Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dynamische energieleverancier rekent geen terugleverkosten, maar let op deze valkuil

Vanaf 1 juli gaan klanten met een variabel contract bij Essent betalen voor het terugleveren van elektriciteit met zonnepanelen. Bij de meeste andere energiebedrijven zijn de terugleverkosten al langer ingevoerd.

Door de invoering van deze nieuwe kostenpost gaan huishoudens met zonnepanelen naarstig op zoek naar manieren om terugleverkosten te vermijden.

Een dynamische energieleverancier is daarbij een veelgehoorde optie, aangezien deze geen terugleverkosten rekent. Maar er zit een keerzijde aan de medaille.

Energiecontract zonder terugleverkosten

Met een variabel of vast contract is de kans groot dat je nu of straks terugleverkosten betaalt voor je zonne-energie.

Bij een dynamisch contract is hier geen sprake van.

 1. Je betaalt geen boetes of heffingen voor het terugleveren.
 2. Voor de stroom die je teruglevert, ontvang je de actuele marktprijs van dat uur.
 3. Je kunt, net als bij andere energiecontracten, salderen binnen je verbruik.

Salderen houdt in dat je voor (een deel van) je teruggeleverde energie geen energiebelasting of btw betaalt.

Overzicht

Een overzicht van bekende energieleveranciers die een dynamisch contract aanbieden:

 • Next Energy
 • Zonneplan
 • Frank Energie
 • ANWB Energie
 • Budget Energie
 • Eneco
 • Vattenfall

Voor een volledig overzicht van alle dynamische aanbieders kijk je hier.

Valkuil

Hoewel een dynamisch contract geen terugleverkosten in rekening brengt, is er toch een belangrijke valkuil om rekening mee te houden.

Het tarief dat je ontvangt voor stroom die je teruglevert, kan namelijk aanzienlijk lager uitvallen:

 • Onder een dynamisch contract kan de elektriciteitsprijs gedurende de dag sterk variëren. Dit hangt af van de algemene vraag en het aanbod op de energiemarkt.
 • Op zonnige dagen, wanneer zonnepanelen op hun piek presteren, kan het aanbod van elektriciteit zo hoog zijn dat de marktprijs fors lager is.
 • Soms kan de marktprijs zelfs negatief worden, wat betekent dat je voor de stroom die je teruglevert minder krijgt, of zelfs moet bijbetalen, in plaats van dat je er geld voor krijgt.

Neem vandaag als voorbeeld:

Kale marktprijs elektriciteit op 28 juni 2024 | bron: dynamische-energieprijzen.nl

Met een dynamisch contract is je zonne-energie over het algemeen minder waard dan bij een variabel of vast contract. Uitzondering hierop is als je een thuisbatterij hebt, waarbij je de stroom op een later moment kun gebruiken of terugleveren.

Vergelijking van opbrengsten en kosten

ContracttypeSalderenNetto terugleveren
Dynamisch Ontvang het kale uurtarief + energiebelasting + btw.
Geen terugleverkosten
Ontvang enkel de kale marktprijs in dat uur.
Geen terugleverkosten
VastAltijd een vaste kale prijs + energiebelasting + btw.
Terugleverkosten van toepassing
Vaste terugleververgoeding (bijv. 14,5 cent/kWh).
Terugleverkosten meestal van toepassing

Voor netto terugleveren komt de terugleververgoeding in vaste contracten doorgaans uit op 3 tot 4 cent per kWh. Hier zijn de terugleverkosten dan al van afgetrokken.

Wat is erger: terugleverkosten of een lage marktprijs?

De vraag is natuurlijk wat erger is: het betalen van terugleverkosten of vrijwel niets ontvangen voor de stroom die je teruglevert?

De praktijk leert dat het vaak afhangt van je situatie:

 • Hoeveel stroom je verbruikt
 • Hoeveel stroom je opwekt
 • Op welke momenten op de dag je de stroom opwekt
 • Op welke momenten op de dag je de stroom verbruikt

Ons advies

Als je ongeveer evenveel opwekt als verbruikt of iets meer opwekt dan verbruikt, is het in de meeste gevallen gunstiger om te kiezen voor een vast contract.

