Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de 5 duurste energiebedrijven van Nederland (mei 2023)

Sinds begin dit jaar zijn de energieprijzen op de handelsmarkt fors gedaald. De huidige kale gasprijs bedraagt nu 35 cent per kuub, wat ruim de helft lager is dan begin dit jaar. Ook de stroomprijzen liggen beduidend lager.

Als gevolg van de lagere marktprijzen hebben de meeste energiebedrijven hun tarieven flink verlaagd. Toch is lang niet iedere leverancier even goedkoop. Er zitten hier en daar forse verschillen in het tarief voor elektriciteit en gas.

In dit artikel onthullen we welke energiebedrijven op dit moment het duurste zijn.

Top 5 – hoogste tarieven

Welke energiebedrijven kun je mogelijk beter vermijden als je op zoek bent naar een nieuw contract voor stroom en gas?

Deze vijf hebben de hoogste tarieven:

EnergiebedrijfStroomprijs
per kWh
Gasprijs
per m3
1. HEM
Variabel contract
€ 0,818€ 2,559
2. Powerpeers
Modelcontract
€ 0,478€ 1,821
3. Shell Energy
Variabel contract
€ 0,475€ 1,820
4. Delta Energie
Variabel contract
€ 0,465€ 1,820
5. Woon Energie
Modelcontract
€ 0,462€ 1,826
Tarieven zijn inclusief belastingen en opgehaald op: 08-05-2023

In een eerdere rondgang ontdekten we welke energieleveranciers op dit moment het goedkoopste zijn, die je ook terugvindt in de energievergelijker.

Soms loont een hoge stroomprijs

Soms kan het lonen om juist te kiezen voor een leverancier met een hoge stroomprijs. Dit is het geval als je alleen op zoek bent naar een stroomcontract én een overschot hebt aan opgewekte elektriciteit via jouw zonnepanelen.

De reden hiervoor?

Aanbieders met een hoge stroomprijs hebben vaak een hogere terugleververgoeding voor zonne-energie.

Een voorbeeld is Powerpeers (nummer 2 in de bovenstaande lijst). Hier krijg je als klant 21 cent per teruggeleverde kilowattuur betaald. Interessant als je met jouw panelen dusdanig veel produceert dat je veel teruglevert.

Actuele prijzen

Benieuwd bij welke leveranciers je op dit moment het voordeligste uit bent?

Via energievergelijk.nl vergelijk je aanbieders van vaste, variabele en dynamische contracten. Ontdek met een paar klikken naar welke energie-aanbieder je het beste kunt overstappen.

Onze top 3 van vandaag (8 mei 2023) op basis van prijs en kwaliteit:

 1. Budget Energie Variabel: € 0,362 /kWh & € 1,222 /m3
 2. Oxxio half jaar vast: € 0,334 /kWh & € 1,345 /m3
 3. Coolblue half jaar vast: € 0,372 /kWh & € 1,207 /m3

Vul hier je verbruik in en bereken jouw persoonlijke aanbod.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

57 reacties

 • Jj van goor

  en dan vooral de ouderen zien door de bomen het bos niet meer

  Reageren
 • FFransm

  De prijs die ik betaal voor een lage energierekening is mijn gezondheid. Kan er net zo goed een eind aan maken. Stelen van 1 van de 1e levensbehoeften is misdadig. Naar eer en geweten handelen? Wat als je geen eer of geweten hebt?????

  Reageren
  • DDavidGoliaat

   @Fransm
   U snapt het, dit land word uitgehold in al zijn voorzieningen, alles word systematisch duur gehouden, of gemaakt, want stel je voor dat je als consumerende burger geld overhoud, de spaarrente is niet voor niets nagenoeg 0%, dusssss , wie niet steelt of erft, zal werken tot hij sterft. En zelfs dat kost klauwen met geld. Zowel naar je werk toegaan, als sterven…..koekoek,

   Reageren
   • LLGT

    @DavidGoliaat

    U heeft gelijk. Alle voorzieningen worden uitgehold. Er zijn zóveel mensen die niet werken of nooit hoeven te werken, dat er niets overblijft voor werkende mensen die ook af en toe hulp nodig hebben. Daarbij opgeteld de ingevoerde en nog steeds in te voeren grote groep nooit werkers betekent gewoon dat onze Sociale Voorzieningen een keer op zijn.
    Helaas voor u en mij en vele andere goedwillenden.

