Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de 5 duurste energieleveranciers voor stroom en gas (2023)

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Het kan soms een doolhof zijn. Tarieven die aantrekkelijk lijken, blijken soms hoger dan eerst voorgespiegeld.

Om je te helpen heeft energievergelijk.nl de tarieven van verschillende aanbieders onder de loep genomen. In dit artikel presenteren we de 5 duurste energiecontracten voor gas en stroom. Daarnaast krijg je inzicht in de bedrijven met de laagste tarieven en grootste bonussen.

Lees dus snel verder.

Top 5 duurste – per m3 gas

Wanneer we kijken naar de kosten per kubieke meter gas, blijkt HEM op dit moment de duurste aanbieder te zijn. Daaropvolgend komen Mega, Pure Energie, Essent en OM Nieuwe Energie, met prijzen variërend van 1,475 tot 1,393 euro per kuub.

Als het puur op tarieven aankomt, kun je deze contracten beter vermijden:

EnergiebedrijfContractGas (per m3)
1. HEM3 jaar vast€ 2,190
2. Mega1 jaar vast€ 1,475
3. Pure Energie1 jaar vast€ 1,419
4. EssentVariabel€ 1,415
5. OM Nieuwe Energie1 jaar vast€ 1,393
Bedragen opgehaald op 27-07-2023 via website energieleveranciers

Behoort jouw energieleverancier tot de duurste? Vergelijk het nu hier.

Toch is het variabele tarief niet alleszeggend. Ook de vaste leveringskosten (vastrecht) en loyaliteitsbonus (die soms geldt) zijn belangrijk in de uiteindelijke prijsbepaling. Ook daarin kunnen tussen energiemaatschappijen flinke verschillen zitten.

Een hoog tarief hoeft niet per se onvoordelig te zijn. Kijk naar alle kosten én kortingen die horen bij de energie-aanbieding.”

Thomas van Campenhout – Trendwatcher energiemarkt

Korting

Zo bieden op dit moment enkele leveranciers hoge kortingen/bonussen aan:

Top 5 duurste – per kWh stroom

Als we naar stroom kijken, is HEM wederom de duurste leverancier met een vast contract van drie jaar voor 0,697 per kWh. Andere dure leveranciers zijn Mega, Delta, OM Nieuwe Energie en Pure Energie.

Overzicht van de duurste energiecontracten voor stroom die je op dit moment online kunt afsluiten:

EnergiebedrijfContractStroom (per kWh)
1. HEM3 jaar vast€ 0,697
2. Mega1 jaar vast€ 0,423
3. Delta1 jaar vast€ 0,409
4. OM Nieuwe Energie1 jaar vast€ 0,401
5. Pure energie1 jaar vast€ 0,397
Bedragen opgehaald op 27-07-2023 via website energieleveranciers

Benieuwd naar de goedkoopste leveranciers voor stroom (en gas)?

Check dan hier ons overzicht met de laagste tarieven van dit moment.

Verwarrende communicatie energiebedrijven

Onze analist constateerde dat het bij veel energieleveranciers schort aan de manier waarop de tarieven online worden gecommuniceerd aan consumenten:

 • Bedragen worden zonder btw of belastingen weergegeven, waardoor consumenten zelf moeten berekenen wat het volledige tarief is.
 • Tarieven en bedragen worden onoverzichtelijk opgebouwd, waardoor niet duidelijk is wat bij wat hoort.
 • Terugleververgoedingen worden onduidelijk gecommuniceerd of zijn nergens te vinden

Verbeteringen mogelijk

Veel bedrijven zouden het aanmeldingsproces voor hun klanten een stuk duidelijker en vriendelijker moeten maken. Bij onder meer Delta, Engie, Powerpeers en Clean Energy zijn er veel verbeterpunten mogelijk in de communicatie en informatievoorziening richting consumenten.

Er wordt soms gestrooid met bedragen, terwijl consumenten gewoon een duidelijk beeld willen zien van het all-in tarief voor stroom en gas om zo goed te kunnen vergelijken.”

