Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn de 3 goedkoopste dynamische energiecontracten

Het dynamische energiecontract wint in populariteit. Steeds meer huishoudens zien de voordelen in van een flexibel contract dat zich aanpast aan de markt en waarbij je het verbruik kunt aanpassen aan de momenten wanneer de prijs het laagste is.

Keuze is er in elk geval in overvloed, met maar liefst 19 verschillende aanbieders die dynamische contracten aanbieden.

Maar waar let je op bij het kiezen van een dynamisch energiecontract en bij welke aanbieder zit je op dit moment het best gebakken? In dit artikel leggen we dat uit.

Vier factoren bepalen de prijs

Dynamische energieleveranciers kunnen zich op slechts vier manieren van elkaar onderscheiden.

Namelijk met:

 1. De vaste kosten (vastrecht) voor stroom en gas
 2. De inkoopkosten per kilowattuur (kWh)
 3. De inkoopkosten per kubieke meter (m3)
 4. Een speciale korting (bonus)

Deze factoren bepalen de daadwerkelijke prijs van een dynamisch contract en zijn dus zeer belangrijk relevant voor de consument bij de uiteindelijke keuze.

Je vindt de kosten voor iedere dynamische aanbieder hier.

Onthoud dit:
Kijk bij een dynamisch contract niet naar het tarief of het maanbedrag dat de leverancier via haar website communiceert. Dit kan een vertekend beeld geven.

Top 3 – goedkoopste dynamische contracten

Maar welke dynamische aanbieder is op dit moment het goedkoopste?

Ik zocht voor je uit welke het meest voordelig is, aan de hand van de vier punten hierboven.

De top 3:

AanbiederVaste kosten
per maand*
Inkoopkosten
per kWh
Inkoopkosten
per m3
1. Next Energy€ 5,83€ 0,0220€ 0,1286
2. Budget Energie€ 11,98€ 0,0210 € 0,0750
3. Zonneplan€ 12,50€ 0,0200€ 0,0800
*Stroom en gas samen, inclusief bonus

Next Energy is dus de goedkoopste optie voor een dynamisch energiecontract. De inkoopkosten voor gas liggen hier weliswaar hoog, maar door de lage vaste kosten (10 euro per maand) en loyaliteitsbonus (van 50 euro) is deze leverancier op jaarbasis de goedkoopste optie.

Let er op dat deze 50 euro bonus eenmalig geldt voor nieuwe klanten. Nadat je een jaar klant bent, heb je er geen recht meer op. Op de langere termijn zijn Budget Energie en Zonneplan dus goedkoper vanwege hun lagere inkoopkosten.

Alleen stroom nodig?

Dan is Tibber je beste optie. Hier liggen de vaste kosten op 3,99 euro per maand en de inkoopkosten per kWh op 0,0218 euro. Bij Tibber is het niet mogelijk om gas af te nemen.

Liever vast?

De meeste Nederlanders geven op dit moment de voorkeur aan een contract met vaste tarieven voor stroom en gas. Sterker nog, door het wegvallen van het prijsplafond en een advies van de ACM is er zelfs sprake van een heuse overstapgolf.

Ondanks de voordelen van een vast contract (lage vaste tarieven en bonussen) kan een dynamisch contract alsnog de slimste keuze zijn. Zeker voor huishoudens die bereid zijn om te gaan met schommelende prijzen.

Dynamisch vaak goedkoper

Dynamische contracten zijn onder de streept vaak wat goedkoper dan vaste of variabele contracten, omdat ze geen risico-opslag hebben. De prijzen bij dynamische contracten volgen de markttarieven, wat betekent dat je kunt profiteren van lagere prijzen op bepaalde tijden.

De keuze tussen een dynamisch of vast contract hangt af van je bereidheid om risico te nemen. Als je niet tegen een mogelijke prijsstijging kunt, is een vast contract veiliger. Echter, als je flexibel bent en actief je energieverbruik kunt aanpassen, biedt een dynamisch contract de mogelijkheid om veel geld te besparen.

Check op de energievergelijker wat het beste bij jou past.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

15 reacties

 • AAngelique

  Wanneer je in het bezit bent van zonnepanelen is een dynamisch contract meestal niet de beste keuze. Wanneer de stroomprijs negatief is betaal je voor je teruggeleverde stroom.
  Helaas betaal je bij de vaste en variabele contracten vaak ook meer dan mensen zonder zonnepanelen. Soms betaal je een hogere prijs voor de vaste levering of je krijgt geen loyaliteitsbonus. Energieleveranciers zoals ‘van de Bron’ vragen een extra bedrag per maand voor zonnepaneelbezitters.
  Voor zonnepaneelbezitters is het dus extra lastig om uit te zoeken wat het meest gunstige energiecontract is.

