Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de verlaagde tarieven van Vattenfall (per 1 oktober 2023)

Een meevaller voor klanten bij Vattenfall. Het energiebedrijf verlaagt de stroom- en gastarieven voor een gedeelte van de bestaande klanten met een variabel contract. Met ingang van 1 oktober 2023 profiteren zij van een stroomtarief dat met 4,3 cent daalt, terwijl de gasprijs met iets meer dan 3 cent vermindert.

De tarieven kunnen omlaag vanwege de lagere handelsprijzen voor stroom en gas, waardoor de energiereus goedkoper kan inkopen. Volgens de berekeningen van het bedrijf zullen huishoudens gemiddeld zo’n 95 euro per jaar minder betalen.

Overzicht oude en nieuwe tarieven

Vergelijking van de oude en nieuwe tarieven (per 1 oktober 2023) bij Vattenfall:

SoortOude tarievenNieuwe tarieven
Stroom€ 0,389 per kWh € 0,346 per kWh
Gas€ 1,330 per m3 € 1,298 per m3
Terugleververgoeding€ 0,076 per kWh € 0,076 per kWh
Alle tarieven zijn inclusief energiebelasting en btw

Benieuwd hoe scherp deze tarieven echt zijn? Vergelijk hier het complete aanbod.

Iemand met een doorsnee verbruik van 2.479 kWh en 1.169 m3 gas betaalt op basis van de nieuwe tarieven zo’n 2.533 euro per jaar. Hiervan bestaat bijna een derde uit energiebelasting en btw.

De tariefverlaging is niet zo vanzelfsprekend overigens. Deze week verhoogde enkele energieleveranciers hun prijzen zelfs tot boven het prijsplafond.

Vaste leveringskosten wel hoger

Hoewel er goed nieuws is over de variabele tarieven, is er ook een kanttekening. Vattenfall heeft namelijk de vaste leveringskosten – voor gas en stroom samen – verhoogd van 11,98 naar 13,98 euro per maand.

 • Gas: was € 5,99, wordt € 4,99 per maand
 • Stroom: was € 5,99, wordt € 8,99 per maand

Toegenomen kosten stroomnet

Deze verhoging in de leveringskosten voor stroom wordt veroorzaakt door toegenomen kosten voor Vattenfall. Het stroomnet raakt steeds vaker overbelast omdat huishoudens meer energie terugleveren aan het net. Vooral op zonnige dagen kan dit leiden tot een overschot, wat gaat gepaard met hogere zogeheten onbalans- en profileringskosten.

 1. Onbalanskosten kunnen ontstaan als er teveel of te weinig zonne-energie wordt opgewekt dan wordt verwacht, waardoor de prijzen stijgen of dalen.
 2. Profileringskosten ontstaan wanneer er op tijdstippen met hoge inkoopprijzen voor stroom meer elektriciteit wordt gebruikt.

Als gevolg van de hogere kosten aan het stroomnet heeft energieleverancier Vandebron onlangs besloten een heffing in te voeren voor huishoudens die terugleveren. De kosten hiervan kunnen oplopen tot 46 euro per maand.

Niet de goedkoopste

Ondanks de prijsverlaging, is het variabele contract van Vattenfall niet de goedkoopste optie voor huishoudens.

Bij de twee onderstaande leveranciers liggen de variabele tarieven nog net wat lager:

 1. OM Nieuwe Energie: € 0,330 per kWh en € 1,196 per m3
 2. Budget Energie: € 0,379 per kWh en € 1,210 per m3

Er is zelfs een jaarcontract met vergelijkbare tarieven, maar waar je als klant ook nog eens een loyaliteitskorting krijgt van 150 euro.

Dit contract wordt aangeboden bij Vandebron:

 • Stroom: € 0,346 per kWh
 • Gas: € 1,300 per m3

Vergelijk alle energieleveranciers hier met elkaar.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

67 reacties

 • GGert

  Dit komt omdat ze een deal met de overheid hebben. De gelukzoekers uit Afrika en Oekraïne gebruiken ook stroom. Heel veel stroom om precies te zijn. Die gelukzoekers kunnen of willen dat niet betalen. Oplossing is dat wij het voor ze betalen. Vooral links stemmen zodat er nog meer komen

  Reageren
 • JJdR

  Wat is de bron van dit verhaal? Ik ben al jaren klant bij Vattenfall met een variabel tarief. Het tarief is afgelopen jaar vastgesteld per 1 januari, 1 april en 1 juli. Maar niet per 1 oktober. Dat wordt per 1 november, heb ik van de week gehoord. Dus mijn tarief is niet per 1 oktober gewijzigd. Ik weet dat V. bij een variabel tarief wijzigingen kan doorvoeren. Maar er is niet afgesproken hoe vaak dat kan; alleen dat het zoveel tijd van te voren moet worden aangekondigd en dat je dan het recht hebt op weg te gaan. Dus in theorie kunnen ze elke dag nieuwe tarieven invoeren.

