Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de nieuwe regels voor salderen en de terugleververgoeding

In de recent voorgestelde energiewet van Minister Rob Jetten staan nieuwe regels ten aanzien van salderen en de hoogte van de terugleververgoeding voor overtollige zonne-energie.

Dat blijkt uit een conceptversie van de wet die deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De verwachting is dat de vernieuwde wetgeving in 2025 van kracht zal zijn.

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste toevoegingen aan de wet:

Redelijke terugleververgoeding zonne-energie

In de conceptversie van de nieuwe energiewet staat dat energieleveranciers worden geacht om huishoudens een redelijke terugleververgoeding te bieden voor hun overtollige zonne-energie. Deze bedraagt ten minste 80 procent van de prijs waartegen kleinverbruikers stroom afnemen van het net, exclusief energiebelasting en btw.

Ik ben van mening dat een minimumvergoeding van 80 procent van het kale leveringstarief voor een goede balans zorgt tussen marktwerking en de belangen van de energieleveranciers enerzijds en consumentenbescherming en de belangen van zonnepanelenbezitters anderzijds.”

Minister Rob Jetten (Energie en Klimaat)

15 cent per kWh?

Met andere woorden, een energieleverancier moet dus 80 procent van de kale stroomprijs vergoeden aan hun klanten voor de overtollige zonne-elektriciteit.

 • De huidige gemiddelde stroomprijs van de energieleveranciers bedraagt 38,0 cent euro per kWh
 • De kale stroomprijs komt dan uit op 18,8 cent per kWh
 • 80 procent daarvan komt neer op 15 cent per kWh

Slechts twee contracten

Er zijn op dit moment slechts twee energiecontracten waarbij je meer meer dan 80 procent van de kale prijs vergoed krijgt, blijkt uit recent onderzoek van energievergelijk.nl.

De hoogste (en laagste) terugleververgoedingen per type contract worden in dit artikel opgesomd.

Maximumtarief terugleververgoeding

Tegelijkertijd gaat Jetten ook een maximumtarief instellen voor de redelijke vergoeding. Deze is bedoeld om te voorkomen dat energiebedrijven noodgedwongen een hogere prijs moeten betalen dan de gangbare waarde op de groothandelsmarkt.

De waarde van door zonnepanelen opgewekte stroom op een zonnige dag rond lunchtijd is laag. Een absoluut maximum van de redelijke vergoeding beschermt energieleveranciers tegen het verplicht inkopen van stroom tegen een aanzienlijk hogere prijs dan de waarde daarvan op het moment van productie.”

Minister Rob Jetten (Energie en Klimaat)

Als energiemaatschappijen een te hoge prijs moeten betalen voor teruggeleverde zonnestroom dan heeft dat gevolgen voor de energierekening van alle huishoudens, want de meerkosten – van de hoge terugleververgoeding – worden dan doorberekend aan alle klanten, ook die zonder zonnepanelen.

Iedere twee jaar

Om de twee jaar beslist de minister de hoogte van de terugleververgoeding en de manier waarop een redelijke vergoeding wordt berekend.

Voordat de minister deze beslissing neemt, geeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) advies over wat een redelijke vergoeding betekent. Hierbij wordt gekeken naar hoe de prijzen van elektriciteit veranderen en wat de belangen zijn voor huishoudens met zonnepanelen.

Salderingsregeling afgebouwd voor huishoudens

Verder wordt de salderingsregeling vanaf 2025 zo goed als zeker steeds soberder. In dat jaar mag je nog maar 64 procent van de elektriciteit die door jou is geleverd, salderen. Dat geldt ook voor 2026. Daarna wordt het salderingspercentage alleen maar minder.

JaarSalderingspercentage
2023100%
2024100%
202564%
202664%
202755%
202846%
202937%
203028%
20310%

Voorbeeld

 • Stel je hebt 2.000 kWh stroom van het net afgenomen en je levert 1.800 kWh aan stroom terug aan het net
 • Je mag dan 64 procent van 1.800 kWh salderen, wat neerkomt op 1.152 kWh
 • Je betaalt dus de volledige stroomprijs voor 848 kWh (2.000 – 1.152)
 • Voor 648 kWh die je niet mag salderen ontvang je een redelijke terugleververgoeding

Let op: je kunt alleen salderen tot aan je verbruik. Met andere woorden, voor zover de hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit niet meer bedraagt dan de afgenomen elektriciteit.

