Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de 4 opties tegen hoge energieprijzen in 2024

Door het prijsplafond betalen huishoudens dit jaar nog een maximumtarief voor stroom en gas. Maar deze steunmaatregel komt in 2024 te vervallen. Dat betekent dat energieleveranciers weer het volle tarief in rekening mogen brengen bij de consument.

Veel Nederlanders vrezen dat de energierekening dan weer onbetaalbaar wordt.

Gaat de overheid ingrijpen of zitten we straks weer in de kou?

Steunmaatregelen 2024

Er lijkt goed nieuws te zijn.

Een aantal ministers heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin enkele opties tegen de hoge energieprijzen worden verkend.

Hier zijn ze alle vier:

1. Lagere energiebelasting

Allereerst wordt gekeken naar een verlaging energiebelasting.

Die is op dit moment nog zeer hoog:

 • 15,2 cent per kWh stroom
 • 59,3 cent per m3 gas

Bedragen zijn inclusief btw.

Daarnaast wordt onderzocht of de energiebelasting inkomensafhankelijk kan worden, zodat met name lagere inkomens worden gesteund.

2. Btw weer naar 9 procent

Een andere mogelijkheid is om de btw op energie weer te verlagen naar 9 procent, net zoals in de tweede helft van 2022 het geval was.

Essentiële goederen, zoals water, geneesmiddelen en voeding worden nu al belast met het lagere btw tarief. Gezien elektriciteit en gas onmisbaar zijn voor burgers, zou het logisch zijn deze ook zo te belasten.

Dit kan de kosten voor huishoudens drukken, want op ieder element van de energierekening wordt nu nog 21 procent btw geheven. Alleen al in de variabele leveringstarieven zit 7 cent aan btw per kWh voor stroom en 25 cent aan btw per m3 gas.

Maar ook in de vaste leveringskosten, netbeheerderskosten en zelfs de energiebelasting wordt btw berekend.

3. Energietoeslag huurders

Het meest in het oog springende idee van de ministers richt zich op huurders met een slecht geïsoleerde woning. Het kabinet wil kijken of woningcorporaties verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de hoge energiekosten, bijvoorbeeld voor woningen met energielabel E, F en G.

Huurders staan vaak machteloos als het gaat om het verduurzamen van de woning. Huishoudens met energielabel E, F of G krijgen daarom mogelijk een verplichte huurverlaging om de energierekening te kunnen blijven betalen.

4. Nieuw, gericht prijsplafond

De laatste optie waarover wordt gesproken is een nieuw soort prijsplafond voor energie, waarbij beter rekening wordt gehouden met historisch verbruik, inkomen en energielabel.

Het huidige prijsplafond is erg generiek: voor iedereen gelden dezelfde verbruiksnormen van 2.900 kWh en 1.200 m3.

Tip: zo werkt het energie prijsplafond in 2023

Heft in eigen hand met vast energiecontract?

Let er op dat alle besproken steunmaatregelen slechts een verkenning zijn.

Als je meer zekerheid wilt over je energierekening in 2024, kan je er ook voor kiezen om in april weer een vast energiecontract af te sluiten. Er zijn nu al een aantal leveranciers die een dergelijk contract aanbieden en er komen er steeds meer bij.

Er wordt verwacht dat het merendeel van de energieleveranciers in april weer een vast contract gaat aanbieden. De boetes bij vroegtijdig opzeggen door de klant, gaan dan namelijk hard omhoog, waardoor er minder inkooprisico is voor het energiebedrijf.

Handig: de actuele tarieven van dynamische, variabele én vaste contracten vind je hier.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

17 reacties

 • MMwvr. P.A,Ansems

  Rutte gaat weg uit de politiek,maar hij wil naarBrusel,wat die leugenachtige vent ons ook wijs probeert te maken.Ik denk dat Nederland het nog te goed heeft en niet op de barricade stapt om protest aan te tekenen tegen een beleid dat gericht is om de rijken nog rijker te maken, en de arme nog armer.en wij weten niet waarop we moeten stemmen want de hele bende van politici beloven veel maar er komt weinig van terecht.Zijn wij Nederlanders echt zo dom om niet te kijken naar rechtvaardiger alternatieven in het beleid van ons land????????Ik vraag me af waar de echte democratie is gebleven !!!! !!

