Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Eneco halveert tarieven (per april 2023), maar niet voor iedereen

Energiereus Eneco gaat de energietarieven per 1 april 2023 verlagen. De stroomprijs komt ietsje onder het prijsplafond (40 cent) uit, maar de gasprijs blijft er boven.

Belangrijk om te benoemen is dat prijsverlaging alleen geldt voor een derde van de klanten met een variabel contract. Dit is de groep die in april nieuwe tarieven krijgt.

Prijsverlaging

Zo ziet de prijsverlaging eruit:

SoortOudNieuw
Enkeltarief per kWh€ 0,768€ 0,394
Gas per m3€ 3,043€ 1,500

De nieuwe tarieven staan vast tot en met juni, oftewel 3 maanden.

1 maart

Een ander gedeelte van de Eneco klanten krijgt per 1 maart te maken met een verlaging van de tarieven. De prijzen in dat nieuwe, variabele contract liggen een stukje hoger, namelijk 0,462 euro per kilowattuur en 1,826 euro per kuub.

Zoek je een goedkoper energiecontract? Met een paar eenvoudige stappen kun je hier energie vergelijken.

Daling gasprijs gunstig voor tarieven

De reden voor de prijsverlaging bij Eneco is de sterk dalende gasprijs die ook is gekoppeld aan de stroomprijs. In December 2022 bedroe de handelsprijs voor gas nog zo’n 100 euro per Megawattuur (MWh). Inmiddels is dat nog maar zo’n 50 euro.

Desallnietemin lijkt de tijd van goedkoop gas verleden tijd, want twee jaar geleden betaalde men op de gasbeurs slechts 20 euro per MWh.

Vast contract

Het is sinds kort ook mogelijk om bij Eneco je energietarief voor zes maanden vast te leggen.

De tarieven in dit contract zijn:

 • € 0,401 per kWh
 • € 1,500 per m3

Mijn advies is om nog even te wachten met het afsluiten van een vast energiecontract. In april worden de opzegregels verscherpt, waardoor het aantrekkelijker wordt voor leveranciers om weer met scherpe tarieven vaste contracten aan te bieden.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Voorlopig zijn de meeste huishoudens het meest voordelig uit bij leveranciers die opereren onder de prijsplafond-tarieven. Dit zijn circa 11 energiebedrijven.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

90 reacties

 • AAnoniem

  Dus niet voor mensen met die verrekte stadsverwarming wij blijven de hoofdprijs van 1 Jan 2023 betalen, Eneco blijft een dieven organisatie.

  Reageren
 • PPCroese

  Ik zit momenteel bij Zonneplan
  € 0,32 / kWh en € 1,20 / m3 gas
  En per maand opzegbaar
  Dus ik zou zeggen lekker blijven zitten waar je zit en vooral veel klagen

  Reageren
 • BBrandon

  ik zit bij zonneplan nu met 32 cent/kwh incl.btw gemiddeld en gas 1.21 /m2.
  Waarom gaan mensen niet massaal over naar een dynamisch energiecontract?

  Reageren
  • B

   @Brandon
   Actueel dynamisch tarief, download de app in de play store voor android. Deze geeft de uurprijzen voor een dynamisch tarief. Zowel met als zonder heffingen, de opslag die diverse leveranciers rekenen zit er niet in.

   Reageren
  • TTheo van den Berg

   @Brandon

   Niet iedereen heeft een slimme meter en dan kun je niet variabel afsluiten.

   Reageren
   • JJeroen

    @Theo van den Berg

    Je bedoelt dat je zonder slimme meter geen dynamisch contract kan afsluiten.

