Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de nieuwe tarieven van Essent 3 jaar vast (per juni 2023)

Bij Essent, het grootste energiebedrijf van Nederland, is het sinds vandaag weer mogelijk om een meerjarig energiecontract af te sluiten. De tarieven voor stroom en gas staan dan voor een periode van 3 jaar vast.

Sinds de energieprijzen 1,5 jaar geleden door het dak schoten, hielden leveranciers zich in met het aanbieden van meerjarige overeenkomsten. Echter, dankzij de dalende energieprijzen en de invoering van nieuwe opzegregels, maakt het meerjarige energiecontract deze maand zijn rentree.

Tarieven Essent per 1 juni

Dit zijn de nieuwe energietarieven voor elektriciteit en gas bij Essent in de drie beschikbare contractvormen.

Opvallend is dat de tarieven en kosten exact hetzelfde zijn.

ContractStroomprijs per kWhGasprijs per m3
Variabel€ 0,394€ 1,415
Vast (1 jaar)€ 0,394€ 1,415
Vast (3 jaar)€ 0,394 € 1,415
Bron: Essent.nl (01-06-2023)

Vandaag herintroduceerde ook Vattenfall een meerjarig contract in hun productaanbod. Maar vooral de tarieven in het nieuwe jaarcontract zijn daar scherp: € 0,351 per kWh voor stroom en € 1,267 per m3 voor gas.

Grote 3

Uit een rondgang van energievergelijk.nl zijn dit de tarieven van de grote 3 bij een meerjarig energiecontract:

Deze tarieven kun je hier vergelijken.

Waarom kiezen voor een meerjarig energiecontract?

Een grote groep huishoudens is inmiddels nerveus geworden van de sterk wisselende tarieven in de variabele energiecontracten. Voor hen is een contract met vaste prijzen een uitkomst.

De belangrijkste drie voordelen van een meerjarig energiecontract:

 1. Langdurige prijszekerheid: je bent drie lang beschermt tegen prijsstijgingen in de energiemarkt
 2. Vaste lasten: je energie-uitgaven en termijnbedrag blijft voor een periode van drie jaar nagenoeg hetzelfde
 3. Gemak: je hoeft de komende drie jaar niet actief te zoeken naar een nieuw of beter energiecontract

Nadeel

Maar er is ook een belangrijk nadeel. Als de energietarieven het komende jaar of het jaar daarop verder zakken, loop je het risico dat je maandenlang meer betaalt dan noodzakelijk.

Bovendien wordt het dan peperduur om onder je contract uit te komen, blijkt wel uit dit voorbeeld.

Meer aanbieders

De verwachting is dat vandaag meer grote energiebedrijven een nieuw aanbod gaan lanceren. Denk daarbij aan Eneco (inmiddels bekend) en Budget Energie (ook bekend).

Wanneer de tarieven hiervan bekend zijn, kun je deze direct terugvinden in de energievergelijker.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

143 reacties

 • YYole

  Ben altijd tevreden geweest over Essent, ik verleng niet meer, ze zijn onbetrouwbaar. Ze verzinnen gewoon wel weer een rekening….ik verbruik weinig dan betaal je echt de hoofdprijs daar

  Reageren
 • HHenk

  Wij zitten al 50jaar bij Essent wij hebben niks te klagen wij hebben 9zonnepannelen en een groot zonnepaneel voor warm water niks te klagen groeten

  Reageren
 • EEsther

  Altijd trouwe klant bij Essent 20 jaar. Moet mijn contract verlengen en dan!!!
  Ben je plots maar EEN klant met alle reclames over hoe goed we zijn voor onze vaste klanten.
  Bel voor een nieuw aanbod krijg je hetzelfde aanbod als iemand die nooit klant is geweest. Bel terug en krijg dan te horen dat ik CADEAUTJES krijg. Klopt maar die wil ik niet ik hoef geen puzzelboekjes reep chocolade of bonnen van Hornbach waar ik eerst 20 kilometer voor mag rijden om dan vervolgens energiebesparende producten te mogen kopen.
  IK VRAAG EEN GOEDE PRIJS VOOR GAS EN STROOM. Want gratis krijg je niets. De cadeaus koop ik liever zelf. Ben nu aan het overwegen om over te stappen!! Essent kan je niet goed te woord staan over dit probleem. Jammer ipv vaste klanten te koesteren schop je ze de deur uit.

