Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de 5 best beoordeelde energieleveranciers (en dit de slechtste)

Bart Koenraadt

97 reacties

Op de Nederlandse energiemarkt zijn meer dan 50 energieleveranciers actief. Met dit enorme aantal bedrijven is het soms verdomd lastig om de juiste keuze te maken.

Het begint natuurlijk met een scherp tarief voor stroom en gas, maar de ervaringen van klanten over de leverancier zeggen vaak veel meer.

In dit artikel presenteren we daarom de best (en slechtst) beoordeelde energiebedrijven. Dit doen we aan de hand van ruim 4.500 reviews die via deze site zijn achtergelaten.

De winnaars

Volgens bezoekers van Energievergelijk.nl is Tibber de beste energieleverancier van Nederland. Het dynamische energiebedrijf uit Scandinavië, dat overigens alleen elektriciteit levert, scoort ongekend goed. Het klantcijfer komt uit op een 9,7 op basis van 149 ervaringen. Bravo!

Op de tweede plaats komt United Consumers met een zeer nette 9,1 uit 135 reviews, gevolgd door Delta op plek drie met een 8,6 uit 65 reviews. Bij deze bedrijven zijn enkele honderdduizenden klanten aangesloten.

Het podium

Wat zeggen klanten?

 1. Tibber wordt met name geroemd om de scherpe elektriciteitsprijs. Ook de slimme, fijne app, waarmee je de dynamische uurtarieven gemakkelijk kunt volgen en het verbruik kunt afstemmen met de prijs, worden zeer gewaardeerd.
 2. United Consumers klanten zijn uitermate tevreden over de communicatie en de klantenservice. Op vragen wordt zeer snel, vriendelijk en oplossend gereageerd. Zowel via de mail als via de telefoon. Tot slot is men erg te spreken over de kortingsregeling.
 3. Delta wordt door klanten gewaardeerd als een betrouwbare energieleverancier die de klantvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft. De wachttijden zijn kort, er wordt goed geluisterd en afspraken worden nagekomen.

Tip: op zoek naar een goedkope energieleverancier met een hoge score?

Dit check je eenvoudig hier.

Top 5 – best beoordeelde leveranciers

Dit zijn de 5 best beoordeelde energieleveranciers, inclusief scores per onderdeel:

LeverancierPrijsServiceAlgemeen
1. Tibber (9,7)9,79,69,7
2. United Consumers (9,1)9,09,19,1
3. Delta (8,6)8,48,68,7
4. Engie (8,4)8,58,48,5
5. Greenchoice (8,2)8,08,38,3

Hoe scoren de grote energiebedrijven?

Essent, Eneco, Vattenfall, Budget Energie en Greenchoice behoren tot de vijf grootste energiebedrijven van Nederland. Samen hebben deze bedrijven ongeveer 9,4 miljoen klanten (privé en zakelijk) onder hun hoede.

Hoe scoren deze leveranciers?

Een overzicht:

 1. Essent: 8,2
 2. Greenchoice: 8,2
 3. Budget Energie: 8,1
 4. Vattenfall: 7,6
 5. Eneco: 7,6

Benieuwd naar de score van jouw energieleverancier? Bekijk het hier.

Al met al dikke voldoendes dus. De meeste Nederlanders zijn klaarblijkelijk tevreden over hun energieleverancier.

De verliezers

Waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers.

Gelukkig zijn er slechts 2 leveranciers in Nederland die een onvoldoende scoren. Dit zijn DGB Energie en Frank Energie.

Vooral de score van DGB Energie is bedroevend, namelijk een 3,1 op basis van 301 ervaringen. De klachten gaan hier met name over de manier waarop het bedrijf klanten werft en de hoge kosten die dit als gevolg heeft. Het woord ‘oplichters’ komt in ruim 15 procent van de reviews voor. Geen goed teken dus.

Ook bij Frank Energie is er werk aan de winkel. Het dynamische energiebedrijf scoort een zeer matige 5,4 op basis van 62 ervaringen. Er is vooral ontevredenheid over de hoge inkoopvergoeding die betaalt moet worden voor stroom en gas. Ook over de klantenservice zijn klachten: er is geen telefoonnummer en het duurt soms erg lang voordat men reageert via mail of Whatsapp.

De laatste tijd komen er bij Frank wel weer wat meer positieve reviews binnen, gelukkig.

