menu

Dit zijn de nieuwe regels voor salderen en de terugleververgoeding

In de recent voorgestelde energiewet van Minister Rob Jetten staan nieuwe regels ten aanzien van salderen en de hoogte van de terugleververgoeding voor overtollige zonne-energie.

Dat blijkt uit een conceptversie van de wet die deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De verwachting is dat de vernieuwde wetgeving in 2025 van kracht zal zijn.

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste toevoegingen aan de wet:

Redelijke terugleververgoeding zonne-energie

In de conceptversie van de nieuwe energiewet staat dat energieleveranciers worden geacht om huishoudens een redelijke terugleververgoeding te bieden voor hun overtollige zonne-energie. Deze bedraagt ten minste 80 procent van de prijs waartegen kleinverbruikers stroom afnemen van het net, exclusief energiebelasting en btw.

Ik ben van mening dat een minimumvergoeding van 80 procent van het kale leveringstarief voor een goede balans zorgt tussen marktwerking en de belangen van de energieleveranciers enerzijds en consumentenbescherming en de belangen van zonnepanelenbezitters anderzijds.”

Minister Rob Jetten (Energie en Klimaat)

15 cent per kWh?

Met andere woorden, een energieleverancier moet dus 80 procent van de kale stroomprijs vergoeden aan hun klanten voor de overtollige zonne-elektriciteit.

  • De huidige gemiddelde stroomprijs van de energieleveranciers bedraagt 38,0 cent euro per kWh
  • De kale stroomprijs komt dan uit op 18,8 cent per kWh
  • 80 procent daarvan komt neer op 15 cent per kWh

Slechts twee contracten

Er zijn op dit moment slechts twee energiecontracten waarbij je meer meer dan 80 procent van de kale prijs vergoed krijgt, blijkt uit recent onderzoek van energievergelijk.nl.

De hoogste (en laagste) terugleververgoedingen per type contract worden in dit artikel opgesomd.

Maximumtarief terugleververgoeding

Tegelijkertijd gaat Jetten ook een maximumtarief instellen voor de redelijke vergoeding. Deze is bedoeld om te voorkomen dat energiebedrijven noodgedwongen een hogere prijs moeten betalen dan de gangbare waarde op de groothandelsmarkt.

De waarde van door zonnepanelen opgewekte stroom op een zonnige dag rond lunchtijd is laag. Een absoluut maximum van de redelijke vergoeding beschermt energieleveranciers tegen het verplicht inkopen van stroom tegen een aanzienlijk hogere prijs dan de waarde daarvan op het moment van productie.”

Minister Rob Jetten (Energie en Klimaat)

Als energiemaatschappijen een te hoge prijs moeten betalen voor teruggeleverde zonnestroom dan heeft dat gevolgen voor de energierekening van alle huishoudens, want de meerkosten – van de hoge terugleververgoeding – worden dan doorberekend aan alle klanten, ook die zonder zonnepanelen.

Iedere twee jaar

Om de twee jaar beslist de minister de hoogte van de terugleververgoeding en de manier waarop een redelijke vergoeding wordt berekend.

Voordat de minister deze beslissing neemt, geeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) advies over wat een redelijke vergoeding betekent. Hierbij wordt gekeken naar hoe de prijzen van elektriciteit veranderen en wat de belangen zijn voor huishoudens met zonnepanelen.

Salderingsregeling afgebouwd voor huishoudens

Verder wordt de salderingsregeling vanaf 2025 zo goed als zeker steeds soberder. In dat jaar mag je nog maar 64 procent van de elektriciteit die door jou is geleverd, salderen. Dat geldt ook voor 2026. Daarna wordt het salderingspercentage alleen maar minder.

JaarSalderingspercentage
2023100%
2024100%
202564%
202664%
202755%
202846%
202937%
203028%
20310%

Voorbeeld

  • Stel je hebt 2.000 kWh stroom van het net afgenomen en je levert 1.800 kWh aan stroom terug aan het net
  • Je mag dan 64 procent van 1.800 kWh salderen, wat neerkomt op 1.152 kWh
  • Je betaalt dus de volledige stroomprijs voor 848 kWh (2.000 – 1.152)
  • Voor 648 kWh die je niet mag salderen ontvang je een redelijke terugleververgoeding

Let op: je kunt alleen salderen tot aan je verbruik. Met andere woorden, voor zover de hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit niet meer bedraagt dan de afgenomen elektriciteit.