Het verschil tussen de volledige stroomprijs (salderen) en de terugleververgoeding is vaak behoorlijk groot, soms tot wel 30 cent per kWh, blijkt uit ons recente analyse. Het financiële nadeel kan op basis van bovenstaand voorbeeld dus bijna 200 euro bedragen per jaar (648 x € 0,30).

Vanaf 2031 mag je helemaal niet meer salderen. Je ontvangt dan alleen nog maar een terugleververgoeding voor de door jou geleverde zonne-energie.

Benieuwd hoeveel jouw energieleverancier betaalt aan terugleververgoeding? Check het hier.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

430 reacties

 • KKrista

  Beste Koen,

  Ik weet dat dit een oud topic is maar ik vroeg me af hoe het komt met de energiebelasting als eventueel de salderingsregeling er af gaat. Betalen we dan over alle gebruikte energie energiebelasting of betalen we alleen netto energiebelasting (dus jaarverbruik – jaaropbrengst = aantal kWh waarover je energiebelasting betaald). Was gewoon even benieuwd en ben een rekensommetje aan het maken wat nu voordeliger zou zijn, de huidige teruglever vergoedingen die de energiemaatschappijen nu vragen of geen saldering regeling meer.

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Hartelijke groeten, Krista

  Reageren
 • Ggerdo

  het beste is om de panelen op een eigen energiemeter te zetten (een 2e dus) met daarop accus en de zonnepanelen. Is de stroom negatief, accus opladen en snachts in het dure tarief terug leveren. De zonnepanelen helpen daarbij.

  Reageren
 • KKevin

  Stel je hebt een vastcontract t/m 2026. Houd je dan tijdens de looptijd van dit vaste contract sowieso de 100% salderingsregeling. Of wordt de salderingsregeling ook op vaste contract gewijzigd mocht het zover zijn.

  Anders loont het om nu wellicht een zo lang mogelijk contract af te sluiten voor huidshoudens met zonnepanelen ?

  Reageren
 • ZZP

  Prijs wordt natuurlijk vastgezet in de zomer…

  Tegelijkertijd gaat Jetten ook een maximumtarief instellen voor de redelijke vergoeding. Deze is bedoeld om te voorkomen dat energiebedrijven noodgedwongen een hogere prijs moeten betalen dan de gangbare waarde op de groothandelsmarkt.

  Reageren
 • NNappie

  Waarom niet salderen ins tand houden en als tegenprestatie terug leververgoeding € 0?

  Reageren
 • NNappie

  Waarom wordt het salderen in stand gehouden en als tegenprestatie de terug leververgoeding op € 0?

  Reageren
 • JJurg van der Vlies

  Financieel gezien denk ik dat je te laat bent als je nu nog zonnepanelen wilt aanschaffen. Beter is om zo lang mogelijk fossiel te gebruiken in een goed (en ook niet meer dan dat) geïsoleerd huis. Pas later moet je overgaan op alternatieve energie. Veel van de techniek is nu nog experimenteel en vertoont kinderziekten.
  Zonnepanelen op je eigen huis zijn feitelijk alleen rendabel op basis van de saldering. Zonder die saldering is de terugverdientijd te lang, tenzij je de stroom zelf kunt opslaan. En daarvoor is de techniek nog te nieuw.
  En pas op met teveel vermogen van je zonnepanelen want dan wordt je straks ineens geconfronteerd met een negatieve stroomprijs voor het teveel geproduceerde……

  Reageren
 • RRemy

  De overheid moet eens stoppen met tijdens het spel de spelregels veranderen… hier ca 10k geïnvesteerd in zonnepanelen en een warmtepomp voor verwarming. Ca de helft van wat de consument jarenlang heel trouw betaald voor een kWh is belasting en met dat geld had men heel wat kunnen investeren om in energieopslag in de wijk (daar waar nodig wat landen om ons heen al lang gedaan hebben). In de winter is de opbrengst op de panelen minimaal maar energieverbruik het hoogst dus energierekening zal erg oplopen en de de terugverdientijd van de investering zal naar verwachting langer zijn dan levensduur omvormer, warmtepomp etc. Als het zo moet in de zomer maar de elektrische verwarming in de tuin aanzetten en desnoods de zonnepanelen. In de winter extra veel de kachel aan voor een fijne lucht. Ik gun de overheid en de energiemaatschappijen niet dat over mijn rug hun doelen bereikt worden en hun portemonnee gevuld…. Gelukkig tot nog toe de ouderwetse terugdraai meter nog kunnen behouden ondanks meerdere pogingen om deze te vervangen. Zolang als mogelijk behoud ik deze meter en ik ben wel klaar met investeren in duurzame energie (de spelregels zijn straks toch weer anders).

