Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit zijn 8 bewezen manieren om gas te besparen (en ze kosten niets)

De afgelopen week is het behoorlijk koud geweest. De cv-ketel draaide bij jou thuis waarschijnlijk overuren. Bij mij thuis in elk geval wel: op 9 januari verbruikte ik in één dag 17 kuub gas, goed voor zo’n 23 euro aan energiekosten.

Dit zette me aan het denken over mogelijke besparingen. Ik ging aan de slag met verschillende aanpassingen en merkte direct een daling in mijn verbruik: een besparing van circa 3,5 kuub (20 procent) op 11 januari.

Hieronder staan alle 8 kosteloze en effectieve manieren die ik toepaste om dit resultaat te bereiken.

1. Niet het hele huis verwarmen

Als eerste ging ik aan de slag met de radiatoren. Die hoeven namelijk niet allemaal open te staan. Alleen in de ruimtes waar ik regelmatig zelf kom, zoals de badkamer en huiskamer draai ik de verwarming helemaal open. In alle andere ruimtes draai ik hem dicht. Dat bespaart een hoop.

Investeer in slimme radiatorkranen

Als extra tip kan het slim zijn om te investeren in slimme radiatorkranen. Dit is misschien niet gratis, maar kan je op termijn een hoop geld besparen.

De slimme kranen stellen je in staat om de temperatuur in elke kamer afzonderlijk te regelen. Zo bespaar je energie door alleen de ruimtes te verwarmen die je daadwerkelijk gebruikt. Dat bespaart een hoop gas.

2. Temperatuur van de cv-ketel verlagen

Daarna heb ik de temperatuur van mijn cv-ketel verlaagd naar 60 graden. Door de watertemperatuur van je cv-ketel te verlagen, werkt je ketel efficiënter en bespaar je op de lange termijn veel gas.

Mijn ketel stond onnodig hoog ingesteld waardoor het water constant op 70 graden gehouden werd. Bij de de meeste nieuwere ketels – is het mogelijk om zelf de aanvoertemperatuur van het water in te stellen.

Let op

 • De juiste temperatuur voor jouw cv-ketel kan misschien wat lager zijn, bijvoorbeeld als je woning zeer goed is geïsoleerd.
 • Als je een combiketel hebt die warm water voor de douche en kraan levert, zou ik zelf niet onder de 60 graden gaan zitten. Anders vergroot je de kans op legionella.

3. Radiatorfolie aanbrengen

Vervolgens bracht ik radiatorfolie aan achter de verwarming. De warmte werd beter de kamer in gereflecteerd, waardoor mijn radiatoren efficiënter werkten.

Oké, deze methode is misschien niet helemaal gratis, al zijn er veel gemeenten die gratis radiatorfolie verstrekken aan huishoudens. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.

Ondanks dat het voor mij een kleine investering was, betaalt de radiatorfolie zich snel terug.

4. Gordijnen en/of rolluiken sluiten

Daarnaast besloot ik om mijn gordijnen en rolluiken de hele dag gesloten te houden. Dit helpt enorm om de warmte beter vast te houden en te voorkomen dat warmte via de ramen ontsnapt. Voorkom dat de gordijnen voor de verwarming komen te hangen (en zo juist de warmte tegenhouden).

Door ’s avonds – of bij deze kou zelfs overdag – de gordijnen of rolluiken te sluiten, hou je de warmte optimaal binnen. Dit vormt een extra isolatielaag tegen koude ramen, waardoor je minder energie verbruikt om je huis warm te houden.

5. Naden en kieren dichter

Toen heb ik mijn hele huis gecheckt op naden en kieren (het waren er een hoop).

Hier vond ik de naden en kieren in mijn huis:

 • Tussen de kozijnen en muur
 • Bij ramen en deuren
 • Bij gaten/kieren in de muur waar leidingen lopen
 • Rond de brievenbus
 • Rond de buitendeuren
 • In de meterkast
 • Waar de begane grond aansluit op de muur

Door alle kleine openingen te dichten, kon ik tocht en warmteverlies voorkomen. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van tochtstrips, siliconenkit en glaswol.

Dit was een eenvoudige manier om de isolatie van mijn huis te verbeteren.

6. Douche maximaal 5 minuten

Verder maakten mijn vriendin en ik de afspraak om maximaal 5 minuten per dag te douchen, in plaats van soms wel 10 tot 15 minuten per dag.

Deze verandering hielp om zowel water als energie te besparen, wat een directe impact had op mijn gasverbruik.

7. De temperatuur van de thermostaat verlagen

Door de thermostaat iets lager te zetten (18 graden) en op de juiste tijden te programmeren, hoeft de ketel minder vaak aan. Daarmee bespaarde ik meer dan ik had verwacht op mijn verwarmingskosten.