  Reageren
  • JJH Strockmeijer

   @Esther
   Helemaal mee eens , hier al meer dan 25 jaar trouwe klant , maar een aanbieding op maat geven ze niet. Dus die 25 jaar zegt hun niets , dus mij ook niet meer.

   Reageren
  • HH LOUWES

   @Esther

   Reageren
  • LLouise

   @Esther klopt ikben 10 jaar lid mijn rekening schoot met honderden euro,s omhoog . Ik kook niet op gas ik ben weinig thuis en de maanden dat we 190 euro kregen waren mijn rekeningen opeens honderden euro,s meer hoef ook geen kado,s helemaal met je eens louise

   Reageren
  • MMw laan

   @Esther
   Het kan nog erger! Zet je alles voor 3 jaar vast , krijg je een naheffeing! Dit overkomt nu mijn zoon! En hij is bijna nooit thuis! Ook zijn nieuwe maandlast zou enorm zijn vooral als je nooit thuis bent!

   Reageren
   • MMoon

    @Mw laan
    Ja klopt, wij ook vast gezet oor 108 en betaal al sinds dag 1 , 150 160 euro per maand dus onzin die aanbiedingen voor vast contract

    Reageren
  • JJeroen

   @Esther

   Ik ben na 25 jaar ook weg bij Essent, laat ze het maar voelen..

   Reageren
 • TTonnie Meijer

  Heb 5 jaar contract.
  Kreeg dit jaar geld terug en het maand bedrag werd zelf verlaagd

  Reageren
  • CChristiaan

   @Tonnie Meijer

   Ik betaal 200 per mnd maar stoom op petroleum en mijn afrekening 1525 euro retour gekregen

   Reageren
 • MMat

  Veel te duur ze kopen het gas nu in onder de 30 eurocent en bieden contracten aan met een gasprijs van €1,41 schandalig is het graaiflatie is het.
  In okt loopt mijn contract af als essent niet verder zakt ben ik als 12 jarige weg en zoek ik een andere leverancier.

  Reageren
  • TTam

   @Mat

   Kan je als 12-jarige een energiecontract afsluiten?

   Knap gedaan knul.

   Reageren
   • Wwil.savelkoul

    @Tam, Mijnheer is 12 jaar klant bij Essent, zal hij bedoelen

    Reageren
  • HH.K

   Nog nooit een andere leverancier gehad dan Essent,maar het wordt nu eens tijd om te kijken en overstappen naar de goedkoopste,ons contract loopt in augustus af,zo langzamerhand te gek wat jebij deze “graaiers” betaald.
   X

   Reageren
 • FFred Pruis

  Ik blijf lekker bij de ANWB met een dynamisch contract. Dit jaar gemiddelde prijs electra 0,30 per kWu en gas gemiddeld 1,18 per m3

  Reageren
 • LL J van der Meer

  VEEL TE DUUR.!!!!!!! TERUG NAAR 14 CT PER KwH

  Reageren
 • NNick

  Zolang de restaurants vol zitten, de terrassen uitpuilen, de festivals massaal bezocht worden, de vliegtuigen en vakantieparken volgeboekt zitten is er geld zat. Wat een gekanker.

  Reageren
  • SSiep

   @Nick. Nogal stomme reactie. De voedselbanken zitten vol met mensen die de touwtjes niet meer aan elkaar kunnen knopen

   Reageren
   • SSpeller

    @Siep
    De touwtjes ja

    Reageren
  • AAnton

   @Nick Misschien klopt dat wel, ik kan echter niet bij die mensen in de portefeuille kijken. Wat men zich wel moet afvragen is waarom ik in Spanje voor de benzine 1,45 betaal en in Nederland na 1 juli over de 2€. Bovendien alle eerste levensbehoeften vele Euros goedkoper dan in Nederland. Dan is ” kankeren” wel het minste wat men mag doen lijkt mij. Wist je overigens dat Nederland het meest gas heeft van heel Europa en dat Nederland dat voor héél erg weinig aan bijv. België en Duitsland verkoopt? Waar Nederlanders 1,49 per kub gas betalen exporteert Nederland het voor minder dan 30 cent! Maar vooral niet mopperen Nick daar wordt links blij van.