Top 5 – slechtst beoordeelde leveranciers

De rest van de top 5 wordt bezet door WoonEnergie, Innova en Holland Energie.

LeverancierPrijsServiceAlgemeen
1. DGB Energie (3,1)3,23,33,1
2. Frank Energie (5,4)5,94,85,6
3. WoonEnergie (5,9)5,65,96,3
4. Innova Energie (6,3)6,76,25,9
5. Holland Energie (6,4)6,46,56,5

Benieuwd hoe de goedkoopste energieleveranciers van Nederland het doen op service en kwaliteit?

Check dan de energievergelijker.

Over dit onderzoek

 • De ruim 4.500 reviews zijn verzameld tussen 2015 en 2023
 • De gemiddelde cijfers zijn vastgesteld op 14 februari 2023
 • Alleen leveranciers met ten minste 50 reviews zijn meegenomen

97 reacties

 • HHans carati

  Eneco is de grootste oplichtersbende die er is, na ondergang welkomenergie moest ik bijna 1000€ betalen voor 2 verplichte maanden bij hun bedrijf met nog ruim 80.000 andere klanten, bij Vattenvall betaalde ik 2800€ over het hele jaar en kreeg zelfs nog 320€ terug

  Reageren
  • HHenk

   @Hans carati
   Ik zat ook bij welkom energie, maar je was niet verplicht 2 maanden bij eneco te blijven, Eneco wilde je graag laten geloven dat je er 1 maand moest blijven, maar ben binnen 2 weken al weg gegaan, geen problemen gehad.

   Maar helemaal eens dat het oplichters zijn. Mijn gasprijs ging van €0,78 bij welkom naar €1,60 bij eneco terwijl je toen bij o.a. Vattenfall nog maar 0,82 betaalde.

   Reageren
 • TTamara Vroomen

  Ik ben enorm blij met de hier slecht scorende Innova. Al 2 jaar klant, en als ze mij niet een jaar geleden hadden gebeld, met een goeie waarschuwing dat er waarschijnlijk oorlog zou komen en de prijzen enorm zouden stijgen, was ik 3 keer zo duur uitgeweest, omdat ik eigenlijk variabel wilde blijven. Ik heb toen een enorm goeie deal gekregen en dat heeft mij denk ik wel 1000 euro bespaard

  Reageren
  • MMarijke van Schie-Keizer

   @Tamara Vroomen ook ik kreeg deze waarschuwing m.b.t de prijzen . helemaal met je eens , ben ook blij met de overstap naar Innova waardoor ik veel minder geld betaal dan bij het voorstel van Eneco waar ik jaren klant was. Mijn Innova geeft ook heel duidelijk aan of je nog goed zit met verhouding verbruik en maandelijkse betaling. Heel overzichtelijk.

   Reageren
  • MMonique Wijnhoven

   @Tamara Vroomen
   Ook wij blij met innova. Net op tijd overgestapt. Heeft ons zeker ruim €1000,00 bespaard

   Reageren
 • MMaranka

  Zeer slechte ervaringen gehad in het verleden met Eneco. Vreselijk bedrijf.

  Reageren
  • BBian a

   @Maranka
   Helemaal met je eens maankalender heel slecht deze.

   Reageren
  • NNanda

   @Maranka

   Denk ook aan uitstappen van de Eneco, al 32 jaren vaste klant, nooit van leverancier verwisseld, maar heb overwogen om nu toch te doen. Jaarlijks werd mijn contract verlengd, maar afgelopen juli werd mijn contract ineens van jaarlijks naar 3 maandelijks. Na enkele telefoontjes krijg ik steeds hetzelfde liedjes te horen. “Ja wij kopen het ook duur”. Nou en hoeveel winst hebben jullie afgelopen jaren gemaakt. Daar wordt niet naar gekeken mafkees

   Reageren
 • LLina

  Slimme meters, rare praktijken. Enkele voorbeelden: – dag in dag uit, elke week, al jaren dezelfde gebruik en maandag t/m vrijdag niet thuis. Alleen om te slapen. Toch verschillen in de week overzicht van stroom. – 2 weekend alleen dal tarieve, maar toch zie in de overzichten normaal tarief??? – 3 reactie gekregen zoals bv een storing, contact nemen met stedin netbeheerder, ik had dus alleen in de straat een storing??? Ook gas, ik douch elke dag 1x, verder geen warm water gebruik of verwarming (staat altijd op 10°)aan/niet thuis toch grote verschillen op mijn gas overzicht???? – 3 geen gebruik van iets of veranderingen hoor je de ketel aan gaan en duurt soms lang voordat hij stop???? – 4 slimme meter te vertrouwen??? Ik heb/had mijn twijfels al vanaf het begin nu helemaal als je de overzichten van gas en stroom volgt

  Reageren
  • DDanny

   @Lina

   Het gaat over aanbieders, niet beheerders.

