Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dynamisch energiecontract in 2023: verstandig of links laten liggen?

Het dynamische energiecontract is de laatste tijd steeds populairder aan het worden.

Maar is het kiezen van zo’n type overeenkomst eigenlijk wel een slim idee?

Om op die vraag antwoord te geven, ga ik in dit artikel dieper in op:

 • De voordelen van een dynamisch energiecontract
 • De nadelen – en mogelijke risico’s – van een dynamisch contract

Lees dus snel verder om te ontdekken of het dynamische energiecontract wat voor jou is (of juist niet).

Direct profiteren van dalende energieprijzen

Dat een dynamisch energiecontract door steeds meer huishoudens wordt afgesloten, heeft grotendeels te maken met de dalende energieprijzen. Met dit type contract profiteer je daar namelijk direct van, omdat het tarief dat je als consument betaalt, meebeweegt met de handelsprijs. Je betaalt stroom en gas tegen inkoopprijzen.

Het verdienmodel van de dynamische energieleverancier bestaat uit de vaste maandelijkse leveringskosten (vastrecht) en soms ook de inkoopvergoeding die wordt gerekend bovenop de kale stroom- en gasprijs.

Hierin kan overigens behoorlijk wat verschil zitten tussen de energiebedrijven.

Tot 35 procent goedkoper

Huishoudens met een dynamische energiecontract zijn in 2022 tot 35 procent goedkoper uit geweest dan huishoudens met een variabel contract. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE).

Op moment van schrijven (25 januari 2023) betaal je in een dynamisch contract (inclusief belastingen):

 • Elektriciteit: € 0,35 per kWh
 • Gas: € 1,40 per m3

Die tarieven zijn meer dan de helft lager dan bij de meeste traditionele energieleveranciers, zoals:

 • Essent: € 2,928 per m3 | € 0,827 per kWh
 • Vattenfall: € 2,865 per m3 | € 0,766 per kWh
 • Eneco: € 3,064 per m3 | € 0,829 per kWh

Tip: Ontdek zelf wat je kunt besparen met een overstap.

Keerzijde

Maar er is ook een keerzijde van de medaille. Zodra de energieprijzen weer stijgen, zullen de tarieven in het dynamische contract direct meestijgen.

Bij een variabel contract – en helemaal bij een vast contract – heb je langere tijd zekerheid over wat je per maand betaalt.

Wisselende tarieven

Iets om mee rekening te houden: bij een dynamisch energiecontract verandert de prijs voor elektriciteit ieder uur. Zo lag de hoogste uurprijs in 2022 bijvoorbeeld op 88 eurocent per kWh, terwijl de allerlaagste uurprijs op -21 eurocent lag.

Een gigantisch verschil.

Bij een negatieve stroomprijs krijg je dus geld toe als je stroom verbruikt, maar betaal je dus als je stroom teruglevert aan het net.

Ook voor gas kunnen de tarieven sterk wisselen, afhankelijk van de gasprijs op de groothandelsmarkt.

Meer weten over de werking van een dynamisch energiecontract?

Check dan ons volledige kennisdossier.

Vraag en aanbod matchen

Dat de dynamische stroomtarieven zo sterk kunnen verschillen, is tegelijkertijd een voordeel en een nadeel.

Het voordeel is dat je jouw elektriciteitsvraag kunt matchen met de momenten waarop stroom het goedkoopste is. Je probeert dan te kijken wanneer je het meest voordelig de was kunt draaien of je elektrische auto oplaadt. Dit vind je terug in de app van je energiebedrijf.

Kortom, je verplaatst je stroomverbruik naar de allergoedkoopste momenten van de dag. En dat levert geld op.

Het nadeel van die sterk wisselende tarieven is dat je meer bewust moet zijn wanneer de prijzen hoog en laag liggen. Hiervoor zul je dan regelmatig in de app van de energieleverancier moeten koekeloeren.

Daarnaast weet je met een dynamisch contract nooit precies waar je aan toe bent. De ene dag kunnen de tarieven hoger liggen dan de andere dag. Vooral in de zomer zijn de verschillen per uur immens groot: het kan dan gaan om een factor 5 tot 10 in prijsverschil.