   Reageren
   • AArnolli

    @Anton

    ‘links’?!??
    Degene die de gaskraan (in NL) verder opendraaide om te (goedkoop) verkopen aan o.a. België was persoon Kamp, lid van de (rechtse, al 12 jaar) regering.
    2 vliegen in één klap voor Kamp, véél gas (goedkoop) verkocht en ’t Noorden in de kou gezet met toename van aardbevingen.
    ‘Bedankt’ rechts…………………………

    Reageren
  • GGerard

   @Nick

   Diegene die niet vliegen, naar een festival of uit eten kunnen heb je nog nooit van gehoord zeker da’s duidelijk

   Reageren
  • JJos

   @Nick klopt als een zwerende vinger overal bomvol waar je ook naar toe gaat we zitten wel te muggeziften dat alles duur is naar we staan overal met onze bankpas te zwaaien.

   Reageren
  • PPiet Maas

   @Nick, voor hoeveel mensen is het financieel mogelijk om op vakantie te gaan of een festval te bezoeken?
   Ik ken nogal wat mensen, welke vereenzamen, doordat ze noodgedwongen alleen thuisblijven. Reden: ze schamen zich dat ze geen geld hebben voor het samen met kennissen drinken van een kopje koffie op het terras

   Reageren
   • MMarc

    @Piet Maas
    Wat u schetst Piet is inderdaad meer de realiteit geworden.

    Reageren
  • Iina

   @Nick
   helemaal mee eens de mensen hebben het zo slecht nog niet

   Reageren
 • NNick

  Zolang de restaurants vol zitten , de terrassen uitpuilen, de vliegtuigen vol zitten, en alle vakantieparken volgeboekt zijn is er geld zat. Wat een gekanker.

  Reageren
  • GGerdek

   @Nick
   Tja, mensen met een goed inkomen zal je daarom ook minder horen kankeren (zoals jij dat dan uitdrukt). Denk echter dat er tussen de mensen op deze volle terassen, restaurants, vliegtuigen en vakantieparken weinig mensen zitten die het minder breed hebben.
   Beetje kortzichtig.

   Reageren
  • EEric

   @Nick
   En al diegenen die het zich niet kunnen veroorloven om van terrasje, of vliegtuigreis of festivals of… te kunnen genieten… Dat zijn er veel en zij zijn de pineut van de oprukkende graaicultuur van het kapitalisme. Dus hebben zij wel een reden om hiertegen te klagen.

   Reageren
  • RRob

   @Nick

   Er zijn wel veel dieven en oplichters bijgekomen en vooral mensen die niet zo uitzien, zeg maar Henk en Ingrid . Voelt wel raar dat de maatschappij zo verhardt en ja dat heb ik niet zo gemerkt omdat ik het te druk had met hard werken . Ik schrik me kapot.

   Reageren
  • RRob

   @Nick

   Er zijn wel veel dieven en oplichters bijgekomen en vooral mensen die niet zo uitzien, zeg maar Henk en Ingrid . Voelt wel raar dat de maatschappij zo verhardt en ja dat heb ik niet zo gemerkt omdat ik het te druk had met hard werken . Ik schrik me kapot, ook oodrachtgevers die bewust de harde werker trachten op te lichten . Niet meer normaal !

   Reageren
 • JJ h akkermans

  Ik blijf bij essent die houden je mooi mee alls op de hoogte ook mee het verlengen wij gaan door met het verlengen je help ons wel he wij zijn zeer te vreden over essent .fam akkermans

  Reageren
  • RRiet

   @J h akkermans

   Zeer te vrede over essent altijd is essent bij de klant dat is goed

   Reageren
   • RRichard

    @Riet zo goed is essent niet. Peper duur wij gingen van € 100,00 naar € 370,00 ben er direct weg gegaan zoiets heet oplichting heb ik hun ook direct duidelijk gemaakt. 3 dagen later telefoon ze wouden het toch even narekenen en kon het in een keer voor € 177,00 heb ze gezegd dat ze nog te duur waren en dat ik een dynamisch contract had afgesloten en nog goedkoper zat. Dat kon niet volgens essent ik zit nu voor € 137,00 bij anwb Energie