Het verschil tussen de volledige stroomprijs (salderen) en de terugleververgoeding is vaak behoorlijk groot, soms tot wel 30 cent per kWh, blijkt uit ons recente analyse. Het financiële nadeel kan op basis van bovenstaand voorbeeld dus bijna 200 euro bedragen per jaar (648 x € 0,30).

Vanaf 2031 mag je helemaal niet meer salderen. Je ontvangt dan alleen nog maar een terugleververgoeding voor de door jou geleverde zonne-energie.

Benieuwd hoeveel jouw energieleverancier betaalt aan terugleververgoeding? Check het hier.


Auteur

Geschreven door:

Auteur Koen Kuijper

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

430 reacties

  • A

    Arnostr

    Ik wordt er een beetje ziek van de opmerking dat mensen zonder pv meebetalen aan de salderingsregeling. Ik heb geen r auto maar betaal ok mee aan de subsidie hierop . Ik heb eigen huismaar betaal ook mee aan huursubsidie en zo kan ik nog wel ff doorgaan. Is dat dan wel eerlijk?

    Reageren
    • P

      Peter

      @Arnostr
      Klopt zo sta ik er ook in. Altijd worden de mensen zonder PV er maar bijgehaald.
      Ik als werkende betaal ook mee aan de toeslagen voor de niet-werkenden.

      Reageren
  • L

    Luuk

    Waarom denken we allemaal niet wat groter. Er zijn momenteel veel electrische auto’s. Als we nu eens een beleid met visie hebben dan:
    1)alle electrische auto’s v2g (bidirectioneel laden) verplicht stellen (anders geen kenteken)
    2) idem voor de laadpalen
    3) slimme software maakt dynamische tarieven (nagenoeg gratis laden bij zon mits je accu in zonloze periode teruglevert aan het net / je huis / de buurt en een optie om aan te geven wanneer je echt een bepaald % accu nodig hebt voor een langere reis)
    4) geen ongecontroleerde dure investeringen in losse thuisbatterijen (wie waar deze sccus allemaal terecht gaan komen) maar extra geld om van fossiel naar electrisch rijden te gaan.
    5) beperkt de noodzaak tot zeer dure uitbreiding van netcapaciteit want met 1.000.000 auto’s a 50 kw heb je genoeg om in de nachtelijke stroom te voorzien.

    Kortom het kan met de huidige technologie zo veel slimmer mits er maar een lange termijn visie komt waarin er vanuit het belang van het milieu en de investeerder(s) wordt gedacht waarbij we ook onze minder draagkrachtige medeburgers niet vergeten. Ik heb geen enkel probleem om mijn overschot te schenken aan mijn buren / straatgenoten maar dat mag natuurlijk weer niet. Ik moet de grote buitenlandse energierekening in staat stellen hun winsten te maximeren zonder dat er sprake is van een lange termijn visie en beleid.

    Reageren
    • K

      Kc

      @Luuk

      Procentueel rijden er maar weinig ev’s

      Reageren
      • J

        Johan

        @KcJe moet tegen woordig een reken wonder zijn …om het te begrijpen. Wiskunde met een bedrijfskunde..! Je ziet door de bomen het bos niet meer. Mr.Jetten.

        Reageren
    • H

      Henk de Goede

      @Luuk
      Zal zeker gaan gebeuren als we de crisis willen overwinnen. Helaas zijn er veel conservatieve en sceptische mensen die dit prces vertragen. Uiteindelijk kwestie van geduld, over een jaar of 10?

