Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dynamisch energiecontract in 2023: verstandig of links laten liggen?

Koen Kuijper

18 reacties

Het dynamische energiecontract is de laatste tijd steeds populairder aan het worden.

Maar is het kiezen van zo’n type overeenkomst eigenlijk wel een slim idee?

Om op die vraag antwoord te geven, ga ik in dit artikel dieper in op:

 • De voordelen van een dynamisch energiecontract
 • De nadelen – en mogelijke risico’s – van een dynamisch contract

Lees dus snel verder om te ontdekken of het dynamische energiecontract wat voor jou is (of juist niet).

Direct profiteren van dalende energieprijzen

Dat een dynamisch energiecontract door steeds meer huishoudens wordt afgesloten, heeft grotendeels te maken met de dalende energieprijzen. Met dit type contract profiteer je daar namelijk direct van, omdat het tarief dat je als consument betaalt, meebeweegt met de handelsprijs. Je betaalt stroom en gas tegen inkoopprijzen.

Het verdienmodel van de dynamische energieleverancier bestaat uit de vaste maandelijkse leveringskosten (vastrecht) en soms ook de inkoopvergoeding die wordt gerekend bovenop de kale stroom- en gasprijs.

Hierin kan overigens behoorlijk wat verschil zitten tussen de energiebedrijven.

Tot 35 procent goedkoper

Huishoudens met een dynamische energiecontract zijn in 2022 tot 35 procent goedkoper uit geweest dan huishoudens met een variabel contract. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE).

Op moment van schrijven (25 januari 2023) betaal je in een dynamisch contract (inclusief belastingen):

 • Elektriciteit: € 0,35 per kWh
 • Gas: € 1,40 per m3

Die tarieven zijn meer dan de helft lager dan bij de meeste traditionele energieleveranciers, zoals:

 • Essent: € 2,928 per m3 | € 0,827 per kWh
 • Vattenfall: € 2,865 per m3 | € 0,766 per kWh
 • Eneco: € 3,064 per m3 | € 0,829 per kWh

Tip: Ontdek zelf wat je kunt besparen met een overstap.

Keerzijde

Maar er is ook een keerzijde van de medaille. Zodra de energieprijzen weer stijgen, zullen de tarieven in het dynamische contract direct meestijgen.

Bij een variabel contract – en helemaal bij een vast contract – heb je langere tijd zekerheid over wat je per maand betaalt.

Wisselende tarieven

Iets om mee rekening te houden: bij een dynamisch energiecontract verandert de prijs voor elektriciteit ieder uur. Zo lag de hoogste uurprijs in 2022 bijvoorbeeld op 88 eurocent per kWh, terwijl de allerlaagste uurprijs op -21 eurocent lag.

Een gigantisch verschil.

Bij een negatieve stroomprijs krijg je dus geld toe als je stroom verbruikt, maar betaal je dus als je stroom teruglevert aan het net.

Ook voor gas kunnen de tarieven sterk wisselen, afhankelijk van de gasprijs op de groothandelsmarkt.

Meer weten over de werking van een dynamisch energiecontract?

Check dan ons volledige kennisdossier.

Vraag en aanbod matchen

Dat de dynamische stroomtarieven zo sterk kunnen verschillen, is tegelijkertijd een voordeel en een nadeel.

Het voordeel is dat je jouw elektriciteitsvraag kunt matchen met de momenten waarop stroom het goedkoopste is. Je probeert dan te kijken wanneer je het meest voordelig de was kunt draaien of je elektrische auto oplaadt. Dit vind je terug in de app van je energiebedrijf.

Kortom, je verplaatst je stroomverbruik naar de allergoedkoopste momenten van de dag. En dat levert geld op.

Het nadeel van die sterk wisselende tarieven is dat je meer bewust moet zijn wanneer de prijzen hoog en laag liggen. Hiervoor zul je dan regelmatig in de app van de energieleverancier moeten koekeloeren.

Daarnaast weet je met een dynamisch contract nooit precies waar je aan toe bent. De ene dag kunnen de tarieven hoger liggen dan de andere dag. Vooral in de zomer zijn de verschillen per uur immens groot: het kan dan gaan om een factor 5 tot 10 in prijsverschil.