De lagere temperatuur binnen viel vooral zwaar voor mijn vriendin, maar met een thermoshirt of extra trui heb je het echt niet meer koud. Er zijn ook talloze fleecedekentjes te kopen die hierbij kunnen helpen.

8. Een andere energieleverancier kiezen

Tenslotte heb ik mijn energiecontract veranderd en een leverancier gekozen met een lage gasprijs en één die mij helpt bij het besparen van stroom en gas

Er zijn genoeg goede energiebedrijven die je hierin ondersteunen, maar mijn keuze viel op Oxxio.

Waarom?

 • Vast contract (1 jaar)
 • Een lage gasprijs: € 1,202 per m3
 • Een riante bonus van 195 euro.
 • Handige app
 • Hulp bij verduurzaming

Wil je jouw besparing berekenen bij dit contract? Kijk dan hier.

Liever dynamisch?

Ik hoor steeds meer mensen die voor hun gascontract een dynamisch contract kiezen.

Dan is Zonneplan een uitstekende partij. Door hier naartoe over te stappen, krijg je namelijk een gratis energiemeter die je helpt met besparen in je huishouden.

Meer manieren om energie te besparen

Zijn deze 8 manieren voor jou nog niet genoeg?

In onze kennisbank vind je nog eens 101 tips om energie te besparen in en rondom je huis.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

57 reacties

 • PPieter

  Wat een copy/paste-‘adviezen’ zeg
  Met deze adviezen staat het internet al jaren vol.
  Het mooiste is wel dat artiesten zoals jij, een energieleverancier promoten waar zij zelf of niet bij zitten of er een leuke percentage voor krijgen.
  En ook mooi is dat de tegenwoordig niet meer zelf kunnen nadenkende volgers, denken dat je het wiel hebt uitgevonden.
  Werkelijk lachwekkend dit

  Reageren
 • TTim

  Ik ga weer stuk… overstappen, dynamisch contract weer onjuiste info. Thermostaat moet uit wanneer er geen gasvraag is… niet thuis s nachts. Geen behoefte aan het product gewoon thermostaat op 5. Voorbeeld. Ga om 23.00 naar bed sta om 7.00 op. Buitentemperatuur is -4 en thermostaatsensor hangt op de tocht. Blijft er de hele nacht een gasvraag terwijl warmte gewoon in de woning blijft hangen en bij een thermostaatstand van 5 u opstaat om 7.00 met een temperatuur van 16 a 17 zonder gasvraag terwijl u slaapt. S’ avonds zijn waxinelichtjes een supergezellig en goedkoop alternatief! Zonder dynamisch of over te stappen via websites die er geld aan verdienen.

  Reageren
 • DDavid

  Ik denk niet dat het echt gezllig is om met thetmo ondergoed en 2 truien in de zetel te zitten,je kan dan ook verwarming afzetten en in skipak rondlopen he

  Reageren
 • BBertholi

  Allemaal leuk en aardig bedacht. Vooral die tocht bestrijden. Wij wonen in een appartement met 3 ventilatoren. Na het tochtvrij maken moeten we een raam continue open zetten om van de herrie af te komen en om de achterdeur open te krijgen zonder weerstand. De tocht wordt zelfs via de stopcontacten naar binnen gezogen. Volgens de technische beheerder is hier geen andere oplossing voor.

  Reageren
 • EElma

  Een airco warmtepomp is nu voor mij de oplossing om zonder cv warmte de winter door te komen – heb gas wel nodig voor douchen

  Reageren
  • SStephen

   @Elma
   Hier net zo ik gebruik op de slaapkamer en woonkamer een split unit airco, de beste manier om te besparen nu nog zo’n 2 kuub gas per dag, geweldige dingen die warmtepomp.

   Reageren
 • JJ. Verpaalen

  Ik heb zeer negatieve ervaringen met Oxio en voel me door hen zwaar gedupeerd. Daarom zou ik deze leverancier bij iedereen willen afraden.

  Reageren
  • MMarja

   @J. Verpaalen
   Ik zou hun ook niet aanraden.Ben ook door oxxio gedupeerd.Als iets fout gaat ben je maanden bezig om het gecorrigeerd te krijgen.Ik ben overgestapt na weer loze beloftes.

   Reageren
 • TThomas

  Gewoon een trui kopen

  Reageren
  • TTineke van den bos

   @alle bovenstaande maatregelen al genomen Thomas

   Reageren
 • JJack

  Op nr 1 staat natuurlijk de gaskraan gewoon dichtdraaien

  Reageren
 • SSusan

  Umeter.nl is een goede gratis app die je energie gebruik perfect per uur registreert en inzicht biedt
  Daar heb je geen leverancier voor nodig. Bijkomend voordeel, als je overstapt van leverancier heb jij je gegevens nog.