Thomas van Campenhout – Trendwatcher energiemarkt

Aan de andere kant zijn er leveranciers zoals Essent, Budget Energie, Oxxio en Eneco die er juist in slagen om heldere en transparante prijsinformatie te verstrekken.

In de energievergelijker reken je aan de hand van jouw verbruik en postcode eenvoudig uit welk energiebedrijf voor jou de beste deal heeft.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

93 reacties

 • RRemon

  Ik heb een vraagje, zit bij van de bron en daar moet ik aan vaste kosten per dag 2,80 betalen is dat veel vergeleken bij andere energie leveranciers? zo’n idee heb ik wel namelijk. Kan ook nergens goed vinden hoeveel die kosten bij andere energie leveranciers zijn.

  Reageren
  • GGerry

   @Remon

   Ga naar anwb energie en kijk en lees. Ik betaal tussen de 60 en Max 70€ hoooguit per maand. Ik zit op een hoekhuis en alleenstaand .

   Reageren
 • LL. Gerards

  Ben al jaren bij DGB. Geen klachten. Correct bedrijf.

  Reageren
 • FFred

  Ik zit bij de leverancier met de hoogste terug leveringsvergoeding. Heb geen gas en lever meer terug dan ik gebruik. Kassa!

  Reageren
  • DDick

   @Fred
   Welke leverancier is dat dan?

   Reageren
  • PPeter

   @Fred beter je oude meter kunnen houden heb ik ook.draait nog heerlijk.terug

   Reageren
 • AAdriana

  Waarom zie ik nooit anwb energie in de vergelijkingen?

  Reageren
 • MMarianne Vandemoortele

  In Nederland zullen jullie er ms weinig aan hebben maar wij zijn in België al bijna 15 jaar klant bij eco power ( voordien city power ) voor elektriciteit .Bewust alleen groene energie.
  Was indertijd iets duurder dan de bestaande leveranciers maar is in de voorbije gas crisis gezakt naar een van de goedkoopste en dat voor alleen groene stroom!
  Je moet wel een (klein) aandeel in het bedrijf kopen maar dat is het enige “probleem” , het is een coöperatie die je dan ook nog eens een dividend uitkeert.
  Soms is meteen de goedkoopste kiezen niet altijd goedkoop op lange termijn

  Reageren
 • JJan

  Ik ben via gaele bij de goedkoopste is mega en zie dan dat het bij de duurste is

  Reageren
  • MMartin De Bakker

   @JanTot vorig jaar was Gaele …In jullie 2022…doet verhuis heeft Mega mij in het zak gezet. Door Gaele had ik een gunstig contract bij mega en ze wilden daar vanaf. En door mijn verhuis ben ik dat kwijtgespeeld. Volledig onwettig…! Klacht neergelegd en ook Gaele ingeschakeld toen…eerst bracht het soelaas…maar toch heeft mega zijn wil doorgeduwd. En dan van Gaele niks meer vernomen. Bij testaankoop hebben ze ook de werking met Gaele stopgezet. Nu ben ik bij Totalenergies en zeer tevreden en met mijn digitale meter betaal ik mijn verbruik per maand…!
   Groeten…

   Reageren
 • MMe

  Na jaren bestolen te zijn geweest door Eneco energie zijn we overgegaan naar Next Energy eerlijk overzicht inkoopsprijzen kan dus nooit lager succes allemaal bij de rest van de oplichters behalve de ANWB dan en Franken energie

  Reageren
  • AAnk

   @Me
   Wij hebben Essent ging al jaren goed oktober is ons contract verlopen
   Voor 5 jaar, maar dat gaat nergens meer Max 3 jaar bij een energie bedrijf

   Reageren
  • EEliza de Boer

   @Me inderdaad! Ik geniet gewoon van mijn stroom prijzen. Je leest dan overal dat je beter weer contract kan hebben… Nou, dat weet ik zonet nog niet!

