Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Duurzaamheid niet doorslaggevend bij keuze energieleverancier, prijs speelt hoofdrol

Ruim 80 procent van de Nederlanders vindt prijs minstens zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan duurzaamheid als het aankomt op de keuze van een energieleverancier. Dit blijkt uit onderzoek van energievergelijk.nl onder 1.055 Nederlanders, uitgevoerd door PanelWizard.

34 procent van de Nederlanders geeft aan prijs belangrijker te vinden dan duurzaamheid bij het kiezen van hun energieleverancier, terwijl slechts 19,6 procent duurzaamheid als de voornaamste factor aangeeft. Bijna de helft (46,4 procent) beschouwt prijs en duurzaamheid als even belangrijk.

Portemonnee boven milieu

Als het op de daadwerkelijke euro’s aankomt, houdt de Nederlander echter de hand op de knip. Maar liefst 44,3 procent is niet bereid om ook maar een cent extra te betalen voor een duurzaam energiecontract.  

Slechts een klein percentage (5,9 procent) van de respondenten gaf aan bereid te zijn om 10 euro of meer per maand extra te betalen voor duurzame energie. De grootste groep die bereid is om extra te betalen (29,4 procent), zou hier slechts tussen de 1 en 5 euro extra per maand aan willen uitgeven. 4,5 procent weet het niet.

Het lijkt erop dat veel Nederlanders hun portemonnee boven het milieu stellen bij het kiezen van hun energieleverancier.

Verschillen tussen jong en oud

Toch zijn er wel opvallende verschillen tussen jong en oud, blijkt uit het onderzoek. Jongere respondenten (onder de 30 jaar) blijken het meest bereid om dieper in de buidel te tasten voor duurzaamheid.

62,9 procent van hen is bereid om iets extra’s te betalen voor een duurzame energieleverancier. Ongeveer 12,4 procent is zelfs bereid om hier 10 euro of meer per maand voor te betalen.

In de leeftijdsgroep 40-49 jaar zijn huishoudens het minst geneigd om extra te betalen voor duurzaamheid, waarbij 56 procent aangeeft hier niet voor open te staan. Een magere 16 procent is bereid om meer dan 5 euro per maand te betalen voor een energiecontract met duurzame stroom (en gas).

De bevindingen tonen een mogelijke generatiekloof aan in houdingen ten opzichte van duurzaamheid en de kosten die men bereid is te dragen.

Relatie opleidingsniveau en bereidheid voor extra betalen

De resultaten werpen ook licht op de relatie tussen opleidingsniveau en de bereidheid om extra te betalen voor duurzame energie.

Interessant genoeg, was de weerstand tegen het betalen van een extra bedrag voor duurzaamheid het hoogst in de laagst opgeleide groep (55,3 procent), vergeleken met de middelste (48,2 procent) en hoogst opgeleide (31,2 procent) respondenten.

Onder de hoogst opgeleide respondenten gaf 10,9 procent aan bereid te zijn om 10 euro of meer per maand extra te betalen, vergeleken met slechts 3,3 procent in de lagere én middelste opleidingsgroepen.

Wanneer is een leverancier écht duurzaam?

Volgens energievergelijk.nl is een energieleverancier pas echt duurzaam als deze groene stroom levert van Nederlandse bodem en deze elektriciteit direct bij de bron inkoopt. Dus niet via een handelsmix.

Daarnaast voorziet een duurzaam energiebedrijf in de levering van CO2-gecompenseerd aardgas. Dit is aardgas dat na verbranding wordt gecompenseerd, bijvoorbeeld met het planten van bomen.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.