    Reageren
    • HHerbert

     @Richard
     Essent bedonderen mensen,ik heb een vast contract van 5jaar,3jaar geleden afgesloten bij essent,en nu zijn ze me aan t bedonderen kwa stroom verbruik,betaalde vaak rond de 10 euro of zelfs veel minder en ineens vanaf januari betaal ik 75 euro aan stroom en dan komen ze met kwak verhalen aan,maar ik laat het hier niet bij zitten ik ga naar de geschille commissie,het verschil is veel te groot van 10euro naar 75euro en heb geen nieuwe apparaten in huis,slimme meter echt slim ja?

     Reageren
     • SSteins

      @Herbert
      Als jij een lopend 5-jarig contract hebt, MAG Essent jouw voorschot niet wijzigen. Essent maakt hier een fout. Je hoeft niet naar de geschillencommissie.
      Ik heb ook een lopend 5-jarig contract, er is niets gewijzigd.

      Reageren
     • SSchieveen

      @Steins

      Wij hebben ook 5 jaar bij essent we hebben geld terug gekregen en nu hebben ze wel het maandbedrag verhoogd

      Reageren
     • HHerman

      @Steins
      De aanbieder mag je natuurlijk wel voorstellen je maandbedrag te verhogen/verlagen als je een meerjarig vast contract hebt. Als je meer/minder dan voorheen bent gaan verbruiken bijvoorbeeld zodat je jaarafrekening geen grote bij-/terugbetalingen laat zien.
      Wat ze niet mogen tijdens de looptijd is de tarieven van stroom of gas wijzigen.

      Reageren
     • JJan

      @Steins Er is maar één die je voorschot kan wijzigen en dat ben je zelf.

      Reageren
     • AA.Vluttert

      @Steins zit ook bij Essent, heb een contract van 5 jaar en eindigt op 31-12-2023, vorig jaar hebben ze de stroom opgekrikt van 17 en 19 cent per kwh naar 22 en 25 cent, en gas van 92cent naar 97 cent, dat mag ook niet maar dat hebben ze wel gedaan. Ook had ik 147 kub gas minder gebruikt dan vorig jaar en kreeg minder terug dan vorig jaar. En ze gooien het op de belasting van 9 naar 21%. Ik ga ook weg bij Essent. Ik kan nu ook een nieuw contract afsluiten van 3 jaar electra 38cent per kwh en 1,36 per kub gas. Terwijl op de site van Essent staat hele andere bedragen. Wie bedonderd nu wie?

      Reageren
     • IIrene

      @Herbert Essent is onbetrouwbaar en heeft een slechte klantvriendelijkheid. het wordt tijd Dat Consumentenprogramma Radar hier aandacht aan besteed.

      Reageren
   • Jjojo buitenzorg

    @Riet
    Essent, da’s een gore corrupte bende! Zakkenvullers over de rug van de hard werkende mensen. Vorig jaar dik 881 € terug door over te gaan naar inductie en elect. Vloerverwarmen.van 1100 kuub terug naar 465. Dit jaar nog iets minder en ondanks goede opbrengst van de ov installatie dik 1156 € bij betalen… Alsof ik ineens veel meer electra ben gaab gebruiken….nu blijkt dat de gasprijs dik 1.45€ per kuub ligt ondanks enorm zuinig zijn is de gasrekening 4 keer zo veel…weg opbrngst pv ….

    Reageren
 • WW. Robles

  Goed overzicht. Gewoon de tarieven. De eerlijkste manier van vergelijken. Bij de meeste prijsvergelijkers moet je daar lang naar zoeken, die geven alleen geschatte maand voorschotten.
  Ik zou extra blij zijn als in het overzicht ook de terugleververgoedingen worden opgenomen.