  Reageren
 • AAlexander

  Oxxio goedkoop???
  Ga naar sites om de prijs te vergelijken en dan pas weet je wie echt het goedkoopste is en dat blijkt helemaal niet oxxio te zijn!

  Reageren
 • JJan Ceevee

  Er is altijd discussie over het wel of niet instellen van de max. temp. Instelling van de cv. ketel. Moet het nu 75 of 55 gr. zijn? Bij een modulerende HR-installatie maakt het, na veel uitproberen, volgens mij niet uit in verbruik.
  Therm. radiatorkranen hebben alleen nut als ze direct door de ketel worden aangestuurd en niet door een enkele kamerthermostaat. Het nadeel hiervan is dat alle aanvoerleidingen continu op 75 gr. gehouden moeten worden. dat is niet bepaald zuinig, maar wel comfortabel.

  Reageren
  • BBram

   @Jan Ceevee

   Bij mij maakt het wel degelijk verschil. Als ik mijn temperatuur van 60 naar 75 graden verzet gebruik ik bijna de helft meer gas. Het enige voordeel is dat je woonkamer heel snel op temperatuur is

   Reageren
  • SStephan

   @Jan Ceevee

   Het maakt wel degelijk uit aangezien de HR ketel een koude retour temperatuur nodig heeft om gas damp te laten condenseren zo warmte af te geven dus de retour temperatuur is belangrijk die moet onder 58 graden zijn waarbij hoe kouder hoe hoger het rendement.

   Reageren
 • PPeter

  Verhuizen naar een warm land

  Reageren
 • WWillemB

  Waterzijdig inregelen bespaart veel(15-20%), kan je zelf doen met een laserthermometer en geeft een comfortabele temperatuur verdeling. Hierdoor kan de thermostaat best een graad lager.

  Reageren
  • MMarnix

   @WillemB Ja dat klopt, maar is niet geschikt voor oudere radiatoren. In mijn geval zou ik dan eerst alle radiatoren moeten laten vervangen. Terugverdientijd is in mijn geval dan te lang.

   Reageren
 • HHenk

  Neem een Google Nest thermostaat, die leert hoe lanh het duurt voordat het warm wordt in de huiskamer daarbij neemt hij de buiten temperatuur ook mee, jl week was 11 kuub op een dag het hoogste, heb vloerverwarming, modulerende Itho cv ketel en heb alleen op de badkamer de radiator open, op alle andere kamers staan radiatoren dicht, als we naar bed gaan is het ±10° op slaapkamer(buiten ±-2°) maar met 2 electrische onderdekens stap je toch in een warm bed, groetjes

  Reageren
 • Ttom

  Gewoon thermostaat op 5 graden zetten zodat de boel niet kapot vriest en douche gewoon over 3 maanden weer als de lente komt en als het iets warmer wordt zodat je lauw water kunt produceren als de zon schijnt.Een half uur de elektrische kachel aan zodat de kamer niet vochtig wordt en schimmel geen vrij spel heeft.Gewoon warm aankleden en je komt de winter wel door wie gaat er nou 200 euro(400 gulden) betalen per maand moet niet gekker worden.Alles wat de mens nodig heeft wordt uitgemolken door de roverheid en het dom volk vind het maar prima.

  Reageren
  • AAnna

   @tom
   Geweldig zo leef ik ook

   Reageren
  • EEmmy

   @tom dankjewel voor je complimenten Tom. Ik ga met jou tips aan de gang.

   Reageren
 • BBastiaan

  Over stads verwarming wordt nooit gesproken. Deze huishoudens betalen al 40 jaar de hoofdprijs. Deze huishoudens kunnen nergens heen. De enige is verhuizen naar een zonder stadsverwarming.Bast

  Reageren
  • AAlexander

   @Bastiaan
   Je kan de stads verwarming laten afsluiten en dan een pelletkachel laten plaatsen maar dat is alleen mogelijk als je een eengezinswoning hebt.
   Bij een flat of apartment hebt dan is alleen infrarood panelen de beste keuze echter zijn dat panelen met directe stralings warmte en moet je er recht voor zitten wil je de warmte voelen.
   Ook is het mogelijk om plafon panelen te nemen maar ook daar bij is het zo dat het nodig is om er onder te zitten.
   Echter is dit goedkoper dan gas of een conversie kachel.
   800 watt tegen zo 2000 watt.
   De conversie kachel warmt daar tegen wel een grote oppervlakte.
   Een nog ander mogelijkheid is een petroleum kachel maar door dat deze veel vocht afscheid en zuurstof verbruikt moet je een raam op een kier open hebben staan.
   Ook vind niet iedereen de geur prettig.

