Einde prijsplafond zorgt voor overstapgolf richting vaste energiecontracten
Nederlandse huishoudens hebben massaal gereageerd op het advies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om een vast energiecontract af te sluiten. Dit blijkt uit gegevens van energievergelijk.nl.
Met als voornaamste reden dat er per 1 januari 2024 een einde komt aan het prijsplafond.
Sinds het advies van de ACM en de berichtgeving hierover op grote nieuwssites en in het achtuurjournaal, is het aantal overstappers met ongeveer 60 procent gestegen, vergeleken met de situatie eind november.
Ook andere vergelijkingssites melden een aanzienlijke toename in het aantal overstappers.
“Zet je tarief vast”
Op 6 december gaf de ACM huishoudens het advies om een vast contract te nemen als je zekerheid wilt behouden over de hoogte van je stroom- en gastarief. Het energie prijsplafond komt namelijk per 1 januari 2024 te vervallen.
Zo’n 85 procent van de Nederlanders die overstapt, kiest momenteel voor een vast contract van één jaar of drie jaar. Iets meer dan 10 procent kiest voor een dynamisch contract. Een variabel contract wordt maar weinig afgesloten.”
Koen Kuijper (Energie-expert)
Volgens Kuijper is het vaste contract populair, omdat de tarieven lager liggen dan de variabele tarieven die huishoudens in 2024 gaan betalen bij hun energieleverancier. Daarnaast zijn er hoge bonussen die worden uitgekeerd. Energieleveranciers bieden kortingen tot ruim 400 euro bij de overstap. De korting wordt bij de jaarafrekening toegepast.
Hier check je de beste vaste contracten.
Energiebelasting
Bij een vast contract staan je tarieven voor stroom en gas vast. Alleen de overheid kan eraan sleutelen, bijvoorbeeld door de energiebelasting te verlagen of te verhogen.
Dat gebeurt ook in 2024:
- De energiebelasting op gas stijgt met circa 11 cent per kuub
- De energiebelasting op stroom gaat juist iets omlaag (2 cent)
Als je nu van plan bent om een nieuw energiecontract af te sluiten, is daarom belangrijk om te checken of de leverancier het belastingtarief van 2023 of 2024 communiceert. Veel aanbieders hanteren nog de oude tarieven voor de belastingen en netbeheerkosten.
Alle andere wijzigingen in je energierekening voor 2024 vind je hier terug.
SSam de Veen
Het ACM is er voor de energie bedrijven ,niet voor de burger.
ReagerenHet is een sooitje in de energiewereld.
JJH
Ik vraag mij vooral af waarom de ACM dat zegt en wie zij hiermee dienen. Is dat wel de consument of toch weer de energiemaatschappijen.
ReagerenDe prijzen dalen dus dat is toch geen reden om nu vast te zetten.
MM.C.
Waarom zou ik het vastzetten? Sinds ik precies het tegenovergestelde doe, ga ik er enkel maar op voorruit. Gas en stroom worden op termijn enkel maar goedkoper. Vraag naar gas neemt in Europa enkel maar af. De komende jaren wordt de vraag veel lager dan nu. Het wordt dus goedkoper. Dan moet ik t vastzetten en ga ik enkel maar meer en meer betalen en bij eventueel een overstap een boete betalen? Mooi niet. Ik hop van de ene naar de andere goedkopere, wanneer ik maar wil. Dit hebben ze aan hun zelf te danken. Ze stikken maar in de administratie
ReagerenGGoel
Na de enorm hoge prijzen door de Russische imperialistische oorlog tegen Oekraïne komen we nu in steeds goedkoper inkoop tarieven. Dynamisch levert die (fors) goedkopere prijzen; vaste contracten hebben door die schrik door Rusland sindsdien FORS hogere risico-opslag (terwijl iedereen weet dat de energieprijzen aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de komende jaren alleen maar zullen dalen (zeggen ook de futures)).
ReagerenLaat je niet bestelen, ga naar dynamisch. Voor het gemiddelde huishouden is Zonneplan dan het goedkoopst.
JJan
@Goel
Ik laat me de kop niet gek maken. Blijf gewoon dynamisch en ga zeker naar zonneplan.
Reageren