Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de nieuwe, verlaagde energietarieven van Eneco

Eneco, een van de grootste energieleveranciers van Nederland, voert vandaag nieuwe (verlaagde) tarieven door in zijn energiecontracten.

Consumenten die kiezen voor een contract van 1 jaar gaan ruim 13 cent per kuub minder betalen voor gas. Voor stroom gaat het om een vermindering van bijna 2 cent per kWh. Ook bij dochteronderneming Oxxio gaan de prijzen omlaag.

In dit artikel vind je een overzicht van de tariefwijzigingen en een vergelijking met de goedkoopste energiecontracten van dit moment.

Overzicht nieuwe tarieven

Hieronder staat een schematisch overzicht van de oude en nieuwe tarieven bij Eneco en Oxxio. Let wel: deze tarieven zijn enkel beschikbaar voor nieuwe klanten.

Eneco

ContractOude tarievenNieuwe tarieven*
Vast (1 jaar)€ 0,396 per kWh
€ 1,415 per m3
€ 0,379 per kWh
€ 1,281 per m3
Vast (3 jaar)€ 0,400 per kWh
€ 1,377 per m3
€ 0,390 per kWh
€ 1,309 per m3
Per 9 november 2023

Oxxio

ContractOude tarievenNieuwe tarieven*
Vast (1 jaar)€ 0,386 per kWh
€ 1,400 per m3
€ 0,371 per kWh
€ 1,271 per m3
Vast (3 jaar)€ 0,392 per kWh
€ 1,365 per m3
€ 0,382 per kWh
€ 1,295 per m3
Per 9 november 2023

Bij Oxxio komen klanten in aanmerking voor een loyaliteitsbonus tot 140 euro bij een jaarcontract. Deze bonus geldt niet als je zonne-energie levert.

Goedkoopste tarieven (november 2023)

De meeste Nederlanders zijn momenteel op zoek naar een vast contract met een looptijd van één jaar.

Gas

Dit zijn nu de drie laagste jaartarieven voor gas:

 1. Vattenfall: € 1,263 per m3
 2. Coolblue: € 1,263 per m3
 3. Oxxio: € 1,271 per m3

Stroom

En dit zijn nu de meest voordelige jaartarieven voor stroom

 1. Vandebron: 0,330 per kWh
 2. Engie: 0,340 per kWh
 3. Vattenfall: 0,350 per kWh

Korting

De hoogste loyaliteitsbonussen van dit moment tref je bij:

 1. Essent: € 380
 2. Energiedirect: € 250
 3. Budget Energie: € 190

Gezien de forse kortingen die worden gegeven, is het interessant om dit in het totaalplaatje mee te nemen. Je maakt nu hier eenvoudig een vergelijking.

Natuurlijk kijk je in eerste instantie naar de variabele tarieven voor stroom en gas. Maar vergeet het vastrecht en de loyaliteitsbonus niet. Deze kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat een leverancier met hogere tarieven als goedkoopste uit de bus komt.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Zonnepanelen?

Heb je panelen op je dak en kun je jouw verbruik volledig salderen? Dan heeft het geen zin om te kijken naar het stroomtarief. Ook de loyaliteitskortingen komen dan te vervallen.

Als je zelf zonne-energie levert, is het raadzaam om te kijken naar twee zaken:

In de energievergelijker zie je direct welke maatschappij voor jou het meest aantrekkelijk is.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

54 reacties

 • FFerry

  Jammer als je Eneco belt als je wilt blijven of ze wat kunnen doen met de prijs omdat het ergens anders goedkoper is. Dat je te horen krijgt nee we kunnen niks doen. En 2 weken later gaan ze wel goedkoper en ook nog met een meerjarig contract. Jammer voor de vaste klanten die willen blijven.

  Reageren
 • HHoolsema

  Ik zit bij next energy en betaal €24.79 per maand. Mij hoor je niet klagen. Zat eerst bij essent voor €149. Per maand en dus overgestapt

  Reageren
 • PPer

  Ik vind die bonussen nutteloos je betaalt ze zelf en ze vetroebelen de maandrekening als je energiecontracten gaat vergelijken komen de kosten van de zogenaamde bonus bovenop de aangegeven maandelijkse energierekening

  Reageren
 • AAnton

  Grote bedrijven betalen minder voor energie en belasting pas je stemgedrag aub aan.

