Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de 4 grootste fouten bij het kiezen van een nieuw energiebedrijf

Door de hoge energieprijzen vormt de energierekening een fors deel van de maandelijkse uitgaven. Dat maakt het des te belangrijker om zorgvuldig op zoek te gaan naar een nieuw en voordeliger energiecontract.

Helaas zijn er nog altijd veel huishoudens die fouten maken, waardoor ze veel te veel betalen. En dat is helemaal niet nodig!

In dit artikel noemen we daarom de grootste vier fouten, zodat jij ze zelf niet hoeft te maken.

1) Altijd kiezen voor het laagste tarief

Veel huishoudens kiezen na het vergelijken van energie altijd voor de goedkoopste aanbieder, oftewel het energiebedrijf dat adverteert met de laagste energietarieven.

Standaard voor de laagste prijs gaan, is echter een grote fout.

Deze dingen zijn vaak belangrijker dan prijs, zeker als de prijsverschillen niet zo groot zijn:

 • De service en bereikbaarheid van de leverancier
 • De terugleververgoeding bij een overschot aan zonnestroom
 • Het type energiecontract en hoe lang het tarief vaststaat
 • Duurzaamheid en klantenervaringen

Voorbeeld

Je verbruikt netto geen stroom, maar levert jaarlijks 1.500 kWh aan zonnestroom terug. Je gasverbruik komt uit op 900 m3 per jaar.

Je gaat op zoek naar een nieuw energiecontract en komt uit bij de volgende twee aanbieders:

 1. Energiebedrijf A – gastarief van 2,36 per m3 en stroomtarief van € 0,51 per kWh
 2. Energiebedrijf B – gastarief van 2,53 per m3 en stroomtarief van € 0,67 per kWh

Energiebedrijf A is op papier het goedkoopste, gezien het gastarief daar 17 eurocent lager ligt. Ook het stroomtarief is een stuk minder.

Gevoelsmatig kies je dus voor A, omdat die de goedkoopste is.

Maar dat blijkt een blunder…

In de kleine lettertjes blijkt dat Energiebedrijf A een terugleververgoeding heeft van 9 cent per kWh voor je opgewekte zonnestroom. Energiebedrijf B doet het met een terugleververgoeding van 40 eurocent per kWh veel beter, waardoor je veel meer krijgt voor je overschot aan zonnestroom:

 • Terugleververgoeding energiebedrijf A: 0,09 x 1.500 = € 135
 • Terugleververgoeding energiebedrijf B: 0,40 x 1.500 = € 600

Deze hoge vergoeding maakt het verschil in de hogere gasprijs ruimschoots goed, waardoor het loont om te kiezen voor leverancier B met de hogere energietarieven.

2) Een contract nemen buiten de leverancier om

Het is het meest verstandig om het energiecontract altijd aan te vragen op de website van de energieleverancier zelf.

Sluit dus geen contract af bij een tussenpersoon, want je betaalt dan vaak teveel.

Waarom?

Prooi voor advertenties en slechte aanbiedingen

Als je bij een tussenpersoon, zoals een vergelijkingssite, een energiecontract afsluit, heeft deze partij al jouw persoons- en verbruiksgegevens. Ze weten bovendien precies wanneer je contract afloopt en bij welke leverancier je bent ondergebracht.

Dit maakt je prooi voor ongewenste advertenties en ogenschijnlijk voordelige aanbiedingen. De tussenpersoon wil immers aan jou verdienen door je weer te laten overstappen via een leverancier die zij in hun aanbod hebben.

Bovendien lijkt dit geen fijne constructie voor je privacy.

Zelf op zoek gaan

Het is veel verstandiger om het volledige aanbod energieleveranciers te vergelijken, bijvoorbeeld door meerdere vergelijkingssites en sites van energiebedrijven te raadplegen. Zo kun je de tarieven en voorwaarden zelf controleren en weet je zeker dat je het beste contract vindt voor jouw huishouden.