  Reageren
  • MMarcel

   @Remy De afbouw van de salderingsregeling is al jaren bekend, dus wat je zegt lijkt mij onjuist. Is zelfs meerdere keren uitgesteld. De energiecrisis zorgt voor een snellere terugverdientijd. Logisch dat we niet allemaal volop in de zomer producteren en dat gratis een half jaar opslaan, of zelfs fors overproduceren boven eigen verbruik en dan de hoofdprijs verwachten. Ik heb ook panelen, maar als dit je verbaast, heb je de laatste 10 jaar de discussie niet genoeg gevolgd denk ik.

   Reageren
 • LLen

  Voor 1 kilowattuur 80% van het kale tarief terug maar je betaalt voor 1 kilowattuur 100% + Energiebelasting/Accijns+ BTW. Dus je betaalt vaak meer dan het dubbele van de kale stroomprijs door de bovengenoemde belastingen 200%+ maar krijgt slechts een deel van het kale tarief terug. Voor wie is dit het eerlijkste? Energieleversnciers? De belastingdienst is de lachende derde die alles opstrijkt.

  Reageren
 • GGearreth Mirt

  Wie administreert en verwerkt de afbouw van salderingsregeling, de mutaties (paneeltje erbij, paneeltje eraf, verhuizing) En op basis van welke gegevens, nog niet iedereen heeft een “slimme meter”. Betrouwbaarheid, beschikbaarheid en montage capaciteit van die meters is nog lang niet gegarandeerd. En de minister bijt zn melktandjes al stuk op de hoogte van de terugleververgoeding. Pfffff

  Reageren
  • MMartin

   @Gearreth Mirt

   Eerst moet iedereen een slimme meter hebben (sinds 2023 verplicht) voordat dalderingsafbouw kan beginnen. Dit ivm het gelijkheidsprincipe.

   Reageren
 • HHans

  Nog altijd vindt ik het vreemd dat de salderingsregeling niet op grote protesten heeft geleid. Alsof je tijdens het voltanken van je auto bij 80 euro vullen wordt gevraagd de slang even in de wagen van de overheid te steken en door te tanken tot 100 euro.

  Reageren
  • MMarcel

   @Hans Dat is geen juiste vergelijking. Je verwacht dat de overheid jouw benzine, die je héél goedkoop hebt ‘gekocht’, GRATIS een half jaar voor je opslaat. De overheid biedt nu aan dit voor 20% van de prijs op te slaan. Als jij dat met accu’s goedkoper kan, moet je dat doen natuurlijk. En dan duurt het ook nog 7 jaar voor het helemaal zo ver is…

   Reageren
 • PPeter

  Het gaat uiteindelijk bij de hoge heren alleen om het geld en het milieu is een goed excuus!

  Reageren
 • WWilly

  Als de salderingsregeling stopt gaan ook mijn panelen uit dan zetten inderdaad de kolen centrale maar weer aan maar ze gaan niet profiteren van mijn opgewekte stroom die ik in winter duur moet terug kopen dan gaat de houtkachel aan voir de verwarming en de kolen centrale voor de stroom Je snapt heel goed hoe het werkt Rob

  Reageren
  • AArjan

   @Willy
   Waarom uitschakelen? Ze leveren dan toch nog steeds duurzame energie? En je krijgt nog steeds een terugleververgoeding over de zonne-energie die je zelf niet gebruikt. Als je ze uitschakelt op zonnige dagen wordt je terugleververgoeding op jaarbasis lager, je netto stroomrekening hoger en je terugverdientijd langer.

   Reageren
  • AArjan

   @Willy
   Waarom uitschakelen? Ze leveren dan toch nog steeds duurzame energie? En je krijgt nog steeds een terugleververgoeding over de zonne-energie die je zelf niet gebruikt. Als je ze uitschakelt op wordt je terugleververgoeding op jaarbasis lager, je netto stroomrekening hoger en je terugverdientijd langer.

   Reageren
 • EE.de Jong

  Natuurlijk!! Als het Den Haag in de portemonnee voelt dan moet er wat gebeuren en dan die energieleveranciers die zorgen gewoon dat je niets terug kan leveren laaielichters zijn het zowel den Haag als de energieleveranciers en de belastingdienst.