  Reageren
 • GGeert

  Ik heb zonnepanelen en een Viessmann warmtepomp aangeschaft. Zou 25 jaar mee moeten kunnen. Scheelt me ruim 1700 m3 aan gas en iets aan stroom. Gebruik nu nog 900 m3. Dit met 6 personen.
  Het huis is er meer door waard geworden. Niet dat ik minder energiekosten heb maar ben hierdoor ongeveer gelijk gebleven. Ik had het geld ervoor maar voel me wel schuldig naar de mensen die dit niet hebben. Veel oudere vermogende mensen zonder geld kunnen dit vaak gewoon niet betalen. De onvermogenden zitten meestal gehuurd en hebben het voordeel dat de woningbouwverenigingen wel moeten. Jammer om te zien dat mensen die hard hebben gewerkt voor een eigen huisje nu vastlopen.

  Reageren
  • EEsther

   @Geert
   Ook starters en/of jongeren betalen de hoofdprijs betreft wonen (huren) en woonlasten. Vaak is er dan ook geen mogelijkheid voor duurzame investering of is er geen geld voor.
   Zelfde voor ( kleine) ondernemers. Kortom t geld en de mogelijkheden zijn oneerlijk verdeeld

   Reageren
 • PPiet

  Boeven zijn het het beste is een variabelcontract zeker voor mij ik verbruik matig tot het plafond wat het kost kom ik niet aan het maximum ik douche nog maar 2x perweek en de rest met tijltje aan de kraan en allemaal led verlichting wasmachine s,avonds laat word het net het minst gebruikt s,avonds 1 lamp aan en kijk minder tv alleen het hoognodige betaal iets meer dan normaalmaand tarief en krijg na de afrekening nog steeds terug en de prijzen voor gaz zijn nu erg laag weer en ook voor electra zullen best nog wel dalen te veel concurrentie onderling zomer lekker buiten in de tuin of wandelen en sporten internet doe ik in het cafee en laat gelijk mijn telefoons op veel fietsen en auto weg gedaan valt niet meer te rijden met files en veelste duur koop boodschappen via aanbiedingen dus bespaar genoeg ook met een goed inkomen dus word het toch extreem duur en kan ik het niet meer betalen ga ik stelen ze drijven je hiertoe alle bedrijven slaan hun slag is tijdens corona al begonnen ook uit eten gaan is slecht en veels te duur boeven zijn het alles voor het millieu mensen moeten opstaan en massaal gaan protesteren en de deur barricaderen bij Rutte hij verkwanseld ons land aan asiel toeslag affaire en miljarden aan millieu we zullen daar mee moeten leven daar kunnen wij als kikkerland niets aan doen wel de hele wereld maar geen saamhorigheid een bom op het Binnenhof en weg met die puinzooi die daar zit want in oorlog zijn we al wat wij niet willen met Oekraïne en nu straks ook met de energie bedrijven boeven zijn het

  Reageren
  • RRiet akkermans

   @K
   Te vrede waren Alle gas bedrijver maar als essent houd alles goed in de gaten .y

   Reageren
  • RRoest

   @Piet
   Begin een cafe: ” Laat hier uw hoop maar varen!”

   Reageren
 • TTon

  Wij hebben niks te klagen, dank zij onze 17 zonnepanelen, terugleververgoeding na saldering, laag gasverbruik van 700 m 3 betalen we op jaarbasis maar € 30 per maand .
  We hebben op het ogenblik een variabel kontrakt bij Energie van Ons.

  Reageren
  • BBauke

   @Ton
   Een goede keuze, ik zit daar al sinds 2014 en niks geen bonussen de wi sten worden gedeeld met lokale Energie coöperaties die bij hen zijn aangesloten per jaar voor elk afsloten contract 75 euro bij afname van stroom en gas.

   Reageren
 • DDre

  Als je wilt dat de energie prijzen worden aangepakt, dan lijkt het me goed een partij uit de 2de Kamer zo groot te maken, die tegen alle verhogingen zijn. Niet alleen de energie prijzen maar alle prijzen, ook van de supermarkten. Het vrije prijsbeleid aan banden leggen en de Overheid de prijzen laten bepalen. Net als kort na WO II. Dan is de graaicultuur gelijk over.

  Reageren
 • SSandra

  Nog 2x zo duur dan het was. En dan te bedenken dat er veel stroom van zonnepanelen afkomt van particulieren. Zou stroom toch goedkoper moeten zijn ipv duurder. En waar blijft biogas? Van al die sjit van de koeien waar de roverheid zulk last van ervaard?