   Reageren
 • HHans

  Zit al jaren bij Vattenfall en krijg dus 25% korting. Verleden jaar 120 euro per maand betaald en kreeg onlangs 350 euro terug. Goed, ze zijn nu duurder geworden maar op advies betaal ik nog steeds maar 150 euro. Ik begrijp niet waar al die gigantische bedragen bij andere mensen vandaan komen want vooralsnog heb ik die problemen niet…

  Reageren
  • DDirk

   @Hans

   Die “korting” is een wassen neus

   Reageren
   • JJohn

    @Dirk hoe kom je er bij Dirk als er 25% van het bedrag af gaat. Of heb je niet leren rekenen op school.

    Reageren
 • YYvo vd hoek

  Waarom staat een van de goedkoopste met goede service (anwb energie) er nergens tussen variabele tarieven komen op circa 70 cent per kuub inclusief en 17 cent per kWh en zijn daarmee buitengewoon competitief.

  Reageren
  • MMarco

   @Yvo vd hoek

   Ja, die prijzen kloppen niet

   Reageren
  • AAnon.

   @Yvo vd hoek

   Prijzen kloppen wel, maar geven een wat vertekend beeld.
   Het zijn de prijzen exclusief energiebelasting 21% & netbeheerderskosten.
   Vandaag de dag komt dat omgerekend op circa 30-35 cent voor 1 kWh en circa 2.30 -2.40 eu voor 1 kuub gas.
   Dit zijn de daadwerkelijke kosten. Want het prijsplafond geldt niet op het gedeelte vd energiebelasting en de netbeheerderskosten.

   Reageren
 • DD.hoekstra

  Nog nooit zo belazerd gevoeld als door eneco.

  Reageren
  • PPIJPERS

   @D.hoekstra

   Precies wat ik vermoede.

   Reageren
 • MMarcel

  Belachelijk dat de resultaten over reviews gaan van 2015 tot nu. Alsof de kwaliteit van deze leveranciers 8 jaar gelukkig blijft. 🙁

  Reageren
  • MMarcel

   …gelijk blijft…

   Reageren
 • AA. Korvemaker

  Nou, wij zaten bij Vattenfall en moesten de hoofdprijs betalen. Nu zijn we over gegaan naar ANWB dynamische energie en zijn veel goedkoper uit.

  Reageren
 • JJan

  Cijfers tussen 2014 en nu. Wat een onzin, de situatie nu is kompleet anders dan in 2014.
  Wij zaten bij Budget Energie en ons contract liep 7 maanden geleden af. Maandenlang kreeg je geen antwoord op wat er ging gebeuren. En daarna werden ze 1 van de duurste.
  Gelukkig kregen we een aanbieding, als oude klant, van Energie Direct. Eerste jaar wat duurder en straks in het 2e en 3e jaar respectievelijk 40% en 20&% korting. Petje af .

  Reageren
 • TTheriddler

  Ik lees niets over Oxxio??

  Reageren
 • NNancy

  Probeerde een eerlijke review over Tibber te vinden want iedereen prijst ze de hemel in en bieden dan een code aan waarmee zij (en de nieuwe klant ook) €50 korting op producten krijgt.
  Slimme strategie van Tibber.
  Ze leveren ook geen gas dus dan moet je 2 leveranciers nemen.

  Reageren
  • MMia

   @Nancy
   Ik zit sinds december bij Tibber. Wij wonen in een huis zonder gas. Ik heb in de periode dat we bij Tibber zitten (3 maanden) zo’n 1500 euro bespaard t.o.v. het variabele contract wat ik bij Essent had (sinds ruim 30 jaar klant). We betalen onder het prijsplafond, en zorgen er daarmee voor dat de overheidssteun beperkt blijft. Je betaalt maandelijks wat je werkelijk verbruikt hebt en hebt invloed op wat je moet betalen omdat je per uur een ander tarief hebt. De app is heel goed en je krijgt snel antwoord op vragen. Ik ben heel blij met deze transparante leverancier.