Wisselend termijnbedrag

Doordat het stroom- en gastarief in een dynamisch energiecontract zo vaak verandert, en omdat het verbruik in de zomer lager is dan in de winter, werken vrijwel alle energiebedrijven met wisselende maandelijkse kosten. Je termijnbedrag is dus afhankelijk van wat je iedere maand werkelijk hebt verbruikt.

Dit kan betekenen dat je in de zomermaanden slechts 60 euro per maand betaalt en in de winter 350 euro per maand aftikt. Niet even gemakkelijk voor mensen die grip willen houden op de maandelijkse uitgaven.

Voor zover bekend betaal je alleen bij ANWB Energie en Next Energy iedere maand hetzelfde vaste voorschotbedrag.

Vaak minder aantrekkelijk met zonnepanelen

Een dynamisch energiecontract wordt een stuk minder interessant zodra je veel zonne-energie opwekt en aan het net teruglevert.

Dat zit zo:

Voor elke kilowattuur elektriciteit die je teruglevert aan het net, krijg je een terugleververgoeding gebaseerd op de kale stroomtarieven die gelden in het uur waarin je de stroom teruglevert.

Het probleem is dat zonnepanelen overdag (in de zomer) de meeste stroom terugleveren. Maar juist in die uren ligt de kale dynamische elektriciteitsprijs het laagste, terwijl je in de avonduren – wanneer je meer stroom verbruikt – juist meer betaalt per kilowattuur.

Een voorbeeld

Op 7 augustus tussen 12:00 en 12:59 lever je 3 kWh terug aan het net. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding, gebaseerd op de tarieven van dat moment: 10 eurocent per kWh. Dat terwijl het tarief voor het verbruiken van stroom ’s avond op ruim 40 eurocent ligt. Een enorm verschil!

Bron: dynamische-energieprijzen.nl

Bij een variabel energiecontract is het vaak beter geregeld: de terugleververgoeding is dan een vast bedrag per kWh of gebaseerd op het kale stroomtarief in je contract.

Een overzicht van de actuele vergoedingen vind je hier.

Slimme meter verplicht

Tot slot nog een punt van aandacht.

Bij een dynamisch energiecontract is een slimme meter noodzakelijk. Je moet jouw energieleverancier namelijk de mogelijkheid geven om precies uit te kunnen lezen:

 • Hoeveel gas je verbruikt (per dag)
 • Hoeveel stroom je verbruikt (per uur)

Aan de hand van de actuele stroom- en gasprijs en je verbruik kan precies worden bepaald hoeveel je iedere maand verschuldigd bent.

Heb je geen slimme meter? Dan kun je dus geen dynamisch contract afsluiten.

Zoek je een overzicht van geschikte en voordelige alternatieven? Hier kun je energie vergelijken.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

25 reacties

 • AArnold

  Of een vast, variabel of dynamisch energiecontract bij jou past hang helemaal van je situatie af. Wij wekken ca 4300 kWh per jaar op en hebben afgelopen jaar 5500 kWh verbruikt.
  In 2022 zijn wij begonnen met airco verwarming, een infraroodpaneel in de woonkamer (wanneer het toch wat minder aangenaam werd), alleen die ruimten elektrisch verwarmen waar je bent, een elektrische straalkachel in de badkamer en elektrische vloerverwarming was daar al aanwezig. De hobbyruimte verwarm ik met een elektrische olieradiator.

  Wij hebben afgelopen seizoen (van eind januari ’22 tot februari ’23) ca 5500 kWk verbruikt, t.o.v. 4200 kWh in voorgaande jaren. Daarbij moet worden vermeldt dat we de airco afgelopen zomer ook voor het eerst hebben ingezet.

  Per saldo hebben we dus 1300 kWh meer vebruikt dan voorgaande jaren, tegen een tarief van gemiddeld 0,35 per kWh is dat een extra stroomrekening van € 455,=
  Echter, het gasverbruik is daarmee afgenomen van 1200 m3 naar 150 m3.
  Wij gebruiken gas alleen nog voor warm water en om te koken (ca 12 m3 per maand).
  Tegen een gemiddeld tarief van 1,45 in 2022 en het prijsplafond vanaf 2023, hebben wij daarmee bespaard: 1050 m3 x 1,45 = € 1522,=

  Trek daar de meerkosten van elekrtisch verwarmen vanaf en je ziet dat onze besparing het afgelopen jaar € 1067,= was.