  Reageren
 • JJohnny

  Ik heb een contract bij essent en betaal per maand 90 euro en krijg ieder jaar weer veel euro’s terug

  Reageren
 • WWRM

  Ik mis bij deze website elke kritische benadering van de energie politiek van overheidswege, de energiebelasting

  In feite kost energie weinig , wat het duurder maakte is het oorlogje spelen van het kabinet en de doelstelling van zuiniger zijn met energie is al lang uit het oog verloren maar een door overheid georganiseerde ordinaire melkkoe en in feite gaat het alleen om geld op te halen voor de oorlog en de vluchtelingen en allerlei linkse hobby’s

  Voor de rest is er een tweedeling in de samenleving ontstaan

  Reageren
  • WWillem

   @WRM
   Volle waarheid

   Reageren
  • HH Bisschop

   @WRM
   Je hebt groot gelijk wij worden leeggeplukt om anders man belangen

   Reageren
 • LLG Tiland

  Prachtige tarieven hoor. Geen woord echter over de energiebelasting die nog niet is vermeld.
  Kom liever met een all-in prijs dan weten klanten waar ze echt aan toe zijn.

  Reageren
 • HHans

  Eneco verlaagd dan wel zijn tarieven maar hebben jullie ook gezien dat het daltarief gelijk is getrokken met het normale tarief?. Scheelt bij mij € 0,05 per kWh meer betalen. Prijs verlaging is sigaar uit eigen doos

  Reageren
 • LLorenzo

  Een rotsooi is het nu de zo genaamde marktwerking bestaat niet door de garantie tarieven van de overheid (0,40 € per kwu en 1,45 € pet m3). Iedereen rond deze waarden met deze prijs terwijl de beurs voor energie een veel lager tarief toon. Debedrijven verdienen nu het verschil. ANWB met de dynamishe prija en beperkte marge, minder dus.

  Reageren
 • IIrma

  Voor de stadsverwarming van Eneco, betaal je de maximale prijs. Als klant ben je afhankelijk van Eneco, want zij zijn bij ons de enige leverancier!

  Reageren
  • SSuzanne

   @Irma

   Klopt, ik heb dit ook jaren gehad in Capelle. Ook daar ben je afhankelijk van Eneco voor de stadsverwarming, je betaald je scheel. Ik had op de boven verdieping alles uit staan, de kraan voor de ringleiding in de meterkast stond dicht. Voor verwarmen alleen beneden met totaal drie platen betaalde ik destijds meer dan 300 per maand voor een temperatuur van 20,5 graden in huis. Echt belachelijk dat bij stadsverwarming er een monopolie positie is. Je kunt geen kant uit.

   Reageren
   • JJan

    @Suzanne

    Bij mij heeft Ennatuurlijk de monopoliepositie,waardeloos.
    Dit moet verboden worden,ik kan geen kant op!

    Reageren
 • TTon

  Antoni,kijk naar leveranciers waar je met zonnepanelen nog wel korting krijgt en electra en gas laag zijn. Dit is bij Engie

  Reageren
 • HH. Jansen

  Tja ik zat al wat jaaartjes bij energiedirekt. En ons contract liep af. Voorstel€5000. Per jaar. Een maand of 2 gewacht. En gebeld. Werd het €3400. Per jaar met zonnenpanalen. Echt de waan van de dag. Beetje rond gekeken en bij de Anwb uitgekomen. €1100 per jaar. En tevreden. Eens zien bij de afrekening. Marktwerking wat voorheen nutsbedrijven waren. Zet mijn vraagtekens erbij.

  Reageren
  • RRobbert

   @H. Jansen

   U heeft gelijk. Ik zal dan op 22 november ook stemmen op een partij die tegen de marktwerking is en die wil terugdraaien.

   Reageren
 • BBert

  Zit nu ruim 1 jaar bij ANWB dynamisch contract.Zeer transparant.Prima helpdesk.Ruim € 200 goedkoper uit dan bij voorgaande leveranciers.
  Kan iedereen ANWB aanbevelen

  Reageren
  • JJP

   @Bert,
   Helemaal mee eens, zeker de transparantie kan ik waarderen, kijk voor de aardigheid een op de site van het cbs, hoe hoog de energie belasting 10 jaar geleden was…
   Goed op de huidige regeringspartijen blijven stemmen allemaal

   Reageren
  • KKappert

   @Bert
   Mee eens.
   Betaal bij ANWB ruim €200 per maand minder dan bij Eneco, en sta nog op teruggave

   Reageren
 • BBroer Flobbe

  Na meer dan 25 jaar Eneco hebben wij vanwege de idioot hoge prijzen eind vorig jaar gekozen voor ANWB. Nu na 10 maanden zijn de totale kosten € 917,= dus minder dan 100,= per maand en dan te bedenken dat we in 2019 € 189,= p/m betaalden bij Eneco!!!!!