Belangrijk: kies voor een energieleverancier met zo laag mogelijke terugleverkosten en een hoge overstapkorting. Onder de streep ben je dan meestal voordeliger uit dan met dynamisch contract.

Een goed voorbeeld is Pure Energie:

 • Bij 2.500 kWh teruglevering betaal je hier 168 euro aan jaarlijkse terugleverkosten.
 • Je ontvangt een bonus van 190 euro die wordt uitgekeerd bij de jaarafrekening.
 • Je terugleverkosten worden dus ruimschoots gecompenseerd.

Op energievergelijk.nl vind je een top 5 van leveranciers met de laagste terugleverkosten en tarieven, evenals de hoogste kortingen.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

59 reacties

 • PPeter

  Leuk advies en wat als.het anders is?

  Reageren
 • GGerard

  Heb sowieso moeite met de terugleverkosten. Eerst stimuleren we de aanschaf en daarna wordt je bestraft. Zelf heb ik behoorlijk geïnvesteerd in energie maatregelen. Pelletkachel, hybride pomp, nieuwe ketel, zonnepanelen, airco enz. om zo te kijken welke warmtebron bij welke situatie het gunstigste is. Dat waren qua investering twee hele mooie vakanties bijelkaar. Gevolg is nog 89.00 maandtermijn en nu een maandstijging van ruim 25% vanwege de kosten. Eigenlijk zouden we een protest actie moeten beginnen een dag of enkele dagen als het verbruik hoog is allemaal landelijk de stekker uit de panelen trekken. Kijken of dit consequenties heeft?

  Reageren
  • FFlip

   @Gerard

   Helemaal mee eens, alleen in Nederland krijg je niet gemakkelijk mensen op een lijn.

   Reageren
   • RRick de Man

    @Flip
    Nederlanders zijn een stelletje verongelijkte slachtofferige boze hebberige griezels zie resultaat verkiezingen.

    Reageren
  • GGoel

   @Gerard

   Je wordt dat ook niet bestraft, maar krijgt minder voordeel. Vergeet niet dat de salderingsregeling een subsidie is!

   Reageren
 • AAndere André

  Ik ben van mening dat eenieder een dynamisch contract zou moeten hebben. Bij de bakker betaal je ook de kostprijs.
  Er zijn genoeg mensen die de tijd en gelegenheid hebben om hun dagelijks leven om te gooien om aan het einde van het jaar een paar euro te hebben uitgespaard.

  Reageren
  • GGoel

   @Andere André

   Het is mijn verwachting dat op termijn alleen nog maar dynamische energiecontracten zullen bestaan vanwege de afstemming van vraag op aanbod die nogal eens wisselt door de alternatieve energiebronnen, in tegenstelling tot vroeger toen alles vastlag door de stabielere kolen en gasprijzen.

   Vaste (en variabele) contracten hebben hun tijd gehad. Het is slechts wachten wanneer zij worden beëindigd; niet óf.

   Reageren
   • JJo

    @Goel
    Helemaal mee eens, vaste contracten verdwijnen op den duur.

    @Andere André
    Dagelijks leven omgooien? Onzin, als je electriciteit blijft gebruiken als voorheen ben je met een dynamisch contract ook goedkoper uit.

    Reageren
   • BBas

    De soms extreem lage prijzen worden naar mijn mening niet veroorzaakt door de zonnepanelen, maar door de windmolenparken op zee. Vandaag 5 juli durf ik nu al te voorspellen dat we morgen 6 juli weer extreem lage prijzen hebben. Oorzaak windkracht 6 op zee en mi imaal 5 op land. De energiebedrijven die veel geïnvesteerd hebben in deze windparken verliezen daardoor veel geld en leggen de schuld bij eigenaren van zonnepanelen. Het gehele energienet moet gewoon stabieler worden en dat kan volgens mij alleen door er voor te zorgen dat er bij grote overschotten van stroom deze opgeslagen kan worden in de vorm van waterstof. Deze kan dan gebruikt worden voor het maken van bijvoorbeeld methanol. Op dit moment zijn er veel zeeschepen, Maersk laat er al meerdere bouwen, die deze brandstof nodig hebben. Als de prijzen extreem laag zijn zoals 4juli zet ik de panelen uit en de EV staat dan te laden. Bij mij was de gemiddelde stroomprijs in mei 0,00 per kwh excl belasting.