      Reageren
  • N

    Nick

    Over egoïsme en hypocrisie gesproken. Kijk eens naar de footprint van de productie van zonnepanelen, accu’s en windturbines. Duurzaam? En dan de omstandigheden waar mensen in werken die zorgen voor de grondstoffen en productie…
    Industrie die van Europa langzaam naar Azië verkast… Maar HIER zijn we iig lekker groen bezig met z’n allen

    Reageren
  • F

    Fam. Van der Laan

    Belachelijk dat dit zo door gevoerd wordt. Er is geen mogelijkheid om mijn stroom op te staan en het is ook niet veilig om mijn stroom te gebruiken als ik aan het werk ben. Dus die domme smoes ” zet je wasdroger maar aan” ( brand veroorzaker nr 1) als je je eigen stroom wil gebruiken, kan dus niet. Zo geld dat ook voor andere zware apparaten. Tevens heb ik een grote investering gedaan die met de huidige teruggave er pas uit is na een jaar of 10 minimaal. Mensen moesten toch investeren in verduurzaming? Nou hierdoor gooit het kabinet mooi de ramen weer in. Daar komt bij dat bij veel zon de omvormer uit schakelt omdat er te veel zonne weides en windmolens om mij heen zijn geplaatst, dat het stroom netwerk het niet aan kan. Daardoor krijg je piek spanning op het net en slaat de omvormer bij de mensen thuis uit. En het mooiste is dat de subsidies zo hoog zijn, dat het big business is om zo veel mogelijk zonne weides uit de grond te stampen, ten koste van het doel.

    Reageren
    • F

      Fam. Van der Laan

      @Fam. Van der Laan

      Oh en wat ik nog vergeten was is, dat als je omvormer uit schakelt door de piek spanning op het netwerk. Je dus op dat moment gewoon stroom koopt tegen de volle mep. Echt niet eerlijk en ik kan me voorstellen dat mensen niet meer gaan investeren. Net als de elektrische auto. Die zijn zo zwaar, dat als daar wegenbelasting voor betaald moet worden, dat deze auto’s echt niet meer uit kunnen en de nieuwe diesel auto’s worden met de kosten. Maar, jaja, co2 neutraal,,, uhu. Zekers.

      Reageren
      • E

        Evert2

        Ja en als de omvormer door hoge netspanning afschakelt, dan gaan alle apparaten en misschien de lader van de elektrische auto, die je juist had aangezet om zelf opgewekte stroom te gebruiken, die stroom tegen het volle tarief van het net gebruiken.

        Reageren
        • M

          Marc

          @Evert2 als ik mijn auto aan mijn laadpunt hang dan daalt de spanning meteen aanzienlijk. Waardoor de omvormer van mij en mijn buren juist niet afschakelen.

          En een slimme laadpaal kan communiceren met je zonnepanelen en ervoor zorgen dat je auto alleen oplaadt als er voldoende zonne-energie beschikbaar is.

          Reageren
    • H

      Harry

      @Fam. Van der Laan
      Ik neem aan dat je wist dat saldering wordt afgebouwd, wat dat is reeds vele jaren bekend en zelfs een keer uitgesteld. Afschaffing is ook logisch, wat nu willen mensen hun stroom kwijt op momenten dat er geen behoefte aan is en terug nemen op momenten van schaarste, dat kan natuurlijk niet kosteloos.

      Reageren
  • F

    FW

    “om de twee jaar bekijken wat een redelijke vergoeding is” Dan weet u als belastingbetaler genoeg neem ik aan.

    Reageren
  • C

    Charles

    Je kunt uiteraard de teruglevering aan het net stoppen op het moment dat je je eigen verbruik hebt gecompenseerd. Gewoon de schakelaar omzetten, en dan loop je niet de zakken van iemand anders te vullen met opbrengst van jouw stroom / investering. Dat de overheid zich als onbetrouwbaar bewijst, ook in het zonnestroom verhaal, is net zo natuurlijk als dat de zon opkomt..

    Reageren
    • H

      Hans

      @Charles
      Tja. Goed de regels lezen blijft lastig.
      1) Nee, je vult niet de zakken van een ander. Je krijgt in ieder geval de prijs die een stroomleverancier ook heeft als hij elders moet inkopen. De leverancier heeft dus nooit voordeel als jij terug levert.
      2) En wat dan nog?
      Jij gooit je overschotten blijkbaar liever weg dan dat je ze weggeeft. Voor alles moet jij betaald worden. Alleen de zon gaat gratis op, maar jij doet niets gratis. Sterker nog: als jij 5 cent zou verdienen, en de leverancier ook 2 cent neem je liever je verlies van 5 cent dan dat je hem de winst van 2 cent gunt.
      Tja…

      En dan hebben we ook nog een persoonlijke bijdrage aan beperking van klimaatverandering. Alleen dat al zou voldoende moeten zijn om gratis te leveren.