  Reageren
 • KKees

  Isoleren? Begin eens met mevrouw KAAG

  Reageren
 • TTeunie

  Er zijn meerdere energie leveranciers die tegen inkoop en variabel per uur elektra leveren en per dag aan gas. Ik zit zelf bij Tibber, super handig. Kun je op het goedkoopste moment van de dag je wasmachine, droger en vaatwasser aanzetten. Tarief varieert per dag tussen 15 cent en 35 cent per kWh. Voor gas heb je ANWB energy, Easy energy en nog wat andere. Tarief nu € 1,10 incl belasting per m3 gas. Heeft ons in 2022/2023 €2000 bespaard vanaf september !! Tarieven van Eneco en Essent waren € 0,95 voor kWh en € 3.30 voor gas bij deze energiebedrijven. Nu liggen hun tarieven lager maar nog steeds op € 0,40 per kWh en 1,60 voor gas. Dus stap over. Nee ik ben geen eigenaar van Tibber, easy energy of anwb energy.

  Reageren
 • PPiet

  Tja, ik denk dat je eerst MOET isoleren, of je er wel / niet zin in hebt, anders wordt het nooit wat.
  Want de prijzen gaan niet of nauwelijks naar beneden. En Den Haag , die zullen ons wel van het GAS af organiseren door de energiebelasting sky-high te maken.

  Reageren
 • SSingh is King

  Ik denk dat heel Nederland wel weet dat alles zo duur is gemaakt om de oorlog in ukraine te sponseren .
  Ook al ben je tegen oorlogen , je betaalt toch mee .
  Ipv deze 2 landen te dwingen om.aan tafel te gaan zitten en tot een compromis te komen houden we deze oorlog in stand om wapens en geld ernaar te sturen .
  We leven zogenaamd in een democratie , maar in werkelijkheid in een dictatuur , want het volk heeft niks te willen het word toch gedaan.

  Reageren
  • MMarlie

   @Singh is King
   Dat is de waarheid!!!! Eindelijk!!! Ben ik het helemaal met u eens!

   Reageren
   • MManu

    @Marlie

    Reageren
   • IIk ook, de regering zou moeten stoppen met het geld pompen in een zinloze oorlog.

    @Marlie

    Reageren
  • CCornelis

   @Singh is King

   Deze coalitie doet helemaal niets aan de maffiapraktijken van de 40 energiebedrijven met hun belachelijk hoge prijzen die daar rijk van worden.
   Weg met die leugenachtige Rutte en
   arrogante Kaag

   Reageren
  • EErs

   @Singh is King is wakker nu de rest van nl nog !!

   Reageren
 • AAd

  @Rick helaas kunnen wij geen zonnepanelen plaatsen verkeerd dak

  Reageren
  • CChris

   @Ad
   Er staat niet dat je zonnepanelen moet nemen. Maar overstappen naar een andere energie maatschappij. Zonneplan is ook een energie maatschappij.

   Reageren
 • GGer

  Na denken in het stemhokje scheelt ook veel.
  Zalig zijn de onnozele van geest.
  Je oogst wat je zaait.

  Reageren
  • EEdwin

   @Ger….dat heb je nu perfect geformuleerd. Helaas willen velen niet nadenken….dat zit vastgeroest!

   Reageren
  • KKatrwkop

   @Ger

   Vast zo een die zich van alles laat wijs, maken

   Reageren
 • JJaap Griep

  D66 naar huis stemmen, en jette op een onbewoond eiland.

  Reageren
 • MMarian Brouwer

  Graag meer info over de engerie gas slecht geïsoleerd huurhuis .

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.