    Reageren
 • MMatjeu

  Veel mensen zien het als een spaarpotje. Ik zelf ook. Helaas willen ze dit afschaffen omdat ze vinden dat de energieleverancier geen bank is. Nu willen ze het voor elkaar krijgen dat mensen de rekening per maand gaan betalen en geen voorschot meer betalen maar het verbruikte bedrag. Dit is in de wintermaanden zuur. Je moet zelf een potje gaan creëeren voor de dure wintermaanden. Hoop dat ze dat er niet door krijgen want die eindafrekeningen zijn altijd wel een leuk extraatje als je je voorschot hoog aanhoud.

  Reageren
 • Llenny

  Kijk Essent is staat er niet eens bij wauw

  Reageren
 • MM

  Ik vind het oneerlijk dat je als trouwe klant bij Essent hogere prijzen ziet bij je aanbod van 1 jaar dan bij nieuwe klanten.
  De meeste mensen zijn toch na al die ellende een stuk bijdehanter geworden en gaan rond kijken bij andere energie leveranciers dus ze snijden hunzelf in de vingers.

  Reageren
 • RRoel

  Ik krijg net zoveel terug als ik betaal aan mn leverancier. Mijn meter draait terug…

  Reageren
  • CCL van Dijk

   @Roel. Dat gaat niet op wanneer je meer terug leverd dan dat jij verbruikt. Op dat moment zal men ook het terug lever tarief hanteren. Dus even kijken hoe hoog dat het is.

   Reageren
 • RR.A. van den Hout

  Energie, water, openbaarvervoer en ziektekosten en kijkgeld moet allemaal via de gemeente gaan. Niks private instellingen. Dat houd alleen de investeerders in het zadel.

  Reageren
  • GGerard

   @R.A. van den Hout

   Goed idee! Welke partij komt in de buurt?

   Reageren
  • DDerk Jan de Haan

   @R.A. van den Hout

   Volkomen mee eens.

   Reageren
  • VVeenstra

   @R.A. van den Hout

   Helemaal mee eens

   Reageren
 • FFred

  Ik betaal €288,00 voor de gas en elektriciteit. Maandelijks krijg ik een mail over de gebruik van heden en wat ik had gebruikt een jaar geleden. Het gas verbruik van nu geeft aan dat ik voor 165 kuub gas de kosten heb gemaakt van €511,00. Ik heb er gelijk werk van gemaakt want als ik over een jaar afrekening krijg moet ik zeker een paar duizend euro betalen voor oververbruik.

  Reageren
  • SSjaak

   @Fred
   Nee in de zomer betaal je ook 288 euro maar dan is je gas verbruik nihil dit vangt dan weer die 511 euro op en die 511 euro is waarschijnlijk zonder prijsplafond gecalculeerd. Zo het er nu uit zit heb je voor 165 m3 gas +/- 250 euro betaald met prijsplafond. En als je niet meer dan 1200 m3 gas verbruikt dit jaar dan zal je gas rekening niet hoger worden dan 1800 euro. Je betaald 3456 euro op jaar basis. Je hebt dan nog 1656 euro om aan stroom te verbruiken. Daarna ga je pas bij betalen. Dus lijk mij het stug dat je dan bij moet gaan betalen. Ik
   geef geen garantie bel je energie leverancier die kunnen je vast duidelijkheid geven.

   Reageren
   • EEric

    @Sjaak
    Goed uitgelegd Sjaak, en helemaal mee eens..

    Reageren
  • PPaul

   @Fred
   Vraag eens een gespecificeerde rekening aan je maatschappij
   Die krijg je niet
   Daarop kan je zien dat je belazerd word.
   Ben hier al maanden mee bezig maar krijgen doe ik het niet

   Reageren
 • HHans

  @Rick

  Voorzichtigheid geboden met deze dynamische contracten. Zodra de energieprijzen gaan stijgen, merk je dit in deze contracten direct. Dan kun je veel beter vast zitten: meer zekerheid.