  De huidige gasprijzen (variabel of dynamisch) hebben dus niet zoveel invloed op onze gaskosten, omdat wij maar 150 m3 per jaar verbruiken.
  Daarentegen is de stroomprijs wel interessant om in de gaten te houden, maar omdat wij zelf stroom opwekken, blijft er (zolang de salderingsregeling van toepassing is) maar 1300 kWh over die we moeten afrekenen. Momenteel betalen we € 0,399 (Vattenfall) en wanneer ik overstap naar een andere leverancier, kan ik voor € 0,368 tercht voor een variabel tarief (Budget Energie). Dat houdt dus in dat ik 1300 kWh x 0,03 = € 40,= per jaar goedkoper uit ben wanneer ik overstap. Maar aangezien ik bij Vattenfall mijn 25% blijven loont korting daarmee kwijt raak en ik verwacht dat in juli de prijzen een stuk onder de 0,35 komen te liggen, is een overstap momenteel niet interessant. Ik kan bij Vattenfall wel een 1 jarig vast contract aangaan, tegen € 0,33 per kWh, maar daarvoor geldt dezelfde onzekerheid. Nu profiteer je misschien van het lagere tarief (tot juli), maar over 3 maanden kan de situatie veel gunstiger zijn dan die € 0,33 en dan betaal ik t/m april 2024 een te hoog tarief.

  Dan de dynamiache tarieven, wanneer ik naar de gemiddelde uurtarieven kijk van de afgelopen weken, dan ligt dat op ca 0,34 kWh. Soms wat meer, maar doorgaans niet veel lager dan € 0,30. Dat gaat mij dus niet heel veel voordeel opleveren en zeker niet wanneer je zonnepanelen hebt. Wanneer ik de auto wil laden op het moment dat de stroomtarieven het laagst zijn, zal dat komen omdat er veel stroom opgewekt wordt. Dat doen mijn panelen op dat moment ook en dus neem ik de stroom direct van de panelen af. Wanneer ik op dat moment niet aan het laden ben, zal de stroom worden teruggeleverd tegen een lager tarief. Een negatief stroomtarief kan interessant zijn, maar niet wanneer je zonnepanelen hebt, je gaat dan geld betalen voor het terugleveren.

  Kortom, los van de onzekerheid over de tarieven, je zelf ook dynamisch bezig moeten zijn met wanneer je stroom afneemt (wat niet atijd kan als je full-time werkt) en het minimale gemiddelde tariefverschil met een tijdelijk contract, is (in ons geval) een dynamisch contract helemaal niet interessant.

  En zolang de salderingsregeling nog van toepassing is, is ook een thuisaccu verre van interessant. Waarom zou je duizenden euro’s inversteren, als je de stroom dan i.p.v. teruglevert aan de energiemaatschappij, in een veel te dure accu stopt? Het resultaat is hetzelfde, alleen ben je € 7.000 lichter om 10 kWh op te kunnen slaan.

  Vooralsnog lijkt het dus voor de kortere termijn financieel aantrekkelijker om op dit moment even helemaal niets te doen en te wachten op de stroomtarieven medio juli 2023.
  Als de prijzen dan weer op het oude niveau liggen (0,25 – 0,30) dan is vastzetten wellicht een optie.

  Dit is uiteraard onze situatie, ik kan mij goed voorstellen dat als je de afgelopen maanden met astronomische tarieven te maken hebt gehad (600 per maand heb ik regelmatig gehoord), dan kan ik mij voorstellen dat elke bespraing welkom is. Maar door de maatregelen die wij zelf al hadden genomen om de energiekosten te drukken, kwamen wij afgelopen jaar op een gemiddeld maandbedrag uit van € 25,= (inclusief verhoogde vermindering energiebelasting, btw verlagingen en 2x 190 tegemoetkoming in november en december.
  Zonder deze extra kortingen zou ons maandbedrag momenteel uitkomen op € 60,=.