  Reageren
  • JJan

   @Broer Flobbe
   € 189 per maand?
   Wat voor slurpers heb je in huis?
   Wij betalen € 30 per maand bij Eneco

   Reageren
   • HHans

    @Jan, 30 euro per.mnd Ben sinds 1972 bij Eneco nu de nieuw naam maar toen was ’t GEB dan RED dan ZHZ en heeft nu een 3 jarige contract bij Eneco voor ,hebt zelf geregeld 167 eu. Ben toch benieuwd hoe jij aan 30 eu.komt

    Reageren
    • DDirk

     @Hans
     Ik betaal bij Eneco €25 per maand en krijg naar verwachting tussen de 25 en 50 euro terug op mijn jaarrekening

     Reageren
   • EEllen

    @Jan
    Met alleen stroom dan toch zeker?

    Reageren
    • TTamer

     @Ellen
     Ongeveer 6 maanden schakel wij Eneco alleen elektriciteit 91,78€/m. Na 6 maanden wij hebben een brief onze voorschot bedrag niet berekend dat word 204€/m. Ik belde klantendienst zij zeg dit bedrag moeten betalen. Ik zeg voorschot bedrag veranderen moeten meterkast aflezen, zij zeg niet maar wij moeten 204€ betalen. Zo fatsoenlijk bedrijf. Niet te geloven van de Eneco medewerker

     Reageren
     • CCindy

      @Tamer

      Hier precies hetzelfde, van €75,00 in de maand naar 408,… ze hadden me belachelijk hoog geschat. Ik moest €19500 bij betalen op mijn jaar nota. Normaal kreeg ik geld terug. Had ik nooit verwacht van Eneco . Ik heb het maandbedrag nooit betaald. En nu is gelukkig mijn contract beeindigd. Maar tot nu toe nog steeds geen correctie nota.

      Reageren
   • TTon hekman

    @Jan 30 euro p/ mnd???? Jij woont en verwarmt niet een gebruikt geen electriciteit of je hebt voor een vermogen geïnvesteerd in dit voor elkaar te krijgen.

    Reageren
  • Llilibeth

   @Broer Flobbe

   wij waren niet welkom bij ANWB omdat we zonnepanelen hebben. de opwekking die wij hebben is voor eigen gebruik, dus niet teruglevering.

   Reageren
   • EEllen

    @lilibeth
    Ook dan kun je bij de ANWB gewoon terecht, hoor. Je mag net als bij andere energiebedrijven gewoon salderen, dus je eigen verbruik en opwek tegen elkaar wegstrepen.

    Reageren
  • JJim

   @Broer Flobbe
   Als jullie met gemak effetjes €917,– eurootjes kunnen ophoesten dan had je net zo goed als je natuurlijk eigen(rijtjes) huis bezitter bent met één eigen dakje, makkelijk 10 of 12 zonnepanelen kunnen aanschaffen. Wij hebben half dec 2019 zonnepanelen 11stuks laten installeren en bij budget Energie destijds gelijk een 5jarig contract afgesloten en sinds Juni 2021, inductiekookplaat geïnstalleerd en daarna in 2022 een 100Ltr elektrische Boiler laten installeren, en diverse elektrische radiatoren a 700Watt geplaatst om elektrische installatie niet te overbelasten, onze Cv-combi-ketel+ww uitgeschakeld, gaskraan direct dicht gedraaid. Onze gasmeter is verwijderd begin 2023, we hebben nu een maandbedrag van €43,– Het is misschien een investering maar dit verdiend zichzelf terug in ons eigenhuis met isolatie klasse B++++ verder hebben we ook weer een nieuwe pelletkachel aangeschaft begin dit jaar voor €995,– maar die hebben we nog niet hoeven te gebruiken. Dus je zou zeker nu voor de toekomst kunnen overwegen om totaal over te stappen op elektrisch dan kan je in de toekomst, over pakweg 4 a 5 jaartjes elke maand dik 700 eurootjes sparen.
   Dus denk er goed over na Broer !!!!

   Reageren
   • EEric

    @Jim

    Hallo, Met een a+…a huis zit u daarmee goed. Investeren ja! wat je noemt is Elekto-aanschaf en verdien je pas over 5 -10 jaar wat van terug. Ik kan mij niet zo snel rijk rekenen met m’n 10-Zonnepanelen en zeker niet in het voor/na seizoen van 2023. waar betaal jij dan al die Energie van?
    Ik ben wel helder en we moeten iets doen natuurlijk. Energieprijzen zullen blijven stijgen in
    Nederland.

    Vergeet niet! ik vindt het leuk om de berichten te lezen hoor.

    Reageren
  • BBeppie

   @Broer Flobbe anwb moet je dan lid zijn. ?

   Reageren
 • PPetrus

  De “open” markt doet zijn werk. Zo ook bij de ziektekostenverzekering?
  Het zijn allemaal VVD vrienden die in deze markten zijn gesprongen en met enorme bonussen aan de haal gaan. Dus vrienden van ome Mark en zijn kenissen. Ga vooral stemmen maar kies dan een andere partij zodat dit voor de naaste toekomst onmogelijk wordt gemaakt. DENK NA!

