.

  Reageren
 • AAlex

  Zijn gewoon engnekken. Hoop dat zij en hun aandeelhouders een veelvoud van wat ze binnenharken aan geld aan ellende over zichzelf uitroepen.
  Fijne feestdagen!

  Reageren
 • Cc de wit

  In de eerste alinea lees ik toch echt dat de tariefsverlaging ook voor bestaande klanten is, en in de tabel voor nieuwe tarieven staat met sterretje dat dit alleen voor nieuwe klanten geld, twee verschillende prijzen voor nieuwe en bestaande klanten, ik zie dit als zware discriminatie van hun vaste klanten die al meer dan 5 cq 10 jaar cq 40 jaar of meer klant zijn bij Eneco, wat een rotte bende moet het daar zijn bij de directie en klanten service als je zo met je altijd trouwe klanten omgaat.

  Reageren
  • NNico

   @c de wit
   Je hebt helemaal gelijk. Sterretje of geen Sterretje. Dit is met twee maten meten. Oftewel energie fraude. Ze gaan over ruggen.

   Reageren
 • JJan

  Prijsverlagingen die met drie cijfers achter de komma getoond moeten worden zijn ronduit belachelijk.

  Reageren
 • NNoa

  Nou vorige week vast contract afgesloten. Nu maar annuleren en opnieuw afsluiten dan haha.
  Of zou het nu blijven dalen??

  Reageren
 • EErnst

  Beetje rare prijzen:
  Eneco incl. EB en BTW
  Vatenfall, Energiedirect en Essent, excl. EB en BTW.

  Reageren
 • LLène

  Met kouwe klauwen klappertandend op een primus-stel een éénpansgerecht koken scheelt geld….dat geldt ook voor douchen, afwassen en de wasmachine draaien met koud water!! Wát een heerlijk land óns fijne Nederland! Not!!! Maar 1 troost…..door opwarming van de aarde gaan we straks in een bontjas naar Spanje en kunnen wij hier leven in zwemkleding. Oplossing dus bijna nabij…..hou nog ff vol. 🙂

  Reageren
 • HHans

  Laat Eneco eerst maar eens wat doen aan de tarieven van mensen met stadsverwarming. Zij kunnen geen keuzes maken en zijn overgeleverd aan Eneco en haar dure stadsverwarming tarieven. Terwijl zij geen gas hebben worden zij wel aangemerkt als mensen die wel gas hebben. Snap jij de logica nog? Ja, geld harken, zo veel mogelijk.

  Reageren
  • EElaine Richardson

   @Hans Helemaal mee eens.

   Reageren
  • HHenk

   @Hans
   Helemaal terecht we kunnen geen kant op want ze hebben het monopolie op de stadsverwarming

   Reageren
  • PP. Kramer

   @Hans

   Helemaal mee eens, vorige jaar toen de gasprijs omhoog ging werd kort daarna de stadsverwarming aangepast 2x . Nu de gasprijs aan het dalen is gebeurd er niets , zakken vullers je wordt bedonderd waar je bij staat.

   Reageren
  • KKatja

   @Hans

   Mijn vader zei t vroeger al: kleinen stelen en groten stelen, maar groten t meest!

   Reageren
   • AAndré

    @Katja

    Hoi,

    Wellicht leuk om te weten, deze spreuk stond lang geleden als protest tegen het regeringsbeleid (toen ook al) op een winkel voor Goudse pijpen.
    En daar kon men niets aan doen

    Reageren
 • VVinny

  Verbazingwekkende reacties onder dit artikel, zijn mensen nou echt zo dom?Mensen sluiten zelf een vast contract af en gaan nu eisen dat het tarief voor hun ook lager wordt.. Dan hadden jullie geen VAST contract af moeten sluiten slimmeriken! De leesvaardigheid blijkt niet alleen bij 15 jarigen een probleem te zijn!

  Reageren
  • VVinny

   Bizar ook dat mensen denken dat een vast contract gelijk is aan een vast maandbedrag.. En dit zijn dan allemaal volwassen mensen?? Hoe redden deze mensen het in godsnaam in de maatschappij? En ze mogen natuurlijk ook allemaal stemmen, geen wonder dat het zo’n zooitje is!

   Het maandbedrag is slechts een schatting, hetgeen wat vast staat dat zijn je tarieven!

