Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de nieuwe regels voor salderen en de terugleververgoeding

In de recent voorgestelde energiewet van Minister Rob Jetten staan nieuwe regels ten aanzien van salderen en de hoogte van de terugleververgoeding voor overtollige zonne-energie.

Dat blijkt uit een conceptversie van de wet die deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De verwachting is dat de vernieuwde wetgeving in 2025 van kracht zal zijn.

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste toevoegingen aan de wet:

Redelijke terugleververgoeding zonne-energie

In de conceptversie van de nieuwe energiewet staat dat energieleveranciers worden geacht om huishoudens een redelijke terugleververgoeding te bieden voor hun overtollige zonne-energie. Deze bedraagt ten minste 80 procent van de prijs waartegen kleinverbruikers stroom afnemen van het net, exclusief energiebelasting en btw.

Ik ben van mening dat een minimumvergoeding van 80 procent van het kale leveringstarief voor een goede balans zorgt tussen marktwerking en de belangen van de energieleveranciers enerzijds en consumentenbescherming en de belangen van zonnepanelenbezitters anderzijds.”

Minister Rob Jetten (Energie en Klimaat)

15 cent per kWh?

Met andere woorden, een energieleverancier moet dus 80 procent van de kale stroomprijs vergoeden aan hun klanten voor de overtollige zonne-elektriciteit.

 • De huidige gemiddelde stroomprijs van de energieleveranciers bedraagt 38,0 cent euro per kWh
 • De kale stroomprijs komt dan uit op 18,8 cent per kWh
 • 80 procent daarvan komt neer op 15 cent per kWh

Slechts twee contracten

Er zijn op dit moment slechts twee energiecontracten waarbij je meer meer dan 80 procent van de kale prijs vergoed krijgt, blijkt uit recent onderzoek van energievergelijk.nl.

De hoogste (en laagste) terugleververgoedingen per type contract worden in dit artikel opgesomd.

Maximumtarief terugleververgoeding

Tegelijkertijd gaat Jetten ook een maximumtarief instellen voor de redelijke vergoeding. Deze is bedoeld om te voorkomen dat energiebedrijven noodgedwongen een hogere prijs moeten betalen dan de gangbare waarde op de groothandelsmarkt.

De waarde van door zonnepanelen opgewekte stroom op een zonnige dag rond lunchtijd is laag. Een absoluut maximum van de redelijke vergoeding beschermt energieleveranciers tegen het verplicht inkopen van stroom tegen een aanzienlijk hogere prijs dan de waarde daarvan op het moment van productie.”

Minister Rob Jetten (Energie en Klimaat)

Als energiemaatschappijen een te hoge prijs moeten betalen voor teruggeleverde zonnestroom dan heeft dat gevolgen voor de energierekening van alle huishoudens, want de meerkosten – van de hoge terugleververgoeding – worden dan doorberekend aan alle klanten, ook die zonder zonnepanelen.

Iedere twee jaar

Om de twee jaar beslist de minister de hoogte van de terugleververgoeding en de manier waarop een redelijke vergoeding wordt berekend.

Voordat de minister deze beslissing neemt, geeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) advies over wat een redelijke vergoeding betekent. Hierbij wordt gekeken naar hoe de prijzen van elektriciteit veranderen en wat de belangen zijn voor huishoudens met zonnepanelen.

Salderingsregeling afgebouwd voor huishoudens

Verder wordt de salderingsregeling vanaf 2025 zo goed als zeker steeds soberder. In dat jaar mag je nog maar 64 procent van de elektriciteit die door jou is geleverd, salderen. Dat geldt ook voor 2026. Daarna wordt het salderingspercentage alleen maar minder.

JaarSalderingspercentage
2023100%
2024100%
202564%
202664%
202755%
202846%
202937%
203028%
20310%

Voorbeeld

 • Stel je hebt 2.000 kWh stroom van het net afgenomen en je levert 1.800 kWh aan stroom terug aan het net
 • Je mag dan 64 procent van 1.800 kWh salderen, wat neerkomt op 1.152 kWh
 • Je betaalt dus de volledige stroomprijs voor 848 kWh (2.000 – 1.152)
 • Voor 648 kWh die je niet mag salderen ontvang je een redelijke terugleververgoeding

Let op: je kunt alleen salderen tot aan je verbruik. Met andere woorden, voor zover de hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit niet meer bedraagt dan de afgenomen elektriciteit.

