Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de terugleverkosten bij Vattenfall (per 1 juli)

Vattenfall gaat bij klanten met zonnepanelen terugleverkosten in rekening brengen. Dat meldt de energieleverancier in een persbericht op haar website.

De terugleverkosten worden berekend over alle elektriciteit die je zonnepanelen opwekken, maar niet direct kunt gebruiken in je huishouden en daarom moet terugleveren aan het elektriciteitsnet.

De terugleverkosten gaan gelden vanaf 1 juli 2024 voor alle klanten van Vattenfall met een variabel contract en nieuwe klanten die vanaf 1 juli een nieuw vast contract afsluiten. Klanten met een lopend vast contract zitten ‘veilig’, totdat hun contract afloopt.

Tientjes per maand aan extra kosten

De wijziging heeft aanzienlijke financiële gevolgen voor klanten met zonnepanelen, wat resulteert in enkele tientallen euro’s aan extra kosten per maand.

Uit berekeningen van deze website blijkt dat een huishouden met 10 zonnepanelen jaarlijks tussen de 191 en 241 euro aan terugleverkosten betaalt. Dit vertaalt zich naar ongeveer 16 tot 20 euro extra per maand op de energierekening.

Bedragen zijn afgerond | bron: website Vattenfall

Vattenfall meldt dat 70 procent van de klanten juist gaat profteren van de situatie met terugleverkosten. Dit ligt vermoedelijk aan het feit dat de vaste leveringskosten (het vastrecht) omlaag gaan.

Terugleverkosten afhankelijk van schalen

Voor het berekenen van de terugleverkosten werkt Vattenfall met verschillende schalen. De hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit bepaalt de schaal en bij elke schaal hoort een bedrag.

Goed om te weten:

 • Hoe minder je jaarlijks teruglevert, hoe lager de schaal. 
 • Naarmate je meer teruglevert, nemen de terugleverkosten toe.
 • Wie minder dan 500 kWh per jaar teruglevert, hoeft geen terugleverkosten te betalen.

Een overzicht van alle schalen tot een teruglevering van 5.000 kWh.

SchaalTeruglevering
(per jaar)
Terugleverkosten
(per maand)
10 tot 250 kWh€ 0,00
2250 tot 500 kWh€ 0,00
3500 tot 750 kWh€ 4,67
4750 tot 1.000 kWh€ 7,00
51.000 tot 1.250 kWh€ 9,58
61.250 tot 1.500 kWh€ 11,58
71.500 tot 1.750 kWh€ 13,75
81.750 tot 2.000 kWh€ 15,92
92.000 tot 2.250 kWh€ 17,92
102.250 tot 2.500 kWh€ 20,08
112.500 tot 2.750 kWh€ 22,25
122.750 tot 3.000 kWh€ 24,33
133.000 tot 3.500 kWh€ 27,50
143.500 tot 4.000 kWh€ 31,75
154.000 tot 4.500 kWh€ 35,92
164.500 tot 5.000 kWh€ 40,17
Bedragen zijn inclusief btw

Meeste energieleveranciers hebben nu terugleverkosten

Onlangs maakte ook Eneco bekend terugleverkosten te gaan rekenen. Deze leverancier rekent vanaf 1 juni een tarief van 11,5 cent per teruggeleverde kWh.

De meeste energieleveranciers rekenen inmiddels terugleverkosten. Op energievergelijk.nl staat een actueel overzicht van de teruglevertarieven per energiebedrijf.

Verwarring

De uiteenlopende methoden waarmee terugleverkosten worden berekend, zorgen voor veel verwarring en leiden tot grote verschillen in de energierekening. Zo blijkt uit een analyse.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

60 reacties

 • P

  Wat je redelijk eenvoudig kan doen (of laten doen) als je meer teruglevert dan gebruikt is het vemogen van de omvormer terug te zetten afhankelijk van je gebruik.
  Ik heb hem terug gezet van 100% naar 25% zodoende haal je de top eraf (dus wat je terug levert en waar je voor moet betalen straks).
  Als er minder zon is blijft het onder dat percentage gewoon werken dus in de winter heb je er geen last van en in de zomer lever je niet teveel terug.

