‘Doelstelling 14 procent duurzame energie wordt niet gehaald’
Koen Kuijper
De doelstelling om per 2020 een aandeel van 14 procent hernieuwbare energie te bereiken, wordt nog niet gehaald als de energietransitie zich op deze manier blijft ontwikkelen. Dat blijkt uit de Nationale Energieverkenning 2017 (NEV) die de minister van Economische Zaken vandaag aan de kamer stuurt. Het aandeel komt volgens ramingen uit op zo’n 13 procent per 2020. Vooral op land lopen de windenergieprojecten vertraging op, waardoor de doelstelling waarschijnlijk niet wordt behaald.
De doelstellingen op de lange termijn gaan zo goed als zeker wel worden gehaald, blijkt uit de NEV.
Aandeel duurzame energie 2023
Tot 2023 zal het aandeel duurzame energie in Nederland flink gaan stijgen en zelfs verdrievoudigen ten opzichte van 2013. Naar verwachting komt het aandeel hernieuwbare energie in 2023 uit op 17,3 procent. Dat is ruim boven de doelstelling van 16 procent die bedrijven, belangenorganisaties en de overheid met elkaar hebben afgesproken in het akkoord van de energietransitie.
Ook volgens het Planbureau van de Leefomgeving (PBL), medeopsteller van de energieverkenning, komt de energietransitie nu eindelijk op gang. De ontwikkelingen die plaatsvinden zijn goed. Zo neemt de werkgelegenheid in de sector van duurzame energie toe en worden er steeds meer plannen gemaakt tussen gemeenten en provincies om de energietransitie te verwezenlijken.
2030
Volgens minister Kamp van Economische Zaken zal het aandeel in 2030 zijn gestegen tot 24 procent, terwijl vorig jaar nog 20 procent werd verwacht. Het percentage is hoger dan verwacht, omdat de uitrol van windenergie op zee sneller verloopt dan aanvankelijk werd ingeschat.