Het verschil tussen de volledige stroomprijs (salderen) en de terugleververgoeding is vaak behoorlijk groot, soms tot wel 30 cent per kWh, blijkt uit ons recente analyse. Het financiële nadeel kan op basis van bovenstaand voorbeeld dus bijna 200 euro bedragen per jaar (648 x € 0,30).

Vanaf 2031 mag je helemaal niet meer salderen. Je ontvangt dan alleen nog maar een terugleververgoeding voor de door jou geleverde zonne-energie.

Benieuwd hoeveel jouw energieleverancier betaalt aan terugleververgoeding? Check het hier.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

430 reacties

 • JJan

  Tja ook deze minister , met goede inzet, is teveel gebonden binnen de lijnen te kleuren. Het moet echt helemaal anders.

  1. Stop btw op energie en water
  2. Stel een vaste prijs in , dwz kost prijs + 10 %
  3. Beter nog energie geheel gratis voor huishoudens (wel juist maximum instellen) en alleen kosten aan bedrijfs gebruik.
  4. Mini kern energie , ten minste 1 in elke provincie voor huishoudens .
  5. Inzet op echte duurzame energie , denk 3 stappen vooruit en investeer drie dubbel in innovatie , onderzoek en ontwikkeling en versnel idee en uitvinding tot implementeerbare oplossing
  6. Onmiddelijk subsidie en maximum prijs instellen voor zonne energie , mini wind energie op je dak en thuisbatterij.

  Kortom reageren met symptoom bestrijden helpt niet , verschuift het probleem. Je moet echt doorpakken.

  Het is geen politiek ding of probleem.
  Het is een maatschappelijk ding ,
  Wat boven cq onafhankelijk is van politiek, partij of levens overtuiging.

  Energie is een basis levensbehoefte. Je kunt dat niet in de vrije markt economie zetten. Er onstaat of onbalans of monopolistische roof…..

  Doe wat nodig is heren en dames regering. Als je dat niet wilt of kunt, geeft dan de regie terug dan kunnen we anderen kiezen cq aanstellen.

  Reageren
 • DDotternetta

  Prima toch, we krijgen nog een mooi vergoeding, gegarandeerd 80%. Ik heb ze 8 jaar al aangeschaft en al rond en recentelijk nog wat gebruikte sets van MP, terugverdientijd 6 zomer maanden.

  Reageren
  • GGeim

   @Dotternetta Nee, dus. Geen gegarandeerde prijs voor 100% van de energie die je teruglevert. Als de marktprijs lager is als de 80% van jouw leveringstarief krijg je gewoon minder. En als de marktprijs negatief is, dan krijg je niets. Lees het stukje maximaalprijs nog maar eens.

   Reageren
 • WWim

  Stop het promoten van thuisbatterijen, dat wordt een janboel en veel brandgevaar.
  Laat de energiemaatschappijen de overbodige stroom omzetten in waterstof, dan is deze ook betaalbaar.

  Reageren
  • HHenry

   @Wim zullen we dan ook stoppen met de elektrische auto waar deze zelfde accu’s inzitten? Jou opmerking raakt kant nog wal! Verdiep je eerst eens in accu’s voor je dit soort onzin roept. De Lifepo4 accu’s die ik gebuik in een pakket van 16, 6kw branden niet hoor, een baksteen brand eerder.

   Reageren
  • MMarc

   @Wim, feitelijk onjuist

   Reageren
  • PPiet

   @Wim
   Reuze goed voorstel

   Reageren
 • MMartin

  Wel hoop geklaag hier. Elke kw levert je nu 45 cent op. Daarmee heb je de panelen in twee jaar terugverdiend. Ook al verandert het straks wel dan kun je nog veel doen door overdag te wassen en drogen. Over 4 jaar elektrische boiler er in die in de zomer water verwarmd. En ja een warmtepomp is straks erg prijzig in gebruik de komende twee jaar nog niet als je genoeg panelen hebt. Het is op zich logisch de regeling af te bouwen immers mensen die nu geen panelen kunnen plaatsen betalen nu extra hoge tarieven voor stroom in de piekmomenten en de winter. Als je panelen al langer hebt dan mag je blij zijn met een rendement van 7 procent op je investering en vanaf 2022 is dat zo’n 30 procent rendement. Kortom panelen zijn en straks waren de beste investering ooit.