Bij Energievergelijk.nl kun je geen energiecontract afsluiten, maar wel een vergelijking maken op basis van jouw verbruik en eisen. Zo vind je binnen 30 seconden de goedkoopste optie voor jou.

3) Telefonisch ingaan op energie-aanbiedingen

Biedt een energieleverancier of tussenpersoon jou een nieuw energiecontract aan via de telefoon?

Ga daar dan niet op in!

De kans is namelijk enorm groot dat je in dit nieuwe contract veel te veel gaat betalen voor stroom en gas en dat zou een regelrechte blunder zijn. Aanbiedingen klinken vaak te goed om waar te zijn.

Wees immuun voor de verkoper

De telefonische verkoper gaat zijn of haar uiterste best doen om jou te overtuigen, bijvoorbeeld door te vertellen dat je nu veel te veel hebt betaald. Maar dit kan deze persoon helemaal niet weten.

Verder kan de verkoper strooien met cadeautjes, zoals een gratis tablet of cashback. Weet dat dit soort extraatjes door iemand bekostigd moet worden. Je raadt het al: je betaalt ze zelf.

Een sigaar uit eigen doos dus.

Kortom, stap niet telefonisch over van energiebedrijf, maar maak een online energievergelijking.

Uitzondering

De grote uitzondering op deze blunder is als je zelf contact hebt opgenomen met een energieleverancier, bijvoorbeeld als je meer informatie wilt hebben.

In dit geval kun je wel vragen of de klantenservice jou kan helpen bij een telefonische overstap.

Ook kun je jouw huidige energiemaatschappij vragen of er relevante aanbiedingen zijn.

4) Te vroeg (of te laat) overstappen

De laatste blunder die veel huishoudens maken, is het te vroeg of te laat overstappen naar een nieuw energiebedrijf.

Bij een te vroege overstap kan het zijn dat je een opzegboete moet betalen, omdat je huidige, vaste energiecontract nog loopt. Voor gas en stroom samen bedraagt de boete 100 euro als je contract binnen 1,5 jaar afloopt. Bovendien loop je ook een eventuele cashback of welkomstbonus mis.

Zorg er dus voor dat je nieuwe energiecontract altijd ingaat op de dag nadat je oude contract afloopt. Zo voorkom je dat je geld misloopt.

Time je overstap

Time je overstap dus goed, want ook te laat overstappen is een dure fout. Je blijft dan te lang zitten bij je huidige energieleverancier, waardoor je maandenlang onnodig veel betaalt.

Heb je nu een variabel contract of loopt je vaste contract binnenkort af?

Kijk dan altijd of je minder kunt betalen door over te stappen van energie-aanbieder.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

43 reacties

 • TThomas

  Zit sinds kort tibber voor dynamische stroom. Zit iedere dag gemiddeld rond de 24 cent per kWh, dit scheelt gewoon geld. Een dag van tevoren kan je de stroomprijs via de app van morgen bekijken.

  Je kunt bij hun een apparaatje kopen (of als je code igq7zesl gebruikt bij het aanmelden dan krijg je 50 euro tegoed om het apparaatje gratis te krijgen) en koppelen aan je slimme meter dan kan kan je realtime je verbruik zien!

  Reageren
 • JJohan

  Op dit moment is er geen enkele leverancier die €0,40 betaalt bij netto-teruglevering. Valse info.
  Bovendien maken vele bedrijven gebruik van een onafhankelijk energie-adviseur, zoals ik al bijna 12 jaar ben. Die kijkt verder dan alleen energiecontracten. Van ’n leverancier krijgt de (potentiële) klant géén objectief advies, laat staan optimaal.
  Kortom: ’n deel van de aanbevelingen is nonsens.

  Reageren
  • SSu

   @Johan

   €0,40 is geen valse info, maar een rekenvoorbeeld.