      Reageren
      • H

        Hans sr

        @Hans
        Ik ben het volledig eens met deze reactie. Vele mensen kunnen niet rekenen en redeneren heel egoïstisch. Transportkosten , energiebelasting? Oogkleppen op!

        Reageren
        • F

          freddy

          @Hans sr
          je stroom verkopen aan je buurman, dat zou wat zijn!
          alle inzet op opslag van energie
          onderlinge prijsafspraken!
          toekomst?

          Reageren
      • P

        Piet

        @Hans
        Je hebt gelijk. Maar het stoort me toch dat de overheid zonnepanelen promoot zonder eerst het net voldoende aanpast. Daarnaast is een en ander niet co2 besparend

        Reageren
      • K

        Kees

        @Hans

        Idd ik gooi liever 5 ct weg dan dat ik die f#cking energiemaatschappijen én de overheid ook maar íets geef, zeker weten!

        Reageren
        • B

          Ben

          @Kees

          Helemaal mee eens,ze trekken ons al genoeg leeg en we worden niets anders als voorgelogen.

          Reageren
  • M

    Marco

    Eerst iedereen zonnepanelen laten kopen met subsidie om de stroom groen te maken en dan draaien ze je nek om. Zo is het ook met electrische auto,s daar ga je straks dik wegenbelasting betalen want benzineaccijns levert dan niks meer op voor de regering.

    Reageren
  • P

    Post

    Lol dit is nog helemaal niet zeker, snap de media ook niet zo goed!
    Als dit er doorheen komt hoop ik dat heel Nederland is wakker word.

    Dit voorstel is gewoon belachlijk voor woorden!

    Reageren
  • H

    Henk Schepers

    Goede analyse, Rene en Louis.

    Reageren
  • A

    Ad

    Grote velden met zonnepanelen en windmolens weg, het landschap beschermen.
    Aandeelhouders weg van de energiemarkt.
    Zij verdienen bakken met geld over de hoofden van de gemiddelde burger.
    Overheid eigenaars maken van de energiebedrijven!! Beloning voor werken en toezicht, bij energiebedrijven, aan banden leggen.
    Kleine buurtprojecten stimuleren, daarmee uiterlijk van bouwwerken beschermen.
    Overtollige energie overdag omzetten in waterstof. Deze waterstof opslaan en in de winter benutten voor verwarming van woningen. Dit gratis beschikbaar maken voor burgers, tot minimaal 100% van het percentage dat is teruggeleverd minus het percentage wat is verbruikt.
    Particuliere investeringen voor burgers die tot tweemaal toe Jan Modaal verdienen moeten renderen, overheid heeft hier een plicht!

    Reageren
    • P

      Piet

      @Ad
      Dan zijn we terug bij af. Eerst energiemarkt privatiseren, met veel winst voor de provincie en of gemeente verkopen. En dan weer terug kopen?
      Wat een mooi voorstel Ad.

      Reageren
      • I

        Ikziehetwel

        @Piet ze hadden nooit moeten verkopen. Maar het is een eerste levensbehoefte en daar moeten geen aandeelhouders over gaan. Dus terug naar de staat.

        Reageren
      • E

        Elbert

        @Piet
        Je hoeft het niet terug te kopen maar gewoon een concurrent er bij en de aandeelhouders zijn dan de burgers

        Reageren
    • E

      Elbert

      @Ad
      Helemaal mee eens direct beginnen ermee zo maak je de burgers da aandeelhouders

      Reageren
  • P

    Patrick

    Als je goed contact met je buren hebt, gewoon een kabel met kwh meter leggen, vraag je 80% voor, en ze hoeven per kwh €0.15 geen energiebelasting te betalen.
    Of in de zomer elektrische auto’s bij je voordeur opladen voor 80% van de prijs

    Reageren
    • A

      Amos

      @Patrick
      Elektrische autos laden wordt lastig. Werkt alleen als je thuis accus hebt. Een auto laad 50 kWh in 4 uur. Zonnepanelen wekken die hoeveelheid helaas niet op in 4 uur tijd.

