menu

Dit zijn de nieuwe regels voor salderen en de terugleververgoeding

In de recent voorgestelde energiewet van Minister Rob Jetten staan nieuwe regels ten aanzien van salderen en de hoogte van de terugleververgoeding voor overtollige zonne-energie.

Dat blijkt uit een conceptversie van de wet die deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De verwachting is dat de vernieuwde wetgeving in 2025 van kracht zal zijn.

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste toevoegingen aan de wet:

Redelijke terugleververgoeding zonne-energie

In de conceptversie van de nieuwe energiewet staat dat energieleveranciers worden geacht om huishoudens een redelijke terugleververgoeding te bieden voor hun overtollige zonne-energie. Deze bedraagt ten minste 80 procent van de prijs waartegen kleinverbruikers stroom afnemen van het net, exclusief energiebelasting en btw.

Ik ben van mening dat een minimumvergoeding van 80 procent van het kale leveringstarief voor een goede balans zorgt tussen marktwerking en de belangen van de energieleveranciers enerzijds en consumentenbescherming en de belangen van zonnepanelenbezitters anderzijds.”

Minister Rob Jetten (Energie en Klimaat)

15 cent per kWh?

Met andere woorden, een energieleverancier moet dus 80 procent van de kale stroomprijs vergoeden aan hun klanten voor de overtollige zonne-elektriciteit.

  • De huidige gemiddelde stroomprijs van de energieleveranciers bedraagt 38,0 cent euro per kWh
  • De kale stroomprijs komt dan uit op 18,8 cent per kWh
  • 80 procent daarvan komt neer op 15 cent per kWh

Slechts twee contracten

Er zijn op dit moment slechts twee energiecontracten waarbij je meer meer dan 80 procent van de kale prijs vergoed krijgt, blijkt uit recent onderzoek van energievergelijk.nl.

De hoogste (en laagste) terugleververgoedingen per type contract worden in dit artikel opgesomd.

Maximumtarief terugleververgoeding

Tegelijkertijd gaat Jetten ook een maximumtarief instellen voor de redelijke vergoeding. Deze is bedoeld om te voorkomen dat energiebedrijven noodgedwongen een hogere prijs moeten betalen dan de gangbare waarde op de groothandelsmarkt.

De waarde van door zonnepanelen opgewekte stroom op een zonnige dag rond lunchtijd is laag. Een absoluut maximum van de redelijke vergoeding beschermt energieleveranciers tegen het verplicht inkopen van stroom tegen een aanzienlijk hogere prijs dan de waarde daarvan op het moment van productie.”

Minister Rob Jetten (Energie en Klimaat)

Als energiemaatschappijen een te hoge prijs moeten betalen voor teruggeleverde zonnestroom dan heeft dat gevolgen voor de energierekening van alle huishoudens, want de meerkosten – van de hoge terugleververgoeding – worden dan doorberekend aan alle klanten, ook die zonder zonnepanelen.

Iedere twee jaar

Om de twee jaar beslist de minister de hoogte van de terugleververgoeding en de manier waarop een redelijke vergoeding wordt berekend.

Voordat de minister deze beslissing neemt, geeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) advies over wat een redelijke vergoeding betekent. Hierbij wordt gekeken naar hoe de prijzen van elektriciteit veranderen en wat de belangen zijn voor huishoudens met zonnepanelen.

Salderingsregeling afgebouwd voor huishoudens

Verder wordt de salderingsregeling vanaf 2025 zo goed als zeker steeds soberder. In dat jaar mag je nog maar 64 procent van de elektriciteit die door jou is geleverd, salderen. Dat geldt ook voor 2026. Daarna wordt het salderingspercentage alleen maar minder.