   Reageren
 • WWillem

  Was erg tevreden over Engie, opeens moest ik van dit bedrijf overstappen op een bedrijf met dezelfde kwaliteiten.
  Was geen persoonlijk contact mee te krijgen.
  Blijft vreemd dat zij zo worden gewaardeerd.

  Nu overgestapt naar ANWB energie. Bevalt tot op heden goed.

  Reageren
  • IIlse

   @Willem

   Ik zit al jaren bij ENGIE. Een aantal jaren geleden overgestapt naar Essent daar moest ik zoveel betalen. Na 3 jaar weer terug naar ENGIE. Geen problemen mee en het scheelde me 60 euro in de maand.

   Reageren
 • AAnnaM

  Zit al een paar jaar bij United Consumers, zeer tevreden over.
  Vriendelijke medewerkers en transparant, ook leuke korting(en).

  Reageren
 • RR.schuurman

  Hallo dan, waar die onzin over united consummers vandaan komt is onduidelijk, maar je krijgt nooit reactie bij hun

  Reageren
 • SS. Starreveld

  Ik ben zeer tevreden over DGB Energie. Ik vind dat lage cijfer zeker niet terecht!!

  Reageren
  • RRichard

   @S. Starreveld Google maar even op reviews. Ze hebben mij ook in 2 maand 1000 euro benadeeld. Valse beloftes en met leugens mensen elders wegkapen. Oplichters zijn het.

   Reageren
 • RRob

  Wel apart dat Greenchoice zowel een 8,0 als een 8,2 scoort.
  Is dat een typfoutje? En is die 8 dan geen typfout?
  Misschien moet die 8 een 7 zijn..?

  Maar goed, het cijfer is dus toegekend middels de reviews op deze website.
  Wil deze website met deze statistieken meer reviewers naar zich toetrekken?
  Erg onafhankelijk danwel representatief klinkt het niet.
  Hoe kun je nou een goed beeld krijgen op basis van +/- 150 reviews??

  De tactieken van GreenChoice zijn duidelijk niet meegenomen in de reviews.
  United Consumers koopt overigens elders in en doet zich voor als een belangenorganisatie.
  De directeur aldaar ik blij met uw geld 😉

  Niet te vergeten dat velen 2jaar terug op aanraden van U.C. overstapten om Welkom Energie.
  Die ging failliet en velen waren overgeleverd aan nieuwe contracten van €600+ p.m.
  Overigens ook met dank aan U.C. die dat wel even geregeld had voor eigen lotgenoten (slaven voor korting).

  Reageren
  • SSietse

   @Rob
   De 8,0 bij GreenChoice is enkel voor de prijs. Je kunt in dat overzicht naar rechts scrollen.
   Volgens de informatie na he bericht betreft het een onderzoek over 4500 reviews.
   Ik moet wel toegegeven dat ook ik verbaasd heb dat GreenChoice zo hoog scoort.

   Reageren
   • HHenriëtte

    @Sietse

    Verbaasd? Ik zou verbaasd zijn als het niet zo was. Al jaren zeer tevreden met Greenchoice

    Reageren
 • EEddy martens

  Dgb is een prima leverancier doet zijn werk goed en wikkelt zaken keurig netjes af. ABSOLUUT prima

  Reageren
 • WWieke

  Een paar keer gelezen:
  Te veel zorgverzekeraars, te veel energiebedrijven, te veel politieke partijen, te verzekeringsmaatschappijen. Te veel marktwerking, Te veel voedselbanken……
  Te weinig zorgmedewerkers, te weinig politie, te weinig hulp voor de mensen met weinig inkomsten.
  Dit alles is onder de twaalf jaar van premier Rutte ontstaan. Langzaam wordt Nederland een armlastig land. Als we weer een mooi land willen worden moeten we niet meer op de VVD stemmen.
  Als wij verand

  Reageren
  • RRoy baron

   @Wieke heel goed de puinhopen van Rutte en toch maar weer stemmen op die man de Nederlander wil graag nog eens 12 jaar ellende

   Reageren
  • JJacqueline Iris

   @Wieke
   Helemaal mee eens!

   Reageren
  • SSjir

   @Wieke
   Helemaal mee eens. !!
   Rutte en z’n maatjes zijn blind & doof.
   Wat nu gaande is was in de 80’er jaren vorige eeuw reeds bekend.
   Maar de hanen in Den Haag zijn alleen maar met “NU” bezig.
   Triest,……toch ?