    Reageren
 • CCOOPER

  I am paying €317,00 to ENECO for my monthly payment and €55,66 on my end year bill for 2022. And they told me to pay €405 instead of €317,00 to avoid paying extra at the end of this year. If I do not I will pay €792 at the end of 2023

  Reageren
  • NNiels

   @COOPER Just leave eneco. I did Thatcher too and nog i pay less than half at my new provider : mijndomein.nl

   Reageren
 • GGerrit Kassies

  Gerrit Kassies
  Het komt mij voor en niet alleen met de energie prijzen, dat alles kunstmatig omhoog gebracht is, om later zoals nu blijkt niet meer terugtekeren naar de oude prijzen van weleer.
  Dus op een s(linkse) wijze zijn we beetgenomen om zodoende die klimaat miljarden te bekostigen, evenals dat prijsplafond wat ook uit onze zakken gerold is en moeten opbrengen.
  Wat zullen ze nog meer gaan verzinnen om ons vedernaakt over over straat te doen gaan.
  Groetjes aan MR, SK, MB, PH. Geniet verder van jullie krokusvakantie.

  Reageren
 • LLouis

  Men ziet het gevolg van dit neoliberale beleid in Nederland. Het kapitalisme speelt met de gewone burgers. We moeten terug naar slechts een staats energiebedrijf waar voor iedereen de prijzen gelijk zijn.

  Reageren
  • TTheun

   @Louis
   Beste mensen laten we dit platform niet gebruiken voor eigen politieke opvattingen.

   Reageren
  • TTon

   @Louis Alles is begonnen met Nelie Smit croes. De voor mij tot op heden de meest gehate politicus..! Alles moest en zou geprivatiseerd worden. Een volkomen doorgeslagen beleid. Maar ja haar trawanten, ( VVD en Mark.) Daar komen we nooit meer vanaf. Mensen hou toch eens op met het stemmen op deze club..!
   In memoriam: PUEM,RZMN,GEVU,PTT, etc. ..!

   Reageren
 • GGerrie van Werven

  Mijn advies is overstappen naar bv ANWB energie…ik vind het heel bijzonder dat je hier verbazend weinig over hoort….
  Voor de goeie orde….ik betaal gemiddeld 0.60 per m3 en 0.17 per kWh.
  Dus om dan te gaan staan juichen omdat Eneco of Essent iets van hun torenhoge prijzen afdoen?…hmmm

  Reageren
  • AArno

   @Gerrie van Werven Dat kan niet waar zijn, alleen de belasting op gas is al 58 cent en op stroom 15 cent!! Dus als je iets beweerd komt dan met de juiste gegevens. Er zijn ook mensen die zeggen ik ben zuinig met energie geweest want ik kreeg bij jaarafrekening 200 euro terug, maar als je dan vraagt hoeveel kun gas en hoeveel kWh stroom heb je verbruikt dan weten ze het niet!!

   Reageren
   • TTruus

    @Arno
    Dat kan wel,ik betaal ook niet meer,mijn contract loopt deze maand af.
    Maar ik heb het afgelopen jaar maar 100 kub gas verbruik.
    Dankzij een airco, bevalt prima.
    Ik verwacht dat het niet veel meer wordt

    Reageren
  • Mmike

   @Gerrie van Werven sukkel..de 0.17 e/kwh is de NETTO prijs…met ALLE belastingen inbegrepen is het ..0,352 e/kWh .. niet slecht..maar beslist GEEN koopje.

   Reageren
  • WWill B

   @Gerrie van Werven
   Hoi Gerrie,
   Wat voor contract heb jij en wat is je verbruik aan kWh en gas?
   Ik overweeg over te stappen namelijk.
   En dan te bedeydat ACM pas vorig jaar oktober/november t mandaat kreeg om marge onderzoek te doen bij o.a. Eneco

   Reageren
 • JJan

  Wij zijn van het gas af en hebben nog een vast contract bij Eneco tot en met september.

  Reageren
  • JJeroen

   @Jan wat draagt dat bij aan het artikel, fijn voor je dat je nog een vast contract hebt maar verder boeiend

   Reageren
 • JJantjeJan

  Ik wist 1.5 jaar gekkeden dat eneco een grote boef was en ben gelijk overgestapt naar Budget Energie. Blijft een goede zet te zijn geweest. Maar dit jaar heeft de overheid belasting op energie nog eens fors verhoogd onder het mom van van prijsplafon. Belasting op elektriciteit ongeveer 40% en op gas 15% verhoogd. Prijsplafon is straks niet nodig omdat prijzen dalen maar de belasting zit er lekker voorgoed op.
  Wie zijn de boeven?