    Reageren
    • BBas

     We zijn nu 5 juli een paar uurtjes verder en de stroomprijzen van de EPEX zijn zojuist bekend geworden om 13.00 uur voor 6 juli. Vanaf 08.00 tot 20.00 uur zijn de prijzen € 0,00 tot rond 15.00 uur € 0,15 negatief. Dus morgen gewoon de EV laden. Ge oemde prijzen zijn de inkoopprijzen voor de energiebedrijven excl belastingen. De stroommarkt is helemaal kapot gemaakt.

     Reageren
     • BBas

      De volgende dag 7 juli zijn de inkoopprijzen voor de energiebedrijven vanaf 0.00 uur tot 18.00 uur € 0,00. Ik heb zonnepanelen in de nachtelijke uren nog nooit stroom zien produceren. Ze verkopen het voor ca 16 ct. Ze verdienen dus weer veel geld.
      Genoemd geld is exclusief energiebelasting.

      Reageren
 • DDe krom

  Ik heb zelf ook een dynamisch energiecontract en zonnepanelen. Ik heb heb 10 zonnepanelen en 3500 verbruik dus redelijk op elkaar afgestemd. Ik verbruik ongeveer 30% zelf. Bij een vast contract zou ik dan ongeveer 350 euro aan terugleverkosten hebben. Die heb ik nu niet. Daarnaast is een dynamisch contract ook nog eens voordeliger dan een vast contract in verbruik! Ik ben hier door met alles op en eraan ongeveer 330 euro voordeliger uit! Ik zou dan ook zeker de overstap maken.

  Een vast contract is dan ook niet voordeliger.

  Reageren
 • TTheo Boonstra

  Terugleverkosten? Ik vindt het maar een raar woord. Dus je krijgt stroom geleverd en dat lever je terug. Dat is fout. Je maakt stroom en dat lever je aan de energie leverancier. Het moet zijn, leverkosten, want je levert niets terug.

  Reageren
  • FFG

   @Theo Boonstra
   Het onstaat door vanuit netwerk/ energieleverancier te redeneren en omgekeerde stroom als teruglevering aan netwerk / terugleverkosten.
   Een bank ziet ook uw positieve banksaldo als credit (hun schuld aan u) en u ziet het als debet ( vordering) , wat 10 jaar geleden vaak nog zo stond op bank afschriften. Maar was onduidelijk en verdween.Het oorspronkelijke vertrekpunt ,bepaald dus de term .

   Reageren
  • JJos Mathijssen

   @Theo Boonstra
   De energie maatschappij levert ons sinds jaar en dag stroom, waarbij kosten gemaakt worden om jou die stroom te leveren, vandaar dat dit lever kosten genoemd worden.

   Nu met zonnepanelen wordt bij jou stroom opgewekt, waarvan je het teveel terug kunt leveren aan de energiemaatschappij. Vandaar terugleverkosten, wel zo duidelijk nietwaar.

   Reageren
 • VVincent

  Thuisbatterij werkt alleen met dynamische contracten. Zomer: overdag met zonne stroom laden en in de avond gebruiken. En is de prijs per kWh negatief: zonnepanelen uit en via t net ladenn
  In de winter: dan is het juist andersom. In de nacht laden als de stroom t goedkoopst is en overdag gebruiken.

  Reageren
  • TTwanuzz

   @Vincent

   Ik heb andere dingen te doen dan de hele dag elektrischiteitsmanager spelen.

   Reageren
 • RRaymond

  Ik zit al jaren bij de ANWB met een dynamisch energiecontract en zonnepanelen.

  Als ik 28 juni als voorbeeld neem heb ik 3,13 kWh verbruikt voor € 0,47 (= € 0,15 per kWh) en 14,09 kWh opgewekt voor € 2,62 (= € 0,19 per kWh). Deze prijzen zijn inclusief alles (vaste en variabele kosten, BTW, etc.).