  Reageren
 • JJaap Groenenberg

  Uiteindelijk draait het weer uit op poen,, als we als Nederland (zowel particulieren als bedrijven) het beste voor deze aarde, en onze portemonnee kunnen doen:: dan is dat z.s.m. a.s.a.p. ondergrondse water-zwaartekracht energie batterijen(vrij nieuw) aanleggen (geen overbelast energie “NET” knooppunten meer; en ook geen mining voor lithium en andere kostbare materialen,, bij storingen dan ook genoeg energie in de reserves hebben zitten; om vervolgens naar nog meer “groene” electrisch afhankelijke energie te bouwen.. Save the Planet.

  Reageren
 • BBies

  Niks €13,99 vaste kosten per m’nd voor gas en stroom! Ik betaal €18,99 per mnd!! 2 weken geleden contract aangegaan voor 1 jaar! 10 keer gevraagd waarom de vastekosten zo hoog zijn? Tot nu toe géén uitleg! Afhankelijk van de tarieven? Zonnepanelen? Absurd dat vaste kosten afhankelijk zijn van het contract! @vattenfall #vattenfall

  Reageren
  • BBies

   @Bies antwoord Vattenfall :

   Waar komt het verschil vandaan?
   Bij een vast contract zet u de prijs vast. Dit betreft de prijs per kWh, de prijs per m3 en het vastrecht. Dit betekent dat wij gedurende de looptijd, deze kosten niet kunnen en mogen aanpassen. Het variabele contract kan dat wel. Om dit risico in te dekken, zijn de vaste kosten bij een vast contract hoger dan bij een variabel contract. U betaalt in dit geval dus iets meer, om zekerheid te hebben van het tarief.

   Zelfs dat kan niet kloppen aangezien 4 weken geleden vaste kosten €15 waren, 2 weken geleden €19 en nu weer €15!
   Let wel dat de tarieven lager waren bij de hoge vaste lasten per mnd!

   De genoemde argumenten over verschil tussen contract en variabel is dus bull!!
   Het heeft dus blijkbaar zeker te maken met tarieven!
   Tarieven lager?? Dan zetten we de vaste kosteneeer hoger??!! Bij Vattenfall??!!

   Reageren
 • FFam.Schroder

  Energie prijzen gaan als jojo. Toch willen een 2 jarig vast contract met Vattenfall aangaan.

  Reageren
 • TTeun

  Onze naïeve houding is de mogelijkheid deze goedbedoelde burger een loer te draaien, de pijn is dat deze smeerlapperij niet bestraft wordt

  Reageren
 • BBert

  En hoe zit dat met de stadsverwarming van vattenfall? Die zal dan omhoog moeten. Het verschil moet ergens opgelost worden. En ze moeten geld verdienen over de ruggen van de burger

  Reageren
 • TThea

  We moeten groener denken en doen. We moeten van het gas af.
  We zijn hardwerkende burgers. We hebben van de zomer onze spaarcenten geïnvesteerd in zonnepanelen en een warmtepomp. Het overschot aan stroom wat we zelf overdag niet verbruiken wordt voor de hoofdprijs doorverkocht aan de buren die geen zonnepanelen heeft. Wat de warmtepomp vd winter gaat verbruiken is nog even afwachten. Gelukkig hebben we nog het salderen, wat uiteindelijk toch ook word afgeschaft. Ik heb het gevoel dat we alleen maar worden gestraft. Vraag me af of we onze investeringen ooit terug verdienen. De grote energie bedrijven maken mega winst en toch blijven ze plukken bij de klanten.
  Nu ineens word je gestraft omdat je zonnepanelen hebt, althans zo voelt het voor mij.
  Begrijpt u het nog?

