Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de 3 risico’s bij het overstappen van energieleverancier

“Veel Nederlandse huishoudens zijn huiverig om over te stappen naar een andere energieleverancier”. Dat stelt energie-expert Koen Kuijper aan de hand van zijn uiteenlopende ervaringen met consumenten en energiebedrijven.

Volgens Kuijper zijn deze zorgen echter onterecht. Overstappen van energiebedrijf biedt juist veel kansen, bijvoorbeeld om energie te besparen en minder te betalen voor wat je aan stroom en gas verbruikt. Hoe komt het dan toch dat veel Nederlanders bang zijn om de switch naar een andere aanbieder te maken?

Wat zijn de daadwerkelijk risico’s die komen kijken bij het overstappen van energieleverancier? En hoe groot zijn deze in de praktijk? Ik zocht het voor je uit.

1. Tijdelijk geen stroom of gas (fabel)

Het idee dat je tijdens het overstappen naar een andere energieleverancier tijdelijk zonder stroom of gas komt te zitten, is een hardnekkige mythe. Maar het is er wel één die nog steeds blijft voortbestaan in de hoofden van veel mensen.

Voor de duidelijkheid: er klopt niets van.

Je loopt simpelweg geen risico dat jouw aansluiting wordt afgesloten voor, na of tijdens de overstap.

In feite is overstappen van energiebedrijf niets meer dan een administratieve handeling. Het is echt niet zo dat je ineens andere stroom of gas krijgt, of dat je tijdelijk wordt afgesloten.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Het enige wat je bij de overstap hoeft te doen:

 • Vinden van het juiste energiecontract.
 • Invoeren van je persoonlijke gegevens, adres en bankrekeningnummer.
 • Opgeven van de startdatum van je nieuwe contract.
 • Doorgeven van je meterstanden, wat bij het bezit van een slimme meter automatisch verloopt.

2. Nieuwe energieleverancier gaat failliet

De kans hierop is ontzettend klein. Toch is het in het verleden wel eens gebeurd.

In 2021 gingen zeven energieleveranciers failliet als gevolg van plotselinge forse stijgingen in de energieprijzen op de handelsbeurzen, namelijk:

 • Welkom Energie
 • ENSTROGA
 • Anode
 • FENOR
 • Naked Energy
 • SEPA Green Energy

In 2022, 2023 en ook in 2024 zijn er (nog) geen energieleveranciers failliet gegaan. Energiebedrijven moeten aan steeds strengere regels voldoen, waardoor de kans op faillissement bijzonder klein is.

Wat gebeurt als mijn energiebedrijf toch failliet gaat?

Dan wordt jouw energiecontract overgenomen door een ander energiebedrijf. Zo nam Eneco de klanten over van Welkom Energie. Zij namen het volledige klantenbestand over in ruil voor een vergoeding.

Het kan voorkomen dat verschillende delen van het klantenbestand door diverse bedrijven worden overgenomen.

Maar wat er ook gebeurt, je krijgt als consument altijd een nieuw energiebedrijf aangewezen. Dit gebeurt binnen 20 dagen. Je komt nooit zonder stroom of gas te zitten.

3. Overstappen kost geld (je betaalt een boete)

Nee, overstappen is gratis en het levert in de meeste gevallen juist geld op.

De enige situatie waarin overstappen kosten met zich mee kan brengen, is wanneer het contract vroegtijdig wordt beëindigd. Dan is er sprake van een overstapboete.

Hoe hoog kan de boete zijn?

Voor contracten van voor 1 juni 2023 zijn de kosten voor het vroegtijdig beëindigen van een energiecontract vastgelegd. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een tabel vastgesteld waarin de opzegboetes varieerden van 100 euro voor contracten die binnen 1,5 jaar afliepen tot 250 euro voor contracten met een resterende looptijd van meer dan 2,5 jaar.

Voor contracten na 1 juni 2023 is dit veranderd. De hoogte van de boete wordt nu berekend op basis van het werkelijke financiële verlies voor de leverancier.