   Reageren
 • OOlav

  Beetje raar om vastmet verschillende termijnen met elkaar te vergelijken en dan ook nog eens variabel. Ze bieden allemaal een contract aan wat goedkoper is hier staat dus alleen het duurste contract. Dat is echt een heel slecht vergelijk en kan dit hele stuk de prullenbak in en is energievergelijk.nl ook direct 1 van de slecht informerende vergelijking site. Er mist namelijk nog veel meer info op jullie site om een juist vergelijk te maken, al is dat bij jullie concullega’s niet anders. Er is praktisch niemand die gebruikers gedrag in het vergelijk meeneemt. Dus conclusie een dikke 1 voor dit stuk.

  Reageren
 • EEmiel

  Zit nu anderhalf jaar bij Frank energie, voor mij de beste. Lekker goedkoop en je zit nergens aan vast.

  Reageren
 • RRon Maree

  Ben blij met mijn leverancier, al jaren bij de zelfde, en een goede deal afgesloten net voor de crisis, zeer tevreden dan.

  Reageren
 • Aamber

  iedereen meld zich snel aan bij concumind klantvriendelijk en behulpzaam goeie vergelijking

  Reageren
 • DDanny

  Zit nu dynamische by anwb .betaal nu 35cent voor cub gas inclusief btw.daar komen wel de leverings kosten by.stroom rond de 20 cent.vlede jaar was de gasprys in augustus zo een 3 euro.overal gingen de prysen gas omhoog tot dit jaar april .terwyl hy vlede jaar december al weer op 65 cent stond.hoezo bestolen.er is een app van anwb energie.kan je zelf kyken wat de prys is ook van vlede jaar

  Reageren
  • VVlede jar

   @Danny vlede jar met kyke slim achach feel kostje besparree. Sal met 309 megawatt nie anders zijn nie of wah

   Reageren
   • TTeun

    @Vlede jar
    Nogal dom van al deze mensen die zo reageerden op @Danny. U kent Danny niet, dus u weet ook niet de reden van zijn schrijfwijze.

    Reageren
    • JJustin

     @Teun
     Helemaal mee eens. Helaas zijn er altijd mensen die reageren om te reageren en vinden zichzelf fantastisch. Er is een mooi spreekwoord:
     Het ware te wensen, dat alle mensen, hun eigen gebreken eens beter bekeken, dan zouden ze het wel laten om over anderen te praten.

     Reageren
  • AAnnie

   @Tia

   Nou ja, zeg!!!

   Reageren
  • AAnja

   @Tia

   Beste
   Kan u niet op een beschaafde manier u mening uiten?

   Reageren
  • AAad

   @Tia, en schrijf jij het in de wachtkamer bij je psychiater ?

   Reageren
  • CCees

   @Tia
   Maar hij heeft wel gelijk qua prijzen bij ANWB.
   Deze zondag is de gemiddelde stroomprijs €0.23 . Gas € 0,65

   Reageren
 • MMartin

  Bij de prijsvergelijking vd 5 duurste bedrijven….
  Niet swipe van links maar rechts maar… van RECHTS NAAR LINKS……

  Reageren
  • AAOW

   @Naoufal2005rk@gmail.com

   !dreeleg sdnalredeN neeg goN

   Reageren
 • AAgnes

  Ben onlangs overgestapt naar Gewoon energie!!! Met een contract van 4 jaar kan dat?

  Reageren
  • AAOW

   @Agnes
   Kreeg u geen contract bevestiging?
   Daar staat het op!

   Reageren
  • PPiet

   @Agnes
   Budget energie heb ik al 10 jaar zij zijn vaak de 1e die de prijzen verlagen een 4 jaar alleen doen als het heel goedkoop is anders 1 jaar contract nemen

   Reageren
 • AAgnes

  Ben onlangs overgestapt naar gewoon energie mogen ze contract van 4 jaar aanbieden?