  Reageren
  • WW w

   @Martin
   2 jaar is een hele normale terugverdientijd. Meer dan 2 jaar terugverdientijd betekent dat de investering niet zo interessant meer is.

   Reageren
   • MMarc

    @W w, terugverdientijd moeten we loslaten. De wereld draait niet alleen om geld. Dat is net zoiets als de aanschaf van een auto, wanneer heb je die terug verdiend?

    Reageren
    • PPiet

     @Marc
     Een auto koop je voor gemak, luxe en mobiliteit dat is een totaal ander doel dan zonnepanelen

     Reageren
  • RRick

   @Martin
   Leg me eens uit hoe ik straks gunstig uit ben. Situatie: 38 panelen. Ik heb ook een warmtepomp en ben volledig van het gas af. Totaal energie verbruik van 15-20 MWh per jaar, afhankelijk van de zwaarte van de winter. In de zomer 60 kWh per dag overschot. In de winter: 60 kWh per dag tekort. Met salderen niet zo’n probleem. Zonder wel, en behoorlijk ook omdat het over grote vermogens gaat. Ja, ik snap de problemen rondom netbelasting en energie opslag. Alleen, ik doe precies wat de groene overheid zo graag wil. En schiet mezelf vol in de voet, met een zeer hoge investering om van het gas af te gaan (40k euro) en straks geen manier meer om goedkoper uit te zijn.

   Reageren
   • MMarc

    @Rick, ja hier ben ik ook wel benieuwd naar. Ik zit in dezelfde situatie. Blijft vooralsnog een vraagteken voor mij.

    Reageren
 • CChris

  Goed idee hoor.
  Met z’n alle de airco aan.
  Om je stroom op te maken met dat warme weer.
  Echt goed voor het milieu.
  Goed groen bezig minister Jette.

  Reageren
 • TTonnie

  Stem toch een keer met verstand??
  Rijk wordt rijker en arm wordt nog armer.

  Reageren
 • AAndre

  Dan toch maar een oude tesla kopen met goede accu misschien zijn die dan betaalbaar een eigen accu verdien je zeker niet teru

  Reageren
  • IIkkedus

   André een Tesla kan niet terugleveren aan het net, slechts een paar EV modellen kunnen dat. Ook nog een speciaal laadstation nodig.

   Reageren
 • HHenk

  En de overheid hoeft geen belasting en andere heffingen te betalen over de teruggeleverde electriciteit, zoals dat nu wel bij het salderen gebeurt. Een win-win situatie voor de overheid en de energieleverancier!

  Reageren
  • LLgt

   @Henk je geeft precies aan hoe achterbaks onze Overheid werkt. Inderdaad verdient de Overheid gigantisch veel aan extra belasting. Omdat mensen met zonnepanelen dan de volle prijs gaan betalen voor alle afgenomen energie, betalen zij de volledige BTW en Energiebelasting. Omdat de teruglevering alleen maar de kale prijs zal zijn, dus zonder de belastingen, is vooral onze Overheid de grote verdiener.
   Jette is dus goed voor de Overheid , maar dat is D66 stijl.

   Reageren
 • RRode Hen

  Stopt de 40 euro per maand die ik moet betalen aan de alliantie ( de verhuurder) voor de zonnepanelen dan ook?

  Reageren
 • MMichel

  Ik denk dat ik maar een tractor ga kopen…..om te demonstreren.
  Zouden meer mensen moeten doen.
  Zonnepanelen/salderen, kwartje van kok voor de brandstof,laat die belastingsvoordeel erop zitten..staan we weer qiet.

  Reageren
 • MMartijn

  Ik denk dat ik mijn zonnepanelen uit zet in 2031 waarvoor heb ik ze dan?

  Reageren
  • AAmos

   @Martijn de salderingsregeling stopt maar daarna krijg je over al het stroom wat je produceert dus die 80% van de kale prijs terug. Op dit moment 15 cent per kWh.