  Reageren
  • AAart

   @Angelique
   Mijn zonnepanelen geleverd door SolarEdge schakelen sinds kort automatisch uit. De App is recent hier op aangepast

   Reageren
 • PPieter

  Ik lees niks over terugleveren. Bij dynamische contracten lever je terug zonder te betalen voor terugleveren en tegen de prijs die dat uur geldt. Dat is natuurlijk veel eerlijkere manier van terugleveren en krijg je gewoon meer terug voor je teruglevering.

  Reageren
 • YYvonne

  Ik heb een dynamisch contract bij Van de Bron. Fijne app en duidelijk wat je betaald voor stroom en gas en de overige kosten per uur, dag, maand jaar. Geeft ook duidelijk aan op welk moment stroom het goedkoopste is.

  Reageren
 • AAnkie

  Dynamisch geeft een eerlijkere prijs. Energiebedrijven zijn er om geld te verdienen. Niet omde consument te spekken. Ze laten je geloven dat je goedkoop uit bent. Niet dus.

  Reageren
  • GGoel

   @Ankie

   Precies! En als je wilt kijken wie van de dynamische het goedkoopst is dan kijk je gewoon even op de site van Enever.

   Reageren
 • RR

  Waarom nemen jullie ANWB energie niet mee? Inkoopkosten zijn daar gelijk aan de 2 laagste die jullie noemen. Vaste kosten iets hoger. En kijk ook naar de kwaliteit van informatie via de app.

  Reageren
  • GGoel

   @R
   Ik heb bij ANWB gezeten en hun App is veel minder goed dan die van Zonneplan.
   Ook wordt de Variabele Opslag Stroom vanaf januari MEER DAN VERDUBBELD van 2,118 ct
   naar 4,840 ct (en die van Zonneplan is en blijft 2ct).

   Reageren
 • EEppo

  Nou met de stijging van de netbeheerder kosten van 96 euro.
  Kan een vast contract met een hogere korting voordeliger zijn als dynamische.

  Reageren
 • KKees

  Niets is goedkoop, energie is in nederland peperduur dankzij d66 d66 d66

  Reageren
 • DDe energie betweter

  Oh en ik heb mijn energie 3 jaar vast gezet voor 38 cent kWh en 1.33 gas.

  Reageren
  • GGoel

   @De energie betweter
   Met dynamisch betaal ik nu (bij Zonneplan) € 1,08 en gemiddeld afgelopen jaar voor stroom € 0,27.
   Als ik jou was zou ik nog proberen eronderuit te komen. Je hebt geloof ik toch zo’n 2 weken heroepingsrecht? Wel per email want aantoonbaar (telefoon ontkennen zij altijd en het opnamebandje is dan ook altijd ‘net’ niet vindbaar.

   Reageren
 • GGoel

  “Next Energy is dus de goedkoopste optie voor een dynamisch energiecontract. De inkoopkosten voor gas liggen hier weliswaar hoog, maar door de lage vaste kosten (10 euro per maand)”

  In de tabel staat € 5,83.

  En het moge de lezers duidelijk zijn dat als zij na een jaar bij Next Energy blijven, zij opeens bij de duurste zitten. Jawel: Next Energy IS DAN DE DUURSTE.

  Bovendien krijg je bij Zonneplan gratis een apparaat om aan je slimme energiemeter te hangen zodat je ‘live’ het verbruik kan volgen, naast dag/maand/jaar verbruik.

  Ook nuttig voor klanten om te weten: in het algemeen verbruikt men veel meer kWh dan m3, dus is een lagere kWh prijs belangrijker (maar niet alzeggend) in de afweging.

  Reageren
  • GGoel

   @Goel
   En aangezien het met dynamisch verbruik nogal belangrijk is om te zien wanneer je energie intensieve apparaten aanzet om zodoende nog eens extra te besparen, heb je die dongle die je aan de slimme meter hangt absoluut nodig. Middels een App op je smartphone zie je dan ook nog eens de kWh uurprijzen (dag vantevoren bekend) en m3 prijzen (ook dag vantevoren bekend).
   Die dongle levert Next Energy dus niet.

   Reageren
   • GGoel

    “Ondanks de voordelen van een vast contract (lage vaste tarieven en bonussen) kan een dynamisch contract alsnog de slimste keuze zijn.”

    Hier staat een foutje: het moet zijn:
    Ondanks dat er nauwelijks voordelen zijn van een vast contract (HOGE VASTE TARIEVEN,…

    Dynamisch heeft namelijk vrijwel altijd LAGERE tarieven dan vast. Vandaar dat het uiteindelijk ook altijd goedkoper is, ondanks dat je heel soms misschien een maandje duurder uit bent (maar dat is zeer uitzonderlijk).

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.