  Reageren
  • JJohannes

   @Agnes
   Iedere maatschappij mag een meerjarig contract aanbieden. Dus ook voor 4 jaar. In het verleden was het zelfs mogelijk om bij een aantal leveranciers en 5 jarig contract af te sluiten.
   Leest u het contact goed door in ieder geval. Mocht u toch uw twijfels over het contact hebben: u heeft 14 dagen herroepingsrecht. Deze 14 dagen gaan in vanaf het moment dat u het contact bent aangegaan. Binnen deze 14 dagen kunt u het contact kosteloos annuleren.

   Reageren
 • AAnneke michel

  Ben bij budgetenergie maar snap weinig van de berekeingen Vorig jaar geld terug .nu zo kijk kan ik in Aug eindafrekening verwachten met verhaal dat ik flink moet bij betalen .

  Reageren
  • CChantal

   @Anneke michel

   Wij kregen vorig jaar ook heel veel geld terug.
   Nu moesten we vors bijbetalen.
   Terwijl we onder de prijsplafond bleven.
   Ik snap er ook niets van.

   Reageren
   • KKimberly

    @Chantal
    Dat komt omdat het prijsplafond op bijna het dubbele zit van de prijzen dan het jaar ervoor. Als je er inhoudelijk naar wil kijken. Help ik je graag.

    Reageren
  • KKimberly

   @Anneke michel
   Ik wil graag voor je kijken en het uitleggen. En wie weet kan het een stuk voordeliger. Ik hoor het graag.

   Reageren
 • MMo

  Bij ANWB Energie betaal ik minder dan de helft van wat ik ESSENT betaalde

  Reageren
  • KKarel

   @Mo

   Helemaal waar, maar er zit een maar aan!
   Als je weinig gas gebruikt ben je net zoveel kwijt als bij een andere energie leveranciers op jaar basis…

   Dit jaar in januari overgegaan naar ANWB energie.

   Alles een beetje omgerekend zat ik met gas op 1 m3/1,70 netto omgerekend en electra 1 KWh/ 28 cent netto.

   (Wij gebruiken op jaar basis 650 m3 gas is niet veel maar vele dingen elektrisch!)

   Ik ben overgestapt naar een vast contract in augustus bij Vattevall 1m3/1,25 electra 33,5 cent zijn we voor het komende jaar goedkoper uit!

   Blijven shoppen loont…

   Grt

   Reageren
 • OOlga dik

  Goedemorgen,heb net weer voor 1jr, bij jullie afgesloten,voorheen, 3j, maar het ging 1X over kop,betaal nu met ingang van 1-7, dubbele, maar..lees steeds 1€perdag meer,gebruik bijna niks, dan voorheen.hoe kan dat??

  Reageren
 • HHendrix

  Ik krijg al jaren terug betaald. HOE,. Gewoon het maand tarief hoger zetten als het advies van het energiebedrijf
  En dat doen er veeeel en dit heeft niets met goedkope tarieven te maken

  Reageren
  • BBert

   @Hendrix,

   Dit is toch geen vergelijking. Ook bij heel dure stroom, krijg je geld terug als je voorschot maar hoog genoeg is.
   Maar dit maakt het product niet goedkoper.

   Reageren
  • YYvette

   @Hendrix

   Totdat het energiebedrijf vlak voor de winter failliet gaat en je al je geld kwijt bent!
   Dat doe ik dus nooit meer!

   Reageren
   • MMarcel

    @Yvette

    Ik doe dat ook niet. Ik pas maandelijks mijn termijn aan naar de werkelijke kosten maak.

    Reageren
   • NNena

    @Yvette
    Klopt helemaal. Wij hadden ook nog mooi wat tegoed bij Welkom energie,maar alles weg. Als wij iets niet kunnen betalen dan krijgen we torenhoge boetes,de deurwaarder op de stoep of we worden afgesloten. Bah!!! Wat een zootje

    Reageren
  • MMarcel

   @Hendrix

   Ik vind het erg nobel dat u de energiemaatschappij de rente gunt die u hierdoor op uw eigen spaarrekening misloopt.