  Reageren
 • LL

  Mensen niet steeds switsen van de 1 naar de ander ik ben al 45 jaar bij eneco en nog nooit problemen gehad en ik betaal 200 per maand en krijg altijd geld terug dus heb dan ook onbewust een spaarpotje maar weet wel dat ik geen probleem hebt

  Reageren
  • HHanneke

   @L

   Eneco heeft mij een jaar lang een poot uitgedraaid, ook al worden ze de goedkoopste, ik ga nooit meer terug naar ze

   Reageren
   • HHindrikje Miedema

    @Hanneke
    Ook ik ben 5 maanden klant geweest bij Eneco door het faillissement van Welkom. In die 5 maanden heb ik naast de royale verdubbeling van mijn maandbedrag ook nog 1000 euro moeten bijbetalen. Het is absoluut een dubieuze club. Nu Vattenvall bestraft is door de rechter hoop ik iets terug te krijgen.

    Reageren
  • JJetski

   @L ik ben het helemaal met u eens. Ik zit in al ruim 8 jaar bij Eneco. Nooit problemen en bij vragen of onduidelijkheden altijd keurig antwoord gekregen. Ook altijd gunstige tarieven betaald. Werk graag met Toon en zijn adviezen. Afgelopen 3 jaar een wel heel gunstig tarief betaald, 21ct voor elektra en 84 ct voor gas. Betaal bewust 175,- p/m. Ook als het eneco advies is dat ik terug kan naar 95 euro om op jaarrekening op nul uit te komen. Nu is het een spaarpotje en krijg in het najaar altijd een leuk bedrag terug. Maar eind mei loopt dit contract af. Houd mijn hart vast. Maar ik zal altijd duurder uit zijn in de toekomst. Maar ik klaag niet want heb al veel mazzel gehad de afgelopen 2 jaar.

   Reageren
  • RRich

   @L

   Je hebt een mooi spaarpotje, maar is wel gewoon je eigen geld hè. Op de bank zetten in ieder geval nog iets op (tegenwoordig)

   Reageren
   • HHille

    Maak een energie potje bij je bank!

    Reageren
 • JJaimy Jurgen

  Goedendag aan eenieder wie dit leest!

  Zoals ik al vaker heb aangegeven hier, eneco blijft samen met de grote reuzen en de overheid (kwh belasting van €0.06 naar €0.125, per kwh! Gas van €0.36 naar €0.485. Btw van 9% terug naar 21%…)maar graaien.

  Dat zijn we inmiddels al gewend. Helaas waren er weinig (bekende) leveranciers die contracten met een fatsoenlijke vaste prijs leverden dus ook daar was en is het nog heel erg onzeker.

  Zelf ben ik (voornamelijk op zakelijk gebied) een onafhankelijke intermediair. Doordat ons bedrijf al jaren bestaat en voornamelijk op betrouwbaar en persoonlijk contact hamert hebben wij al sinds vorig jaar weten uit te onderhandelen dat wij WEL wat kunnen betekenen hierin.

  Voor eenieder die de nota’s onduidelijk vind, de prijzen veel te duur, of zoekt naar advies voor hun eigen situatie ben ik altijd te bereiken via mail (jaimy@dbalb.nl)

  Het is geheel vrijblijvend. Enige wat ik wil is mensen helpen. Er zijn immers al veel te veel boeven op deze verrotte markt helaas…

  Ik nodig jullie graag uit!