  Niet alleen mijn kosten voor stroom zijn lager, ook krijg ik nog een redelijk bedrag terug voor teruggeleverde stroom, ondanks de lage en gedeeltelijk negatieve stroomprijs (zie schema uit artikel).

  En ja, dit is met salderen. Als ik uiteindelijk meer opwek dan verbruik vallen de inkoopkosten en BTW niet meer tegen elkaar weg te strepen en zijn de terugleverkosten dus flink lager. Maar hier staan nog steeds de lagere stroomkosten voor gebruik tegenover.

  Al met al ben ik gewoon tevreden met mijn dynamisch contract en speel ik het spel gewoon mee: wasmachine/vaatwasser aan op laagste tarieven, zonnepanelen uit wanneer meer dan € 0,18 negatief.

  Reageren
  • EEtienne

   @Raymond

   Beste Raymond,

   Uit nieuwsgierigheid hoe kom je aan zo’n positieve getallen? Als ik vandaag 29 juni naar de energie prijzen kijk dan krijg je een stuk minder geld terug voor de teruglevering. Van 11 tot 3 krijg je niets terug (het moment dat de panelen het meeste opleveren) en de andere momenten levert het tussen de 3 en 11 cent op.

   Als ik kijk naar de gemiddelde energie prijs over de dag op de uren dat de zonnepanelen niet actief zijn (voor 0700 en na 2000) dan kom ik uit een gemiddelde kwh prijs van €0,28 en dat is vergelijkbaar met de kwh prijs bij vast contract.

   Reageren
   • RRaymond

    @Etienne

    De stroomprijs is vandaag (zaterdag 28 juni) inderdaad € 0,00 tussen 11:00 en 16:00 uur, echter krijg je wel nog de energiebelasting à € 0,13 en de inkoopkosten à € 0,04 per kWh terug. Dus per teruggeleverde kWh ontvang ik dan dus € 0,17 vanwege het salderen. Wanneer ik meer teruglever dan verbruik, krijg ik dat uiteraard NU niet terug, maar dan krijg ik het met terugwerkende kracht terug als ik aan het einde van het jaar stroom verbruik.

    Reageren
    • JJoris Huisman

     @Raymond je moet er wel rekening mee houden dat je in de winter en in de avonduren meer betaald dan wat je terugkrijgt.

     Reageren
     • RRaymond

      @Joris Huisman

      Uiteraard betaal je in de winter en in de avonduren meer, maar vanwege het salderen blijft alleen de kale stroomprijs incl. BTW over, en dat was in dec/jan ook gemiddeld € 0,09 en in nov € 0,12. Nog steeds niets om mij zorgen over te maken met mijn elektrische verwarming.

      Reageren
     • MMarco

      @Raymond
      Een normale elektrische kachel is de meest inefficiënte en duurste manier van verwarmen met kwh.
      Wel eens nagedacht over de optie over verwarmen met een airco. COP die vele malen hoger is, groter bereik, en meer besparing.
      Zou eventueel in de toekomst nog een optie kunnen zijn icm met een thuisbatterij. Laden goede uren en de airco laten verwarmen tijdens de dure uren en besparen op gas.
      Moet het uiteraard wel passen in uw woonsituatie.

      Reageren
     • JJo

      @Marco
      Een airco die als verwarming gebruikt wordt en daarvoor electriciteit gebruikt is electrische verwarming. Of denk jij dat een airco naast electriciteit nog iets anders gebruikt?
      Hetzelfde geldt voor een warmtepomp, ook verwarming waarvoor electriciteit gebruikt wordt en dus electrische verwarming.

      Reageren
     • MMarco_B

      @Jo

      Met elektrisch verwarmen wordt over het algemeen verwarmen door middel van infra-rood of conversie bedoeld. Da doe je met een factor 1, dus 1kW er in en 1 kW er uit.

