Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de 5 goedkoopste dynamische energiebedrijven (2023)

Huishoudens proberen op allerlei manieren geld te besparen op hun energierekening. Een methode die steeds populairder wordt, is het switchen naar een dynamisch energiebedrijf.

In de huidige energiemarkt biedt dit type leverancier namelijk de laagste stroom- en gastarieven. Bovendien geeft het huishoudens mogelijkheden om het verbruik aan te passen aan de schommelende prijzen en zo extra te besparen, bijvoorbeeld door meer stroom af te nemen als de prijzen laag zijn.

Maar welk dynamisch energiebedrijf is nou het goedkoopste? De energie-experts van energievergelijk.nl zochten het voor je uit.

Gemiddelde dynamische prijzen

Volgens de website dynamische-energieprijzen.nl lag het gemiddelde uurtarief voor stroom en het dagtarief voor gas in de maand maart dik onder het prijsplafond, namelijk:

SoortGemiddeld tariefPrijsplafond
Stroom € 0,29€ 0,40
Gas € 1,21€ 1,45
Gemiddelde energietarieven inclusief energiebelasting en btw

Alle dynamische energiebedrijven kopen hun stroom en gas in op dezelfde markt en rekenen (na het toevoegen van belastingen) dit door aan de consument.

Boven de dynamische tarieven komt alleen nog een inkoopvergoeding van zo’n 2 cent per kWh en 10 cent per m3.

Prijsverschillen

De inkoopvergoeding is precies het deel waar de (kleine) prijsverschillen tussen de verschillende dynamische leveranciers kunnen optreden. Dat geldt ook voor de vaste maandkosten die het bedrijf in rekening brengt voor de dienstverlening.

De goedkoopste energiebedrijven rekenen dus de laagste inkoopkosten en vaste kosten.

Top 5 – stroom

Dit zijn vijf goedkoopste dynamische energiebedrijven voor stroom (per 27 maart 2023):

EnergiebedrijfInkoopkosten
per kWh
Vaste kosten
per maand
1. Zonneplan€ 0,0030€ 6,25
2. Tibber€ 0,0180€ 3,99
3. ANWB Energie*€ 0,0212€ 7,01
4. easyEnergy€ 0,0218€ 5,00
5. Next Energy€ 0,0220€ 5,00

*MijnDomein Energie en EnergyZero hebben dezelfde inkoopkosten als ANWB Energie en komen dus op een gedeelde derde plaats.

Hoe werkt een dynamisch contract?

Meer weten over de werking van een dynamisch energiecontract?

Lees dan ons volledige kennisdossier op deze pagina.

Top 5 – gas

De vijf goedkoopste dynamische aanbieders voor gas (per 27 maart 2023):

EnergiebedrijfInkoopkosten
per m3
Vaste kosten
per maand
1. Zonneplan€ 0,0500€ 6,25
2. Frank Energie€ 0,0800€ 7,00
3. ANWB Energie*€ 0,0828€ 7,01
4. All-in-power€ 0,0908€ 6,65
5. EasyEnergy€ 0,1089€ 5,00

*MijnDomein Energie en EnergyZero hebben dezelfde inkoopkosten als ANWB Energie en komen dus op een gedeelde derde plaats.

Tarieven vergelijken

Benieuwd hoe de dynamische energiecontracten zich verhouden met de energiemaatschappijen die een vast of variabel contract aanbieden?

Check dan de energievergelijker.

Andere afwegingen

Naast prijs zijn er andere, belangrijke afwegingen bij het kiezen van een dynamisch energiecontract, zoals:

 • Voorschot
 • Klantenbeoordeling

Voorschot

Het aanbod (voorschotbedrag) wat je van de dynamische leverancier krijgt, is een prognose gebaseerd op het door jou opgegeven verbruik en de verwachte inkoopprijs (ook wel spotprijs) die op dat moment bekend is. 

Bijna alle dynamische energieleveranciers werken met een wisselend voorschotbedrag gedurende het jaar. In de wintermaanden betaal je echter aanzienlijk meer dan in de zomermaanden. Dat is goed te zien in het onderstaand voorbeeld waar het gemiddelde maandbedrag op 235 euro ligt.

Alleen bij Next Energy en ANWB Energie betaal je iedere maand een vast termijnbedrag. Dat is interessant als je het liefst iedere maand hetzelfde wilt betalen en na een jaar de eindafrekening krijgt.

Klantenbeoordeling

De ervaring van klanten speelt een steeds belangrijkere rol bij het kiezen van een energieleverancier.