JaarSalderingspercentage
2023100%
2024100%
202564%
202664%
202755%
202846%
202937%
203028%
20310%

Voorbeeld

  • Stel je hebt 2.000 kWh stroom van het net afgenomen en je levert 1.800 kWh aan stroom terug aan het net
  • Je mag dan 64 procent van 1.800 kWh salderen, wat neerkomt op 1.152 kWh
  • Je betaalt dus de volledige stroomprijs voor 848 kWh (2.000 – 1.152)
  • Voor 648 kWh die je niet mag salderen ontvang je een redelijke terugleververgoeding

Let op: je kunt alleen salderen tot aan je verbruik. Met andere woorden, voor zover de hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit niet meer bedraagt dan de afgenomen elektriciteit.

Het verschil tussen de volledige stroomprijs (salderen) en de terugleververgoeding is vaak behoorlijk groot, soms tot wel 30 cent per kWh, blijkt uit ons recente analyse. Het financiële nadeel kan op basis van bovenstaand voorbeeld dus bijna 200 euro bedragen per jaar (648 x € 0,30).

Vanaf 2031 mag je helemaal niet meer salderen. Je ontvangt dan alleen nog maar een terugleververgoeding voor de door jou geleverde zonne-energie.

Benieuwd hoeveel jouw energieleverancier betaalt aan terugleververgoeding? Check het hier.


Auteur

Geschreven door:

Auteur Koen Kuijper

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

430 reacties

  • G

    George John

    We worden overal mee belazerd, dat is het doel van de politiek en de nutsbedrijven deze hadden NOOIT GEPRIVATISEERD MOETEN WORDEN!!!!
    Hoge prijzen en winsten en slechte dienstverlening.

    Reageren
    • L

      Lgt

      @George John
      De grootste oplichter is nog steeds onze sociale Overheid. Met een Energiebelasting van bijna de helft van wat consumenten betalen en daarover ook nog eens BTW berekenen.
      Daarbij ook dat het niet meer vergoeden van teruggeleverde stroom vooral uit de koker komt van Overheidsvoorstellen.
      Straks krijgen de rijke Energiemaatschappijen onze stroom gratis aangeleverd en kan die stroom voor veel geld verkopen, waarbij de Overheid dus extra belastinginkomsten krijgt door deze smerige truc.
      Onze Overheid is niet meer voor ons, de burgers.
      De Overheid maakt het leven voor Nederlanders bewust duur met belachelijke belastingen en idiote Energie-en CO2 voorstellen.
      Stem dat volk weg.

      Reageren
      • M

        M

        @Lgt

        U heeft gelijk voor wat betreft de graaienergie belastingen van de overheid maar goed overheid kost nu eenmaal geld , wie moet het anders betalen?

        Reageren
      • H

        Henk de Goede

        @Lgt
        met navelstaren wordt niets opgelost en is er geen vooruitgang. Het hele leven bestaat uit aanpassen op wat er mogelijk is. Grootschalig gezien heet dat evolutie.

        Reageren
      • H

        Henk de Goede

        @Lgt
        Blijf vooral klein, dichtbij en kortzichtig denken. Je zal er fink mee vooruit komen (niet).

        Reageren
      • B

        Bezemer m

        @Lgt

        Dat is een waar ding en zolang de rijke kant deze droeftoeters in het zadel houdt zal er niet veel veranderen de kleine man wordt uitgezogen om het kapitaal te versterken

        Reageren
    • H

      Henk de Goede

      @George John
      Dus wordt volledig selfsupporting. In de winter is het rendement zonnestroom zeer weinig dus moet er volledig geïnnoveerd wordt op opslag van stroom. Alle huidige salderingen en andere regelingen zijn tijdelijke oplossingen. Ikzelf heb in het zomerhalfjaar een overproductie die genoeg is om de de winter mee door te komen. Men kan een overproductie helaas nog niet op redelijke wijze in eigenbeheer opslaan. Over 5 – 10 jaar misschien wel? Alle problemen opgelost, hebben we ook geen netbeheerder meer nodig (voor huishoudens die hun stroomvoorziening zelf hebben kunnen regelen).