   Reageren
   • VVinny

    Ik vraag mezelf nu wel af of deze mensen met hun vaste contract die nu lagere tarieven willen hetzelfde hadden geroepen als Eneco de tarieven juist had verhoogd i.p.v. verlaagt.. Wel zo eerlijk toch om hun vaste tarief dan ook te verhogen? Of weten ze dan wel opeens wat het woord vast betekent?!

    Ik ben echt met stomheid geslagen door het niveau hier..

    Reageren
    • DDavid

     @Vinny
     Weet jij het nog het word kouder we gebruiken meer gas en de prijzen gaan om laag de gas prijs ook de markt is zelfs als voor de oorlog ik weet niet wat ik geloven moet

     Reageren
    • DDre

     @Vinny
     Zo te horen voel jij je heel erg slim, dat je andere mensen afzeik.

     Reageren
  • MMo

   @Vinny

   Echt he……moe wordt je er van en maar klagen…!!
   Verdiep je er eerst eens een keer goed in voordat je vast zet voor bv 3 jaar …. eigen keus!

   Reageren
  • TTon

   @Vinny
   Ook ik heb geen glazen bol. Maar als energiebedrijven gaan gillen en je gaan benaderen om een vast contract te nemen zijn dat voor mij signalen om effe helemaal niks te doen. Zit ik straks voor 1 of 3 jaar vast aan een contract en hun zijn (wederom) lekker onze centjes aan het harken. Mijn verwachting is dat ze nog wel even blijven dalen. Ik stel het het nu al 3 maanden uit en kijk 1 keer pw effe prijzen. Het aanbod van toen en nu scheelt al 100,- pm op basis van precies dezelfde verbruik gegevens.

   Reageren
   • JJan

    @Ton
    Precies mijn gedachte. Ze zijn behoorlijk door het ijs gezakt en hebben hun ware gezicht laten zien tijdens de energiecrisis.

    Reageren
 • EEd

  Tjeesus ,wat een minachtige actie van Eneco .De vaste klanten eerst laten bewegen om voor zekerheid te kiezen ,om vervolgens de “kip ik heb je ” houding aan te nemen, en deze al wegkijkend te negeren bij een prijsverlaging. Toezichthouders grijp in ,zou ik zeggen!!

  Reageren
  • Aanne

   @Ed
   welke toezichthouders…

   Reageren
 • MM.g. de vries

  Dat is lekker zeg, ik voel me echt genaaid. Ik ben al zolang klant. Heb net een driejarig contract afgesloten en dan lees ik vandaag dit bericht van eneco. Kan me niet voorstellen dat half november hier niks van bekend was.
  Ik zou het niet meer dan billijk vinden als eneco ook mijn tarieven gaat aanpassen naar deze hoogte.
  Met vriendelijke groet,
  M.G. De Vries

  Reageren
 • EE.versloot

  Alleen voor nieuwe klanten ik weet wel als mijn contract afgelopen is gaat ik naar een ander.
  Ik ben al tich jaren bij eneco maar nog nooit wat gedaan als extra.

  Reageren
 • WWilleke

  Ik vind dit niet oké heb voor drie jaar vast gezet
  En dan gaan ze verlagen? Het is mooi maar verlaag dan voor iedereen anders niet oké

  Reageren
  • VVinny

   @Willeke Zo werkt het natuurlijk niet.. Je hebt er zelf voor gekozen om het 3 jaar VAST te zetten.. Mijn god, zijn mensen nou echt zo onnozel?!

   Reageren
   • JJos

    @Vinny Willeke is blond hihi

    Reageren
 • CC. van der Linden.

  Ik heb mij nog maar kort geleden bij u opgegeven als vaste klant. Dit gaan jullie mij niet lappen he, nu plots prijsverlaging. IK EIS OOK DIE PRIJSVERLAGING. Per slot van rekening gaat mijn contract ook pas na 6 dec. In.

  Reageren
  • GGerard

   @C. van der Linden.
   Groot gelijk. Zijn zij voor hun omzet of voor de klanten?

   Reageren
  • CCja de Jong.

   @C. van der Linden.
   Ik zit ook bij Eneco.ik ben maar de prijs omlaag gegaan.van 185 euro naar 135 euro per maand d omdat ik het gas er af heb laten halen.ik kook nu ook op een elektrisch fornuis.en geen gas meer.en u hebben ze de prijs omhooggevallen gegooid.nu zou het gas goedkoper worden dan de stroom.zo gemeen.en ik las op hun site dat alle nieuwe klanten heel veel korting op de prijs krijgen.en wij dan de vaste klanten die jarenlang veel betaald hebben.ik ga weg bij Eneco als ik zoveel moet bij bijbetalen.ik wil 135 euro blijven betalen.anders ga ik naar een ander Energie maatschapij.