  Reageren
  • HHedy

   @Thea
   Ik snap er ook niks van. Eerst wordt er gepromoot dat je zonnepanelen moet nemen en daarna gaan ze je belasten omdat je teveel terug levert. Ze gunnen het de gewone man gewoon niet. Dat is met alles zo. Lekkertjes. Jij investeert en daarna heffen of belasting over betalen. Dat doen ze nu ook met electrische auto’s

   Reageren
  • EErik

   @Thea: “Het overschot aan stroom wat we zelf overdag niet verbruiken wordt voor de hoofdprijs doorverkocht aan de buren die geen zonnepanelen heeft.” En dat is precies wat je zélf kunt doen: Leg een draadje, met kWh-meter ertussen, naar die buren en verkoop jouw zonne-energie voor een voor jouw buren gunstig tarief. Jij krijgt daar dan wel véél meer voor dan je van Vattenfall of Eneco krijgt voor teruglevering en je buren zijn ook goedkoper uit!

   Reageren
  • EEsp

   @Thea
   Ja daarom koop ik voorlopig nog geen warmtepomp, maar ben alles waar gas nodig is aan het electrificeren. Douches, kranen, inductie alles electrisch en 2 graden thermostaat lager. Scheelt nu al 1/3 gas en kan nog 1 douche en wat kranen electrisch maken. Daarna ga ik jaartje kijken wat verbruik is op welke momenten en trek dan een plan. Het ziet er nu bv naar uit dat ik beter een cw3 ketel kan nemen ipv 5. Scheelt weer 30% aan gas. De ketel heb ik dan eigenlijk alleen nodig va oktober t/m maart.

   Reageren
 • EEric

  Regelmatig lees ik dat er nieuwe bedrijven zijn die geen electriciteit aansluiting kunnen krijgen omdat er niet genoeg stroom vanuit de centrales voorradig is om die bedrijven te voeden , hetzelfde stond gisteren in de media over geplande laadpalen voor elektrische auto’s waar ook niet genoeg stroom voor geleverd kan worden , en dan maar zeggen dat het terugleveren van stroom door zonnepanelen het net overbelast . Nee , het probleem is dat de teruggeleverde stroom waar je al minder voor terug krijgt gewoon voor de normale kostprijs verkocht wordt en de energiemaatschappijen ook bang zijn om om te vallen als iedereen zijn eigen stroom opwekt en zij niet meer de dure stroom hoeven te leveren ( incl dure belastingen en leveringskosten ) laat de maatschappijen goed nadenken en de opgewekte zonnestroom gebruiken voor nieuwe projecten en elektrische auto’s , daar werden wij toch toe gestimuleerd bij de aanschaf van zonnepanelen en natuurlijk het milieu wat voorop stond , maar nu dat het hun teveel geld gaat kosten geven ze niet thuis .

  Reageren
  • WWillem Falkenreck uit Almere

   @Eric jij haald de woorden uit mijn mond, dat heb ik al meerderen keren op X verteld. Zonnepanelen houders zijn ook leveranciers van stroom en die moet je als bedrijf ook zo behandelen. Schandalige politiek, oplichterij !

   Reageren
   • JJoris

    @Willem Falkenreck uit Almere
    Kopen stroom 15cent de khw buur?
    Als je niet betaald snij ikje kabels door.
    Zie je het voor je.

    Reageren
  • MMark

   @Eric
   Het probleem ligt in het net die het stroom moet verplaatsen…

   Reageren
   • RRens

    @Mark
    Dat zal wel Mark maar dit was toch bekend toen we hieraan begonnen? Lijkt net of alles onduidelijk is voor Den Haag en de energieleveranciers! Net als met de aanschaf van de elektrische auto (met veel voordeel een dure auto voor je deur) wordt dit verhaal met de zonnepanelen herhaald. Men is blijkbaar van veronderstelling dat de Nederlandse burger dom is gezien de makkelijkheid waarmee alles teruggedraaid/aangepast wordt.

    Reageren
  • CChris

   @Eric
   Zit er ook een punt-toets op je toetsenbord?

   Reageren
 • MM

  Bij vandebron ben je goedkoper uit ,maar je betaald wel als er overschot aan stroom is.
  Dus goedkoop is duurkoop

  Reageren
  • SSander

   @M van der bron is er op uit om jouw portemonnee leeg te kloppen.