  Reageren
  • MMarco

   @Pé
   Of ik lever ,als voorbeeld, in een uur 3kwh terug, die ik kan salderen.
   Die levert , als voorbeeld, 75ct op.
   Daar gaat iets van af, als je een variabel contract heb, door terugleverkosten, maar hou je wel aan over.
   Of ik schroef de omvormer terug en kan niet salderen en hou niks over.
   Zolang je kan salderen, is terugschroeven nutteloos.
   Je gesaldeerde stroom heeft meerwaarde dan terugleverkosten.
   Neem dan een dynamisch contract, heb je ook geen terugleverkosten.
   En wat betreft de negatieve prijzen.
   Totaal negatief (kwh en belasting) zijn er pas 5 geweest dit jaar.
   Ik heb nog een vast contract tot 1 feb 2027 dus sla even over maar wie terugleverkosten wil vermijden,is dynamisch wel een mogelijkheid.

   Reageren
   • WWim te Paske

    @Marc
    Ik heb het een beetje uitgerekend zover je dit kan uit rekenen, maar je betaald net zo veel als dat je voor je teruglevering betaald krijgt, ze pakken de stroom gewoon gratis af, maar als je stroom wil gebruiken betaal je de volle mep met alle belastingen en heffingen er bij. Ze moeten weer die particuliere investeerders hebben die een paar paneeltjes hebben. Zonneparken en windmolen parke blijven buiten schot.

    Reageren
 • SShailin

  Saldering moet vervangen worden door een dynamisch (vraag en aanbod afhankelijk) terugleververgoeding. I.p.v. terugleverkosten. Gedirigeerd door netbeheerders en TenneT. Of subsidie vervangen door subsidie voor smarthome/smartgrid toepassingen. Kortom er zijn tal van mogelijkheden voor een eerlijk systeem. Laat wetenschappers en technici iets ontwikkelen en dat wettelijk regelen.

  Reageren
 • OOudje

  Als het je niet bevalt dan stop je toch bij vattenfall, ik heb geen zonnepanelen maar als oudje heel erg blij met hun.

  Reageren
  • GGoel

   @Oudje

   Heb je de Energievergelijker (bovenaan de pagina) al eens gebruikt? Vattenfall komt daar namelijk als één van de duursten naar voren.

   En kijk zeker ook eens naar Dynamische Energiecontracten (onderaan de pagina) en probeer zeker de (wat moeilijk vindbare) Excel Tool om de goedkoopste van de dynamische energieleveranciers voor jou te vinden!

   Reageren
 • MMaria

  Niks ik ben om plaan per 1 jullie de stekker er uit te zetten maar als de winter komt dan weer aan..
  Dan de probleem opgelost .

  Reageren
  • HHannie

   @Maria
   In de winter overdag met zo’n verwarmen met airco, in de namiddag/avond de houtkachel aan met hout en bruinkool dan maar
   .

   Reageren
 • RR.d

  Vattenval wordt rattenval worden flink beet genomen met al die zogenaamd goed zijn voor het milieu.

  Reageren
  • WWillem

   Vraag me af of dat juridisch allemaal wel mag .geld vragen voor iets wat de natuur levert, straks moeten we nog gaan betalen voor opvang regen water.

   Reageren
   • RRonald

    @Willem

    Haha betaal je al waterschap belasting

    Reageren
   • MMichel

    @Willem
    Breng ze niet op ideeen

    Reageren
 • NNiek

  Terugleververgoeding nu is 7.6 cent per kWh. Vattenfall zegt dat de terugleververgoeding “flink omhoog gaat” naar 12.3 cent per kWh. Tegelijkertijd worden echter terugleverkosten geïntroduceerd (een uitgebreide tabel, die heel makkelijk is samen te vatten door te zeggen dat je 10 cent gaat betalen per kWh). Netto krijg je dus nu geen 7.6, maar 2.3 cent terug per kWh. Nog net positief, dat wel…

  Reageren
  • MMarco

   @Niek
   Terugleververgoeding is enkel interessant als je veel meer opwekt dan je verbruikt. De rest wordt nog steeds gesaldeerd.