  Reageren
  • RRobbert

   @Petrus

   Idd, VVD zit weer in de lift, maar mensen vergeten hoe de marktwerking verantwoordelijk is voor de hoge prijzen voor energie en zorg. Mensen lijken het verband niet te zien tussen VVD, prijzen en nieuwe armoede.

   Reageren
 • TTroost

  Gaan de tarieven voor een variabel contract ook omlaag ?

  Reageren
  • PPiet

   @Troost
   Lol nee je gaat met de beurs mee dus altijd goedkoper maak je geen zorgen

   Reageren
 • HHJ van Zwieten

  Stroom wordt voordeliger. Althans het normale tarief. Het daltatief wordt gelijk getrokken met het normale tarief. Per saldo wordt mijn afname van elektriciteit bij Eneco duurder.

  Reageren
 • VVan de kerckhove willy

  Is het nu oke voor mij om bij eneco te blijven ?

  Reageren
 • KKees

  Log apparaat eneco, te laat en ook nog te duur, hebben verleden jaar miljoenen klanten belazerd , ga naar vattenfall of anwb dynamisch dan ben je minder duur uit……duur komt door rob jette, stem dus geen d66.

  Reageren
  • RRobbert

   @Kees

   Nee, komt door VVD, de grote aanstichter van marktwerking in de energiewereld en de zorg.

   Reageren
   • GGroentje

    @Robbert
    Wat betreft de VVD ben ik het gedeeltelijk met je eens. Maar de marktwerking is toch echt door D66 minister Brinkhorst in het leven geroepen. Marktwerking was het toverwoord, nu krijgt D66 het zelf op zijn bordje. Draai de marktwerking terug voor de zorg, energie en alle eerste levens behoeftes voor de burger.

    Reageren
 • VVan varenberg Erna

  Kan ik daar ook van genieten ben al klant. Dank u. GRTJ.

  Reageren
  • TToos Gruiters

   @Van varenberg Erna

   Dat vraag ik mij ook af, ben al bijna 40jr klant.

   Reageren
  • FFranca

   @Van varenberg Erna

   Ga je van eneco naar oxxio, ben je ook nieuwe klant.

   Reageren
 • LLeen

  Ter vergelijking: dynamisch 2023 totnutoe: 27 ct / kWh, 1,25 Eur /m^3. Alles inclusief belasting en kosten. En 21 ct voor teruglevering. Geen saldering. De electriciteit prijzen worden wel beïnvloed door op welk tijdstip je je veel verbruikende apparaten aan (kunt) zet(ten)

  Reageren
  • EEsther

   @Leen
   Welke leverancier en wat houd dynamisch in?
   Mvgr

   Reageren
   • RRobbie

    @Esther
    Zonneplan is de goedkoopste dynamische handelaar. Ieder uur heb je een ander elektriciteits tarief. Vanmiddag bijvoorbeeld 28ct en rond 18:00 34ct. Gasprijs gaat per dag, nu rond de 118ct. De tarieven worden niet door zonneplan bepaald, maar puur door de marktwerking. Per maand betaal je de kosten van de handelaar, en verder heb je de eerlijkst mogelijke prijs. Wellicht krijg je sommige momenten dus geld toe om elektriciteit te verbruiken, maar andere momenten kan het duur zijn. Hier is geen energieleverancier die geld achter je rug om verdient. Maar je hebt geen zekerheid over je energieprijs.

    Reageren
   • EEllen

    @Esther

    Er zijn meerdere aanbieders van dynamische contracten, bv ANWB maar ook Eneco doet tegenwoordig dynamisch. Frank energie en bv. Ook Zonneplan

    Reageren
 • CC de Ridder

  Kan ik ook telefonisch contact hebben als klant?

  Reageren
 • DDanny G

  Is deze ook geldig voor bestaande klanten ?

  Reageren
  • SSilvia

   @Danny G

   Ja, via pricewise kun je als bestaande klant deze tarieven krijgen. Bij vakje ‘huidige leverancier’ Oxxio of Eneco invullen en krijg je bovenaan een aanbieding.

   Reageren
  • SSilvia

   @Danny G

   Sorry, even een correctie, bij vakje ‘Ik zit nu bij’. Dit is wel voor 1 jaar contract.

   Reageren
 • HH.Assink

  Er werd mij door energie direct wijsgemaakt,dat de hoge bonussen bij andere leveranciers van stroom en elektra al waren doorberekend in hun prijzen.Hetgeen bij mij ongeloofwaardig overkomt.Wij moesten binnenkort verlengen,doch hebben altijd nog een bepaalde bedenktijd om over te gaan naar een andere maatschappij.Voor vaste klanten wordt er overigens totaal niet over bonussen gesproken.Hetgeen ik als een zeer raar iets beschouw.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.