   Reageren
 • PPaula

  Ik weet gewoon niet meer wat te doen. Ben al jaren bij vattenfall. Wel geen nieuw contract? Verhuizen naar beter geïsoleerde woning? Dakloos worden? Ik help mijn kinderen ook graag omdat ze de kosten niet meer kunnen dragen en de staat komt ook maar niet over de brug met de beloofde tegemoetkoming. Het hele jaar nog geen euro gehad. Ik vrees dat wanneer ik een nieuw contract neem er toch wel weer een addertje onder het gras zit. We worden toch steeds….. Juist.

  Reageren
 • JJ.A. van Brakel

  Onbalans en profileringskosten?? Gewoon een ordinaire prijsverhoging. De energiesector kan toegevoegd worden aan het rijtje “geldgraaiers” verzekeraars,banken, pensioenfondsen,en niet op de laatste plaats de Overheid die de grootste prijsopdrijvende factor is in dit land.

  Reageren
  • MM.v.Mechelen

   @J.A. van Brakel
   Ik ben het helemaal met U eens

   Reageren
  • AArie

   @J.A. van Brakel

   Jazeker,mee eens,en de overheid graait ook nog eens lekker mee met de energie bedrijven.
   Of het nu om gas elektriciteit, benzine of diesel gaat.

   Reageren
 • JJan

  Dit is pure diefstal en oplichterij. Heb met pijn en moeite zonnepanelen kunnen aanschaffen denkenden aan milieu en om het hoofd boven water te houden. Mensen die geen zonnepanelen kunnen aanschaffen Wonen in huurhuizen.hier is de woning vereniging verantwoordelijk voor. Als zij zo bezorgd zijn ( waar de woning vereniging verantwoordelijk is) laat ze dan van hun eigen Hoogeloon betalen. Maar niet van personen die het al moeilijk hebben. Bovendien hebben energie Maatschappijen voorheen grote winsten geboekt. Wat hebben ze er mee gedaan? Hebben ze het netwerk niet kunnen aanpassen. Ze wisten het al twintig jaar geleden al dat het netwerk niet meer geschikt was. En hoe zit het met de datacenters? Worden die vrijgesteld? Hoe is het met het zicht vervuiling van windmolens .

  Reageren
  • PPaula

   @Jan

   Ik ben het volledig met u eens.

   Reageren
  • PPaul

   @Jan
   Wat denk je van aandeelhouders die een vette winst afromen en dan de belastingen die ook nooit genoeg hebben

   Reageren
  • DDinant

   @Jan

   De netwerken zijn niet in beheer van de energiemaatschappijen maar van netbeheerders (Enexis, Liander, Stedin etc.)

   Reageren
 • BBen

  Ik heb geen zonnepanelen,waarom moet ik voor de kosten betalen voor het overbelasten van het net, als het net net meer overbelast wordt profiteer ik dan ook of allen de genen met zonnepanelen.
  Schandalig ze geven met de ene hand en bestelen je met de andere hand.

  Reageren
  • EEdwin

   @Ben

   Met het stroom valt nog wel mee wat je voor een ander betaald
   Laten we eens wat doen aan alle subsidies op electrische auto’s, dit is alleen maar voor mensen die geld hebben
   Alle andere mensen die afhankelijk zijn van een auto maar niet veel geld hebben betalen daar aan mee
   Dit vinden ze in Nederland eerlijke verdeling
   Heerlijk zo een kabinet die dit mogelijk maakt, en ook nog eens een derde belasting opstrijkt van de hoge energieprijzen

   Reageren
   • RRuth

    @Edwin
    Denken de mensen nou echt dat bij een nieuw gekozen kabinet alles anders wordt, wat wordt het van hun een grote teleurstelling. WT en wie je ook kies, kom op mensen wordt eens wakker uit jullie idealen!

    Reageren
   • MMo

    @Edwin

    Je hebt helemaal gelijk ik heb recent mijn jaarafrekening ontvangen en als je dan ziet wat je
    aan belasting betaald…bizar! Het prijsplafond moet worden terug verdiend wordt er dan
    gezegd maar trek ergens een grens! Mensen met een hoog inkomen voelen dit nauwelijks
    maar heb je weinig inkomen….heel naar! Mijn hoop zet ik nu in op Omzigt zal hij een goede
    dweil door Den Haag kunnen trekken ik ben heel benieuwd!

    Reageren
    • Bbert

     @Roos Heb je daar bewijzen van, want ik lees heel iets anders;

     Als vrouw van Pieter Omtzigt kijkt Ayfer Koç terug op een stormachtig jaar voor haar gezin. Maaike Timmerman gaat voor Omroep WNL twee uur lang met haar in gesprek. Koç is zoveel meer dan ‘de vrouw van’. Zo won ze een internationale award voor Inspirerend Vrouwelijk Leiderschap en zette zij zich als CDA-raadslid in Enschede jarenlang in voor armoedebestrijding, kansengelijkheid, een sterkere binnenstad en het bestrijden van discriminatie.

