Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Eneco en Budget Energie lanceren dynamisch energiecontract

8 reacties

Een gedurfde zet van Eneco en Budget Energie, twee energiebedrijven die gezamenlijk ongeveer 3 miljoen klanten bedienen. De bedrijven bieden vanaf nu een dynamisch energiecontract waarbij de energietarieven rechtstreeks zijn gekoppeld aan de actuele marktprijzen voor stroom en gas.

Er zijn in Nederland inmiddels zestien aanbieders van dynamische contracten. In dit artikel zoomen we specifiek in op de dynamische contracten van Eneco en Budget Energie en vergelijken we hun tarieven en kosten met die van andere partijen in de markt.

Dynamische energieprijzen

Bij het dynamische contract van Eneco en Budget Energie kan het stroomtarief ieder uur van de dag verschillen. Bij gas verschilt het tarief om de dag.

Vandaag (4 september) bedraagt de gemiddelde stroomprijs bij de dynamische aanbieders 0,302 euro per kilowattuur (kWh), inclusief btw, energiebelasting en inkoopkosten. Voor gas komt de dagprijs uit op 1,087 euro per kubieke meter (m3).

De dynamische tarieven liggen een stuk lager dan in de variabele en vaste overeenkomsten. Het belangrijke verschil is dat die contracten meer prijszekerheid bieden. Bij een dynamisch contract heb je dat niet. Van de ene op de andere dag kan het gastarief 10 cent hoger zijn.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Grote verschillen tussen dag en avond

Houd er rekening mee dat het elektriciteitstarief bij dynamische contracten aanzienlijk kan verschillen gedurende de dag. Zo bedraagt de all-in prijs vandaag, tussen 13:00 en 15:00, slechts 23,7 cent per kWh, terwijl dit tussen 19:00 en 20:00 maar liefst 37 cent per kWh is.

Deze prijsschommelingen worden voornamelijk beïnvloed door de vraag en aanbod op de elektriciteitsmarkt, zoals het aanbod van hernieuwbare stroom via windmolens en zonnepanelen. Bij een overschot aan elektriciteit zijn er zelfs momenten waarop de kale elektriciteitsprijs negatief kan zijn.

Tarieven Eneco en Budget Energie

Aangezien alle dynamische aanbieders op dezelfde markt elektriciteit en gas inkopen, zit er tussen de inkoopprijs geen verschil.

De daadwerkelijke verschillen zitten namelijk in drie dingen:

 1. De vaste kosten (het vastrecht) voor stroom en gas
 2. De inkoopkosten per kWh elektriciteit
 3. De inkoopkosten per m3 aardgas

Hier volgen de vaste- en inkoopkosten bij Eneco en Budget Energie:

EnergiebedrijfVaste kosten
per maand*
Inkoopkosten
per kWh
Inkoopkosten
per m3
Eneco€ 14,00€ 0,0223€ 0,0723
Budget Energie€ 11,98€ 0,0210€ 0,0750
*Vastrecht voor stroom en gas samen

De dynamische contracten van Eneco en Budget Energie kun je vanaf nu hier vergelijken en afsluiten.

Uit een rondgang van deze site blijkt dat zowel Eneco als Budget Energie behoren tot de voordeligste dynamische aanbieders in Nederland.

Wat zijn inkoopkosten?

De inkoopkosten zijn de kosten die de dynamische leverancier moet maken voor:

 • Onbalans in het netwerk: Dit zijn de kosten gerelateerd aan het verschil tussen de ingekochte energie en het daadwerkelijke verbruik.
 • Vergroening van stroom: Hiervoor worden bijvoorbeeld Garanties van Oorsprong (GvO’s) gebruikt.
 • CO2-compensatie: Dit zijn investeringen die gemaakt worden om de CO2-uitstoot van gas te neutraliseren.
 • Toegang tot energiemarkten: De kosten voor het toegang krijgen tot marktplaatsen waar elektriciteit en gas worden verhandeld.
 • Kapitaalkosten en overige risico’s: Deze kosten zijn voor het afdekken van prijsvolatiliteit en het financieren van bedrijfsactiviteiten.