   Reageren
  • AArjan

   @Martijn
   Waarom uitschakelen? Ze leveren dan toch nog steeds duurzame energie? En je krijgt nog steeds een terugleververgoeding over de zonne-energie die je zelf niet gebruikt. Als je ze uitschakelt op wordt je terugleververgoeding op jaarbasis lager, je netto stroomrekening hoger en je terugverdientijd langer.

   Reageren
 • MMichel

  Ja ik snap hier echt niks van.wij met onze zonnepanelen leveren hetzelfde product als dat de energiebedrijven elders moeten inkopen of opwekken voor een bepaalde prijs.waarom is ons geleverd product minder waard dan de marktprijs? Waarom werkt de overheid mee aan een oneerlijke verdeling tussen burgers en bedrijven.straks 64%??? Dat is diefstal en dan als overheid hebben ze europees afgesproken meer groene energie te stimuleren.dit werkt duidelijk averechts.ik ben in staat om mij compleet af te sluiten en meer te investeren in mijn zelfvoorzienbaarheid.
  Lekker tegen de haren vd burgers in strijken ipv belonen voor de kostende milieu maatregel die wij nemen.

  Reageren
 • DDe boer

  Begrijp ik het goed, dat ik dus traks niet meer energieneutraal ben qua elektriciteit als het salderen wordt afgebouwd? Ik wek 3500kwh op per jaar en verbruik 3000kwh. Uiteraard wek ik dit vooral op in de zomer.

  Reageren
  • MMarc

   @De boer toen de salderingsregeling werd ingevoerd in 2004 werd al aangekondigd dat die zou aflopen in 2020. Dat is nu uiteindelijk verlengd tot 2025.

   Reageren
 • Mm.j.

  welke politieke partijen zijn tegen de aangekondigde regeling.?

  Reageren
  • EEsmeralda

   @m.j. zowel links als rechts dus een meerderheid in de 1e kamer wordt lastig.

   Enige partijen die in de 2e kamer met de regering mee voor hebben gestemd zijn de SGP, Volt, Gundogan, de Haan en Forum voor Democratie. Deze partijen hebben in de 1e kamer geen meerderheid 🙂

   Reageren
  • HHans

   M.j. Geen 1 allemaal zakken vullers deken elkaar.
   .

   Reageren
 • FF.Jellema

  Niet alleen de olie is geraffineerd..

  Reageren
 • HHans van de weer.

  Het beste is een eigen stroom voorziening, dat betekend eigen stopcontact dus niet aansluiting op netwerk. Jullie doen het zelf neem gewoon een die met 2 input sterker en stroom rechts streek op je wasmachine, je boiler zet. Stroom op netwerk zetten is delen dat moet je even niet meer doen.

  Reageren
  • WWw

   @Hans van de weer.
   Met huidige prijzen wordt het interessant om van het net af te gaan en voor de wintermaanden een aggregaat op diesel aan te schaffen.

   Reageren
  • RRob

   @Hans van de weer.
   Beetje warrig verhaal Hans.
   Maar wat doe je , als je zonnepanelen zo goed als niets leveren.
   Een aggregaat aanzetten ?

   Reageren
 • GGerd jan

  De minister beschermd hiermee vooral de energie bedrijven. Voor de zonnepaneel bezitters die straks veel stroom in hun binnenkort verlichte warmtepomp moeten stoppen op het moment dat ze bijna niets opwekken is het nadeel groot. Meneer Jetten draait hiermee de wil van particulieren om te investeren in zonnepanelen en dus het milieu grondig de nek om.
  Het woord is aan de eerste Kamer.

  Reageren
  • DDerk

   @Gerd jan
   Nou, op dit moment wordt het verschil in kosten tussen goedkope stroom opgewekt in de zomer en dure stroom nodig in de winter verdeelt over alle klanten, met en zonder zonnepanelen.
   Is het redelijk dat mensen met een in de winter behoeftige warmtepomp daar de dan geldende prijs voor moeten betalen? Of moeten die kosten opgehoest worden door iedereen, met of zonder paneel?

   Reageren
  • CCor

   @Gerd jan
   Absoluut. Dit wordt een groot probleem.

   Reageren
 • TTheopijnacker

  Dit alles onder voorbehoud dat de 2de en 1ste kamer er mee akkoord gaan?

