Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Duurzaamheid energieleveranciers beneden peil

Koen Kuijper

0 reacties

Het aanbod stroom die energieleveranciers leveren, is het afgelopen jaar nauwelijks verduurzaamd. Met name op de zakelijke markt – waar de meeste stroom wordt verbruikt – blijft grijze stroom de belangrijkste bron voor de energievoorziening. Dat blijkt uit een jaarlijkse analyse van Natuur & Milieu, WISE Nederland, de Consumentenbond en Greenpeace.

Energieleveranciers scoren in 2019 een gemiddeld rapportcijfer van een 5,7. Dat is slechts 0,1 hoger dan vorig jaar. Gezien de strenge afspraken in het klimaatakkoord mag verwacht worden dat ook energieleveranciers tempo maken, maar daar lijkt geen sprake van.

Ranking energieleveranciers

Hieronder een ranking van de energieleveranciers in Nederland, gesorteerd van meest duurzaam naar minst duurzaam.

Bron: WISE Nederland

11 van de 31 leveranciers scoren een acht of hoger. 17 van de 31 leveranciers scoren een onvoldoende.

Essent scoort het slechts van de grote leveranciers (een 4,6). Eneco doet het goed met een 7,7. Essent zelf betwist haar slechte score. Volgens een woordvoerder staan er grote fouten in het onderzoek.

Consument kiest wel voor groen

Hoewel veel energiebedrijven dus nog niet duurzaam te werk gaan, kiezen de meeste consumenten overigens wel (bewust) voor groene stroom. Zo blijkt uit de analyse. 70 procent van de huishoudens heeft zelfs al een groen stroomcontract. De totale afname van groene stroom ligt op 45 procent als ook de zakelijke markt wordt meegenomen.

Toch is de ‘groene’ stroom die veel consumenten geleverd krijgen niet ‘echt groen’. Energieleveranciers overbruggen het gat tussen vraag en aanbod door duurzame energie in te kopen in het buitenland middels certificaten. Dat gebeurt bijvoorbeeld middels waterkrachtstroom uit Noorwegen of Windmolens in Denemarken. Volgens milieuorganisaties draagt deze werkwijze niet bij aan een duurzamer Nederland,

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.