      Reageren
  • W

    WRM

    De moraal van het verhaal Terug leveren levert grenzend aan niets meer

    Al die mensen met een warmtepomp die eerder gilden dat ze grenzend aan nul aan energie rekening hadden komen bedrogen uit

    Alleen besparen en echt effectief verwarmen met bijvoorbeeld een airco heeft het hoogste rendement en zorgt dat niet verbruiken ook niet te belasten is

    Elke verdere investering in zonnepanelen is zunloos

    Reageren
  • R

    R.A. van den Hout

    Het voorgestelde bedrag dat een energiebedrijf zou moeten betalen is schromelijk te laag. Energiebedrijven berekenen allerlei belastingen en opgelden door aan de burgers. Mensen die hun stroom willen salderen krijgen dus een schijntje vergoeding.

    Mensen die stroom over hebben moeten, net als in België, zelf hun prijs bepalen als ze aan derden leveren.

    En daar hebben de energiebedrijven noch de regering geen moer over te zeggen.

    Het is namelijk een particuliere markt die volledig ten goede komt aan de eigenaar van b.v. zonnepanelen.

    Reageren
    • S

      Stooking

      @R.A. van den Hout
      Het zijn niet de energie bedrijven die belastingen etc optellen.
      Dit is de overheid
      Milieuheffingen etc
      En de net beheerder moet natuurlijk ook betaald zie dat als wegenbelasting

      Reageren
  • P

    Pierre van den Oord

    Hoe zit dat met zakelijk leveren. Hele velden met panelen. We zijn toch allemaal een klein leverbedrijfje. Ff btw regelen en klaar.

    Reageren
  • K

    Kronenburg

    Elke nitwit maakt men minister, zie Kaag, Jetten en de Jong
    Geen verstand van zaken

    Reageren
  • R

    R.Tjeertes

    Belachelijk dat de salderingsregeling wordt afgebouwd. Heeft Jetten aandelen in de energiemaatschappijen. Werkt niet bevorderlijk voor plaatsen van zonnepanelen

    Reageren
  • W

    wwillems

    wanneer iemand iets produceert schrijft de regering toch ook niet voor waar hij aan moet leveren dus afnemen van X en verkopen aan Y moet mogelijk zijn
    DIT IS TOCH EEN LIBERAAL PRINCIPE

    Reageren
  • N

    N de Boer

    Volgens mij hebben ze helemaal geen belang bij de energie transitie want dan zouden ze blij zijn als de burger zonnepanelen op het dak legt en s’avonds de stroom kan gebruiken als hij uit het werk komt. Zijn baas consumeert de stroom van de zonnepanelen van zijn werk embers. Mag de burger dan s’avonds de stroom gebruiken die hij eerder die dag week of maand heeft opgewekt. Dus saldering moet voor de burger gewoon doorgaan. Jetje je bent slecht bezig doe het juiste en stap op! PS neem de rest van de Haagse kliek gelijk mee

    Reageren
  • R

    Rob de Jonge

    Ik hoor nu al jaren over het afbouwen van de salderingsregeling per 2025.
    Maar het is nog steeds niet definitief.
    Wanneer wordt dit door de 1e kamer definitief gemaakt ( of niet)
    Ik snap best dat zonder salderen de aanschaf van panelen niet zo heel interessant meer is en daarom uitgesteld.

    Reageren
    • W

      Willem

      @Rob de Jonge

      Het wetsvoorstel voor de nieuwe energiewet ligt nu bij de 2e Kamer. Die moet er nog eerst mee akkoord gaan en daarna moet de 1e Kamer er nog mee instemmen. Er zijn nog veel momenten waarop het wetsvoorstel kan sneuvelen.

      Reageren
  • O

    oldrino

    Ocht doe wat jullie willen is altijd descussie over dit thema neemt mijn hele portemonnee maar als dat is wat jullie willen toch ?