   Reageren
  • MM. Baars

   @Niek
   Volgens mij moet je dat anders lezen
   Terugleververgoeding van 7,6 cent krijg je over de kwh die je per jaar terugleverd nádat de saldering heeft plaats gevonden. Dus je gebruikt bijv. 2000 kwh en je levert 2500 kwh terug. De terugleververgoeding is dan 500 x 7,7 cent in totaal 38 euro op jaarbasis. Vervolgens ga je 270 euro op jaarbasis terugleverkosten betalen.

   Reageren
 • CC

  Waarom niet het teruggeleverde stroom einde van het jaar verrekenen met t verbruik van vattenfall.

  In de winter moet je vaak stroom van vattenfall gebruiken dus betalen.

  In de zomer wek je dan vaak meer op dan je gebruikt en dan moet je even betalen,. Oke, als je meer dan 41,66 kwh per maand terugleverd.

  In de wintermaanden wek je weinig op, in de zomer meer. Dan zal het verbruik op jaar basis bijna op NUL zijn of net wat teruglevering /betalen, als vattenfall t einde jaar het vertrekkend.

  We worden al genoeg uitgemolken.

  Reageren
  • GGoel

   @C

   De stroom die Vattenfall ’s zomers van je afneemt is goedkope stroom. Die wordt dan weggestreept tegen dure stroom in de winter die Vattenfall aan je moet leveren.
   Dat levert hen verlies op.

   Gelukkig wordt de salderingssubsidie afgeschaft en daarmee de terugleververgoeding.

   Reageren
   • CC

    @Goel

    U heeft het over goedkope stroom die ze van ons krijgen om weer duur verder door te geven. Ook in de winter nemen wij af van vattenfall omdat we bijna biks opwekken. De enige die t voelt in zijn is de gene met panelen.
    Dus heeft vattenfall dubbel.

    Reageren
   • HH.Salden

    @Goel
    Wij hebben nu een extreem rassistich kabinet wat de salderings regeling afschaft. De zonnepanelen uitschakelen.

    Reageren
   • MMarco

    @Goel
    1 regel in een hoofdlijnen akkoord zegt natuurlijk nog niet alles.
    Het zal voor het eerst zijn dat alle plannen van een nieuw kabinet precies worden uitgevoerd zoals gepland. Het is nog steeds zo dat een 2e kamer en 1e kamer er iets van moeten vinden.
    Er zijn hier een hoop die juichen en een hoop die in paniek raken.
    Geen idee waarom, met zonnepanelen waarschijnlijk omdat ze dachten dat een variabel contract een goede keuze was,.onbegrijpelijk.
    Ik zou eerst maar eens rustig afwachten en ondertussen goed kijken wat het beste is voor de eigen persoonlijke situatie en aanpassen indien nodig.
    Voorlopig nog een vast contract tot 1 feb 2027, met zonnepanelen, en alles al dubbel en dwars terugverdiend. Maak me niet druk, en in de loop van 2026 zien we wel hoe de stand van zaken is en pas me wel aan

    Reageren
   • GGerard

    @Goel. Ik vond de term goedkope stroom wel wat vreemd. Er wordt verkocht voor 35 cent en gekocht voor 7 cent. Ook zomers steeds meer behoefte aan stroom. Elektrische auto’s ( 60 cent aan de snelweg). Grote datacentra, omzetten stroom in waterstof,openbaar vervoer, bedrijven die niet meer met dieselaparatuur mogen werken in gemeenten, extra bouw van mega zonneparken. Op basis van politieke besluitvorming heb ik 16000 euro geïnvesteerd in 30 zonnepanelen en een warm water warmtepomp en twee lucht warmtepompen. Totale vermindering btw 3000 euro. Ik ben
    Op basis van de besluitvorming van het gas af en behelp mij in de winter.
    Ik heb een hybride auto gekocht maar volgend jaar betaal ik extra wegenbelasting in relatie tot benzine omdat mijn auto door de accu 400 kg zwaarder is dan een benzine. Ik ben dus maatschappelijk milieubewust bezig maar wordt daar voor gestraft.
    Nu worden tijdens het spel de regels veranderd en voel ik mij behoorlijk belazerd.

    Reageren
 • MMarcel Schutte

  Waarom bouwt Vattenfall zelf ook nog zonneparken terwijl onze eigen opgewekte particuliere stroom al een overbelast netwerk oplevert. Het is toch ook te gek voor woorden om kostbare grond te voorzien van zonnepanelen.

