Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dynamisch energiecontract in opkomst: 7 nieuwe aanbieders in 2023

Aanbieders van dynamische energiecontracten schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook de grotere energieleveranciers zien er nu markt in.

In 2023 hebben zeven prominente leveranciers, die voorheen uitsluitend variabele en vaste contracten aanboden, hun aanbod uitgebreid met een dynamisch contract. Dat blijkt uit een analyse van energievergelijk.nl.

Onder deze leveranciers bevinden zich bekende namen zoals Eneco, Budget Energie en Vandebron. Van de grote energiereuzen in Nederland hebben alleen Vattenfall en Essent hebben (nog) geen dynamisch energiecontract.

Verschil met normaal energiecontract

Bij een dynamisch energiecontract is de energieprijs, net als bij vaste en variabele contracten, opgebouwd uit energiebelasting en btw. Het grote verschil is dat de kale leveringstarieven voor stroom en gas direct gekoppeld zijn aan de beursprijzen van de EPEX (stroom) en LEBA en EEX (gas). Wat je betaalt is dus afhankelijk van de koers, net als bij een aandeel.

Bij een variabel contract staan de leveringstarieven één tot drie maanden vast. Bij een vast contract is dat zelfs één tot drie jaar.

Uurprijzen voor stroom

Bij een dynamisch contract volgt de stroomprijs de koers van de EPEX. Het tarief kan hierin ieder uur verschillen, afhankelijk van vraag en aanbod. Hierin spelen met name het tijdstip van de dag en de weersomstandigheden een rol.

Op momenten dat de vraag hoog is, bijvoorbeeld tussen 17:00 en 21:00 wanneer mensen thuis zijn, zie je dat de tarieven hoger liggen dan overdag. Op zonnige dagen met veel wind kan overdag de stroomprijs zelfs negatief worden, waardoor je als klant betaalt krijgt voor je verbruik.

Omdat de de prijzen in een dynamisch contract zo verschillen, is een slimme meter vereist die precies bijhoudt hoeveel stroom er in een bepaald uur wordt verbruikt.

Dagprijzen voor gas

De dynamische gasprijzen worden per dag bepaald door een complex samenspel van verschillende factoren op de Title Transfer Facility (TTF) markt. Cruciaal zijn de balans tussen vraag en aanbod, waarbij seizoenschommelingen en economische activiteit grote invloed hebben.

Geopolitieke gebeurtenissen, zoals conflicten of politieke beslissingen in sleutelgebieden, kunnen ook aanzienlijke impact hebben. Daarnaast spelen de opslagcapaciteit en de staat van de infrastructuur voor gaslevering een rol bij het bepalen van de beschikbaarheid en daarmee de prijs van gas.

Onderscheid tussen aanbieders

Bovenop de beursprijzen, rekent de energiemaatschappij een inkoopvergoeding per kilowattuur stroom en kubieke meter gas. Dit is één van de elementen waarop dynamische energie-aanbieders zich prijstechnisch van elkaar onderscheiden. Dat geldt ook voor de vaste leveringskosten (vastrecht), die kunnen verschillen tussen de 10 en 16 euro per maand.

De zeven gevestigde energieleveranciers die nu ook een dynamisch contract aanbieden zijn Eneco, Budget Energie, Vandebron, Pure Energie, Innova Energie, Energie VanOns en Coolblue.

Overzicht nieuwe aanbieders en kosten

Een overzicht van de nieuwe aanbieders in 2023 en de bijbehorende kosten.

EnergiebedrijfVaste kosten
per maand*
Inkoopkosten
per kWh
Inkoopkosten
per m3
Budget Energie€ 11,98€ 0,0210€ 0,0750
Eneco€ 14,00€ 0,0256€ 0,0825
Energie VanOns€ 10,00€ 0,0212€ 0,0828
Innova Energie€ 15,94€ 0,0140€ 0,0670
Pure Energie€ 12,10€ 0,0450€ 0,0750
Vandebron€ 12,50€ 0,0219€ 0,1067
*Voor stroom en gas samen

Op deze site worden de vaste kosten en inkoopkosten van alle dynamische aanbieders met elkaar vergeleken.

Hybride variant

Uniek bij Eneco is dat het ook mogelijk is om te kiezen voor een hybridevariant, waarbij de stroomprijs dynamisch is en de gasprijs vaststaat.

Dat geldt ook voor Coolblue, al bieden zij alleen voor stroom een dynamisch contract aan. Voor gas heb je altijd een variabel of vast contract (de hybride variant dus). De inkoopkosten voor elektriciteit liggen hier op 2 cent per kWh met vaste kosten van 7,10 euro per maand.

Kwart miljoen huishoudens heeft dynamisch contract

In de periode van maart tot november 2023 is het aantal huishoudens met een dynamisch energiecontract gestegen van ongeveer 150.000 naar 233.000.

Je ziet dat mensen nu anders tegen de energiemarkt aankijken. Huishoudens zijn bewuster bezig met wanneer ze stroom gebruiken en hoe duur de stroom op een bepaald moment van de dag is.”

Koen Kuijper – Energie-expert

Kuijper benadrukt dat deze toegenomen bewustwording een positieve ontwikkeling is.

