Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Elektriciteitsrekening omhoog door te zwak stroomnetwerk

0 reacties

Consumenten gaan de komende jaren structureel meer betalen voor elektriciteit. De kosten kunnen oplopen tot enkele tientjes per jaar. Dat meldt het AD. Netbeheerders zeggen dat er forse investeringen zijn om het huidige elektriciteitsnetwerk te verbeteren.

Momenteel is ons netwerk te zwak om de sterk groeiende vraag naar stroom te kunnen voldoen. Met name de toename in warmtepompen en oplaadpalen voor elektrische auto’s zorgt ervoor dat we in Nederland steeds meer stroom gaan gebruiken. Eén Tesla verbruikt op jaarbasis evenveel elektriciteit als tien huishoudens.

1,7 miljoen laadpalen

Dat er in de nabije toekomst een enorme stroomvraag is, getuige ook de cijfers:

  • In 2030 telt Nederland ongeveer 1,7 miljoen openbare laadpalen voor elektrische voertuigen
  • Rond 2030 zijn 1,5 miljoen woningen overschakelt op verwarming via een warmtepomp

De enige manier om de groeiende vraag naar stroom op te vangen, is door de mogelijkheden van het netwerk te vergroten.

Meer geld naar netbeheerder

Het geld dat nodig is om het stroomnetwerk te onderhouden en te verbeteren, betalen consumenten maandelijks aan de netbeheerder via hun energierekening. Die stijgt dus omdat er meer geld nodig is om de capaciteit te vergroten, bijvoorbeeld door het aanleggen van dikkere kabels.

Betalen op piekmomenten

Doordat de behoefte aan stroom verandert, wordt er ook aan gedacht om de kosten op een andere manier in rekening te brengen. De stroomprijs op piekmomenten zou wel eens verder kunnen toenemen ten opzichte van de daluren. Op die manier kan misschien ook voorkomen worden dat het netwerk overbelast raakt, omdat minder mensen geneigd zullen zijn om in de piekuren stroom af te nemen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.