  Reageren
  • GGoel

   @Marcel Schutte

   Het netwerk is overbelast dus wordt verzwaard. Dat betekend niet dat er niet nog (veel) meer stroom nodig is.

   Reageren
 • DDe Rooij

  Met zijn alle naar een bijvoorbeeld vattenval9

  Reageren
 • SSonja

  Al gehoord van de mogelijkheid met een zoutbatterij zelfvoorzienend te kunnen zijn? Hopelijk komt dat over 5 jaar op de markt.

  Reageren
  • GGoel

   @Sonja

   Die is al NU op de markt (in de VS en China).
   Lage kostprijs en zeer lage kWh prijs ook 🙂

   Overigens gaat de ontwikkeling van de gesmolten zout batterij ook hard (wordt al toegepast in Zweden) maar dat is een andere techniek.

   Reageren
 • GGoel

  De salderingsregeling zonnepanelen wordt per 1 januari 2027 stapsgewijs afgebouwd.

  Reageren
  • GGoel

   “Met de afschaffing van het salderen ligt het ook in de lijn der verwachting dat de energiebedrijven in de nabije toekomst de vaste terugleverkosten die zij geïntroduceerd hebben voor consumenten met zonnepanelen weer gaan afbouwen. “

   Reageren
  • GGoel

   Correctie: niet stapsgewijs maar geheel vanaf 1 jan 27

   Reageren
   • MMarco

    @Goel
    1 regel in een hoofdlijnen akkoord zegt natuurlijk nog niet alles.
    Het zal voor het eerst zijn dat alle plannen van een nieuw kabinet precies worden uitgevoerd zoals gepland. Het is nog steeds zo dat een 2e kamer en 1e kamer er iets van moeten vinden.
    We gaan het wel zien, kan me er niet druk om maken. Hebben nog een vast contract tot 1 feb 2027, komt goed uit, en dan zien we el weer. Ik verwacht dat de terugleverkosten dan vervallen, en anders wat minder voordeel, jammer maar alles is toch al dubbel en dwars terugverdiend.
    Pas me wel aan, dynamisch/thuisbatterij/elektrisch boiler/ ev vd zaak thuis laden. Mogelijkheden genoeg
    Nieuwe regels, nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen. klagen helpt toch niet.

    Reageren
   • HHannie

    @Goel

    Per 1 januari ben je goedkoper uit zonder panelen, dus dan gaan ze eraf.

    Reageren
  • SSonja

   @Goel niet stapsgewijs, direct helemaal.

   Reageren
  • PPatrick

   @Goel
   Niet stapsgewijs, maar in 1x

   Reageren
  • AAngelique

   @Goel

   De plannen van nu van het kabinet is dat ze per 2027 de salderingsregeling in 1x abrupt stoppen.
   Zonder afbouw.

   Reageren
  • HHannie

   @Goel

   Het nieuwe kabinet wil per 2027 dat de saldering stopt! Niks geleidelijk!

   Reageren
  • JJoke

   @Goel de saldering vervalt per 1 januari 2027 volledig!

   Reageren
 • MMartin Willemse

  Het beste voor het milieu is, dat we een aardgasmoter krijgen, die een warmtepomp aan kan drijven en ook stroom op kan wekken, waar de CO2 gewoon de schoorsteen uit komt, waar je in koudere tijd van het jaar, het warme douchewater, wat normaal verloren gaat, met de warmtepomp de warmte daar uit kan halen, net als bij het ventileren je de warme binnenlucht, met de warmtepomp, alle goedkope warmte er uit haalt.