    Reageren
  • J

    Johan

    Het is krom. De burgers investeren in de zonnepanelen en het rijk maakt er gebruik van. Voor de rijken maakt het niets uit. De profiteren het langst en kopen nu net zo makkelijk een accu(s). De mensen die net zonnepanelen hebben liggen hebben daar jaren over gespaard en kunnen niet gelijk accu’s kopen.
    Hopelijk houd de 1e kamer het tegen

    Reageren
  • O

    okke

    Lang leve mijn ouwe achteruitdraaiende meter

    Reageren
  • J

    Jansje

    We worden weer voor de zoveelste keer een oor aan genaaid door onze groene D66-ers
    Iedereen eerst lekker laten investeren en nu mag je als of de rekening gaan betalen ,ik ben helemaal klaar met deze regering en Nederland.

    Reageren
  • V

    Van Leeuwen

    Las dat de opbrengst van die vreselijke windparken in zee voornamelijk naar buitenland gaan! Ook de overcapaciteit kost miljoenen ! Wordt voor betaald om dit kwijt te raken in buitenland! Waarin men mee bezig???

    Reageren
  • H

    Halmveen

    Wat denken jullie van een virtuele Akku?

    Reageren
  • F

    Frank Kraan

    Ik heb nu al een pv inverter die overtollige zonnestroom naar mijn elektrische boiler stuurt.

    Als de saldering stopt , dan zal mijn omvormer NIETS meer terugleveren aan het net. Die paar cent per kwh mogen ze houden.

    Er komt dan nog wel een solar solid state batterij.

    Zoveel mogelijk zelf gebruiken. NIETS meer terugleveren…..

    Dan zetten ze maar een kolencentrale aan.

    CO2 verminderen is mijn doel.

    Niet de staatskas spekken …

    Reageren
  • R

    Ronnie van de Laar

    Dit is de zaak zwaar belazeren. Net als veel mensen hebben wij zwaar geïnvesteerd in zonnepanelen plus een warmtepomp. Wat gaat er gebeuren. In de zomer leveren we gigantisch stroom aan het net waar we straks niks meer voor terug krijgen. En in de winter als de warmtepomp volop stroom slurpt en de zonnepanelen niks produceren dan betalen we de hoofdprijs. Rob Jetten. Jij snapt het. Blijf doorgaan met je groene dromen. Ik ga nog een nieuwe gasketel kopen nu het nog kan. En die bewaar ik wel. Waarschijnlijk stoken we daar over een paar jaar weer op en sluiten we de warmtepomp weer af.

    Reageren
  • R

    Ruud ende

    Ja jongens wie hard werkt woord hard gestraft
    Net als met zonnepanelen die werken nu hard en die worden ook hard af gestraft

    Reageren
    • W

      Willow

      @Ruud ende: het is al lang bekend dat dit zou gebeuren, omdat salderen niet eerlijk is voor niet zonnepaneel eigenaren.

      Reageren
      • H

        h

        Is het niet een keuze om géén zonnepanelen te nemen? Volgens mij wel. En wat is er niet eerlijk aan? Is het eerlijk dat die Jetten de grote industrie nauwelijks energiebelasting laat betalen en de burger de volle mep. Daardoor woekerwinsten gedraaid kunnen blijven om de aandeelhouders flink te blijven spekken en te blijven strooien met bonussen. In die bedrijfstakken zitten wél alle grote vriendjes van onze politieke makkers! Denk daar maar eens over na.

        Reageren
        • S

          Stefke

          @h
          Wij zijn ook bezitters van zonnepanelen, en die hebben we ook moeten investeren en dat is een bewuste keuze geweest
          Maar waar die Rob Jette allemaal mee bezig is is idd zoals hij het stelt H
          Het spekken van de aandeelhouders van de energiebedrijven die weer vriendjes zijn met onze ministers dus waar gaat het geld uiteindelijk naar toe…….
          Je raad het al

          Reageren
      • M

        Michel

        @Willow me buurman heeft een groente tuin en ik niet!!
        Belasting betalen die volkstuis bezitters.
        Dat is hetzelfde.

