Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Een derde huishoudens wil zonnepanelen

Koen Kuijper

0 reacties

Ruim een derde van alle Nederlandse huishoudens zou best zonnepanelen willen kopen. Maar alleen als die investering binnen 10 jaar is terugverdiend.

De bereidheid om zonnepanelen aan te schaffen is nog groter als de terugverdientijd verder omlaag gaat.

Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Bureau van ING. Die deed een peiling bij 10.000 klanten.

Terugverdientijd

Door zonnepanelen te plaatsen, hoef er geen of fors minder stroom af te worden genomen van het elektriciteitsnet. De energierekening valt daardoor een stuk lager uit. De terugverdientijd is de periode waarin de investering (aanschafkosten en installatie) voor zonnepanelen wordt terugverdiend.

Wat blijkt? 36 procent van de Nederlanders wil best zonnepanelen aanschaffen als ze binnen 10 jaar de investering terug hebben verdient. 47 procent is van plan panelen te kopen als deze binnen 5 jaar zijn terugverdiend.

7 jaar

Op dit moment bedraagt de gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen zo’n zeven jaar. Door te salderen kan men stroom die aan het net wordt terug geleverd worden afgetrokken van de stroom die het huishouden verbruikt. De energierekening valt daardoor lager uit. Zo kan men langzaam aan de investering terugverdienen.

Ook de subsidies en BTW op de aanschaf van zonnepanelen zijn maatregelen die de terugverdientijd verkleinen.

Half miljoen huishoudens

Ongeveer een half miljoen huishoudens heeft zonnepanelen op het dak. En dat aantal groeit hard door. Een gemiddelde woning heeft zo’n 12 panelen. Goed voor een netto kostenplaatje van 4.300 euro.

Per 2020 wordt de salderingsregeling vervangen. De terugverdientijd blijkt volgens het kabinet echter gelijk.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.