     Reageren
  • FFrank

   @Ben
   Omdat mensen met zonnepanelen stroom terugleveren, kun jij wel profiteren van een lagere prijs. Maw als niemand zonnepanelen zou leggen was nu de prijs vele malen hoger. Denk daar maar eens over na…….

   Reageren
  • AAd

   @Ben,
   Ik wil u eraan herinneren dat iemand met zonnepanelen een investering heeft gedaan van zeker € 6000 of meer u niet.

   Reageren
   • MMartin

    @Ad

    Die investering betaald zich helemaal prima terug binnen 4 tot 7 jaar. Daarna nog ruim 18 jaar voordeel. Ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd.

    Reageren
 • GGeorge thiel.

  Ja dat zou mooi zijn. Persoonlijk uitleg geven. Het n.l. niet meer te begrijpen voor de gewone burger. Je mag wel een academische oplijding hebben om al die cijfertjes te begrijpen. Waarom nou zo gecompliceerd.

  Reageren
  • LLouisa

   @George thiel.

   Daar ben ik het helemaal.mee eens wat je zegt.
   Ik kom er ook niet meer uit.

   Reageren
 • CCobyR

  Ik heb een contract met één jaar vaste tarieven. Gaan jullie deze ook aanpassen wanneer er fikse prijsverhogingen aankomen?
  Overigens ik ben bij Vattenfall en nee ik heb “gelukkig” geen zonnepanelen op mijn dak.

  Reageren
  • Ssimone

   @CobyR

   vast contract mogen ze niet aan de gemaakte prijsafspraken zitten dit kan alleen veranderen als de regering de belasting tarrieven veranderd

   Reageren
   • PPeter

    @simone
    Klopt,
    Ik ga op jaarbasis 450€ meer betalen puur door de extra verhoging van de belastingen. Veel mensen hebben dit niet in de gaten. Ik moest bij mijn jaarafrekening ” slechts” 67,50 bij betalen maar mijn maandbedrag ging met ongeveer 40€ omhoog. Dat vond ik vreemd aangezien ik een vast contract heb tot 2025. Puur belasting!
    Deze overheid doet niets voor ons. Zo heb ik mijn kind ook opgevoed. Probeer zoveel mogelijk op eigen benen te staan en niet afhankelijk te worden van instanties via de overheid. Zij slapen wel lekker in de nacht maar geven vaak niet het gevoel dat ze er voor je zijn.

    Reageren
 • HHans Huuskes

  En hoe zit het dan met de stadsverwarming,daar hoor en lees je niks over . Bij het meer betalen voor gas koppelt men het aan de stadswarmte ,die stijgt dan ook . Nu is het andersom ……..gat de stadswarmte dan ook in prijs naar beneden????

  Reageren
  • GGaby

   @Hans Huuskes,
   Dat vraag ik mij ook af.
   Ik zit bij Ennatuurlijk stadsverwarming.
   Daar hoor je idd.nooit niks van.

   Reageren
  • PPeter

   @Hans Huuskes

   Mijn jaarafrekening via de stadsverwarming komt binnenkort. Alle centrale verwarming uitgezet en petroleum kachel aangeschaft. De meters moeten nog worden uitgelezen. Ik ben benieuwd.

   Reageren
   • AAnja

    @Peter

    Als je metertjes hebt op de verwarmings panelen zelf .ka jet zo maar zijn dat je toch moet betalen.! Die meten doormiddel van verdamping .dus als het warm word in jouw huis ongeacht waardoor .ga je betalen ..zelf ook gehad noot verwarming aan .maar wel betalen .dus dat werd een leuke discussie!!! Heb m wel gewonnen trouwens

    Reageren
 • HHenk

  Het kantelpunt naderd, binnenkort wil ik geen energie meer van die cowboys.
  Alleen nog water en glasvezel.

  Reageren
  • JJanuz

   @Henk,
   Pas maar op, het water is ook duurder geworden.