   Reageren
  • MMarthijn

   @Johan
   Contract in december afgesloten, ingaande op 1 januari: terugleververgoeding 89 cent (United Consumers).
   Ik ga pas mee met de volgende tariefwijziging op 1 juli en ga dan 13 cent krijgen. Het moment voor mij om opnieuw te kijken.

   Reageren
 • AAnita

  Kortom, de liberalisering van de energiemarkt is 1 grote zwendel, waarbij de betrokken bedrijven zich verrijken ten koste van de klant. Moet afgeschaft worden. Alles onderbrengen bij de staat, net als vroeger.

  Reageren
  • FFrank van der Pluijm

   @Anita
   Onderbrengen bij de staat gaat de burger veel geld kosten i’v’m’ schadeclaims door de energiemaffia. Veel beter is een nieuwe energiemaatschappij oprichten, laten we hem noemen:
   Nieuwe Eerlijke Nederlandse Energie Maatschappij, ofwel NENE. De aandelen van de NEND zijn in staatshanden. Net zoals b.v. Vattenfall in Zweden. Met deze maatschappij concurreren we die graaiers regelrecht de markt uit, geen schadevergoeding, het is immers een vrije markt.
   Bedrijf die energiemaffia met hun eigen wapens en als we dan toch bezig zijn nemen we gelijk de zorg, vervoer en de overige nutsvoorzieningen mee. Waarschijnlijk betalen we niet minder maar de staatskas kan beter gevuld worden dan dat we het vermogen van de maffia subsidiëren. Kunnen we eindelijk de misstanden in dit land rechtzetten. O ja, er moet wel toezicht gehouden worden op de bestuurders, lees Alie Rutte en zijn bende.

   Reageren
 • TTuinman

  Het is allemaal een zootje zolang je mäar tijdje zit vinden ze wel iets zodat je meer betaald gaat allemaal heel geleidelijk

  Reageren
 • TTim

  De grootste fout is af te sluiten bij een tussenpersoon. Daarom.is deze site dus ook zo slecht en zo dus verwijderd moeten worden. Jullie zijn zelf een tussenpersoon..

  Hoe kan je dat er nu neerzetten.
  Sorry ik reageer vrijwel nooit op dit soort onzin maar hier moest ik wel zo om lachen.

  Reageren
  • SSu

   @Tim

   Sorry Tim, ik reageer bijna nooit op dit soort onzin, maar om jou reactie moet ik lachen. Je kunt hier geen contract afsluiten, dus energievergelijken.nl is geen tussenpersoon

   Reageren
 • HHalbe

  Veel energieleveranciers adverteren met lage prijzen om mensen te lokken. Sommige zijn per maand variabel. Hierdoor kan je dus de eerste maand weinig betalen en de volgende maand veel meer. Het is een doolhof om uit te zoeken welke de goede is voor jou. Het is voor een leverancier te gemakkelijk om tegen een klant te zeggen dat ze in een dure periode hebben ingekocht, en dat de prijs daarom duur is. Als klant weet je niet wanneer de leverancier heeft ingekocht en tegen welke prijs. Ik vraag me ook af of de ACM hier wel inzicht in heeft.

  Reageren
 • Jjan

  Goede tips, graag de naam van de stroom aanbieder die saldeert voor 0,40 euro.

  Reageren
  • RRaymond

   @jan

   Zonneplan

   Reageren
 • TTon

  Welkom in rutteland. Rutte is er niet voor de Nederlanders maar voor Europ en Swaab. De burger afhankelijk maken van de staat, en dan kan je de burger alles laten doen wat jij wil, doet de burger dat niet kan je alles invorderen

  Reageren
  • MMartin

   @Hugo

   Helemaal gelijk hugo

   Reageren
  • LL in Rispens

   @Pierre
   Ton heeft gelijk , dit is allemaal opzet, er moeten zoveel mogelijk mensen kapot, en de energie bedrijven dien gewoon mee en hebben zoals altijd dikke winsten , ohja en rutte en co zitten echt niet koud.