      Verwarmen met een L/L warmtepomp (airco) of een L/W warmtepomp doe je met een factor ergens tussen de 2,5 en 5,5 dus 1kW erin en 2,5 tot 5,5kW eruit.
      Dat je daarvoor stroom gebruikt is evident maar de wijze van verwarmen is dus wel degelijk anders.

      Reageren
  • GGoel

   @Raymond

   Heb je die Excel Sheet (te vinden in artikel Dynamisch Energiecontract onderaan de pagina) al eens bekeken, waar je goed de dynamische energieleveranciers met elkaar kan vergelijken?

   ANWB blijkt dan één van de allerduurste dynamische energieleveranciers te zijn.

   Reageren
   • RRaymond

    @Goel

    Ik ben mij hier van bewust inderdaad, ik heb ook aan overstappen gedacht. Echter omdat we alsnog kunnen salderen maken die hogere inkoopkosten niet uit, omdat die onderaan de streep alsnog € 0,00 zullen zijn.

    Wanneer we niet meer 100% kunnen salderen, zal overstappen inderdaad beter zijn.

    Reageren
    • GGoel

     @Raymond

     Ik zou het ‘live’ verbruik inzicht niet willen missen — zeker niet als die energieleveranciers ook nog eens goedkopere vaste kosten rekenen dus bij elkaar genomen in alles beter en goedkoper zijn.

     Er zijn volgens mij 2 met live inzicht: Tibber en Zonneplan. Tibber heeft iets lagere vaste kosten (kwartje), Zonneplan heeft betere App.

     Reageren
     • RRaymond

      @Goel

      Ik heb live-inzicht via een P1-meter van HoneWizard en via de app van mijn zonnepanelen, meer heb ik niet echt nodig.

      Lagere kosten zijn mooi meegenomen wanneer ik niet 100% kan salderen.

      Reageren
     • GGoel

      @Raymond

      Vaste leveringskosten staan toch los van salderen (of zonnepanelen in het algemeen)?

      Reageren
     • RRaymond

      @Goel

      Daar heb je inderdaad gelijk in… :/

      Reageren
     • GGoel

      @Raymond

      Was niet belerend bedoeld maar eerder dat ik mij afvroeg of ik of jij iets had gemist 😉

      Reageren
  • PPauline

   @Raymond
   Precies! Een jaar dynamisch geprobeerd omdat stroom/gas zo duur waren. Toen overgegaan op een vast contract maar zag al meteen de verschillen en weer meteen teruggegaan naar dynamisch. Gewoon opletten wanneer je wat aanzet dat veel stroom verbruikt.

   Reageren
   • GGoel

    @Pauline

    Once you go dynamisch 😉

    Reageren
 • MMarcel

  Ik heb de cijfers er even bij gepakt, deze maand heb ik 289khw opgewekt en daarvoor 54 euro vergoeding gekregen (netto). Dus dat is bijna 19ct/KWh. Kom daar maar eens aan met je vaste contract. En al helemaal als je meer opwekt dan je verbruikt en je je opgewekte stroom niet meer kunt salderen.

  Reageren
  • MMarco

   @Marcel
   7000kwh opbrengst, 5500kwh verbruik en 175m3 gas, alles al dubbel en dwars terugverdiend.
   Hebben nog eenn vast contract tot feb 2027, geen terugleverkosten en saldering. Simpelweg 28,6ct per kwh, dus 19ct dynamisch is nog niet interessant.
   Vervalt de salderingsregeling kan ik altijd nog overstappen.
   Hou het wel in de gaten, vind het wel interessant om te volgen, maar voor mij persoonlijk nog niet het juiste moment.

   Reageren
 • DDotternetta

  Maar je saldeert toch? Het maakt niet uit wat de stroom waard is, ’s winters kun je gratis weer gebruiken. Alleen wat je over hebt krijg je wat geld voor.

  Reageren
  • AAndré

   @Dotternetta Je saldeert niet zoals bij een vast contract. In de zomer verkoop je goedkope stroom aan de leverancier. In de winter koop je dure stroom terug. De prijs varieert per uur.

   Reageren
  • RRene

   @Dotternetta
   Jij snapt het dus net niet, dus dit artikel is juist voor jou bedoeld. Je saldeert belasting en inkoopkosten, maar je betaalt (en ontvangt) de actuele kWh uurprijs.