  Overstappen op een andere leverancier of een dynamisch contract zou in ons geval slechts een marginaal voordeel opleveren. Waarmee ik slechts wil aangeven, dat je goed moet nadenken voor je impulsief en in paniek een andere keuze maakt, soms is het voordeliger te blijven zitten en af te wachten. De reden waarom afgelopen jaar zoveel mensen het schip in zijn gegaan, was ook vanwege paniekvoetbal. Overstappen naar leveranciers die op dat moment goedkoop leken, maar later bij bosjes omvielen en hun klanten gedwongen naar een veel duurder contract moesten. Wij zijn gewoon blijven zitten en hebben uiteindelijk maar een fractie meer betaald dan het 3-jarig vaste contract die helaas in januari 2022 afliep.

  Reageren
  • DDennis

   @Arnold
   Wij krijgen in juli ook zonnepanelen op het dak, 10 stuks die ongeveer 3200kwh gaan leveren, vanaf dat moment gaan we ook weer kijken of het toch niet voordelig wordt om weer een vast contract te nemen. De hoge prijzen van vorig jaar waren veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren en die piek gaat niet meer terugkomen de komende jaren.

   Reageren
   • WWim

    @Dennis
    “…en die piek gaat niet meer terugkomen de komende jaren”

    Heb jij een glazen bol?

    Reageren
  • JJaap van der Kerkhof

   @Arnold
   Als ik zo rond kijk in ons “windmolenpark” (50 stuks die ik kan zien) zie ik dat regelmatig alle windmolens in vaan stand staan of de helft. Ze draaien dan niet ondanks sterke wind en dit is vooral overdag. Vraag me af of de prijzen voor dynamische contracten worden gecontroleerd op deze manier.

   Reageren
 • DDennis

  Goedemorgen,
  Ik heb zojuist een contract afgesloten voor dynamische tarieven. Is het handig en ook mogelijk om dit contract weer ergens in het najaar op te zeggen en dan voor een paar maanden een variabel contract af te sluiten voor gedurende de winter? Dus dynamisch contract van zeg maart tot oktober, en dan in de wintermaanden een vast of variabel contract? Alvast bedankt voor de reactie.

  Reageren
  • WWRM

   @Dennis Ja dat kan De meeste dynamische contracten hebben geen opzegtermijn en de variabele 30 dagen

   Of uw timing van oktober de beste is is nog maar de vraag

   Reageren
 • PPatrick

  Ik zit nu inmiddels ook bij Next. Bevalt meer dan prima… De vaatwasser, wasmachine, droger en elektische boiler zetten wij nu ’s nachts aan. Mijn variable tarief ‘aanbod’ bij Greenchoice was 0,78 kwh. Daar zit ik nu ruimschoots onder (jan was 0,15 kwh ‘kaal’).
  Zou gauw de prijzen weer gaan stijgen kan ik altijd nog flexibel overstappen op variabel.

  Reageren
 • LLietje

  Ik wil overstappen maar wat voor een contract is nu beter voor Stroom en welke voor gas ,variabel of dynamisch lees verschillende adviezen ?

  Reageren
 • Pper

  Dynamisch interessant of niet ligt vooral aan de kosten eromheen ,er zijn haaien op de markt dus let altijd op .

  Reageren
 • AAad

  Wat in het verhaal vergeten wordt is windenergie. Met een dynamisch contract profiteer je in de uren met veel wind van de lage stroomprijzen zonder dat je zelf een windmolen hebt. Zeker in combinatie met een electrische auto is dat interssant, voor je portemonnee en Co2 uitstoot.

  Reageren
 • JJ.Dijkstra

  Mijn ervaring met een dynamisch contract :
  Prijs / kwh (gewogen gemiddelde, over +/_ 2 maanden): € o,37.
  Terugleverprijs(idem) : € 0,39 !!!!!
  Gasprijs ( idem) : € 1,69 m3
  Maatschappij zeer goed bereikbaar.

  Reageren
 • NNiels

  Salderen blijft.
  Je kunt met gas en of electra dynamische contracten afsluiten.
  Diverse aanbieders van dynamische contracten bieden ook een maandbedrag gelijk over het jaar aan.