   Reageren
  • MMark

   @Ton
   Gaat het verder goed? Je commentaar over Rutte kan in het topic “4 grootste fouten van het kabinet”

   Reageren
   • AAd

    @Mark en jij bent editor of zo iets?? Arrogante vvd

    Reageren
  • DDe wit

   @Hugo

   Rutte fan dus wat een verspilling van energie

   Reageren
   • AAd

    @De wit
    Helemaal eens..en met dit praatjes altijd tot op naar andere land. Wel dat is juist wat enorm aantal Nederlanders doet.. vvd

    Reageren
  • EErwin

   @Hugo

   Rusland ben je welkom, zijn we direct van je gezeur af wat 0% hout snijdt

   Reageren
  • AAd

   @Hugo

   Dit gaat absoluut over Rutte. Pandemie, steunen Ukraine, woonmarkt, vluchtelingen en energie.. alles ongelovige schandalige werkzekerheid..wie gaat het dan over??? Ik zien het nut in Duitsland of Sverige deze prijzen en pandemie chaos en inflatie.. wie dan vvd kabouter ??!

   Reageren
 • JJan A

  punt 3 kan ik me wel in vinden. Heeft mij klauwen met geld gekost een telefonische energie-aanbieding.

  Reageren
 • SShirley

  Zit sinds kort tibber voor dynamische stroom. Zit iedere dag gemiddeld rond de 28 cent per kWh dit scheelt gewoon geld. Een dag van tevoren kan je de stroomprijs via de app van morgen bekijken.

  Je bij hun een apparaatje kopen en koppelen aan je slimme meter kan kan je realtime je verbruik zien!

  Reageren
 • KKas

  Wat een onzin. Stap al zeker 7 jaar over via een vergelijkings site (tussenpersoon), is ieder jaar weer tot wel een paar honderd euro goedkoper geweest dan rechtstreeks.

  Reageren
  • AA. Hulshoff

   @Kas

   Tijden veranderen.

   Energieleveranciers strooien niet meer met cadeautjes als vroeger. Heb zelf even zitten pluizen op meerdere sites, maar geen enkele tussenpersoon is daadwerkelijk voordeliger dan bij de leverancier zelf. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een site de kwh en m3 tarieven goed meeneemt. Daar ligt het verschil. Niet in die gekke bonussen van vroeger.

   Reageren
  • JJohn

   @Kas Ja, deed ik ook elk jaar, helaas ging dat in oktober 2021 mis toen Welkom Energie failliet ging. Wel geleerd dat mijn voorschotten nooit te hoog moeten zijn, want zeker nu, elk bedrijf kan failliet gaan en dan zie je je teveel betaalde voorschotten nooit meer terug. Nu bij Budget Energie en na chat contact het voorschot op mij. gewenste maandbedrag gekregen.

   Reageren
 • JJoop

  Heb ook een beetje het gevoel dat die energie maffia zwaar misbruik maakt van de paniek op de markt ,bv , ik heb alleen stroom en heb een zon en wind energie contract ,klein huisje en betaalde 14 euro per maand voor die oorlog nu betaal ik 120 euro pm, dat komt neer op zo’n dikke 8x de oude prijs. Wat ik mij dan afvraag hoe het kan dat de zon en de wind dus 8x duurder is geworden door die oorlog dat kan niet en bestaat niet heb dus het gevoel dat ik gewoon bestolen wordt en dit volkomen legaal kan er niets tegen doen en moet het maar slikken het is goed dat de regering dat prijs plafond heeft ingesteld en dat is dus niet voor niets omdat hun ook wel inzien dat die prijzen van ze alle perken te buiten gaan , en dat ze dus die oorlog gebruiken om elke Nederlandse burger te plukken als een kip. Schande.