  Reageren
 • MMartin Willemse

  De elektriciteit die door energie bedrijven wordt opgewekt, laten hun CO2 op 10 kilometer hoogte terecht komen en veroorzaken mogelijk 10 maal zo veel opwarming als wanneer je CO2 op straat niveau los laat, als je dan met een warmtepomp je huis op warmt, die als je geluk hebt 4 maal zo veel warmte op wekt, als dat je er in stopt, je dan ruim 2 maal zo veel opwarming veroorzaakt, met de CO2 die op 10 kilometer hoogte terecht komt, als wanneer je met je hogerendement kachel die de CO2 je schoorsteen uit laat komen.
  Als iedere wereldburger een vierkante meter Zonlicht terug kaatst de ruimte in, dan zou dat na 100 jaar genoeg zijn om de atmosfeer een graad warmer of kouder te maken, dan mag je er wel eens over denken wat er gebeurd als de hele wereld 15 vierkante meter zonnecellen op zijn dak heeft, die zwart zijn en 3 maal zo veel warmte absorberen van het Zonlicht als dat er elektriciteit wordt opgewekt en de wereld alleen maar vele malen erger opgewarmt wordt.

  Reageren
  • VVincent

   @Martin Willemse: Wij hebben een dak met zwarte dakpannen waar nu zwarte zonnepanelen op liggen. Hoe draagt dit dan volgens jou bij aan de opwarming van de aarde?

   Reageren
 • JJC

  Hoe wordt er berekend hoeveel stroom je teruglevert? Per jaar na saldering?

  Reageren
 • CCasper

  Ik ben hier ook niet blij mee. Net alsof halverwege de wedstrijd de regels veranderd worden.

  Als er nou eens een protest komt waarbij de zonnepanelen eigenaren op een mooie zonnige dag met zijn allen tegelijk 1 dag de zonnepanelen uitschakelen?

  Reageren
  • RRoel

   @Casper
   Als we dat met zn allen voor elkaar zouden krijgen dan was het snel gedaan met de terugleverkosten denk ik.
   Denk hierbij bv aan een week lang de teruglevering gedurende vaste tijden op de dag uit te schakelen en na 5 of 10 min. weer aan. Landelijk zal dat tot grote verstoringen leiden lijkt mij wat niet of moeilijk kan worden opgevangen.
   Burgelijke ongehoorzaamheid dus.

   Reageren
  • MMieke

   @Casper

   Helemaal mee eens Casper, zullen ze raar op hun neus kijken….
   Ben van plan mijn zonnepanelen uit te schakelen zodra ze dit plan willen doorvoeren.
   Zomers bij veelopbrengst zijn de mensen op vakantie en kunnen de energiemaatschappijen jou stroom duur verkopen

   Reageren
   • NNick

    @Mieke
    Aan wie kunnen de energiemaatschappijen de stroom duur verkopen als iedereen op vakantie is? Ze BETALEN dan zelfs zodat je maar alsjeblieft stroom verbruikt! Dat is het hele idee van dynamische stroomprijzen.
    Niet eerder naar gekeken maar nu Vattenval terugleverkosten gaat rekenen wordt het interessanter.

    Reageren
   • HHannie

    @Mieke

    Of de elektrische verwarming aanzetten en ook de airco om te koelen! Fijn voor het milieu ook.

    Reageren
 • GGer

  Wat mij intrigeert er zijn zonneweides en windmolenparken aangelegd en worden nog steeds gerealiseerd met behulp van de energie leveranciers,gemeenten,provincies,Rijksoverheid en Banken.
  Dit alles wordt gestimuleerd uit deze financiële bronnen met ook nog eens extra subsidie steun van de overheid (subsidie) en particulieren inleg.Hoe kan het zo zijn dat we ook nog eens extra moeten betalen voor de eigen opgewekte elektriciteit terwijl we op allerlei wijze als burger bijdragen aan deze ingewikkelde ondoorzichtige geldstromen en gecreëerde organisaties.Worden deze organisaties ook geconfronteerd met terugkerende terug leveringskosten?

  Reageren
  • JJohn kempener

   @Ger

   Ik vind het oplichting.
   Jarenlang duwen ze ons al in een richting , die nergens op slaat .
   Alleen maar betalen en nog eens betalen voor deze vreselijke oneerlijke onzin.
   We hebben toch panelen aangeschaft om onze eigen stroom op te wekken……..
   Alles wat over is is toch voor het netwerk. Als ik mijn eigen stroomrekening op nul heb , dan zou het toch goed moeten zijn.
   Mensen die zich dit systeem uit de duim hebben gezogen , zouden zwaar gestraft moeten worden om de mensen in nederland zo op te lichten.
   Het is totaal niet doordacht , zoals de hele politiek in nederland.
   Vreselijk gewoon.