  Reageren
  • MMarH

   @Sandra
   Ja stroom is ook veel goedkoper. Met een dynamisch contract. Gisteren middag toen het zonnetje scheen -10 cent komt dan wel nog de belasting bij van ca. 15 cent en de inkoop kosten dyn. Stroom van 2 cent. Totaal dus 7 cent per kwh. Zo zie je maar de overheid geeft en neemt (meer). Zodra alle panelen lekker zoemen wordt de stroomprijs negatief (de energiebelasting helaas niet) en de zomer komt eraan. Ook begin van dit jaar was de dynamische stroom lager dan 39 cent.

   Reageren
 • KKees

  Eneco gaat de goede kant op, laagste prijs van de grote drie.Jammer dat mevrouw KAAG, er nog 59,5 ct per m3 gas er bovenop doet en dan zegt we moeten de burger helpen…..deze mevrouw is niet van deze tijd, wijst met haar hand boven horizontaal , in 40-45 hadden we helaas ook zo’n iemand……………..

  Reageren
  • AAard

   @Kees
   Was dat een zekere Colijn

   Reageren
 • LLambert vos

  Al met al iedereen tobt hiermee en nog verrandert er niks hoe zou dat kunnen

  Reageren
 • JJos Snackers

  Is dit de prijs voor belastingen en andere opslagen

  Reageren
 • CChantal

  Ik zit al bijna 3 jaar bij essent 3 jarig contract loopt bijna af ben benieuwd want betaal nu 150 p.m en krijg elk jaar deel terug naar liefst als kon zou ik verlenging met zelfde prijs etc wat ik nu heb. Als hetzelfde houden ben super tevreden

  Reageren
  • AArco

   @Chantal we zaten ook op 150€, contract afgelopen. En nu zitten we op 230€ variabel contract 🙁

   Reageren
   • DDennis

    @Arco
    Hier ook variabel bij uc en kost €246 pm vroeger was dat 124 pm

    Reageren
  • GGerrit

   @Chantal
   Dat kan je wel op je buik schrijven. De tarieven zijn altijd nog 2,5 x zo hoog als 3 kaar geleden.

   Reageren
  • JJenny Wiersema

   @Chantal
   Wij hadden 3-jarig contract van 140 euro pm.
   We hebben nu verlenging gekregen voor 106 euro pm. Hebben een maand niets hoeven betalen en krijgen nog 795 euro terug.
   Hopelijk pakt het voor jou ook goed uit.

   Reageren
 • LLucas

  Grote diefstal is het
  kijk maar naar alle winsten van het afgelopen jaar van alle olie en energie bedrijven
  Pure diefstal is het en de regering doet er ook helemaal niks aan

  Reageren
  • JJohn

   @Lucas
   De grootste boeven zijn net beheerder, transport kosten en de grootste prijs vanger is vader staat, 1kwh is rond 10cent de rest gaat naar die drie boeven met vader staat voor op

   Reageren
 • MMario

  Vele hier vergeten waarom bv gas zo duur is en vloeken op hun provider. Maar vergeten dat 59ct energiebelasting op gas vermeerderd met 21% btw over het geheel dan zit je al op bijna 90ct wat de staat per kuub pakt .

  Reageren
  • JJoep

   @Mario

   Smeerlappen zijn het ja.

   Reageren
   • CCools winny

    @Joep

    En nog geen klein beetje

    Reageren
 • CCornelis

  Is een dynamisch contract ook gunstig als je geen zonnepanelen hebr

  Reageren
 • FFellah

  Totalenergie is de lelijkste leverancier in Nederland. Maffia in prijzen en ook in jaarlijkse eindafrekening. Altijd verrassingen.

  Reageren
 • DDirk

  Kan dit bijna niet geloven, ik hoor niet anders dat de prijs niet kan zakken omdat er duur is ingekocht en dat de prijs verlagen later pas kan.
  Bij snelle stijgingen gaan we wel direct mee omhoog ?
  Je weet tegenwoordig niet meer hoe het nu werkelijk is.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.