Dit verlies wordt bepaald aan de hand van:

 • Het geschatte resterende stroom- en gasverbruik voor de looptijd van het contract.
 • Het verschil tussen de tarieven van het huidige contract en de actuele tarieven voor een vergelijkbaar contract bij dezelfde leverancier.

Uit onze analyses blijkt dat de kosten voor een overstapboete vaak lager uitvallen dan verwacht.

Overstappen levert geld op

Feit is dat overstappen veel geld kan opleveren. Iedereen die niet of nauwelijks overstapt, loopt de kans op lagere tarieven of speciale kortingen mis. En dat is zonde.

Er zijn miljoenen Nederlandse huishoudens die zelden of nooit van energieleverancier wisselen, waardoor zij vastzitten in vaak dure variabele contracten. Volgens gegevens van de ACM zitten ongeveer 3,5 miljoen huishoudens in een dergelijk contract.

Veel van deze huishoudens ondernemen geen actie om over te stappen en betalen daardoor onnodig veel voor hun energieverbruik. Door over te stappen naar een vast contract of dynamisch contract, kunnen zij behoorlijk besparen op de kosten voor stroom en gas.

Wettelijke bedenktijd van 14 dagen

Mocht je toch spijt hebben van je overstap, ongeacht de reden, weet dan dat je jouw aanvraag altijd binnen 14 dagen kosteloos kunt annuleren.

Deze bedenktijd is van toepassing op alle contracten die op afstand zijn afgesloten, bijvoorbeeld online via energievergelijk.nl en de website van het energiebedrijf.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

28 reacties

 • HHarrie

  Wat ze met de zin bedoelen : Overstappen van energie leverancier biedt juist veel kansen ,” bijvoorbeeld om energie te besparen” Wort de meter daar zuiniger van dan

  Reageren
  • GGoel

   @Harrie

   Niet de meter maar jij. Met dynamische energie kan je (veel) geld besparen als je je verbruik op gunstige momenten van een lage stroomprijs kiest.

   Reageren
   • PPierre

    @Goel
    Geld besparen is iets anders dan energie besparen.

    Reageren
    • GGoel

     @Pierre

     Energie kost in de regel geld. Behalve regelmatig in de zomer met dynamisch, dan krijg je. Maar dat kan je ook als een negatieve kost zien.

     Reageren
 • AAd Fransen

  Hellluuppp. Heb zelf jaarcontract t/m 15 mrt gas & elec in januari opgezegd. Rustig nieuwe leverancier gezocht. Nieuw contract kan pas 22 mrt ingaan vanwege 30 dagen opzegtermijn. Hoe kan dat Helpppp

  Reageren
  • GGoel

   @Ad Fransen

   Bel even tijdens kantooruren met deze site (Energievergelijk). Zij kunnen je vast helpen 🙂

   Reageren
   • GGoel

    010 322 0011

    Reageren
 • HHw

  Ik wil wel overstappen maar begrijp geen REET van al die ‘wild west verhalen!’ Bwa!!

  Reageren
  • GGoel

   @Hw

   Heb je de Energievergelijker al eens geprobeerd? Klik bovenaan deze pagina op Energievergelijker.

   Reageren
 • JJ staal

  Energie is niet zo duur ,de belasting en tax die maken gas en stroom duur

  Reageren
  • GGoel

   @J staal

   Aan energie zonder infrastructuur heb je weinig. Dat wordt betaald door belastingen.

   Of het slechts kostendekkend is of “”winstgevend”” voor de overheid weet ik eigenlijk ook niet. Interessant onderwerp voor een nieuw artikel 🙂

   Reageren
 • HHuub Strous

  Ja, ja en de leveranciers die je intimiderend tussentijds een contract (proberen) aan (te) smeren met veel loze beloften.
  Zich vervolgens niet houden aan de opzeg termijn van 2 weken.
  Vlak van te voren de leverdatum en het voorschot beginnen af te schrijven. En maar blijven afschrijven, nota’s herinneringen en aanmaningen sturen, terwijl je via de Hera procedure (moet je maar weten) al lang terug bent bij je oude leverancier. Heel goed opletten, dus. Wel risico’s bij overstappen dus en zeker als je je laat overdonderen of er zelfs niets van begrijpt!!!