  Reageren
  • HHubertina

   @Joop
   Ja je hebt volkomen gelijk, heb alleen stroom, een klein appartementje, betaalde voorheen 22 euro,nu 196 we worden bestolen van alle kanten, het heeft niets te maken met de oorlog, maar wij Nederlanders moeten betalen voor hetgeen hier allemaal naar binnen komt

   Reageren
   • JJoop

    @Hubertina,het zou beter zijn dat energie een staatsbedrijf gaat worden daar voorkomen ze mee dat die energiebonzen weer een volgend vacantietje boekt naar Bahama’s en ze eigen een maand lang op ze knieën loopt te slaan van het lachen.

    Reageren
   • DDiana

    @Hubertina
    Lieve allemaal,
    Ik snap er allemaal niks van zulke hoge tarieven als eerst zo laag zat.
    Ik wil ga niet oordelen. Eerst was ik altijd 80 euro kwijt toen een maand 256 toen ben ik overgestapt nu zit ik steeds tussen de 100 en 90 . Gewoon goed uitpluizen. Ga naar een leverancier met dag en uurtarief . Dat scheelt enorm.

    Reageren
    • AAli

     @Diana

     Bij welke energie leverancier zit je nu?

     Reageren
  • NNico

   @Joop
   Helemaal waar. Stroomprijs is eigenlijk maar een paar cent. Meer dan de helft is belasting maar’snachts en vaak’smiddags is stroom maar 1 tot 3 cent. Dus inclusief belasting max 20 ct. Energie bedrijven als Essent durfen gewoon een euro per kWh te vragen! Ik vind dat diefstal. Vooral omdat de overheid dat nu ineens allemaal moet betalen. Stroom is niet duur, maar energie leveranciers maken het duur en gebruiken oorlog als excuus. Maffia praktijken

   Reageren
 • CCarin

  Er zijn ook tussenpersonen die kijken wat voor jou goed is en niet per telefoon of met advertentie colporteren. Vast jaarcontract voor mij gezocht, kon ik in deze tijd zelf niet vinden, 300 goedkoper dan vorige leverancier.

  Reageren
 • GGer

  Rekenvoutje…
  1500×0,09= 135 euro en niet 74 euro..

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Ger

   Aangepast.
   Dank voor de feedback!

   Reageren
 • BBen

  Anwb energie! Fantastisch. Nu energie gebruiken is nu de inkoopprijs betalen en geen cent meer! Gegarandeerd de helft goedkoper!

  Reageren
  • BBennie

   Klopt helemaal. Zelfs zo goedkoop dat we geen gebruik hoeven te maken van het kostbare geld van de gemeenschap. Energieplafond? Niet eens nodig

   Reageren
  • FFrans

   @Ben
   Juist niet gegarandeerd! Dat is de essentie van het dynamische contract wat anwb aanbiedt.

   Reageren
  • SSunny

   @Ben
   Hoi Ben heb jij ook gas bij ANWB?

   Reageren
 • RRene11

  Wat heeft dit voor zin? Wij hebben prijsgarantie van de overheid. Termijncontracten zijn pas interessant in 2024. De aanbeveling niet op aanbiedingen per telefoon of bij witgoedwinkels als MediaMarkt in te gaan is zeer zinvol.

  Reageren
  • DDiana

   @Rene11

   Er zijn toch ook mensen die boven het plafond gebruiken. Die betalen dan toch het tarief van het contract……

   Reageren
   • EEls

    @Diana
    We moeten niet vergeten dat nog niet vast staat hoe het energieplafon over het jaar verdeeld word.
    Ik heb ergens gelezen dat het nu meer zal zijn maar in de zomer kan het minder zijn.
    Daar moet je wel rekening mee houden.

    Reageren
 • AArjan Weesp

  Ben benieuwd of deze reactie op jullie site komt.
  Jullie zijn toch ook een tussenpersoon?
  Hoe kunnen jullie weten dat een telefonische aanbieding duur is.
  De meeste leveranciers kunnen een maximaal aantal contracten vast zetten. Om risico’s te beperken, vandaar dat een aantal leveranciers kiezen om alleen telefonisch een aanbod te doen. Het beste kunnen klanten naar tarieven/vastrecht kijken en vergelijken met wat er op jullie site staat!

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.