  Let verder op als je zonnepanelen hebt: tijdens de uren dat de stroom ‘gratis’ is en je stroom teruglevert aan het net, betaal je dus in feite aan de energieleverancier voor iedere teruggeleverde kWh. Dat is in de lente/zomer echt NIET gunstig. (al vindt er aan het einde van het jaar wel saldering plaats in de vorm van energiebelasting en btw die je terugkrijgt)

  Reageren
 • RRebecca

  Ik betaal nu 0,27 per kwh en sommige zitten zelfs op de 0,20 per kwh voor dynamische energie en voor gas nu 1,06 per m3 gas. In de winter (januari) betaalde ik 0,36 per kwh en 1,35 per m3 gas. Ik zit bij zonneplan.

  Reageren
  • LLGT

   @Rebecca
   De bedragen die je noemt voor gas en electriciteit zijn dan wel de netto bedragen. Daar bovenop komen de dure Energiebelasting van € 0,48 en de BTW VAN 21%.
   De Overheid is grootverdiener met hun schandalige Energiebelastig, dat hoger is dan de gas-en electraprijzen zelf.

   Reageren
 • HHenny

  Voor mij is dit niet interessant. Ik betaal per maand €110,= en verbruik daarvan max. €45,= Ik heb dus een prachtig spaarpotje, dat mij bij de jaarafrekening bijna €1000,= opleverde. Het voorgestelde lagere maandbedrqg heb ik metéén teruggedraaid naar €110 = Voor volgend jaar

  Reageren
  • JJan Sagel

   @Henny

   Sigaar uit eigen doos dus.
   Eerst hoog bedrag betalen – kost geld – en dan weer terug krijgen.
   Lijkt mij een onnodige actie.

   Reageren
   • MMichel

    @Jan Sagel
    Nee hoor vind ik van niet als het nu kan missen die 110 euro en je krijgt aan het einde van het jaar geld terug dat is beter als bij betalen ik betaal ook iets meer

    Reageren
    • NNuke

     @Michel
     Geheel mee eens.

     Reageren
   • NNuke

    @Jan Sagel
    Dat is altijd nog beter dan het lage advies bedrag te betalen en dan over een jaar de kans lopen om bij te betalen , sommige mensen kunnen juist dan in de problemen komen.

    Reageren
  • GGuest296

   @Henny
   Mooi principe, deed ik vroeger ook, let wel, als de energieleverancier failliet gaat bent u uw voorschot kwijt. Sindsdien is mijn voorschot minimaal en houd ik dat spaarpotje zelf ergens anders bij.

   Reageren
  • MMyrna

   @Henny
   Als je leverancier failliet gaat dan ben je wel je spaarpotje kwijt heb ik vernomen.

   Reageren
  • AAdje

   @Henny, je kunt beter je maandbedrag flink verlagen!! Als je leverancier op de fles gaat kun je naar je spaarpotje fluiten!!

   Reageren
  • NNuke

   @Henny. Geheel mee eens, dat doe ik exact hetzelfde. Ik krijg straks minimaal tussen de 1200 en 1500 terug staat in de app . Beter zo een spaarpot dan een rekening te krijgen dat je honderden moet bij betalen …

   Reageren
  • DDerek Linz

   @Henny

   Wat fijn dat je renteloos geld leent

   Reageren
 • IIsmail

  Hem heeft mij verteld dat zij de koopste waren toen ik bij overstapte en blijkt dat zij de duurste zijn zo houden ze mensen voor de gek niet leuk dus worst voorhouden en niet geven

  Reageren
  • MMary

   @Ismail

   En ze zijn heel onbeschoft om de mensen over te halen om naar HEM te gaan. Liegen doen ze ook, ze zeggen dat ze in naam van jouw Energiebedrijf bellen, mooi niet waar dus. Ik ben bij Woonenergie klant, en ik heb gebeld en gevraagd of dat waar was, niet dus. Leugenaars

   Reageren
  • WWil

   @Ismail
   Hem is verleden jaar al op Radar geweest als de grootste oplichters op de energiemarkt.
   Sommige kregen een boete bedrag omdat HEM een idiote verhoging oplegde waarmee men niet akkoord ging van duizenden euro’s.

