Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Een derde opgewekte energie is duurzaam

Koen Kuijper

0 reacties

Een derde van de stroom die wereldwijd wordt opgewekt is duurzaam. Dat blijkt uit cijfers van het International Renewable Energy Agency (IRENA). Het instituut doet jaarlijks onderzoek naar de capaciteit van duurzame energie in de wereld.

De productie van duurzame stroom steeg in 2018 met 171 gigawatt (GW). Daarmee werd in 2018 een totaal bereikt van 2.351 gigawatt aan duurzaam opgewekte energie. Dit zou genoeg zijn voor ongeveer een derde van de energiecapaciteit die wereldwijd beschikbaar is. Voorbeelden van duurzame energie zijn: zonne-energie, waterkracht, windenergie en biomassa.

Rooskleurig

De cijfers van IRENA zijn op z’n minst rooskleurig te noemen. Andere rapporten, bijvoorbeeld van BP en Ren21 spreken van ongeveer 18 tot 20 procent aandeel hernieuwbare energie wereldwijd. Daarbij moet wel gezegd worden dat de cijfers van IRENA recenter zijn.

De data die IRENA gebruikt voor haar conclusies komt van verschillende bronnen, waaronder:

  • Vragenlijsten
  • Nationale cijfers
  • Rapportages uit de industrie en andere sectoren
  • Nieuwsberichten

Aandeel per bron

Waterkracht blijft volgens IRENA zorgen voor de grootste voorziening van duurzame energie wereldwijd:

  • Water: 50 procent
  • Wind: 24 procent
  • Zon: 20 procent
  • Overig (biomassa en geothermisch): 6 procent

Ondanks dat waterkracht de grootste duurzame energiebron is, zit er voor de toekomst weinig rek in.  De aarde moet het qua groei en toekomstperspectief niet hebben van waterkracht. Deze energiebron groeide in leveringscapaciteit maar met 21 gigawatt in 2018. Dat is veel minder dan de andere energiebronnen.

Zonne-energie groeit het snelst

Vooral zonne- en windenergie zorgden voor een flink aandeel van de wereldwijde groei in groene stroom. Samen zijn zij goed voor 84 procent van de totale groei:

  • Zonne energie: + 94 gigawatt in 2018
  • Windenergie: +49 gigawatt in 2018

Het continent Oceanië zorgt voor het grootste aandeel van de totale groei, namelijk 17,7 procent. Dat is opvallend, aangezien dit werelddeel de minste inwoners kent. De cijfers van IRENA tonen ook aan dat twee derde van alle nieuwe duurzame stroom afkomstig is van opkomende economieën.

De verwachting is dat zonne-energie en windenergie de komende jaren het snelst zullen blijven groeien en op termijn de twee belangrijkste hernieuwbare energiebronnen zullen worden.

Bronnen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.