Dit zijn de best beoordeelde dynamische energiebedrijven volgens klanten:

 • Tibber: 9,7 uit 164 reviews
 • Zonneplan: 8,8 uit 39 reviews
 • ANWB: 6,6 uit 226 reviews
 • NextEnergy: 6,3 uit 713 reviews

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het energienieuws, de laagste tarieven en de laatste adviezen voor jouw situatie?

Volg ons dan via Twitter.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

26 reacties

 • PPieter

  Mijn verbruik ruwweg 4500 Kwh. Bij 22 panelen is mijn geschatte opbrengst 4000Kwh. Gas 1400m3. Ik plan een voorgenomen aanschaf EV medio dit jaar.. Ik denk aan dynamisch energiecontract via Zonneplan.
  Is dat dan de slimste oplossing?
  Is uitsluitend een app van/via Zonneplan nodig om automatisch de juiste afname en teruglever momenten te verkrijgen of is ook nog een app of anderszins via mijn leverancier van de zonnepanelen nodig. Ik heb hiervoor nu geen app. Lees mijn terugleverstand gewoon af van de omvormers.
  Dank voor julie reactie. Pieter

  Reageren
 • BBen

  Wie heeft ervaring met Budget Energie dynamisch? Graag je mening gecen!

  Reageren
 • NNico

  Sinds een half jaar bij Tibber. Gemiddelde prijs 29 ct/kwh. Niks bijzonders voor gedaan behalve wassen en boiler op goedkoopste momenten. Nog nooit boven prijsplafond geweest (een verkapte subsidie voor wanbeleid energiereuzen). Alles is elektrisch bij mij, dus ik gebruik relatief veel stroom. Ik betaal nu een derde van wat Essent mij wilde rekenen. Tibber app werkt uitstekend, nooit storing geweest. In de app heel overzichtelijk alle kosten. Niet enkel btw verwerkt maar alle kosten, waardoor je beter dan bij anderen de daadwerkelijke prijs kunt zien. Zeer transparant en gewoon rekening achteraf, zij vertrouwen hun klant beter kennelijk. Wanneer je van het gas af bent is Tibber mijns inziens de beste keus. Geen opzegtermijn, wurgcontracten of boetes. Wat mij betreft mogen alle ouderwetse energiebedrijven omvallen.

  Reageren
 • HHf

  Next energie nu heb ik op de app gekeken de prijzen zijn 0.14 per kW
  En 0.47 per m3 . Na 6:00 uur verandert De prijzen

  Was ergens anders goedkoper dan vermeld het prijs hier
  03-04-2023. 05:00 uur

  Reageren
 • SSurin

  Weet iemand hoe de saldering van opgewekte stroom met zonnepanelen i.c.m. een dynamische contract plaatsvindt.
  Saldering vindt bij vaste contracten op jaar basis plaats.

  Reageren
  • PPieter

   @Surin
   De terugleververgoeding is gelijk aan de inkoopprijs in dat uur.

   Reageren
 • RRick

  Wat jammer dat duurdere hier als goedkopere worden weggezet.
  Verder geschiedt de inkoop van anwb gwn door DomeinEnergy en ZeroEnergy.
  Allemaal hetzelfde ITbedrijf.
  Software die men hanteert gaat via een Zwitsers bedrijf. Bij mij gaan de alarmbellen iig af. Kies aub voor een betrouwbaar en degelijk Nederlands bedrijf, en zorg dat je energiegeld ook daadwerkelijk in NL blijft.

  Reageren
  • RRuben

   @Rick want de ANWB is geen betrouwbaar Nederlands bedrijf? Boeit mij hoe, waar en met wie de anwb zaken heeft ik ben klant bij anwb en dat is volgens mij een van de meest betrouwbare bedrijven van Nederland die dan ook een reputatie hoog heeft te houden.

   Reageren
   • AAchilles

    @Ruben
    Helemaal mee eens. Anwb kan en zal geen reputatieschade willen dulden of accepteren.

    Reageren
   • GGaston

    @Ruben

    Ik heb nu ongeveer anderhalve maand anwb energie maar kan niet zeggen dat ik tevreden ben. De klantenservice is tamelijk beroerd, niet bereikbaar via de telefoon en geen antwoord (of pas 2 dagen later als je geluk hebt) via de whatsapp. En dan is de kwaliteit van de antwoorden naar mijn mening ook nog eens beroerd.

    Reageren
 • RRick

  Tibber heeft geen voorschot en je betaald na een maand. We hadden een storing aan onze warmtepomp (geheel gasloos) en betaalden voor december 600 euro vanwege electrische kachels. Geen enkel probleem of vraag. Dikke 10!

  Gemiddeld 31 cent de laatste 3 maanden. Overigens is 20 cent daarvan belasting. De grootste verdiener is dus de overheid.