      Reageren
      • M

        Marc

        @Amos een slimme laadpaal kan communiceren met je zonnepanelen en ervoor zorgen dat je auto alleen oplaadt als er voldoende zonne-energie beschikbaar is. Slimme laadpalen kunnen er ook voor zorgen dat de auto niet meer energie trekt dan er geleverd wordt. Dit wordt ook wel dynamic load balancing genoemd. Het zorgt ervoor dat de stroomtoevoer van je slimme laadpaal reageert op de energievraag van andere apparaten. Wanneer je bijvoorbeeld de wasmachine aanzet terwijl je je elektrische auto aan het opladen bent, kan dynamic load balancing het vermogen van de laadpaal tijdelijk verminderen. Dus er wordt in dat geval niet het volle vermogen van 44 kW in 4 uur getrokken van een laadpaal.

        Reageren
  • J

    Jan

    Zoals wel vaker, blijkt onze overheid weer een zeer onbetrouwbare zakenpartner te zijn.

    Ons panelen laten lopen onder de voorwaarde dat we kunnen salderen. En vervolgens die regeling de nek omdraaien.

    Ja ik weet het, uiteindelijk verdienen ze zichzelf terug, maar ik rekende met winsten, niet met break-even punten.

    Bedankt weer voor de wederom bewezen betrouwbaarheid.

    Reageren
    • P

      Ps

      @Jan
      Mij is bij het plaatsen van de zonnepanelen, ongeveer 5 jaar geleden al aangegeven dat het niet verstandig was om meer zonnepanelen op het dak te leggen dan je zelf aan stroom gaat gebruiken. Dit ivm wijzigingen in salderingsregeling. Die wijziging is later gekomen dan verwacht en gaat ook nog eens langzamer.
      Niets blijft altijd hetzelfde. Dat geldt ook voor belasting.

      Reageren
  • B

    Bob

    De belasting geeft en neemt wen de maar aan

    Reageren
    • J

      John

      @Bob
      Diensten kosten geld om te leveren en af te nemen. Niets nieuws voor de meesten.
      De landen met lagere belasting zijn gewoonlijk minder leuk om te wonen.

      Reageren
  • R

    Robert

    Hier Zonneplan, je koopt per uur. En je verkoopt per uur. Bruto zelfde prijs.
    Bij negatieve prijzen zetten we de schakelaar uit.
    En gas is vandaag 1 euro. Was een tijdje 92 cent.

    Reageren
    • R

      Richard

      @Robert
      Bruto helaas niet dezelfde prijs omdat de uren van verkoop en koop verschillen. Dus dan zul je netto ook wel in de buurt van de 80 procent komen.

      Reageren
  • T

    Truus van Hiernaast

    Velden met zonnepanelen en windmolens weg.
    Landschap beschermen tegen deze idiote dingen.
    Aandeelhouders weg. Zij verdienen altijd bakken geld over de hoofden van iedereen.
    Overheid en burgers eigenaars maken van de energiebedrijven.
    Overtollige energie overdag omzetten in waterstof. Deze waterstof opslaan en in de winter benutten voor verwarming van woningen. Dit gratis beschikbaar maken voor burgers die hebben teruggeleverd.
    Particuliere investeringen moeten renderen. Overheid heeft hier een plicht.

    Reageren
    • F

      Femke

      @Truus van Hiernaast

      Ja helemaal mee eens.

      Reageren
    • L

      Leon

      @Truus van hiernaast ” I Have a Dream”

      Reageren
    • A

      Alex

      @Truus van Hiernaast Ehhh, maar u wilt geen panelen of windmolens; maar waar haalt u die overtollige energie dan vandaan?

      Reageren
      • D

        Daan

        @Alex
        Particulieren die terugleveren. Voor mij is het een duidelijk verhaal.

        Reageren
  • N

    Norbert

    Aan de reactie te merken, valt me één ding op : De overheid is als de VVD, ik denk aan mijzelf, laat het volk maar bloeden!”
    Een betrouwbare overheid???
    FORGET IT !