  Reageren
 • JJaap

  Bitvavo, Eneco……..wegwezen het zijn oplichters

  Reageren
 • RRob

  Het lijkt mij beter als iedere overstap maakte naar budget energie
  Want die zijn het goedkoper de grote jongens zijn op dit veel te duur
  Ik zit nu bij Vattenfall maar met het prijsplafond maakt het niet veel uit maar zodra ik mijn eindafrekening krijg stap ik in elk geval over

  Reageren
  • JJP

   @Rob
   Dat prijsplafond betalen jij en ik, de belastingbetaler. Het maakt dus wel degelijk uit. Hoe meer mensen nu overstappen naar dynamische leveranciers hoe minder het de belastingbetaler kost aan compensatie.

   Reageren
 • AAndre

  Met zonnepanelen kun je niet meer salderen met een dynamisch contract

  Reageren
  • JJ.Dijkstra

   @Andre

   Dit is onjuist. Met een dynamisch contract wordt ook gesoldeerd.

   Reageren
 • EElly

  Onder kopje keerzijde, kunt u het ook omkeren. Als de prijzen dalen, profiteer je direct mee bij een dynamisch contract. Terwijl dit niet of vertraagd het geval is bij een vast cq variabel contract.

  Het prijsplafond vlakt het voordeel van dynamisch misschien iets af, maar met de tarieven die de variabele contractanten momenteel aanbieden voorkom je wel dat de rekening naar de overheid gaat.

  Reageren
  • RRené

   @Elly

   Precies, het artikel draait de zaken om. Met een vast of variabel contract weet je zeker dat je teveel betaalt. De onzekerheid van het dynamische contract zit daar gewoon als vaste bijdrage verdisconteerd in het maandbedrag. Het is net als verzekeren wat je prima zelf kunt betalen: dat is altijd duurder, behalve in heel specifieke gevallen.

   Een ding is zeker: over heel 2022 was een dynamisch contract gewoon goedkoper. Ja, in augustus op het hoogtepunt van de “gas paniek” was dynamisch veel duurder, maar hoeveel gas gebruikten we toen eigenlijk? In de wintermaanden was de gasprijs een factor 2 goedkoper! En stroom idem dito…

   Alleen als je zonnepanelen hebt, is dynamisch (voor stroom) niet handig. Juist als je een overproductie hebt, wordt het teruglevertarief negatief en moet je betalen voor teruglevering en in de winter als je zelf nauwelijks energie opwekt, betaal je hoge tarieven.

   Voor gas blijven we dynamisch afnemen, voor stroom stappen we over op variabel. Dat is met onze panelen (worden in mei geplaatst) goedkoper.

   Reageren
 • PPol

  Als je batterijen hebt is dat contract wel goed hee.
  Als zon schijnt laden de batterijen op, en verbruik je de restvan de dag van je batterijen.
  En als je slimme sturing hebt, en da dag nadien is er bv weinig zon, dan laden de batterijen op wnr tarief het laagst staat…..

  Reageren
  • EEelco

   @Pol
   Opzich heb je een punt, maar die batterijen zijn schreeuwend duur (8.000 euro voor 10 kWh). Die investering verdien je eigenlijk niet terug. Daarvoor moeten die accu’s een stuk goedkoper worden (en dat worden ze). Bovendien: huishoudens met meer dan 20 panelen laden met gemak in de zomer 30 kWh op tussen 9 en 5. Dat hou je met een accu niet bij.

   Reageren
   • RRia

    @Eelco dat kan al veel goedkoper. Kijk maar eens bij de Nederlandse start up Sessy

    Reageren
    • RRené

     @Ria
     Ik heb straks 7,2kW piek op mijn dak liggen, waar moet ik de energie van 3-4 uur op het hoogtepunt in de zomer kwijt, dat is 20-30kWh die in een accu moet? Ik doe mijn best met wasjes en vaatwasser overdag, maar 7,2kW is veel energie… En een elektrische auto zit op enig moment ook vol.

     Reageren
    • RRené

     @Ria

     Toch even gekeken op Sessy.nl, maar dat kost toch ook zo’n 7k euro voor 10kWh opslag? Ik vind dat niet “veel goedkoper”. Ik zou dus zijn 20.000 euro moeten uitgeven om een paar uur aan energie op te slaan.

     Ik geloof meer in ’s zomers energie opslaan in zout en daar in de winter je woning mee verwarmen.

     Reageren
   • PPieter

    Prijs nu 1700 € voor 5 kWh

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.