Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Eneco verlaagt gasprijs onder prijsplafond (per 1 mei 2023)

Energiebedrijf Eneco heeft aangekondigd dat de gasprijs voor een derde van haar bestaande klanten in mei onder het door de overheid vastgestelde maximum van 1,45 euro per kuub komt te liggen.

Een andere groep Eneco-klanten krijgt per zaterdag 1 april nieuwe tarieven. Voor hen geldt echter dat alleen het stroomtarief nipt uitkomt beneden het prijsplafond. Het gastarief blijft daar nog wel boven zitten.

Wie overstapt naar Eneco als nieuwe klant betaalt een nog lager tarief dan de bestaande klanten met een variabel contract.

3 groepen

Eneco heeft haar klanten met variabele contracten opgedeeld in drie verschillende groepen, met verschillende momenten van prijswijzigingen. In de praktijk betekent dit dat iedere maand een andere groep een nieuw tarief krijgt.

De tarieven worden dus per groep om de drie maanden gewijzigd. Dus, als je net in de ‘verkeerde’ groep zit, moet je dus iets langer wachten op een verlaging van je energietarieven.

Nieuwe tarieven per groep

Dit worden de nieuwe stroom- en gastarieven per 1 april en 1 mei 2023:

SoortGroep 1 aprilGroep 1 mei
Stroom (enkeltarief)€ 0,394 per kWh€ 0,357 per kWh
Gas € 1,499 per m3€ 1,334 per m3
Tarieven wijzigen per 3 maanden

Nieuwe klanten profiteren wel direct

Huishoudens die bij Eneco een nieuw vast energiecontract voor 6 maanden afsluiten, kunnen direct profiteren van lagere tarieven, namelijk:

 • € 0,358 per kWh
 • € 1,301 per m3

Het gastarief in dit contract ligt zelfs nog wat lager dan de tarieven die gelden voor de groep bestaande klanten vanaf 1 mei.

De 5 goedkoopste vaste contracten van dit moment vind je hier.

Laagste tarieven

De energiecontracten met de laagste tarieven van dit moment zijn te vinden bij in de dynamische en variabele contracten van NextEnergy, Budget Energie en Oxxio.

Deze aanbieder kun je hier vergelijken.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

7 reacties

 • JJ. van der Heiden

  Wij zit al 45 jaar bij Eneco. Dan vind ik dat wij eerder recht hebben op de lage tarieven.

  Reageren
 • RRob

  Elektra prijzen per 1 mei kloppen niet prijzen normaal 0,40874
  Dal 0,36784
  Deze prijzen gaan in op 1 mei

  Reageren
 • MME

  Gewoon zelf deze praktijken oplossen door over te stappen op een dynamisch contract bij een moderne maatschappij. (Er zijn er een stuk of 10)
  Dan betaal je letterlijk marktprijzen en kan ze zelf vooraf zien wat het scheelt om de wasmachine vroeg of laat aan te zetten. Per uur kan dit verschillen, maar altijd voor jezelf in zichtelijk.
  Grote voordeel hiervan is, dat je je bewust wordt van het verbruik en daardoor zoveel stroom bespaart dat het nog voordeliger wordt

  Reageren
 • EEric de Bruijn

  Wat een stelletje oplichters zijn het die gas bedrijven nu de zomer eraan komt gaan de prijzen naar beneden ze zijn nog ergere dan de Maffia de zakken vullers

  Reageren
 • CCora

  Eneco houdt niet van trouwe klanten. Ze hebben mooie beloftes, maar veranderen voor trouwe klanten het tarief altijd op de 30e, zodat het net niet voor jou geldt.

  Reageren
 • TTineke

  Helaas zitten wij in een groep waarvan de start datum 30 april ingaat. Dus 1 dag voor de ingang van 1 mei. Helaas met een gasprijs van netto 0,74829 per m3. De bruto prijs inclusief btw en overheidsheffing is 1,495 per m3.
  De prijs per 1 mei is 1.334 per m3. Is dit tactiek van Eneco om goede sier te maken met lage prijzen te noemen en deze pas 31 mei in te laten gaan?

  Reageren
  • CCora

   @Tineke
   Zo werkt Eneco iedere keer. Dan denk je mooie verlaging van mijn tarief, maar laten ze jouw contract net een dag eerder starten. Eneco houdt niet van trouwe klanten.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.