    Reageren
    • D

      Dagmar

      @Norbert
      (Semi) overheidsgwdrijven kunnen alles maken, Co2 taks alleen voor boeren? Niet iemand die de meest vervuilend bedrijf heeft, wereld rond vliegt.

      Reageren
  • D

    Daniel

    Niks verdienen verlies ? Je krijgt toch minimaal 80% procent van de kale stroomprijs vind het wel redelijk eigelijk

    Reageren
    • R

      Richard

      @Daniel Begrijp goed dat je in de toekomst je eigen stroom niet gebruikt. Je levert terug voor een bv 15 cent per kw. En je koopt al je stroom die je verbruikt tegen het dan geldende tarief. En die zal hoog zijn. De enige oplossing is een een accu zodat je je eigen opgewekte stroom gaat verbruiken. Niets terugleveren! Het kabinet wilt niet dat u zelfvoorzienend wordt. Dat is namelijk niet te belasten.

      Reageren
      • B

        BB

        @Richard

        Van de overtollige stroom overdag kan beter waterstof geproduceerd en opgeslagen worden.
        Volgens mij is waterstof de toekomst.

        Reageren
        • J

          Juergen

          @BB
          Waterstof is een goed alternativ en daar verdienen zij dus de hoftprijs straks mee, krijen de strom van de partikulier gratis en hun produzeren de waterstof ermee moie busnis die ze hebben bedacht.

          Reageren
    • R

      Rene

      @Daniel

      Wat een hoop mensen vergeten.
      80% is van de kale energie prijs zonder BTW.

      Betaal je nu 40cent (de volledige prijs inc BTW) dan is het niet 80% daar van.

      De nieuwe situatie: 40 cent – BTW en daarvan 80% wat je terugkrijgt.

      Dan is het verschil ineens heel groot.

      Reageren
      • G

        Gillan

        @Rene Rene Jr cergeet de energie belasting ook die us 13 procent.

        De energieprijs bestaat uit kale prijs inkoop + 13 % energie belasting = prijs zonder btw Daaroverheen komt dus nog eens de BTW. Je betaald dus in totaal 13 % + BTW die bedraagt in totaal 21 % en betaal ook over de 13% energie belasting. Dus 2,73% xtra extra over de energiebelasting.

        Reageren
      • D

        Dennis

        @Rene
        En dan gaan ze straks dat ook nog eens doen over de uurprijs. Op zon dagen is de kWh prijs laag en in de avond hoog.

        Reageren
    • D

      Dagmar

      @Daniel
      Zware bedrijven krijgen energie subsidie en bijna gratis energie? Laten ze hun eigen broek ophouden, wat een TOTALE DESINTERESSE.

      Reageren
  • A

    A.

    De enige die hier goed aan verdient is de overheid want die ontvangt van elke teruggeleverde kwh die je niet mag salderen de energiebelasting en btw.
    Dus elke kwh die je terug levert en niet mag salderen kun je tegen een meerprijs van 20% kale kwh tarief en energiebelasting en btw terug kopen.

    Reageren
    • Z

      Z

      Emigreren
      Is Nederland,
      regeltjes Land

      Reageren
      • H

        Harry

        @Z
        Emigreren? Dan niet naar onze buurlanden want daar heeft salderen nooit bestaan.

        Reageren
        • M

          Marc

          @Harry Het klopt dat je nu niet meer kunt salderen in België en Duitsland. Maar in België kon je tot 1 maart 2021 salderen. En in Duitsland kon je van 1990 tot januari 2021 zonneenergie leveren tegen een prijs die 20 jaar vast stond. Als ik mij goed herinner voor 1 DM (€0,50) per kWh. Erg winstgevend voor veel boeren die honderden panelen op hun stallen legden. Het kostte de Duitse samenleving zoveel geld dat deze regeling aan zijn succes ten onder ging.

          Reageren
    • T

      Ton Dorst

      @A.
      Dus conclusie: Meneer Jetten is zijn zakken aan het vullen.
      Kan die nog meer de groene maffia financieren.