  Reageren
 • HHenros

  Energie van zonnepanelen wordt meegenomen in het totaal van energie in nl. Bij te lage vergoeding op zonnige dagen en weinig eigen verbruik gewoon de zonnepanelen uitschakelen. Klaar.

  Reageren
  • AArjan

   @Henros
   Waarom uitschakelen? Ze leveren dan toch nog steeds duurzame energie? En je krijgt nog steeds een terugleververgoeding over de zonne-energie die je zelf niet gebruikt. Als je ze uitschakelt op zonnige dagen wordt je terugleververgoeding op jaarbasis lager, je netto stroomrekening hoger en je terugverdientijd langer.

   Reageren
 • DDirck

  Als je de EV ombouwde voor in middag en bij harde wind in Nacht laden met Dynamische Contract, kun je stroom opslaan om op dure tijden weer te gebruiken. Zelfs zonder panelen al mogelijk en rendabel, en de defecte EV, zoeken koste vele dagen maar nu ” gratis rijden” op eigen overschot of stroom met geld toe gekregen, wel kan ik met AOW met matig weer of avond rijden en winkelen en iets uitstellen. Wel in begin een ramp, de zon en in avond wind je leven laten bepalen, maar nu leuke ik wil geld toe hobby, en Airco stookte ik ook met gratis stroom voor koelen deze weken.

  Reageren
 • RRene

  De reacties hier zeggen al genoeg. De grote heren zijn ingedekt en wij, Jan met de pet kunnen dit weer betalen. Ik ben zelf al 6 maanden bezig om van het gas af te komen, maar het lukt erg moeizaam. Eerst moet mijn meterkast omgebouwd worden naar 3x 25 ampère. Dit grapje kost al zo’n 380 euro. Misschien dit al als subsidie voor particulieren aan te bieden. Als dat gerealiseerd is de rest nog, maar dan wordt deze reactie erg lang… R Jette. Lees al je plannen nog eens goed door met in je hoofd de gedachte, ik doe het voor de particulieren en niet de grote heren die staan te pushen.

  Reageren
 • JJohn

  Maar een paar windmolens extra door de provincie bepaald en met subsidies gebouwd mag wel ten koste van de opwekking energie op kleinschalig nivo. Afschaffing van de salderingsregeling voor particulieren is de grootste onzin van deze regering!

  Reageren
 • RRob cirvers

  Waarom kunnen we het niet zoals in België doen daar kan je stroom aan iemand anders verkopen.
  Buren familie ook op afstand.

  Reageren
 • MMartine

  Het is toch heel bijzonder dat er om het milieu te besparen wordt opgeroepen tot aanschaf van zaken die het milieu ontlasten.
  Dan doe je dat als particulier, een stevige investering die we zelf moeten betalen, en dan is het onze schuld dat de energiemaatschappijen de geleverde stroom van zonnepanelen niet aan kan.
  Dan komt er een campagne op gang die roept dat daardoor de minder bedeelden te dure stroom moeten betalen, ook al onze schuld.
  Mis ik iets in die gedachtengang: ik doe het voor het milieu, moet er zelf heel hard voor werken.
  Volgens mij hebben de energiebedrijven het op zijn beloop gelaten, nooit geïnvesteerd in verbetering en milieu en krijgt de burger door deze regering de rekening.
  Net zo met op accu rijden: promoten van de hybrid en uiteindelijk: aanschaf vele malen duurder dan de dieselauto en de belasting dadelijk twee x zo duur door het gewicht. En de dieselmotor is schoner dan al die accu auto’s. Want waar blijven al die (kapotte) accu’s. We laten ons belazeren door deze regering.

  Reageren
  • GGuus Smetsers

   @Martine
   Ik ben het helemaal met je eens.

   Reageren
  • MMonique

   @Martine je hebt zo gelijk… eerst laten ze ons kosten maken en halverwege het spel worden de spelregels veranderd…. gebruik die stroom om waterstof te maken of zo. En terugleveren voor 6ct terwijl stroom doorverkocht wordt voor minimaal 30ct… waar de Nederlandse Staat ook weer op verdient…. ik kan het niet meer uitleggen, wie wel?