  Reageren
  • GGeim

   @Theopijnacker
   Volgens mij is de 2e kamer al akkoord gegaan.

   Reageren
 • BBucher

  Hoe zit het met mensen die elektrische vloerverwarming hebben om de stoom te gebruiken als het opgewekt word moeten die dan in de zomer op 35 zetten? Ik denk dat zonnepanelen op den duur niet meer terug verdient worden en alleen maar geld gaan kosten

  Reageren
  • DDerk

   @Bucher
   Wanneer je het gebruikt terwijl je het opwekt lever je niet terug en blijft er per saldo niets over van wat je zonnepanelen opwekken, of snap ik niet wat je bedoelt? Lijkt me zinniger om met een airco te doen overigens.

   Reageren
 • HHeer

  Vanaf 2031 maken de energieleverancier dus 20% pure winst extra zonder daar iets voor hoeven te doen. Fijn dat jullie geïnvesteerd hebben in panelen.

  Reageren
  • DDerk

   @Heer
   Hoezo? De maatschappijen krijgen stroom geleverd op momenten dat ze er niets mee kunnen, namelijk tijdens de lunch wanneer het warm is. Het is schappelijk dat er op dit moment gesaldeerd mag worden (op kosten van niet zonnepaneel bezitters). Tegen die tijd is een batterij in huis de oplossing

   Reageren
   • PPierre

    @Derk als ze uitgaan van een gemiddelde dag prijs is het te overzien maar aangezien dat onderkruipsel een max prijs in de wet opneemt speelt hij de energie leveranciers de bal toe, als hij minister af is krijgt hij weer een goed betaald commissarissen baantje toebedeeld bij een grote energie leverancier.
    Let maar op mijn woorden, bij die nep PvdA er Kok ging het net zo, eerst het volk uitknijpen en dan op een gouden zetel.

    Reageren
   • LLeo

    @Derk
    Batterijen voor opslag van n week zon is al snel meer 200kwh bij n mooie maand zoals mei is dat 800Kwh.
    Dat wordt n complete batterij straat laat staan de kosten, onhaalbaar.
    Waarom doen de energiemaatschappijen dat niet?

    Reageren
    • AArthur

     @Leo
     Niet helemaal. In de zomer wel je het leeuwendeel op, in de winter nauwelijks iets.
     Dus als je jouw eigen normale verbruik voor de winter op wilt slaan, en daarnaast een warmtepomp en een EV hebt, dan heb je wel een hele grote batterij nodig om geen stroom van het net te hoeven halen.

     Reageren
   • PPetrus

    @Derk
    Ik hoop werkelijk dat je NOOIT enige vorm van subsidie mag ontvangen. Al l e subsidie is namelijk ONEERLIJK t.o.v. degene die geen subsidie ontvangen. Ik hoop dat je dat begrijpt.

    Reageren
    • CCarlo

     @Petrus
     Vreemde gedachte hou jij er op na. Mensen die geld investeren in zonnenpanelen, krijgen een bepaalde terugverdientijd voorgeschoteld. Wanneer de salderingsregeling verdwijnt worden de kosten van de aanschaf dus nauwelijks meer vereffend.
     Stel dat niemand meer zonnepanelen zou aanschaffen wat denk je dat er dan met de energie prijzen voor iedereen gaat gebeuren?

     Reageren
    • HHenk

     @Petrus
     Dan ook geen subsidie op ev dat is ook oneerlijk

     Reageren
    • AAnton

     @Petrus
     Wat een onzin. Volgens de minister heeft dit tot gevolg dat de kWh prijs naar beneden kan. Als mijn buurman geen platen wil op zn dak profiteerd hij dus indirect van het feit dat ik platen heb gekocht en hij niet hoezo subsidies

     Reageren
     • GGeim

      @Anton De energieprijs zal de minister een zorg zijn, dat smoesje wordt alleen als rookgordijn gebruikt. De minister maakt zich alleen druk over misgelopen belastingen.

      Reageren
  • DDick

   @Heer

   Niets mis mee toch? Het is toch win-win jij hebt stroom over en die verkoop je aan iemand die hem ergens anders in kan zetten.
   Dat is gewoon marktwerking, denk je dat de supermarkten genoegen nemen met 20% winst op de eieren die ze bij de boer kopen?

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.