   Reageren
 • MMartina

  Wij zijn klant bij Vandebron die rekend ook terug leverkosten salderen een maal per jaar 10 procent wel een vast contract ! Ik was en gebruik de droger. Als de zon schijnt

  Reageren
 • MMarcel

  Dit is weer zo’n afkraakt verhaal over dynamische contracten. Ik heb zelf een dynamisch contract bij tibber en ik schat dat ik 95% van de tijd veel meer (25cent, het dubbele dus) terugkrijg voor mijn geleverde electriciteit van met een vast contract. Negatieve prijzen komen minder dan 3x per jaar voor en dan zet ik ze gewoon uit. En dan profiteer ik ook nog omdat ik dan goedkoop mijn wasmachine e.d. aanzet. En het is beter voor het milieu en de net congestie. Zou iedereen moeten doen

  Reageren
  • MMarco

   @Marcel
   Met een vast contract tot feb 2027 zonder terugleverkosten sla ik nog even over, maar hou het wel in de gaten en is zeker een optie.
   Volledig negatieve prijzen (kwh en belasting)komen inderdaad maar zelden voor. Wie er handig mee omgaat kan er best wat voordeel uitslepen.
   Natuurlijk heeft iedereen andere mogelijkheden maar wat is er mis mee om een beetje je best te doen, en je wat aan te passen aan de situatie.
   Vind zelf actie ondernemen altijd beter dan niks doen en achteraf klagen.
   Succes in ieder geval.

   Reageren
  • WWaddinxveen

   @Marcel

   Die 3x per jaar negatieve prijzen klopt niet. In 2023 waren er maar liefst 300 uren met negatieve stroomprijs. Na belasting/BTW 192 uur.

   Reageren
   • JJanJ

    @Waddinxveen geen idee waar je die 192 uur vandaan haalt maar ik kom net als Marcel ook op een paar dagen en die tellen niet op tot 192.

    Vind het ook een slecht artikel. Klopt weinig van. Voor mensen met een goed vast contract kan het misschien nog niet uit maar als je nu kan overstappen zou ik me echt even goed verdiepen in dynamisch. Zeker als je thuis je auto kunt laden zeer interessant.

    Reageren
   • GGoel

    @Waddinxveen

    Vaak is de verwarring dat mét energiebelasting wordt gekeken. In de Zonneplan App kan je die met een schuifje aan en uit zetten en dan zie je inderdaad vaak een negatieve energieprijs, vooral als de zon schijnt in het weekend.

    Reageren
    • MMarco

     @Goel
     Je moet natuurlijk ook wel kijken met het schuifje aan op inclusief belastingen. Hoor/lees regelmatig over mensen die roepen dat de energie prijs negatief is en dat ze dan wel even een paar elektrische kachels gaan aanzetten om “flink te verdienen”.
     Het blijft nog steeds zo dat als de volledige prijs (kwh en belasting) positief is, elke kwh die je overbodige verbruikt, geld kost. Het verschil tussen enkel negatieve energie prijzen en volledige negatief is aardig van belang en soms lijkt dat er zijn die dat vergeten.
     Volledig negatief waren er bij Frank energie dit jaar pas 5.
     Wasmachine, ev laden, elektrische boiler etc is natuurlijk altijd een goede optie bij lage kwh prijzen.

     Reageren
 • WWim

  Het terug leveren van stroom en hoe kan het dan mogelijk zijn dat ze de windmolens maar uit de grond stampen en ook stroom leveren en wij betalen voor zonnepanelen en is het niet dat de windmolens ook voor een overvolle net zorgt??????

  Reageren
  • JJohn

   @Wim het plaatsen van windmolens wordt gedaan door bedrijven en de overheid en niet voor de grap natuurlijk. Particulieren zijn er bij gekomen met hun zonnepanelen negen van tien, niet niet met bedoeling het milieu te redden, maar wel om goedkoop uit te zijn.