   Reageren
 • MMichel Stokhorst

  Ik heb zonnepanelen en een warmtepomp en airco’s.
  Ik wek zoveel stroom op, dat ik in de winter volledig met elektra mijn huis heb verwarmd. Dit ondanks het onrendabele verbruik van een warmtepomp als het heel koud is.
  Maar ik heb geen gas verbruikt, en dus zeer goed voor het milieu. En uiteraard ook voor mijn portemonnee.
  Dit komt door de salderingsregeling. Goed voor het milieu en voor de portemonnee.
  Maar straks zonder salderingsregeling, als ik puur kijk naar mijn portemonnee dan ga ik op onrendabele periodes van de warmtepomp wellicht weer verwarmen met gas.
  Is allemaal afhankelijk van de tarieven en de verhouding tussen gas en stroom prijs.
  Dus wil men de co2 uitstoot verminderen, dan is behoud salderingsregeling de beste optie.

  Reageren
  • DDave

   @Michel Stokhorst

   Heel fijn dat je je hele huis kunt verwarmen met de energie die je zelf opwekt! Alleen vermoed ik dat je niet zoveel moet stoken in de periode van mei t/m augustus. Dus je moet je energie ergens opslaan. In je gedachte is dat het probleem van het netwerk, of iemand anders, maar niet van jou, terwijl het technisch gezien exact jouw eigen probleem is. Dus je moet nog een batterijtje zo groot als een huis (en net zo duur) ergens kijken te monteren, en het probleem is opgelost.

   Reageren
  • PPeter Rolvink

   @Michel Stokhorst ben het 100 % met jou eens eerst lokken met salderen en dan de boel weer radicaal omgooien eigenlijk zonder een overtuigende reden laat het zoals het is dat is zeker goed voor de natuur

   Reageren
  • HHay

   @Michel Stokhorst

   Juist, Ik ook.

   Reageren
 • BBos

  Is dit een anti-overheids forum ofzo? Mijn hemel, wat een onintelligent gekakel bij elkaar zeg.

  Reageren
  • TToon Hermens

   @Bos

   Heb je onze politici wel eens onzinnig horen kakelen? Hoezo anti overheid?

   Reageren
   • BBos

    @Toon Hermens mijn inschatting: veelal verwende boomers die het nog nooit ècht slecht hebben gehad, die je hier op dit forum hoort. De ronkende onderbuik van Nederland in optima forma.

    Reageren
    • PPiet

     @Bos Als boomer heb ik nog meegemaakt dat we geen douche hadden , tot mijn 16e. Geen telefoon en tv. Huis had oorlog glas, halfsteens muren en 1 kolenkachel in hele huis. In jaren ’70 was er oliecrisis in ’80 hypotheek rente 13% en daar ging mijn huis , 2008 de creditcrisis. Mijn ouders konden ons eten geven. Meeste zelf verbouwd door mijn vader . Mijn moeder kon geen winterjas kopen omdat mijn zus nieuwe schoenen nodig had, ik kreeg de kleren van ouder neefje. Boomers hebben het nooit slecht gehad. Ik heb het in iedergeval inderdaad niet zo ervaren ,dat lag in mijn kindertijd aan de liefde en warme nest. Maar nu heb ik het zeker goed. Daar werkte ik 40+ uur per 45 jaar en ging naast die 40 uur werken ook opleidingen volgen. Pakte ook de vervelende klussen aan. Daarom heb ik het nu zo goed. En ik klaag niet en ben niet zuur zoals veel jongeren wel tegenwoordig die vooral vinden dat zij het slecht hebben.

     Reageren
     • PPeter

      @Piet

      Zeer herkenbaar verhaal Piet, dezelfde ervaring heb ik ook Peter 64.
      Ook nu hebben wij het (zeer) goed!

      Reageren
     • HHans

      @Piet , Ja Piet helemaal eens, voor mij ook een herkenbaar verhaal. Het was een mooie tijd en het heeft in grote mate bepaald hoe tevreden je bent met de dingen waarvoor je hard gewerkt hebt. Het was bepalend voor ons karakter in de rest van ons leven. Ook ik en mijn gezin hebben het goed. gr Hans

      Reageren
  • KKoen vd Elzen

   @Bos

   Volgens mij wordt jij betaald voor je opmerking.
   Ik ben zwaar tegen de roverheid.
   De roverheid is bezig met een ieder de shot in the helpen.
   Bijna alle pensioenen zijn verkocht.
   De Euro is niks meer waard.
   En het einde van de eurozone is al een feit.
   Steek vooral je kop in de grond.