        Reageren
  • L

    Leo van Alphen

    Zorg ervoor dat je als overheid een stabiel netwerk opbouwt. Centrales zijn hierbij onmisbaar. De pieken in de levering van elektriciteit kunnen nuttig gebruikt worden om groene waterstof op te wekken. Omdat de belasting van het net in Nederland overal verschillend is zou dit kunnen gebeuren in kleinere eenheden om waterstof te maken.
    Je zou de burgers met een elektrische auto ook kunnen stimuleren om ,als de wagen bidirectioneel is, de wagen zoveel mogelijk aan de lader te houden. Leveren als er een tekort is, laden als er overschot is. Helaas blijft deze capaciteit van deze wagens vaak onbenut.

    Reageren
    • R

      Remko

      @Leo van Alphen

      Elektrische auto is ook een bergafwaarts zaak. Over een paar jaar is benzine rijden goedkoper dan Ev rijden. Laadpaal is nu al duurder per km. En hele hoge wegenbelasting komt eraan.

      Reageren
  • D

    Dick

    Voor de duidelijkheid zou ik de berekening ook willen zien voor als je 2000kWh gebruikt en 2200kWh terugleverd in 2026.

    Reageren
    • E

      Ernst

      @Dick
      Het is geen hogere wiskunde. Dat kan je zelf toch wel?

      Reageren
  • T

    Tosca kuling

    Lees niets over gratis zonne panelen of subsidie s op panelen willen toch van het gas af kleine budget oud huis dus veel energie kosten

    Reageren
    • H

      Harvey

      @Tosca kuling en waarom moet de werkende daar weer voor opdraaien

      Reageren
  • M

    Mike

    Gewoon belachelijk. De consument wordt weer de dupe. Hierdoor betaal je als bezitter veel meer btw… Laat de energie maatschappijen maar met een winsten investeren in opslag, nu moet je als consument weer investeren om je stroom op te slaan…weer verspilling. Is duidelijk dat de overheid gewoon slaaf is van de energiemaatschappijen…

    Reageren
  • H

    Harm

    Ik lees niets over het absolute maximum. Dit beschermt energiebedrijven tegen het feit dat ze meer moeten betalen dan de gangbare groothandelsprijzen. Betekent dit dat we op een zonnige dag geen terugleververgoeding meer krijgen en misschien zelfs moeten gaan betalen wanneer we terugleveren?

    Reageren
  • E

    Evert

    Eerst maximaal besparen. Dan kijken wat je nodig hebt aan zonnepanelen….

    Reageren
  • H

    Hendrik

    Het hele stuk is geschreven alsof de saldering er al af is. De overheid gebruikt de media om iedereen daar op voor te bereiden en dat lukt goed als ik iedereen zijn/haar reactie lees. Op dit moment is er geen meerderheid in de eerste kamer voor afschaffing. Zit dan wel weer een ander regeltje aan vast maar dat kan iedereen zelf wel lezen in de voorstellen.
    Eerst maar eens afwachten wat de eerste kamer zegt. Daarna moet het nog uitgevoerd worden en als dat net zo snel gaat als de toeslagaffaire of schadeherstel bij de groningers duurt het nog wel even. Maar ja aan die twee items heb ik even geen actieve herinnering want het past me even niet

    Reageren
    • K

      Karel van der Sijde

      @Hendrik
      Heerlijk Hendrik dit commentaar. Slechte problemen zoals de toeslagen affeire en Groningen duurt jaren voor het is opgelost. Dat salderen is binnen een paar jaar erdoor gejaagd.
      Wegwezen met deze niets presterende “regering” en Rutte voorop

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.