   Reageren
   • LLevi

    @Cja de Jong. De prijs verhogen kan in mijn Eneco van het bedrag wat er staat naar het bedrag je wil.

    Reageren
 • JJac

  Alleen nieuwe klanten
  Toppunt van discriminatie
  Klant is klant toch

  Reageren
  • VVinny

   @Jac Hoezo discriminatie? Je hebt er dan toch zelf voor gekozen om een vast contract af te sluiten?

   Reageren
 • MMoons

  En het vast recht??

  Reageren
 • BBen

  De tariefwijziging kan interessant zijn voor huishoudens die momenteel variabel zitten bij Eneco en zich oriënteren op een vast contract.

  Bij de tabel staat echter dat de nieuwe tarieven enkel voor nieuwe klanten gelden?

  Reageren
  • DDiana

   Ik ben al zo lang als jullie bestaan klant bij jullie . Wat onbeschoft hoe eneco dan met lange vaste klanten omgaat. Reden is na dit 1 jarig contract eneco te verlaten .

   Reageren
  • VVinny

   @Ben Als jij nu variabel bij Eneco zit dan kan je gewoon elke maand opzeggen, en kan je dus ook gewoon een vast contract bij hun afsluiten voor de nieuwe tarieven. (Als die al ingegaan zijn tenminste.)

   Reageren
 • SStefan

  Regelmatig de prijzen vergelijken met mijnenergie.be en eventueel veranderen van maatschappij (best rond de meteropname) das de manier om geld uit te sparen

  Reageren
 • KKees

  Eneco komt uit winterslaap, maar de winter gaat nu pas beginnen, jammer dat ze miljoenen klanten hebben belazerd verleden jaar december, dat zijn we nog niet vergeten. 1m3 gas 3,09 euro!!!!!!

  Reageren
  • JJan van westerveld

   @Kees

   Heb hetzelfde bij Essent 3,51 euro

   Reageren
  • IIndira

   Nog steeds de duurste

   Reageren
 • CCorbee

  Dan kunnen ze eindelijk mijn geld terug betalen dat ik nog te goed heb
  Eneco niet te vertrouwen.

  Reageren
 • NNancy

  Goeieavond, als er een prijsverlaging is, moet dit eigenlijk eerst aan bestaande klanten gegeven worden, ze jagen nu hun trouwe klanten weg, vast of variabel contract, energieprijs moet voor iedereen dezelfde zijn!

  Reageren
  • AAnnel-Laure

   @Nancy
   Dat vind ik ook. Zo jagen ze idd hun bestaande klanten weg.

   Reageren
   • FFranz

    @Annel-Laure

    Idd. Heb hierover via de chat contact gehad met dezelfde vraag…wat kunnen jullie betekenen voor trouwe vaste klanten? Welnu helemaal niets. Dan weet ik het wel. Ik stap over en kom nooit meer terug.

    Reageren
    • AAbbas

     @Franz

     Dat hebben ze precies ook zo tegen me gezegd. Vandaag na 15 jaar bij eneco besluit genomen om naar Budget energie te gaan.

     Reageren
  • TTon.leewens

   @Nancy

   ❤️

   Reageren
  • YYpe

   @Nancy

   Ben ik het helemaal mee
   eens.

   Reageren
  • PPeter

   @Nancy

   Dat is niet alleen maar bij de energie maatschappijen die dat flikken ook de telecombedrijven geven ze nieuwe klanten vette kortingen en huidige klanten kunnen barsten.
   Tijd dat de nieuwe regering op moet staan om deze bandieten te stoppen

   Reageren
   • MMo

    @Peter

    Dat is idd overal zo.. zelfs bij bedrijven..als er een nieuwe collega is ,krijgt die ook meer omdat er niemand re vinden is

    Reageren
  • MMarian de Wit

   @Nancy

   Helemaal mee eens!

   Reageren
  • AAlda maesen

   @Nancy
   Vind ik ook .vaste klanten vallen weer uit de boot

   Reageren
 • HHennie

  Als vaste klant betaal je altijd te veel, alleen nieuwe klanten krijgen de korting, en vaak met bonus als je via b.v. pricewise, EasySwich of andere vergelijker. Bij Essent krijg je € 360- bonus. Als vaste klant betaal je gewoon de korting van de nieuwe klant. Dus als vaste beter overstappen, je prijzen zakken en je krijg een bonus.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.