   Reageren
 • HHaarlem

  @Rick

  Je vergeet alleen er bij te zeggen dat je daar alleen bij kan komen
  Wat je zelf aan geeft met zonnepanelen of je MOET ze huren
  Of kopen ander kan je er geen contract af sluiten met ze
  Als je promotie doet zeg wel zeer welke plichten er zijn
  Heb je zonnepanelen kan je daar bij komen ander ben verplicht te huren anders kan je geen stroom afnemen

  Reageren
  • RRebecca

   @Haarlem zonneplan is naast leverancier van zonnepanelen ook stroomleverancier. Je hebt geen zonnepanelen nodig en hoeft ze ook niet te huren. Net zoals ANWB ook andere diensten heeft naast energie. Ik heb geen zonnepanelen en zit ook bij zonneplan.

   Reageren
 • TTony

  Allemaal mooi dat dynamisch maar in de goedkope 6 maanden jawel de zomer maanden betaal je weinig en in de resterende 6 maanden betaal je veel aangezien het verbruik dan ook veel hoger is met kwh of gas!!
  Conclusie een vast contract is dan altijd voordeliger!!!
  Maar de meeste Nederlanders kijken alleen maar naar de goedkope en huidige prijs tarief en niet voor de langere termijn. Iets met tunnelvisie!

  Reageren
  • JJan

   @Tony

   Absolute onzin. Met een dynamisch contract heb je kwh prijzen per uur. Dus slim met je verbruikers om gaan loont ook in de winter. De hoogste prijs die ik betaald heb gemiddeld over 1 maand (dec.) in de winter was € 0,22. Met gas ben ik ook niet aan het prijsplafond gekomen. Dynamisch is top.

   Reageren
  • TTon van der Beek

   @Tony nee hoor ik ben blij dat ik in januari ben overgestapt naar dynamisch. Alleen maar voordeel gehad en nog niet een keer boven het plafond. In vergelijking met mijn vorige leverancier Woonenergie. Deze was een ramp na jaren trouwe klant 3.80 pm3 en ruim een euro per kWw en zelfs in Januari ging de prijs omlaag maar nog ruim 2.80 m3 en 80 ct per kWh. Nu bij Zonneplan alleen maar lof en betaal nu maandelijks nog maar 125 euro en dat is precies waar ze me op hebben ingeschat. Gasprijs nu op 1.06 en stroom varieert maar zelfs al gratis stroom gehad en uitbetaald om stroom te verbruiken. Dynamisch wordt de toekomst zoals al jaren in Scandinavië het geval is. Je kunt beter inspelen op je verbruik. Nooit meer vast en zeker géén variabel.

   Reageren
 • RR

  Ik ben lid geworden van een aantal energie coöperaties, zoals De Windvogel, Zuidenwind, Zeeuwind, Zuiderlicht. Die produceren coöperatief zonne en windenergie, maar moeten helaas hun energie verkopen aan/via de grote energie bedrijven d. Maar het rendement op wat ik aan de cooperaties geleend heb kan ik voor mezelf tegen mijn energierekening wegstrepen.
  En belangrijker: door veel goedkope zon en wind energie te produceren wordt de energiemix goedkoper (voor iedereen!). Door meer energie te produceren met gas, kolen en nucleair wordt de energiemix veel duurder. De energieprijs wordt negatief als het waait en de zon schijnt, en als de fossiele centrales (ook nucleair) draaien is de prijs het hoogst.
  Goedkope energie zit dus, naast de minst graaiende leverancier, in de goedkoopste vorm van opwekking: zonnepanelen op je dak, of coöperatieve zon en windenergie buiten de grote energieleveranciers om.

  Reageren
  • MMarius

   Zon en Wind zijn niet zo goedkoop als het lijkt , dit zijn niet te voorspellen bronnen (beschikbaarheid)daarom moet daarnaast maximale reserve capaciteit (fossiel) en/of opslag beschikbaar zijn ,dit leid tot hoge gebruiks en vaste netbeheer tarieven en vergeet niet de hogere Energie belasting nodig voor de
   Energie transitie !