   Reageren
   • WWim te Paske

    @John kempener
    Ja vind ik ook zware oplichting, de burgers hebben geïnvesteerd in panelen en de energie bedrijven pakken dit af op een sluwe manier. De energie rekening bestaal bijna uit alleen allemaal heffingen en allemaal moeilijke namen en daaroverheen ook nog BTW. Voor stroom terugleveren moeten we ook nog BTW betalen. Ik ga nog eens goed nadenken wat ik met mijn panelen ga doen.

    Reageren
 • JJeffrey

  Pure diefstal. Geldstroom hoord 1 richtingsverkeer te zijn. En niet allebij hun kant op te gaan. We betalen ook voor de afgenomen energie.

  Reageren
 • PP.stam

  Pure diefstal,
  We leveren met alle zonnepaneelhouders energie die ze dan weer verkopen ( hoeven ze niets voor te doen) maar dan ook nog kosten berekenen, dat is dubbel verdienen!

  Reageren
 • HHennie

  Waar ben ik het beste af als ik een nieuw contract moet afsluiten per 1 juli. Ik gebruik alleen stroom ongeveer 2500 en lever totaal 2200 terug.

  Reageren
  • GGoel

   @Hennie

   Je kan in de Energievergelijker gewoon je verbruik en teruglevering invoeren. Dan komen vanzelf de beste aanbiedingen naar boven (moet je wel sorteren op goedkoopste).

   Reageren
   • KKoen Kuijper

    @Goel

    Aanbiedingen worden automatisch gesorteerd op prijs.

    Reageren
 • MMarcel

  Even kijken of ik het goed begrijp.

  Hoe ik het op hun website lees geldt dus:

  Opgewekte stroom – verbruik op jaarbasis = teruglevering.
  Dus op jaarbasis na salderen boven de 500 kWh uitkomen betekent betalen?

  Voorbeeld 1e schaal waar je betaalt (500 – 750)

  2000 opwek – 1250 verbruik geeft na salderen 750 teruglevering.
  Dan krijg je dus aan terugleververgoeding 750 X 4,5 cent (Op dit moment) en daar gaat dan 12 x €4,67 af.

  Dus €33,75 terugleververgoeding – €56,04 terugleverkosten wat neerkomt op €22,29 op jaarbasis bijbetalen?

  Reageren
  • MMarcel

   @Marcel

   Kleine toevoeging:

   Je betaalt dan wel 1250 kWh x het kWh tarief minder aan verbruikskosten dus per saldo leveren je panelen nogsteeds geld op.

   Reageren
   • Lleen

    @Marcel

    apparaat in meter prikken en jr kan met een app prscies zien wat je verbruik en retour is. teveel terugleveren dan schakelaar van panelen omzetten

    Reageren
    • WWim te Paske

     @leen
     Hoe bereken ze het als je nog een analoge meter hebt, hebben die mensen die geen digitale meter hebben dan voordeel, hoe zit dat. Zitten we in de boot als we een digitale meter hebben, wil ik mijn analoge meter terug hebben.

     Reageren
   • KKoen

    @Marcel

    Ik citeer uit dit artikel:
    “De terugleverkosten worden berekend over alle elektriciteit die je zonnepanelen opwekken, maar niet direct kunt gebruiken in je huishouden en daarom moet terugleveren aan het elektriciteitsnet.”
    Je betaald dus terugleverkosten op alle stroom die je via je meter terug voedt het net in.

    Reageren
    • MMarcel

     @Koen

     Bedankt. Duidelijk.

     En hoe wordt dit bepaald?
     Ik neem aan op basis van het telwerk op je slimme meter?

     Gisteren stond hij bijvoorbeeld op 10 en vandaag op 11 dus dan heb je 1 kWh teruggeleverd?

     Reageren
    • HHannie

     @Koen

     Het is toch te gek dat je op een mooie zomerdag je wasdroger moet gebruiken en je elektrische kachels moet aanzetten om maar te verbruiken! Goed stoken tot 25 graden, kunnen in de avond de elektrische kacheltjes uit. Het blijft dan nog wel een paar uur warm. Goed bezig voor het milieu zo! Belachelijk.

     Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.