   Reageren
   • HHans

    @Marcel

    Helemaal juist.
    Ik heb mijn voorschot op het laagst mogelijke bedrag gezet.
    En zet het voorschotbedrag wat het eigenlijk moet zijn, gezien het verbruik, opzij. (moet je er natuurlijk wel vanaf blijven)
    En mocht de energiemaatschappij failliet gaan, dan blijft het geld bij mij.

    Reageren
  • NNellie

   @Hendrix
   Nee dit is echt jezelf voor de gek houden.

   Reageren
  • SSabine

   @Hendrix

   Je moet er ook de centen voor hebben om dat te doen,ik ben alleen

   Reageren
   • GGrol

    @Sabine ik ben ook alleen en betaal al jaren een hoger termijn bedrag dan het voorstel en ja dan krijg ik wat terug dat vind ik fijner dan bij betalen.

    Reageren
  • TThijs

   @Hendrix tot dat het bedrijf failliet is en je je geld kwijt bent. Dan gaan huilen

   Reageren
  • RRonald

   @Hendrix

   Ik krijg zoveel terug ,400 van vattenfall en deze maand 1165 euro van gas ,lekker hoor ,heb wel bijna altijd verwarming uit kan ook 1 hoog tussen appartementen in .

   Reageren
 • HHendrik

  Ik ben al wat jaren bij Energie en het bevalt me goed! Geen problemen

  Reageren
 • MMeindert smid

  Weer voor 3 jaar verlengd bij budget energie.. goed en overzichtelijk, bevalt al jaren prima!

  Reageren
 • JJolanda wilmink

  Ik zit al jaren bij powerpeers krijg altijd geld terug .dus ook een mooie buffer.iedere maand krijg ik mijn gas en energie rapport te zien
  Kan dus alle maanden controleren

  Reageren
 • DDebby

  Nu een jaar of vier bij Clean Energy. Ik kwam 2 jaar geleden uit de inkomensbeheer, dus wat de 2 jaar ervoor opdrachten weet ik niet, maar de laatste 2 jaar kreeg ik respectievelijk €1145,00 en €1645,00 teruggestort bij een maandtarief van €195,00. Op de laatste jaarafrekening staat mijn elektravoorschot op €1,00 per maand met 6 zonnepanelen op mijn huurwoning, die er sinds 3 jaar zijn geplaatst door verhuurder. Wat minder is, dat mijn nieuwe maandlasten van €89,00 een maand later werden verhoogd naar €125,00 . Dus wellicht is Clean Energy weer opnieuw voor mij gaan sparen. We wachten af.

  Reageren
  • LLietje

   @Debby je heb geen vast contract genomen ? M.v.g Lietje

   Reageren
 • GGerry

  Ik zit al meer dan 6 jaar bij vattenfal en blijf daar ook

  Reageren
  • GGerrit

   @Gerry
   Wij zitten al 45 jr bij nuon-vattenfal. Hebben eigen(hoek)huis met buitenmuur op noord/oost. Afgelopen jaar verbr, 900cub gas. 14 zonpanels-3300wp, betalen 120€ voorschot p/m. Krijgen elk jaar terug en zitten niet in de kou. Goede leverancier.

   Reageren
  • TT koopmans

   @Gerry

   Ik ook heb het weer 3jaar vast

   Reageren
  • JJga

   @Gerry
   Zat zelfs al bij de voorloper ! Lost niks op die reuring blijven loont !!!

   Reageren
 • HHardenbol

  Stond maand gebruik juni 2023 gas 1 m3 op mijn app 21 euro ondanks zonneboiler en bij stroom 186kwh 35,00 euro rara hoe zit het in elkaar om dat op mijn app te lezen heb 3 jaar contract loopt tot december 2024 . Volgens opgave contract 20eurocent 1 kwh stroom en 1.00 kub gas. Wat zijn al die extra kosten en wat leg de overheid aan extra lasten op terwijl geen subsidie krijg.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.