   Reageren
  • ZZeus

   @Wim

   Windmolens blijken een andere functie te hebben

   Reageren
  • GGoel

   @Wim

   In de winter waait het gemiddeld meer en harder, terwijl de zon minder schijnt.

   Reageren
 • HHenk van Dam

  Hangt ook af van je meter. Met Ferraris meter is alleen het jaarsaldo geleverde elektriciteit minus opgewekte elektriciteit vast te stellen.

  Reageren
 • GGoel

  Oftewel: alleen met (forse) overstapbonus is een vast contract gunstiger dan een dynamisch contract.

  Terwijl uit berekeningen van Zonneplan blijkt dat als er geen saldering en terugleververgoeding meer is, dynamische energie gunstiger is (zie artikel op hun site “Zijn zonnepanelen nu en na 2027 rendabel?”).

  Reageren
  • JJacob Talma

   – Grean Choiche is niet meegenomen in de lijst.
   – Rekent zelfs bij een variabel contract ruim 14 cent terugleveringskosten.
   – Gedurende het hele weekend rekenen ze daar het hoge leveringstarief!!! Hoe groen kan het zijn……

   Reageren
  • MMarco

   @Goel
   Ook dit is natuurlijk weer erg afhankelijk van iemands persoonlijke situatie.
   Zelf nog een vast contract tot feb 2027 zonder terugleverkosten, dus voor mij is dynamisch nog niet interessant.
   Maar hou het wel in de gaten want vanaf 2027 kan het zeker een optie worden.
   Eventueel icm met een thuisaccu, gaan langzaam aan de goed(kopere)kant op.
   Homewizard had ook wat uitgebracht, leuke prijs, modulaire opbouw maar zou per module iets meet vermogen moeten hebben.
   We gaan het wel zien, wie weet hie het is in 2027. Wel of geen saldering, wel of geen terugleverkosten. Wel of geen terugleververgoeding. Misschien wel verplicht dynamisch met zonnepanelen?
   Nieuwe regels, nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden. Achteraf klagen helpt sowieso niet

   Reageren
   • RRaymond

    @Marco

    Ik zie nog niet hoe zo’n accu rendabel kan zijn. In die van HomeWizard past 2,7 kWh, dus als ik tijdens de middaguren waarbij ik niets verdien aan mijn opwek (dynamische tarieven) de accu vul, dan kan ik die ’s avonds gebruiken à € 0,21 (duurste tarief 28 juni), wat een besparing oplevert van € 0,57 per dag. Uitgaande van 200 dagen per jaar kom ik op € 114 per jaar. Daarmee kom ik op een terugverdientijd van meer dan 12 jaar.

    Reageren
    • MMarco

     @Raymond.
     2z7kwh is inderdaad nog niet veel, maar wel een beginner een “leuk prijsje”
     Zeker niet makkelijk maar wel mogelijk. Vullen met overschot uit zonnepanelen en gebruiken voor de avond. Niet genoeg opbrengst uit de zonnepanelen dan vullen tijdens de laagste dynamische tarieven.
     U heeft het over 21ct maar de afgelopen weken was de prijs in de avond (kwh en belasting) vaak meer dan 30ct, met pieken tot 39ct.
     U gaat uit van 200 dagen, maar persoonlijk heb ik veel meer dagen mey +2,7 kwh over, dus hogere opbrengst, kortere terugverdientijd.
     Denk dat 7 jaar moet lukken, en soms is een uitdagingokk gewoon leuk
     Met een vast contract, geen terugleverkosten, tot feb 2027 sla ik nog even over maar hou de ontwikkelingen wel in de gaten.

     Reageren
    • GGoel

     @Raymond

     De Zonneplan Nexus thuisbatterij verdiend zich in 4,4 jaar terug. Maar naast slimme thuisopslag handelt die dan ook tegelijkertijd op de onbalansmarkt met de opgeslagen stroom (middels AI).

     Reageren
     • KKees

      @Goel

      Nexus doet vooralsnog alleen handel op onbalans markt.
      Dus geen slimme thuis opslag.

      Reageren
     • GGoel

      @Kees

      Ik dacht een combinatie van beide (middels AI) maar corrigeer mij als ik het verkeerd heb.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.