   Reageren
  • AAnne

   @Wieke
   Amen! Want zo is het! Sta al 7 maanden op een wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg, doordat ze me hebben proberen weg te pesten… Dit overkomt nu veel “te dure” medewerkers. Maar het speelt in veel sectoren..

   Reageren
  • SSylvia

   @Wieke helemaal mee eens, ik hoop nog steeds op meer inzicht bij de vvd stemmer

   Reageren
  • DDagobert

   @Wieke alles beter dan D66

   Reageren
  • HHelemaal mee eens Wieke

   @Wieke

   Reageren
 • KKees

  Kreeg een offerte van Innova Energie. Ik zou €118,00 gaan betalen.
  Een dag erna kreeg ik het contract,en daarin stond dat ik €289,00 moest betalen per maand.
  Waar zijn ze mee bezig.

  Reageren
  • DDirk

   @Kees
   Ik kreeg een voorstel van 167.00 euro en ging hiermee akkoord, op mijn contrakt staat nu 282.00 euro, dit is ineens de prijs voor de door innova geschatte hoeveelheid gas en elektra die ik ga gebruiken, kan dat zomaar?

   Reageren
  • LLeopold

   @Kees, bij mij idem maar ik heb het contract niet ondertekend.
   Vervolgens nog weer poging gewaagd waarbij het contract opnieuw hoger uitviel.
   Bij de derde poging ineens wel het bedrag van de offerte in het contract.
   Kreeg vervolgens heel leuk bedrag terug van de eindnota en aansluitend werd mijn nieuwe maandbedrag zelfs nog lager dan in het contract.

   Reageren
  • JJose

   @Kees
   Wij precies hetzelfde! Alles gelijk geannuleerd.

   Reageren
  • MMargo

   @Kees
   Consumentenbond beveelt Innova energie aan via het energie collectief.Je mag aan nemen dat het dan een betrouwbaar en goedkoper energie bedrijf is.

   Reageren
 • EEd Bijman

  Misleidend onderzoek, moet je stuk voor stuk de google reviews van Tibber eens lezen, mensen worden aangespoord hun code te vermelden voor korting.

  Reageren
 • MMarinda

  Er wordt niks meegenomen over duurzame energieleveranciers, dat vind ik jammer, want daar moeten we allemaal naar toe binnen 30 jaar

  Reageren
  • RRuud

   @Marinda

   Wel hoor, Greenchoice is aardig duurzaam bezig.
   En wat dacht je ervan om zelf je energie op te wekken met zonnepanelen en zonneboilers. Wij krijgen jaarlijks geld terug van het energiebedrijf

   Reageren
 • MMike (Amsterdam)

  Essent is gewoon superslecht. Persoonlijk en heel veel andere slechte ervaringen en recensies overal over Essent te vinden.

  Reageren
 • LLinda

  Wij zaten voor de “crisis” bij DBG, drama. Ontzettend duur. Slechte communicatie. Werd toen gebeld dat DBG failliet zou zijn en ik nu nog kon overstappen naar United consumers. Kreeg de mogelijkheid om het op waarheid te controleren ed. Werd erg vriendelijk te woord gestaan.
  Nu bij uc. Erg tevreden. Duidelijk verbruik overzicht. Bespaar tips ed. Verbruik vergelijken enz. En niet de hoofdprijs!

  Maat nogmaals ben het volkomen met Dhr Ed Bos eens.
  Teveel energiemaatschappijen
  Teveel verzekeringsmaatschappijen
  Teveel enz
  Maar..
  Te weinig politie
  Te weinig zorg personeel
  Enz enz!

  Reageren
 • JJoke

  Over Easy Energy lees ik niks, terwijl ik weet dat daar ook veel mensen zijn aangesloten. Ik ken veel mensen die voor stroom bij Tibber zitten en voor gas bij Easy Energy. Het splitsen van het energiecontract blijft slim. Vaak is een energieleverancier met stroom “goedkoop” en met gas duur of omgekeerd. Echter, er zijn enkele leveranciers, zoals Zonneplan, die eisen, dat als je bij hen stroom afneemt, ook gas afneemt (er vanuit gaande dat je een gasaansluiting hebt). Vreemde zaak, want het zijn 2 verschillende produkten

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.