Wisselend termijnbedrag

Doordat het stroom- en gastarief in een dynamisch energiecontract zo vaak verandert, en omdat het verbruik in de zomer lager is dan in de winter, werken vrijwel alle energiebedrijven met wisselende maandelijkse kosten. Je termijnbedrag is dus afhankelijk van wat je iedere maand werkelijk hebt verbruikt.

Dit kan betekenen dat je in de zomermaanden slechts 60 euro per maand betaalt en in de winter 350 euro per maand aftikt. Niet even gemakkelijk voor mensen die grip willen houden op de maandelijkse uitgaven.

Voor zover bekend betaal je alleen bij ANWB Energie en Next Energy iedere maand hetzelfde vaste voorschotbedrag.

Vaak minder aantrekkelijk met zonnepanelen

Een dynamisch energiecontract wordt een stuk minder interessant zodra je veel zonne-energie opwekt en aan het net teruglevert.

Dat zit zo:

Voor elke kilowattuur elektriciteit die je teruglevert aan het net, krijg je een terugleververgoeding gebaseerd op de kale stroomtarieven die gelden in het uur waarin je de stroom teruglevert.

Het probleem is dat zonnepanelen overdag (in de zomer) de meeste stroom terugleveren. Maar juist in die uren ligt de kale dynamische elektriciteitsprijs het laagste, terwijl je in de avonduren – wanneer je meer stroom verbruikt – juist meer betaalt per kilowattuur.

Een voorbeeld

Op 7 augustus tussen 12:00 en 12:59 lever je 3 kWh terug aan het net. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding, gebaseerd op de tarieven van dat moment: 10 eurocent per kWh. Dat terwijl het tarief voor het verbruiken van stroom ‘s avond op ruim 40 eurocent ligt. Een enorm verschil!

Bron: dynamische-energieprijzen.nl

Bij een variabel energiecontract is het vaak beter geregeld: de terugleververgoeding is dan een vast bedrag per kWh of gebaseerd op het kale stroomtarief in je contract.

Een overzicht van de actuele vergoedingen vind je hier.

Slimme meter verplicht

Tot slot nog een punt van aandacht.

Bij een dynamisch energiecontract is een slimme meter noodzakelijk. Je moet jouw energieleverancier namelijk de mogelijkheid geven om precies uit te kunnen lezen:

 • Hoeveel gas je verbruikt (per dag)
 • Hoeveel stroom je verbruikt (per uur)

Aan de hand van de actuele stroom- en gasprijs en je verbruik kan precies worden bepaald hoeveel je iedere maand verschuldigd bent.

Heb je geen slimme meter? Dan kun je dus geen dynamisch contract afsluiten.

Zoek je een overzicht van geschikte en voordelige alternatieven? Hier kun je energie vergelijken.

18 reacties

 • PPatrick

  Ik zit nu inmiddels ook bij Next. Bevalt meer dan prima… De vaatwasser, wasmachine, droger en elektische boiler zetten wij nu ‘s nachts aan. Mijn variable tarief ‘aanbod’ bij Greenchoice was 0,78 kwh. Daar zit ik nu ruimschoots onder (jan was 0,15 kwh ‘kaal’).
  Zou gauw de prijzen weer gaan stijgen kan ik altijd nog flexibel overstappen op variabel.

  Reageren
 • LLietje

  Ik wil overstappen maar wat voor een contract is nu beter voor Stroom en welke voor gas ,variabel of dynamisch lees verschillende adviezen ?

  Reageren
 • Pper

  Dynamisch interessant of niet ligt vooral aan de kosten eromheen ,er zijn haaien op de markt dus let altijd op .

  Reageren
 • AAad

  Wat in het verhaal vergeten wordt is windenergie. Met een dynamisch contract profiteer je in de uren met veel wind van de lage stroomprijzen zonder dat je zelf een windmolen hebt. Zeker in combinatie met een electrische auto is dat interssant, voor je portemonnee en Co2 uitstoot.

  Reageren
 • JJ.Dijkstra

  Mijn ervaring met een dynamisch contract :
  Prijs / kwh (gewogen gemiddelde, over +/_ 2 maanden): € o,37.
  Terugleverprijs(idem) : € 0,39 !!!!!
  Gasprijs ( idem) : € 1,69 m3
  Maatschappij zeer goed bereikbaar.

  Reageren
 • NNiels

  Salderen blijft.
  Je kunt met gas en of electra dynamische contracten afsluiten.
  Diverse aanbieders van dynamische contracten bieden ook een maandbedrag gelijk over het jaar aan.