Via deze pagina vergelijk je de kosten van alle dynamische aanbieders met elkaar.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

8 reacties

 • Ccor

  Eigenlijk lijkt het mij een heel gedoe, elke dag die prijs vergelijken met die dynamische contracten na 3 weken ben je dat wel zat lijkt mij, het oude systeem van een goed prijsverschil tussen dag en nacht tarief, bij nacht tarief van max 18 ct all in ( nacht tarief tussen 11.00 uur en 15.00 uur) , dan lijkt mij dat er dan heel veel meer dan 10.000 tot 1.000.000 of meer boilers verspreid over Nederland van 2 kw zouden kunnen opstarten volledig automatisch geen omkijken naar, per 8 KW spaar je ongeveer 1 cuub gas per dag uit wat Nederland niet behoeft in te kopen op de gasmarkt, op zo’n manier kan je toch de piek uit het net halen, en de grote zonneparken hebben zo het eigen kabelnuts- systeem met de energie leveranciers.
  Met 18 ct per KW kom je ongeveer gelijk uit met de huidige gasprijs per cuub all in, 125.000 cuub gas verbruik minder in Nederland per dag keer 340 dagen per jaar, dat is ruim 42.500.000 cuub gas per jaar, het is niet veel, maar ja je moet ergens beginnen, ws komen er nog wel meer ideetjes binnen Nederland op allerlei gebied naar boven.

  Reageren
 • WWRM

  Het grappige of wellicht trieste en in ieder geval bizarre is dat de overheid met het nieuwe pensioenstelsel u deint tot gokken

  Nu gaan mensen in een uiterste poging wat te besparen gokken met hun energierekening

  Ze hebben beide wat gemeen De bank wint altijd en bij energie in de vorm van energiebelasting

  Wie dit gaat doen neemt onevenredig hoge risico in vergelijking met wat er aan besparing is te bereiken

  Reageren
 • MMarcel

  Grappig om eens te kijken wat het kost.
  Deze 2 komen bij mijn verbruik als duurste dynamische aanbieder uit de vergelijking.

  Als ik mijn verbruik invoer in de vergelijker kom ik ongeveer op hetzelfde bedrag uit als ik kwijt ben voor mijn huidige 1 jaar vast contract bij Vattenfall.

  Reageren
  • MMarcel

   @Marcel

   Op basis van de vergelijking van vandaag kom ik dus op een maandbedrag van:

   Dynamisch bij Budget – €137,22
   Dynamisch bij Eneco – €140,29

   1 jaar vast bij Vattenfall – €141,.30

   Reageren
   • WWRM

    @Marcel Het geheel heeft iets weg van het volgende

    U komt bij de kassa van de plaatselijke supermarkt en men doet u het volgende aanbod

    U mag een euro opgooien en wint u krijgt u 10 cent korting maar als u verliest moet u 100 euro betalen

    Zou u dat doen

    Reageren
 • WWRM

  Er was ooit in de Verenigde Staten een sneeuwstorm toen gingen de kw prijzen naar 16000

  U leest het goed

  Nou ist dit wel een uitzondering welke statistisch gezien vrijwel nooit voorkomt maar de rekening zal maar in uw bus vallen

  Wie niet veel buffer heeft kan beter een vast contract sluiten en het risico mijden want het voordeel van enkele centen weegt niet op tegen het risico

  Reageren
 • WW.van Moort

  Als ik mijn contract wijzig heb ik daar dan voordeel bij.

  Reageren
  • WWRM

   @W.van Moort Die vraag is dezelfde als de vraag indien u een euro in de gokmachine gooit of u gaat winnen

   Het geheel is afhankelijk van wat de energie prijzen gaan doen

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.