Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Einde kolenenergie kost Nederland 7 miljard

Koen Kuijper

0 reacties

kolenenergieAls Nederland alle kolencentrales op korte termijn sluit, zou dat de staat 7 miljard euro kosten. Dat blijkt uit een rapport van een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Stoppen met kolenenergie brengt de maatschappij echter ook milieu- en gezondheidswinst op, omdat er minder CO2 en schadelijke stoffen worden uitgestoten.

Minister Kamp van Economische Zaken is inmiddels in gesprek met energiebedrijven en stakeholders om te praten over de uitfasering van de vijf overgebleven kolencentrales. Twee oudere centrales worden op korte termijn al gesloten. Wat er met de nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte gebeurt is nog niet duidelijk. Die zijn pas vorig jaar in gebruik genomen.

Milieuwinst

Om te beginnen is er een duidelijke milieuwinst te behalen indien kolencentrales dichtgaan, zo blijkt uit het rapport. Een volledige stop van kolenenergie reduceert de uitstoot van CO2 met 31 procent. De nettoreductie is echter 9 procent, omdat Nederland voor zijn energievoorziening dan deels gebonden is aan stroom van andere kolencentrales in Europa. Bovendien moet de Nederlandse energievoorziening per 2020 voor 14 procent duurzaam zijn. Een mogelijke sluiting van de kolencentrales zal daar zeker aan bijdragen.

Gezondheidswinst

Uit een onderzoek van  Health & Environment Alliance, Climate Action Network en het Wereldnatuurfonds bleek bijvoorbeeld dat er in 2013 bijna 23.000 Europeanen voortijdig zijn gestorven aan aandoeningen die zijn terug te leiden op de luchtverontreiniging door kolencentrales. Dat heeft de Europese gezondheidszorg ongeveer 62 miljard euro gekost.

Lees ook: Luchtverontreining kolencentrales kost Europa miljarden

Een stop van kolenenergie betekent dus niet alleen een winst voor de volksgezondheid maar ook een besparing in zorgkosten.

Hogere stroomprijs

Sluiting van de kolencentrales zou ook betekenen dat de prijs voor elektriciteit toeneemt, omdat het stroomaanbod afneemt. Dat zou voor alle consumenten in Europa ongunstig zijn. De stroomvoorziening aan consumenten komt echter niet in gevaar, omdat het aanbod groot genoeg blijft.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.