  Reageren
  • GGoel

   @Huub Strous

   ALTIJD via een vergelijkingssite zoals deze een nieuw contract kiezen. NOOIT telefonische verkoop of een “”aanbieding”” van jouw energieleverancier, want dan krijg je niet gegarandeerd het beste aanbod!

   Reageren
  • BB Schuring

   @Huub Strous
   Je kan bedragen storneren als ze die van je lopende rek.. hebben afgehaald!!

   Reageren
 • KKees

  En allemaal hebben we tussentijds een smerige gastaxverhoging gekregen van d66 rob jette. Bovenop de al torenhoge gastax.

  Reageren
  • GGoel

   @Kees

   Om ten tijde van extreme energieprijsnood alsnog de belastingen op gas te verhogen, waarbij velen geen alternatieve keuze hebben voor dat gas, is inderdaad bij de beesten af geweest. Oftewel: echt d66!

   Reageren
 • WWieb

  De kop is al suggestief. Het gaat over risico s. Vervolgens blijken er volgens artikel zijn geen risico s te zijn.
  Dan weet je al uit welke koker dit artikel komt.

  Reageren
  • GGoel

   @Wieb

   Nou, uit welke koker?

   Reageren
 • DDmac75

  Ik stapte voor 2021 elk jaar over. Nu zit ik al jaren bij essent. Ik hou t nog even zo. Zeker nu de salderingsregeling blijft weet ik niet wat andere gaan doen om mee te vra te belasten. Mijn contract staat nu vast dus dat risico loop ik even niet. Volgend jaar kijk ik wel verder.

  Reageren
  • GGoel

   @Dmac75

   Kijk bovenaan deze pagina bij Kennisbank => Terugleververgoeding energieleveranciers.

   Reageren
 • AAchlaatmaar

  Mogelijkheid 4,
  Het moeten gaan betalen van een salderingsvergoeding halverwege het zonnepaneel jaar. Dus nog niet voldoende energie opgewekt voor de saldering van de winter. Keuze uit nog even blijven zitten met een salderingsvergoeding die oploopt of de volle mep voor je energie van de winter betalen.

  Reageren
  • EEric

   @Achlaatmaar
   Dit is een serieus risico waar geen provider over rept.

   Reageren
 • JJolanda

  Is zie nergens terug dat als een energie bedrijf failliet gaat en je nog 700 euro tegoed hebt dat je daar naar kan fluiten. Bedankt Fenor

  Reageren
  • GGoel

   @Jolanda

   Het is daarom belangrijk je maandbedrag zo dicht mogelijk bij je eigen verbruik te houden, zodat de energieleverancier geen pot van jouw geld kan opbouwen waarbij het risico bij jou licht.

   Reageren
  • BBarry

   Hi Jolanda, het is mij ook overkomen bij Fenor ik heb ook niet mijn tegoed van 1500 teruggekregen. Ik heb ook een paar keer yspeert notarissen gebeld die de zaak waarneemt maar die zeggen er druk mee bezig te zijn. Maar niet heus. Grts Barry

   Reageren
 • CChrist

  Dan wordt jouw energiecontract overgenomen door een ander energiebedrijf. Zo nam Eneco de klanten over van Welkom Energie

  Was het maar waar! Halverwege de verplichte maand bij Eneco bleek dat we een poot werden uitgedraaid met absurde prijzen

  Reageren
  • GGoel

   @Christ

   Je kon neem ik aan binnen 4 weken (28 dagen) overstappen naar een energieleverancier van jouw keuze?

   Reageren
 • GGoel

  Goed om weer eens bevestigd te zien.

  Kortom nogmaals: er is GEEN RISICO bij overstappen. En er is vrijwel altijd VOORDEEL te behalen met overstappen, zelfs als de energieprijs is gestegen. Want die stijgt bij stilzwijgend verlengen natuurlijk ook en het is waarschijnlijk dat ondertussen een andere energieleverancier een gunstiger contract aanbied.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.