Door een beter inzicht kunnen vraag en aanbod van elektriciteit effectiever op elkaar worden afgestemd. Dit draagt bij aan het verminderen van de belasting op het elektriciteitsnet.”

Koen Kuijper – Energie-expert

Vast contract blijft meest populair

Ondanks de snelle en sterke opkomst in het aanbod dynamische contracten, blijft het vaste contract nog altijd het meest populair. Het aantal klanten met een vast contract (voor elektriciteit) groeide dit jaar van iets meer dan 2 miljoen begin maart naar bijna 3,2 miljoen per begin november, blijkt uit cijfers van de ACM.

De populariteit van het vaste contract met name te danken aan de hoge bonussen die worden gegeven.”

Koen Kuijper – Energie-expert

Toch hebben de meeste huishoudens nog altijd een variabel energiecontract. Dit zijn er bijna 4,2 miljoen.

Verplicht in 2025?

De toekomst van dynamische contracten lijkt veelbelovend, vooral met het vooruitzicht van nieuwe regelgeving. Er wordt verwacht dat elke energieleverancier vanaf 2025 mogelijk verplicht wordt om dynamische contracten aan te bieden. Dit staat in de nieuwe Energiewet die momenteel in behandeling is bij de Tweede Kamer.

Ik voorzie dat het dynamische contract binnen vijf jaar net zo populair zal zijn als het vaste contract voor één of drie jaar, mede dankzij de groeiende bekendheid met de voordelen ervan.”

Koen Kuijper – Energie-expert

In België zijn grote leveranciers nu al verplicht een contract met dynamische tarieven aan te bieden. Bedrijven met meer dan 200.000 afnemers moeten hun klanten verplicht een dynamische elektriciteitsprijs aanbieden.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

15 reacties

 • PPer

  Pas op bij dynamisch mocht er een verstoring zijn in de aanvoer zal de prijs weer naar de euros per kuub gas stijgen. Hou hier rekening mee en zorg voor een back-up mag het een hout, pellet of olie kachel zijn maar denk vooruit.

  Reageren
 • DDon de Reus

  Wat u schrijft over negatieve stroomprijzen bij dynamische prijzen is onjuist. Bij een negatieve stroomprijs ontvang je als klant juist geld zodra je stroom verbruikt. Je betaalt niet. Daarentegen ga je wel betalen als er zonnepanelen op je dak liggen. Bij negatieve prijzen betaal je dan voor de terug geleverde stroom.

  Reageren
 • GGrazyna

  Mam umowę zmienna i założyłam panele solarne. Czy będzie mi się opłacała umowa dynamiczna

  Reageren
 • MMieke

  Hoe zit het met stadsverwarming?

  Reageren
 • MMat

  Nex energie staat er ook niet bij

  Reageren
 • HHans

  En waarom is Zonneplan ook niet vermeld bij dynamische Contracten

  Reageren
 • MMarco

  Ik heb weer 3 jaar laten vastzetten, dynamisch niet interessant als je overdag werkt.

  Reageren
 • PPeter de Groot

  Waarom staat de Anwb er niet bij, deze bieden ook een dynamische energie contract.

  Reageren
  • GGeim

   @Peter de Groot Is de ANWB dan een nieuwe leverancier voor energie met een dynamisch contract?

   Reageren
 • HHarry

  Nationaliseren energie en zorg.

  Reageren
  • BBarry

   Harry,
   Mee eens + ov (gratis voor 65+)….

   Reageren
   • GGoel

    @Barry
    Gratis bestaat niet; de kosten moeten dus door anderen worden opgehoest. Als deze financiële lasten dan te hoog worden, vertrekken zij naar andere, goedkopere landen, of stoppen sowieso en gaan meevreten uit de ruif van anderen, totdat niemand in het land nog geld opbrengt.
    Of zoals Thatcher het zei: “The problem with socialism is that they eventually run out of OTHER people’s money.”

    Reageren
  • GGoel

   @Harry
   Dat is wel het stomste wat je kan doen: energie wordt bij nationalisatie NIET goedkoper, en in het algemeen wordt de afhandeling van energie (de energiebedrijven die dan zijn genationaliseerd) DUURDER.

   Energie werd duur door het afsluiten van de gastoevoer door Rusland na hun imperialistische inval in Oekraïne. Nu is het weer relatief goedkoper (ten opzichte van die piek). De markt doet zijn werk dus en dat staat los van de afhandeling (privaat/overheid).

   Zorg wordt ook steeds duurder, maar nog veel duurder én in een slecht functionerend systeem (wachtlijsten, weet je nog) als dit wordt genationaliseerd.

   Overheidsdiensten werken in het algemeen inefficiënt, log, traag en werkt corruptie in de hand. Daarnaast: wie wijst die banen toe? Juist ja, vriendjespolitiek! Om alles zo goedkoop mogelijk en efficiënt te houden is privatiseren van diensten het beste, anders krijg je het drama van socialistische/communistische economieën. Maar dit werkt feitelijke hoge marktprijzen niet tegen; dat mechanisme staat daar geheel los van.

   Reageren
 • BBas

  Als je beschikt over een privé electrische auto en laadmogelijkheid via een eigen laadpaal dan ben je een dief van je portemonnee als geen dynamisch contract neem.

  Reageren
 • MM.Schreiber

  Goed dat dynamische Contract iets voor mij

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.