Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de 4 grootste energieslurpers in je huis

Met de stijgende prijzen voor stroom en gas wordt het steeds interessanter om te verduurzamen of energie te besparen (lees hier 101 tips).

Een manier is om de stroomrekening te dempen door kritisch te kijken naar de huishoudelijke apparaten in je huis. Veel mensen hebben namelijk geen idee wat die apparaten kosten aan energie.

Een overzicht van de 4 grootste verbruikers in huis:

1. Elektrische boiler

Verbruik: 500 – 750 kWh per jaar

De elektrische boiler in de keuken onder de gootsteen verbruikt verreweg de meeste stroom van alle apparaten in je huishouden. Zeker oudere modellen verbruiken veel stroom. Bij een stroomprijs van 50 eurocent per kWh, liggen de kosten op circa 250 tot 375 euro per jaar.

Bespaartip

Zet de boiler op 60 graden in plaats van de standaardinstelling van 70 of 80 graden. Als je op vakantie gaat kan het interessant zijn om de de boiler uit te schakelen.

2. Tweede koelkast

Verbruik: 200 tot 400 kWh per jaar

Veel huishoudens hebben vaak een tweede (oudere) losse koelkast in gebruik. Deze verbruikt meestal aanzienlijk meer energie dan nieuwere modellen. Op jaarbasis moet je rekening houden met 100 tot 200 euro aan kosten, afhankelijk van je energiecontract.

Bespaartip

Met de huidige stroomprijs van circa 0,50 euro per kWh kan het daarom lonen je oude tweede koelkast te vervangen voor een nieuwe, energiezuinige tafelkoelkast. Deze verbruiken rond de 100 tot 150 kWh per jaar, wat je jaarlijks zo’n 75 tot 100 euro kan opleveren.

3. Wasdroger

Verbruik: 100 tot 350 kWh

Het verbruik van een wasdroger kan erg verschillen, afhankelijk van het gekozen model. De meest zuinige drogers hebben het energielabel A++ of A+++.

Bespaartip

Hang je was zoveel mogelijk buiten of binnen op aan de waslijn, zodat je de droger minder vaak hoeft te gebruiken. Houd ook de pluizenfilter en condensor van je droger schoon.

Verder kan het interessant zijn om bij de aanschaf van een nieuwe wasdroger te letten op het energieverbruik. Duurdere modellen zijn vaak een stuk zuiniger.

4. Vaatwasser

Verbruik: 80 kWh tot 250 kWh per jaar

Ook het verbruik van een vaatwasser kan erg verschillen. Het standaardformaat gaat het meest zuinig met energie om.

Bespaartip

Om elektriciteit te besparen zorg je dat je vaatwasser helemaal vol is en kies je voor het eco-programma. Voor de echte die-hards die stroom willen besparen is de traditionele hand afwas met een teiltje is nog altijd het meest voordelig.

Check ook onze 101 tips om water te besparen.

Andere apparaten

Andere apparaten die (heel) veel stroom verbruiken, maar die niet iedereen heeft:

  • Jacuzzi
  • Tuinvijverpomp
  • Infraroodsauna
  • Tropisch Aquarium
  • Waterbed
  • Airconditioning
  • Terrasverwarmer

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.