Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Elektrisch koken mateloos populair

0 reacties

Steeds meer Nederlandse consumenten kiezen er voor om elektrisch te koken. De meesten stappen over van een gaskookplaat naar een inductiekookplaat. Uit cijfers van de Gasmonitor van Natuur & Milieu blijkt dat bijna 75 procent van de inbouw kookplaten elektrisch is.

Slechts 27 procent van de Nederlanders die een nieuwe kookplaat uitzoeken, kiezen voor een gasaansluiting. In 2015 was dat nog 52 procent.

Nieuwbouw

De meeste nieuwbouwhuizen mogen al een tijdje niet meer worden voorzien van een gasaansluiting. Elektrisch koken is dan altijd de standaard. Maar ook in oudere woningen wordt steeds vaker gekozen voor een elektrische aansluiting, bijvoorbeeld als men een nieuwe keuken aanschaft.

Doelstellingen

Het kabinet heeft in het klimaatakkoord afgesproken dat de CO2-uitstoot in 2030 wordt gereduceerd met 49 procent ten opzichte van 1990. Het realiseren van zoveel mogelijk aardgasvrije woningen moet daar aan bijdragen. Ook overstappen naar elektrisch koken hoort daar bij.

CV-ketel

Hoewel het voor de meeste geen probleem is om over te stappen naar een elektrische kookplaat, is dat een ander verhaal voor de CV-ketel op gas. Er werden vorig jaar zelfs meer CV-ketels verkocht dat in 2017.

De overstap naar de warmtepomp gaat langzamer dan naar de elektrische kookplaat. In 2018 werden 108.000 stuks verkocht.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.