   Reageren
   • RR

    @Marius

    Hoe meer zon en wind er bijgeplaatst wordt, hoe minder back up er nodig is, omdat er altijd wel iets geproduceerd wordt. Zonne energie zonder saldering is in zicht en hoeft dus geen energie belasting te kosten zodra het afgeschaft is. Wind zonder subsidie, zoals nu gebouwd op zee, hoeft dus geen energie belasting te kosten. Opslag kan met interconnecties en auto accu s.
    Het probleem zit hem erin dat maar 20% van de energie electra is, en die andere 80% fossiel ook electrisch zal moeten. Zoveel en zo snel mogelijk bijplaatsen van de goedkoopste vormen van opwekking, zon en wind, is de beste oplossing voor een goedkope energiemix. Buffering in accus en andere opslag zullen ook nodig zijn, en worden snel betaalbaarder.
    Bij een vervijfvoudiging (door electrisch rijden, warmtepompen en elektrificatie van de industrie) van de hoeveelheid stroom moet natuurlijk het net verzwaard worden, maar dat is niet zon en wind aan te rekenen. Ook als dat fossiel opgewekt zou worden zou het net verzwaard moeten worden. En nieuwe fossiele centrales worden voor 45,5% gesubsidieerd (eia), door de burgers betaald!
    Uiteindelijk maken zon en wind de energiemix goedkoper, en fossiel (ook nucleair) de energiemix goedkoper. Zeker aangevuld met interconnecties met andere landen , en ontwikkelingen in steeds goedkopere opslagtechnieken. En iedere burger kan rendabel zonnepanelen plaatsen en/of meedoen met een energiecoöperatie. Dan blijkt gewoon dat het werkt, ook als de saldering wordt afgeschaft. En oja, alle Nederlandse windmolens draaien ook al anderhalf jaar rendabel zonder subsidie.

    Reageren
 • KKarel Kontknaller

  Bij welke maatschappij ben jij dan bij,Rick ?

  Reageren
 • KKevin

  Mensen met een dynamisch contract hebben nu lage maandtermijn en en tarieven. In de maanden tussen oktober en maart krijgen deze mensen veelal de rekening gepresenteerd. Tarieven liggen dan vaak een stuk hoger in die maanden, precies de maanden dat je de meeste energie nodig hebt. De vraag naar energie ligt dan een stuk hoger en het (duurzame) aanbod is beperkter dus gaat de prijs omhoog. Vraag en aanbod…

  Reageren
 • NNanne

  @Rick mij viel wel op dat de belasting niet per maand gaat, 1/12 deel is van de inschatting vam het gebruik. De bedoeling is goed, zomers iets hoger en in de winter een iets lagere rekening dan werkelijk gebruik. Ik had 15 euro gebruik en door dit principe 85 euro belasting. In de winter zal day zoiets zijn van 60 werkelijk gebruik en 85 belasting.

  Reageren
 • WWever

  Next energie denk ik vandaag 0.33 kwt gas 1.15 vorige week nog goedkoper! Anwb haalt het bij hun dus die is duurder. Dynamisch contract

  Reageren
 • JJan

  @Rick
  Bij welke leverancier zit jij dan Rick.

  Reageren
 • GGuido

  @Rick, bij welke leverancier zit jij dan ?

  Reageren
 • HHarry B

  Komop @Rick. Bij welke leverancier zit je nu?

  Reageren
  • RRick

   @Harry B

   Hij zegt toch zonneplan

   Reageren
  • Kkees

   @Harry B
   Ik betaal nog minder gemiddeld
   20 cent kwh

   Reageren
 • YYvonne

  @Rick
  Bij welke leverancier zit jij dan Rick.

  Reageren
 • AA.G Ongena

  @Rick
  Zou jij willen verklappen bij welke maatschappij jij dan zit, dat is wel heel goedkoop hier zou ik ook wel van willen genieten.

  Reageren
  • JJohn

   @A.G Ongena
   Ik betaal hetzelfde als Rick en heb sinds januari een dynamisch energiecontract bij ANWB Energie. De tarieven zijn tot nu toe ruim onder het energieplafond gebleven.

   Reageren
 • HHar4

  Blijven graaiers …en de staatsschuld moet op order zijn …
  Ik geloof er niet meer in ,nu de gasprijs lager dan een jaar geleden maar je blijft veel betalen

  Reageren
  • HHj

   @Har4

   Rick heeft waarschijnlijk een dynamisch contract..

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.