  Reageren
  • AAnneke

   @Rick helemaal mee eens. De overheid verdient ongeveer 41% vd rekening aan btw en energiebelasting. Daarvan geven ze dan gelukkig nog een deel terug via vermindering energiebelasting…… Maar zij zouden de kosten voor de consument nog heel veel lager kunnen maken via btw tarief en energiebelasting……

   Reageren
 • HHans030a

  Hier ook overgestapt van Energie Direct naar Zonneplan. Tarieven ver onder het prijsplafond. En de app is helemaal top, direct live inzicht en geen vastlopers oid. Helemaal tevreden. Hans030a

  Reageren
  • CChris

   @Hans030a

   Ben het helemaal met je eens, sinds dec. bij Zonneplan ervaring tot nu toe top!

   Reageren
 • RRobert

  Als ik dagelijkse tarieven vergelijk dan merk ik op dat next energie goedkoper is dan ANWB. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door betere inkoop, Dus misschien goed om dit in de vergelijking mee te nemen

  Reageren
  • RRick

   @Robert
   Dit artikel kan een moment opname zijn, echter daar ik in deze branche werkzaam ben kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat dit een gesponsord artikel is.
   Ik zeg hier dus eigenlijk heel netjes dat hetgeen hier voorgesteld wordt, niet klopt!

   Reageren
   • KKoen Kuijper

    @Rick

    Beste Rick,
    Welke informatie zou volgens jou niet kloppen? Dan kunnen we daar rustig naar kijken.

    Er is hoe dan ook geen sprake van gesponsorde content.

    Reageren
 • BBerkhuizen

  Als ik dagelijkse tarieven vergelijk dan merk ik op dat next energie goedkoper is dan ANWB. Mogelijk wordt dit veroorzaakt door betere inkoop, Dus misschien goed om dit in de vergelijking mee te nemen

  Reageren
 • MMarcel

  Sinds dit jaar aangesloten bij Tibber. Een serieus no nonsense bedrijf met scherpe tarieven en een van de laagste maandelijkse kosten. Ze leveren alleen stroom en je betaalt achteraf naar verbruik (zit bijna een maand tussen).
  De app met integreert met veel slimme apparaten/diensten zodat je bijvoorbeeld ziet hoeveel van je eigen opgewekte stroom direct is verbruikt. Je kunt ook gebruik maken van realtime inzicht. Blijf met warmtepomp ver onder de prijzen van het energie plafond.
  Wat je minder betaald hoef je ook niet te compenseren.

  Reageren
 • JJaap Griep

  Anwb elec… 29 ct kwh
  Gas 1,40……is nog aan de dure kant, moet goedkoper kunnen.

  Reageren
 • BBianca

  Anwb heel tevreden over het dynamische stroomcontract. Duidelijke app, fijn overzicht. De teruggeleverde stroom van de zonnepanelen staat ook duidelijk vermeld 9n de app. Met contact opnemen geen ervaring, alleen bij afsluiten van het contract. Dit contact was duidelijk, helder qua uitleg en vriendelijk. Kortom over ANWB ben ik zeer tevreden

  Reageren
 • PPiet

  Zonneplan, alleen maar positieve ervaringen! Dik tevreden, top!

  Reageren
 • EEdu

  Alles prima geregeld bij Zonneplan
  Vragen via de chat worden binnen 5 min. beantwoord.
  Veel mogelijkheden om verbruik en dergelijke via de app te bekijken.

  Reageren
 • EEdu

  Alles prima geregeld. Vragen via de chat worden binnen 5 min. beantwoord.
  Veel mogelijkheden om verbruik en dergelijke via de app te bekijken.

  Reageren
 • MMarco

  Wil je dynamische energie, dan is er geen enkele reden om niet voor Zonneplan te kiezen.
  Goed geregeld, goed bereikbaar, goedkoopste, fijne app, verbruikmeter in bruikleen, factuur achteraf en geen voorschot.

  Reageren
 • GGeert

  Ik kan de positieve beoordeling van Zonneplan onderschrijven. Een fijne app met een eigen verbruiksmeter van Zonneplan geeft duidelijk inzicht in de werkelijke prijzen per uur (stroom) en dag (gas) en je eigen verbruik in hoeveelheid, tijd en kosten. Bovendien worden regelmatig de verwachte jaar en maandkosten berekend en geactualiseerd. En Zonneplan rekent een lage opslag voor aankoopkosten van stroom en gas. Afgelopen maand was de gemiddelde stroomprijs € 0,29 en € 1,20 voor gas. Complimenten voor dit bedrijf.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.