  Reageren
  • NNijs

   @Jaimy Jurgen
   Beste Jurgen ,
   Moet al 4 jaar meer betalen,wat de meter aan geeft
   Beginstand – eindstand heb hierover. Gebeld .
   Heeft met de calorieën waarde te maken.
   Zo betaal ik over 4 jaar al 80 m gas meer .
   In de winkel betaal ik toch ook wat op het bonnetje staat .
   Mvg Theo

   Reageren
  • RRene

   @Jaimy Jurgen

   Doe niet zo geheimzinnig en zeg gewoon welke prijzen je rekent voor een vast contract en bij welke maatschappij. Als je werkelijk een aantrekkelijke aanbieding hebt bij een betrouwbaar bedrijf loop je vanzelf binnen. Heel Nederland isop zoek naar betrouwbare aanbiedingen

   Reageren
  • AArno

   @Jaimy Jurgen De overheid graait niet, maar heeft veel geld nodig omdat wij burgers van alles willen en op van alles subsidie geeft. Wat de meeste mensen niet begrijpen is dat al het geld wat de overheid heeft door ons allen moet worden opgebracht!!

   Reageren
 • RRaz

  Just colect the money like thieves robbers and mafia. I paid for last 3 months €6000 and before that €9000 they think we are ………

  Reageren
  • JJaimy J

   @Raz, really? I work for an energy company. We never stopped with contracts with a fixed price. We didn’t want our customers to be paying this insane amount per month.. Perhaps we could talk about it some day to see if I can be of help 🙂

   With kind regards

   Reageren
 • KKlepper

  Wij bij Eneco. Hoekhuis, 130 per maand en vorig jaar 900 terug.

  Reageren
  • PPeter

   @Kleppervolens toon en mails in 2022 602 euro teveel betaald..nu moest ik bij betalen

   Reageren
  • TThomas de Vormer

   @Klepper

   Dus je betaald nog geen 40 eur per maand

   Reageren
  • SS

   @Klepper

   Ongelofelijk ik met 2 personen in een 3 kamerwoning 390 euro per maand heb eneco al 43 jaar terug gave nihil over al die jaren altijd bijbetalen en soms een paar knaken teruggave..weet soms niet wat ik hoor of lees aan terugave’s nog nooit meegemaakt..

   Reageren
 • RRob

  Al jaren geleden overgestapt van eneco naar budget energie. Deze hanteert in april 1.16 m3 gas en 0.32 cent stroom . Eneco zijn vuile oplichters . Dat de regering hier geen stokje voor steekt. Er zijn miljoenen verdient over de rug van de nederlandse burgers.

  Reageren
 • CC. A. M. Van vugt

  Ik heb energie direct en betaal nu per mnd 251,dit is toch teveel, ik ben alleen

  Reageren
  • RRadj

   @C. A. M. Van vugt
   Het zijn dieven . Kon mijn ogen niet geloven wat ik maandelijks moest betalen

   Reageren
   • JJana

    @Lin omdat de regering ook corrupt is. Bijna de helft van de prijs bestaat uit belasting

    Reageren
  • FFran

   @C. A. M. Van vugt

   Ik bij eneco 151 alleenstaand

   Reageren
   • CCatharina

    @Fran
    Ik betaal 93 euro bij Budget Energie. Woon in een flat en ben alleenstaand.

    Reageren
   • MMarga

    @Fran
    Ik ben ook alleen en hoekhuis betaal 260

    Reageren
  • RRietta

   @C. A. M. Van vugt
   Wij zitten al heel lang bij Eneco, en krijgen altijd geld terug terwijl we al jarenlang 110 euro/maand betalen in een jaren 80 eensgezins-tussenwoning zonder verdere isolatie (zelfs alleen begane grond dubbel glas). We zijn heel zuinig en verbruiken 1600 kWh en 250 m3 per jaar. Hebben sinds kort ook nog 6 zonnepanelen dus dit jaar wordt nog beter. Ik denk altijd dat de mensen die zo veel betalen nog steeds de verwarming te hoog hebben staan. Je went snel aan lagere temperaturen.

   Reageren
 • BBertus

  Alle energie bedrijven zijn gewoon criminele bedrijven en dat word gewoon toegestaan door Rutte en zijn kliekje het word tijd dat ze dat ze dat spulletje opruimen.