      Reageren
      • D

        Dagmar de Jonge

        @Ton Dorst

        Beter dan Hugo de Jonge? Die vulde zich met mondkapjes, salaris van een farmaceutisch bedrijf: Laat je vaccinateren bijna dagelijks op LinkedIn en Twitter.
        EN DAN LATEN ONDERZOEKEN OF IEDEREEN GEVACCINEERD OP HET WERK KON ZIJN, ZONDER DAT GEEN Baan.

        Boekt degene nog enige vooruitgang ‍
        Al jaren gewoon een clown, geen familie gelukkig.

        Reageren
  • F

    Frans

    Dit is de reden dat ik eerder dit jaar besloten heb om geen elektrische auto te kopen en de aanschaf van een warmtepomp is ook van de baan. Lekker bezig regering

    Reageren
  • P

    P. Wilders

    Misleiding door overheid. Wij voelen ons misleid. Vorig jaaf een behoorlijke investering gedaan die meehelpt aan het milieu en die terugverdient dient te worden over de nodige jaren. Gelukkig geen schuld hiervoor hoeven te maken. Nu wil het kabinet zo afbouwen dat ik een zwaar verlies lijdt. Ik heb er niets tegen om niets te verdienen maar om nu akkoord te gaan met een schuld is absoluut geen optie.

    Reageren
    • G

      Grijze Vos

      @P. Wilders

      De afbouw van de salderingsregeling was vorig jaar ook al bekend.

      Zelf goed onderzoek doen vooraf lijkt mij altijd noodzakelijk.

      Reageren
      • M

        Mh

        @Grijze Vos
        En daarvoor was het ook al jaren discussie.

        Reageren
    • A

      A. van Vliet

      @P. Wilders : als je aangeeft vorig jaar geïnvesteerd te hebben en nu met het nieuws van de verdwijning van de salderingsregeling geconfronteerd wordt ben je doof en blind geweest. Er wordt al bijna 10 jaar over gesproken….

      Reageren
    • A

      Adrie

      @P. Wilders

      Niet overdrijven, in 4 jaar heb je zonnepanelen eruit. En dat er een einde asn de salderings regeling zou komen is al heel lang bekend

      Reageren
      • G

        Graad

        @Adrie Waar heb jij de installatie gekocht die zich in 4 jaar terugverdient? Ik denk dat 6 à 7 jaar (mits salderen niet wordt afgeschaft) realistischer is.

        Reageren
        • G

          Gerrit

          @Graad
          14 panelen voor 3200,- en zelf geïnstalleerd dus die verdien ik sneller terug dan 6 jaar.

          Reageren
      • P

        Pas

        @Adrie

        Jij bent wel heel optimistisch, met je 4 jaar, het duurt min 6tot7 jaar voor je het eruit hebt, en spreek uit eigen ervaring, zonder salderen zal je er 10tot 15 jaar over doen om je investeringen eruit te krijgen, gelukkig ben ik er vroeg bij geweest en heb ze vorig jaar kunnen afschrijven

        Reageren
  • M

    Marco

    Stoppen met die weilanden en daken van stallen. Die produceren maximaal op de momenten dat we de stroom niet nodig hebben, zij zijn verantwoordelijk voor de overproductie. Ik geef alle stroom die ik zelf niet nodig heb graag gratis aan het net. Maar wel met een salderingsregeling. Daar heb ik zonnepanelen voor, voor eigen gebruik. Met een warmtepomp ligt her piek verbruik in de winter. Ik kan alleen energie neutraal zijn met een salderingsregeling. Zelfs een accu gaat dat niet oplossen. Dus, stop met vergoeden van productie tbv inkomsten of verdiensten maar maximaliseer de zelfvoorzienendheid!!

    Reageren
  • M

    MohKraats

    Zonnepanelen moet je alleen gebruiken in combinatie met een thuis accu.
    Dan is er geen enkel probleem
    Dan kan je de electrische auto uit die accu laden.
    Dan wordt het dnergie netwerk niet extra belast, en hoeft niet verzwaard.
    Dan schakelen je panelen niet af als het te zonnig is.
    En als het energienetwerk uit valt heb jij nog gewoon stroom.