   Reageren
 • MM1966

  Het risico van een kleinere speler op de energiemarkt is dat ze niet zo’n grote buffer hebben als de grotere spelers . Ze lokken je met scherpere tarieven maar het risico is ook groter. Er zijn met de energiecrisis daardoor al meerdere omgevallen. Daarom blijf ik bij Vattenfall , betaal ik misschien een iets hoger tarief maar ben wel veiliger als er weer een energiecrisis komt wat zomaar weer kan gebeuren . Bovendien heb ik zonnepanelen aangeschaft naar gelang mijn verbruik en niet zomaar je dak vol leggen

  Reageren
  • TT koopmans

   @M1966

   Ik ben ook bij vattenfall gebleven

   Reageren
 • RRuth

  Aan Vattenfall.
  Worden de ‘plafondprijzen’ dan ook verlaagd. ….
  Ik snap er niks van,..p

  Reageren
  • MMonique

   @Ruth de plafond prijzen zijn zoals het woord al zegt het plafond. Dus de maximale prijs die je moet betalen. De prijzen mogen niet hoger worden dan het plafond. Maar wel lager. De laagste prijs telt.

   Reageren
   • AArib

    @Monique
    Vattenfall blijft eerst rekenen met de plafond prijs. Ga je daar overheen dan gelden pas je contractprijzen.

    Reageren
  • CCindy

   @Ruth
   Nee…. tenzij je nog een oud contract hebt met lagere prijzen dan betaal je dat … meesten zitten voor een hogere prijs dan het prijsplafond…..
   Kom je boven het prijsplafond dan betaal je de tarieven van oktober als je variabel zit en anders de prijzen die in je contract staan

   Reageren
 • ZZile

  Belangrijk is dat gezellig is om te betalen zoveel geld , mensen roepen eeuwen lang maar doen dan wat.

  Reageren
 • NN.Meyer

  De energieleveranciers zorgen met windparken en zonnebanken zelf voor overcapaciteit,ze hebben een manier gevonden om de burger voor hun kosten op te laten draaien,hoeveel betalen zd zelf voor de overcapaciteit die ze op het stroomnet gooien??

  Reageren
  • TTon

   @N.Meyer
   Dat is precies wat ik ook dacht. Duizenden panelen op zonnevelden produceren gigantisch veel over capaciteit.
   Kijk naas de A15 richting Arnhem kilometers weiland vol met panelen, en er komen er nog steeds bij.

   Reageren
  • MMartin

   @N.Meyer

   Zonnebanken verbruiken juist veel stroom en leveren niet op

   Reageren
 • AArnold

  Van de bron geeft 150€ premie en die wordt bepaald door mensen met zonnepanelen. We worden links en rechts belazerd en leeg geplukt.

  Reageren
 • KKees

  Dit is om variabelen onder contract te houden, per 1 dec gaan de prijzen exhorbitant omhoog, zodat je in dec en jan de topprijs betaald.

  Reageren
  • AAard

   @Kees

   Dat zien we dan wel.
   We leven toch al in een onrustige wereld.

   Reageren
   • AArie

    @Aard
    Mijn idee ook dat we het dan wel weer zien. Ik maak me nergens druk om in ieder geval. Opgevoed met een kolen kachel vroeger en toen een gaskachel en toen cv.
    Altijd geleerd om zuinig aan te doen omdat alles geld kost. Dat doe ik dus nog steeds wat betreft gas en stroom verbruik.

    Reageren
 • VVdVonck

  Die terugleverheffing blijft bizar. Zeker omdat de energieleverancier en overheid de consument op tig manieren heeft verleidt je dak vol te gooien. Zit zelf ook nog eens in een aantal zonnepanelenparken (tip van de energieleverancier) Hiervoor hoef ik echter geen heffing te betalen. Terwijl dat 100% overlevering betreft. Ben goedkoper uit met een mini-windturbine, extra batterijen, een flinke dieselgenerator en van het net af!

  90% van de wijk heeft zonnepanelen, dus niemand die zijn auto hier wil komen opladen o.i.d. Het overschot raak ik dus niet kwijt.

  Reageren
  • KKees

   @VdVonck

   Sorry dat ik het zeg maar eigen schuld toch.
   Eigen keuze om er zonnepanelen op te doen of niet.

   Reageren
  • MMarcel

   @VdVonck

   Het is alleen wel jammer dat je niemand hoort over de grote hoeveelheid zonneparken die aangelegd worden.
   Het is daarom ook niet vreemd dat het net overbelast is.
   Er wordt gekozen voor de makelijkste weg en daarom belasten ze de consument met een paar zonnepanelen maar

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.