  Reageren
 • RRob

  Ik denk dat als winter voorbij is. Dat ik met mijn 2 Zibro’s RCA68 petroleum kouskachels. Zo’n € 900,- terug krijg van essent. En het voordeel van deze petroleum kouskachels is . Je kunt er ook nog eens op koken . Voor het meerendeel stond er een fluitketel met water erin erop. Voor koffie en thee

  Reageren
 • KKris

  Als het voorjaar weer komt en de kachel weer uit gaat bij de mensen gaan we de prijzen halveren.. Top gedacht had de mensen eerder geholpen ipv een dikke rekening in de brievenbus

  Reageren
 • JJ van Asselt

  Gewoon dit soort partijen links laten liggen tenzij je teveel wilt betalen. Dynamisch is veel goedkoper. Ik moet bij Budget energie nog 0,76 per kwh betalen terwijl dynamisch gemiddeld niet boven 0,20 uit komt. Ik heb geen gas dus dat kan ik niet vergelijken vanwege stadsverwarming en daar rekent Ennatuurlijk helemaal woeker tarieven voor dit jaar. En helaas monopolie want je kan niet overstappen.

  Reageren
  • MMark

   @J van Asselt stadsverwarming is een schande. Als ik niet oppas met de verwarming in mijn bedrijf ga ik failliet door monopolist Eteck
   Gelukkig stroom op tijd langdurig vastgelegd

   Reageren
 • JJePl

  ENECO is een bedrijf dat werkt met spooknota’s. Zij brengen iets in rekening dat niet is geleverd. Op de nota staat een hoger verbruik dan de stand op de slimme meter. Een toezegging om dit te corrigeren werd gewijzigd in een betalingsregeling. Ze blijven weigeren om hun (toegegeven) fout te corrigeren. Absoluut geen klantvriendelijke leverancier.

  Reageren
 • JJan

  Het wordt hoog tijd om al deze vriendjes van Rutte eens vreselijk hard aan te pakken. Op alle fronten rammelt en rommelt het. En geloof me maar, ze berekenen alles in hun eigen voordeel. Schande!!!!!!!!!

  Reageren
  • IIngrid

   @Jan 15maart! Stem ze weg het Kartel!

   Reageren
 • AAd

  Dat krijg je er van als deze bedrijven allemaal in buitenlandse handen komen , toestemming van Den Haag Rutte haalt er direct Europa bij als het in het straatje past .Lobby en regelaars.

  Reageren
 • CChristine

  Als jullie overstappen ga zeker niet naar ENGIE.
  Al een jaar bezig met een afrekening gas en elektriciteit dat verkeerd is in hun voordeel. Dikke bedriegers. Ik word er echt boos van. Iedere keer een andere uitleg omdat ze niet zouden moeten terugbetalen

  Reageren
 • LLammert

  Als eens aan een dynamisch contract gedacht? Ben overgestapt naar Next Energie. Duidelijke app met het dagelijks gebruik, prima te bereiken en betaal gemiddeld tussen de €0,15 en €0,20 voor electra. Voor het gas liggen de prijzen tussen de €0,50 en €0,60. Komen alleen €5 aan maandelijkse kosten bij voor elk afgenomen product, dus in mijn geval €10.

  Reageren
  • AArnold

   @Lammert

   En de BTW over de kale marktprijzen?
   En de energie belasting van 0,15 per kWh en 0,595 voor gas ( incl ODE en BTW) ?
   Waar jij over praat zijn kale marktprijzen. Zonder inkoop opslag gas, en zonder inkoop opslag stroom.
   Wordt dus een stukje duurder… toch?

   Reageren
 • SSusuri

  Ik vertrouw Enecco niet,
  ze spelen met de prijzen, doen wat ze willen,
  we hebben nergens controle over,alleen dat we abnormale prijzen betalen,toon een paar maanden is niet goed,Ik wil terug naar Delta,en ik zal het doen

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.