    Reageren
    • H

      Hans

      @MohKraats
      Ik begrijp uit je reactie dat je geen thuisaccu hebt, je weet blijkbaar niet wat die dingen kosten en wat hun capaciteit is. 5kw accu kost al.snel 2000 tot 3000 euro. Dat is maar 5kw, en niet 500kw. Ik wel al snel 30kw tot 40kw per dag op. Accus lossen niks op.

      Reageren
      • O

        Ook Hans

        @Hans, als je iemand corrigeert, zorg dan in ieder geval dat je de begrippen kW en kWh goed op een rij hebt. Nu lijkt het een beetje dom.

        Reageren
    • M

      Mark

      @MohKraats enig idee wat de capaciteit van een thuisaccu is en van een electrische auto?
      Als we je opmerking bekijken duidelijk niet. Mischien je eerst ergens in verdiepen voordat je onzin begint uit te kramen.

      Reageren
    • D

      Dick

      @MohKraats

      Welke electrische auto??

      Reageren
    • S

      SDE

      @MohKraats: je weet niet waar je over praat. Een accu is op dit moment gewoon veel te duur en heeft een te laag rendement.
      5kWh accu kost inclusief installatie ongeveer €4000,00
      In de zomer wek ik gemiddeld 20kWh per dag op en gebruik incl. zonnestroom ongeveer 5kWh. In de winter zit ik op de bewolkte dagen op een opwek van 2kWh en gebruik ik per dag ongeveer 8kWh. Ik wek nauwelijks stroom op om de accu te laden. Dus zinloos.

      Reageren
  • M

    Mike

    Die is heel mooi voor de energie bedrijven. Iedereen eerst zonnepanelen laten nemen daarna geen moer er voor terug willen geven en hoog doorverkopen naar de buurman. Gratis inkomen voor de leverancier!!!! Net als het prijsplafon je word gewoon in de maling genomen!

    Reageren
    • A

      Anton

      @Mike. Helemaal met u eens. Een van de weinige die de koe bij de horens pakt. Het venijn zit hem ook in de btw. Aan de burger geleverde energie wordt belast met btw en de vergoeding voor het leveren van dezelfde waarde, exclusief btw en exclusief energie belasting. Het rijk en de energie leveranciers lachen in hun vuisjes over zoveel domheid. De overheid laat je dus een investering doen, waar je een beetje van mag mee profiteren en melkt je vervolgens uit.

      Reageren
  • P

    Peerke

    Snap er niets van. Mijn extra opgewekte stroom mag de Energy maatschappij best doorverkopen aan iemand met of zonder panelen. Maar dan wel een fatsoenlijke vergoeding a.u.b. Snap dat zij ook nog wat winst willen maken. Maar mogen wij dan ook nog een beetje mee profiteren van onze investering

    Reageren
  • E

    E. Haverkamp

    Wij namen zonnepanelen vanwege het milieu via een 10jarige lening van 1,6%. Elk financieel voordeel dat we er mee hebben op welke manier dan ook, is mooi meegenomen. Bij aanschaf gebruikten we als gezin met vier personen ongeveer 4300kw per jaar en de panelen leverden dit ook ongeveer op. Nu de kinderen uit huis zijn houden we veel kw over. Waar ik moeite mee heb is dat ik nu zelf een energie leverancier ben die levert aan een grote energiemaatschappij terwijl straks de aandeelhouders van energiemaatschappijen mijn geld gaan opstrijken. Misschien zie ik het verkeerd maar dat geld zou sowieso niet naar de aandeelhouders mogen gaan.
    Dat we niet volledig gecompenseerd worden vind ik correct want ook het netwerk moet onderhouden blijven en daar horen wij dan ook aan mee te betalen. Maar aandeelhouders straks nog grote bedragen uitkeren zou afgelopen moeten zijn.

    Reageren
    • R

      Richard

      @E. Haverkamp

      Is het niet zo dat je de panelen al lang hebt terugverdiend en nu gratis stroom hebt? Met wegvallen salderingsregeling is de winst kleiner maar in vergelijking met het niet hebben van inmiddels gratis panelen is het voordeel toch gigantisch ? Of zie ik dat verkeerd?

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.