   Reageren
 • JJohn

  We moeten van het gas af en als het mogelijk is energieneutraal. Om dat te realiseren heb je bv een warmtepomp nodig, maar die wordt gevoed door electra. Alle andere apparatuur werkt ook op stroom ( verlichting tv enz) dan is het alleen op te lossen d.m.v. zonnepanelen! en dat wordt nu door Jetten en zijn D66 kliek hard onderuit gehaald.
  Ze zijn zo genaamd met van alles bezig maar houden vele eerst een vette kluif voor en slaan daarna toe. Opzouten.

  Reageren
  • DDingetje

   @John

   Dat is onbetaalbaar. De stroom prijs kan op zonnige dagen onder 0 liggen. Er is geen enkel land dat 100% saldeert. In woon in Zwitserland, we betalen 21ct per kWh en krijgen 15 terug. Dat is al heel mooi. Mijn ouders kunnen in NL salderen. In het begin wilde ik niet geloven dat dat echt bestaat, want dat is bijna 100% subsidie, vooral voor mensen met geld die panelen überhaupt kunnen betalen.
   Wees dankbaar dat er een salderingsregeling was, maar dat is nooit vol te houden.

   Reageren
   • ZZonneschijn

    @Dingetje …. Ahum €0,21/kWh? Hoe kan dat dan? De laagst aangeboden (dal)uur kWh prijs ligt hier ver boven de €0,30.

    Geen of minder accijns (er vanuit gaande dat de energie inkoopprijs gelijk is in Europa) staat gelijk aan de door jouw genoemde subsidie.

    Reageren
   • @@Henvdk

    @ John
    Je vergeet de energiebelasting en de transportkosten en andere posten.
    Ik houd het voor 100.000 kWh bij in een excel.
    De echte kWH kosten zijn maar een fractie van de ander posten die de leverancier en overheid zich toe eigenen.
    Ik ga streven naar zelfvoorzienend met accu en wat over is gaat dan naar 15 bestel bussen.

    Reageren
 • MMichel Stokhorst

  Zal mij niks verbazen, dat er straks een omslagpunt komt om het huis goedkoper te verwarmen met gas dan met een warmtepomp.
  Mijn inziens is, als je graag wilt dat er zo min mogelijk gas verbruikt wordt, je het stimuleren om op elektra te verwarmen moet behouden.
  Daarom heb ik gekozen voor een hybride zodat ik zelf de touwtjes in handen heb hoe ik mijn huis ga verwarmen.
  De afbouw salderingsregeling is trouwens nog een voorstel en is nog niet eens goedgekeurd door de kamer. Eerst maar even afwachten.

  Reageren
  • FFrank

   @Michel Stokhorst vanaf oktober hebben we zonnepanelen. En een electrische boiler van 80 liter (150€) erbij voor uit te douchen uit eigen stroom van overdag. En 2 airco.s (die nu afgelopen weken ook mooi koelen en in de winter verwarmen) de CV ketel die ik al had, die is in feite mijn hybryde gas deel van het geheel. Afgelopen winter de CV alleen gebruikt om te verwarmen als het kouder dan +4 graden werdt. (S nachts om in huis 16 -18 gr vast te houden) daar warmtepompen/airco.s (is het zelfde qua buitenunit) minder geschikt zijn om onder de +4 gr te verwarmen. (Ze kunnen kun kou in de buitenunit niet goed kwijt)

   Reageren
   • MMichel Stokhorst

    @Frank
    Ik heb ook zonnepanelen en een warmtepomp en airco’s.
    Ik wek zoveel stroom op, dat ik in de winter volledig met elektra mijn huis heb verwarmd. Dit ondanks het onrendabele verbruik van een warmtepomp als het heel koud is.
    Maar ik heb geen gas verbruikt, en dus zeer goed voor het milieu. En uiteraard ook voor mijn portemonnee.
    Dit komt door de salderingsregeling. Goed voor het milieu en voor de portemonnee.
    Maar straks zonder salderingsregeling, als ik puur kijk naar mijn portemonnee dan ga ik op onrendabele periodes van de warmtepomp wellicht weer verwarmen met gas.
    Is allemaal afhankelijk van de tarieven en de verhouding tussen gas en stroom prijs.
    Dus wil men de co2 uitstoot verminderen, dan is behoud salderingsregeling de beste optie.

    Reageren
 • JJohan

  Blij majrn met die bekende dode mus! Gebaseerd op meer betalen aan vadertje staan. Moderne oplichterij. Mr.Jette

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.