  Reageren
 • JJaap

  Bitvavo, Eneco……..wegwezen het zijn oplichters

  Reageren
 • RRob

  Het lijkt mij beter als iedere overstap maakte naar budget energie
  Want die zijn het goedkoper de grote jongens zijn op dit veel te duur
  Ik zit nu bij Vattenfall maar met het prijsplafond maakt het niet veel uit maar zodra ik mijn eindafrekening krijg stap ik in elk geval over

  Reageren
 • AAndre

  Met zonnepanelen kun je niet meer salderen met een dynamisch contract

  Reageren
  • JJ.Dijkstra

   @Andre

   Dit is onjuist. Met een dynamisch contract wordt ook gesoldeerd.

   Reageren
 • EElly

  Onder kopje keerzijde, kunt u het ook omkeren. Als de prijzen dalen, profiteer je direct mee bij een dynamisch contract. Terwijl dit niet of vertraagd het geval is bij een vast cq variabel contract.

  Het prijsplafond vlakt het voordeel van dynamisch misschien iets af, maar met de tarieven die de variabele contractanten momenteel aanbieden voorkom je wel dat de rekening naar de overheid gaat.

  Reageren
  • RRené

   @Elly

   Precies, het artikel draait de zaken om. Met een vast of variabel contract weet je zeker dat je teveel betaalt. De onzekerheid van het dynamische contract zit daar gewoon als vaste bijdrage verdisconteerd in het maandbedrag. Het is net als verzekeren wat je prima zelf kunt betalen: dat is altijd duurder, behalve in heel specifieke gevallen.

   Een ding is zeker: over heel 2022 was een dynamisch contract gewoon goedkoper. Ja, in augustus op het hoogtepunt van de “gas paniek” was dynamisch veel duurder, maar hoeveel gas gebruikten we toen eigenlijk? In de wintermaanden was de gasprijs een factor 2 goedkoper! En stroom idem dito…

   Alleen als je zonnepanelen hebt, is dynamisch (voor stroom) niet handig. Juist als je een overproductie hebt, wordt het teruglevertarief negatief en moet je betalen voor teruglevering en in de winter als je zelf nauwelijks energie opwekt, betaal je hoge tarieven.

   Voor gas blijven we dynamisch afnemen, voor stroom stappen we over op variabel. Dat is met onze panelen (worden in mei geplaatst) goedkoper.

   Reageren
 • PPol

  Als je batterijen hebt is dat contract wel goed hee.
  Als zon schijnt laden de batterijen op, en verbruik je de restvan de dag van je batterijen.
  En als je slimme sturing hebt, en da dag nadien is er bv weinig zon, dan laden de batterijen op wnr tarief het laagst staat…..

  Reageren
  • EEelco

   @Pol
   Opzich heb je een punt, maar die batterijen zijn schreeuwend duur (8.000 euro voor 10 kWh). Die investering verdien je eigenlijk niet terug. Daarvoor moeten die accu’s een stuk goedkoper worden (en dat worden ze). Bovendien: huishoudens met meer dan 20 panelen laden met gemak in de zomer 30 kWh op tussen 9 en 5. Dat hou je met een accu niet bij.

   Reageren
   • RRia

    @Eelco dat kan al veel goedkoper. Kijk maar eens bij de Nederlandse start up Sessy

    Reageren
    • RRené

     @Ria
     Ik heb straks 7,2kW piek op mijn dak liggen, waar moet ik de energie van 3-4 uur op het hoogtepunt in de zomer kwijt, dat is 20-30kWh die in een accu moet? Ik doe mijn best met wasjes en vaatwasser overdag, maar 7,2kW is veel energie… En een elektrische auto zit op enig moment ook vol.

     Reageren
    • RRené

     @Ria

     Toch even gekeken op Sessy.nl, maar dat kost toch ook zo’n 7k euro voor 10kWh opslag? Ik vind dat niet “veel goedkoper”. Ik zou dus zijn 20.000 euro moeten uitgeven om een paar uur aan energie op te slaan.

     Ik geloof meer in ‘s zomers energie opslaan in zout en daar in de winter je woning mee verwarmen.

     Reageren
   • PPieter

    Prijs nu 1700 € voor 5 kWh

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.