   Reageren
 • JJan

  @thomas: jij werkt bij energievergelijk en jij hebt dit op 20 januari eindelijk ontdekt?? De gemiddelde nederlander doet dit al minstens 2 jaar!!

  Reageren
 • SSjaak

  Let ook op dat er geen hoek bank of 3 zits bank voor de radiator staat, verplaats deze in de wintermaanden. Dek ook de radiatoren niet af met wasgoed en dergelijke, scheelt behoorlijk wat gas

  Reageren
 • JJappie

  Alle respect hoor dat je dit allemaal op een woensdagmiddag hebt weten te doen.

  Reageren
 • JJohn van Bork

  Nog een tip: regering, verlaag de hoogste energiebelasting en BTW van de wereld!
  Uw vriendin heeft gelijk, de thermostaat op 18 zetten is veel te laag.

  Reageren
  • WWRM

   @John van Bork Zo lang we gekke Jetten hebben zal er wel weinig veranderen Heeft u ooit gezien op youtube hoe die er bij zit en in de slachtoffer rol kruipt

   Reageren
 • BBart Rijvers

  Keteltemperatuur terug zetten is niet nodig als je een modulerende ketel en thermostaat hebt.
  Waterzijdig inregelen van de radiatoren biedt vaak ook winst
  Aanpassen pompsnelheid en nalooptijd kan ook nog iets doen maar (extra) isolatie doet het meest in combinatie met lagere thermostaat stand

  Reageren
  • HHereIsTom

   Verlagen van de aanvoertemperatuur heeft altijd zin. Tapwater op 60° en aanvoertemperatuur CV kan zelfs vaak lager dan 60°.
   Hier staat hij op 50° aanvoertemperatuur en dat bespaart 20% op het gasverbruik omdat de ketel dan veel rustiger draait.

   Reageren
  • AAbel

   @Bart Rijvers Dag Bart, als je een modulerende thermostaat hebt dan kun je niet de pompsnelheid versnellen of verlagen, omdat de pomp ook modulerend is.
   Wanneer je een modulerende thermostaat hebt, en de ruimte niet snel genoeg warm word (duurt bvb heel lang) dan heb je te weinig radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zich bevind, conclusie, fout van de installateur. (STOMME INSTALLATEUR)
   Isoleren is altijd goed, zo ook ventileren, en waterzijdig inregelen ook een goed indd
   Ook een goede tip is om de HR ketel op de juiste Kw in te stellen en de ketel op eco stand te zetten.
   En thermostatische mengkranen te installeren in de douche en keuken.
   Groetjes

   Reageren
   • MMarcel

    @Abel

    Wat ik zelf naast het lagere vermogen van de ketel nog heb ingesteld is de vertragingstijd bij warmtevraag. Als de thermostaat dus vindt dat het te koud wordt wacht de ketel nog een kwartier voor hij aanslaat.

    Hij zal daarna wel heel iets langer op een laag pitje blijven branden voor het huis op temperatuur is maar het voordeel is dat het systeem een aantal keren minder per dag eerst warm moet worden voor je huis überhaupt verwarmd wordt.

    Bij tapwater staat de comfortstand uit dus ik mag heel iets langer wachten op warm water.
    Verder heb ik de waterdruk in huis verlaagd.
    Spaart sowieso water maar al het water wat tijdens het douchen niet door de ketel stroomt hoeft ook niet verwarmd te worden.

    Mijn tapwater staat trouwens al jaren op 45 graden. Ik vind het onzinnig om eerst de boel tot 60 graden te verwarmen om vervolgens koud water bij te mengen voor een temperatuur die bruikbaar is,
    Bij regelmatig gebruik van warm water ben ik persoonlijk niet zo bang voor legionella.

    Reageren
  • WWillemB

   @Bart Rijvers
   Ook bij een modulerende ketel is het verstandig om de ketelwater temperatuur lager dan de condensatie temperatuur van 56 graden te zetten. Pas dan en lager heb je voordeel van een HR ketel.

   Reageren
 • BBen

  Als je de watertemperatuur gaat verlagen geven de radiatoren te weinig capaciteit af
  Het enige wat men er mee bereikt dat de warmte sneller wordt verspreid maar de hoeveelheid veranderd er niet door

  Reageren
  • GGoel

   @Ben

   Een ketel die niet op vol vermogen staat te blazen heeft een hoger rendement.

   Reageren
 • LLeo Zoon

  Je keteltemperatuur en je warmwatertemperatuur zijn twee verschillende instellingen.
  Dus cv water instellen op 40 graden geeft geen legionella.

  Reageren
  • WWillenB

   @Leo Zoon
   Dit laatste is niet correct. Nieuwste norm is 55 graden tapwater of hoger richting 60.

   Reageren
   • Jjos

    @WillenB, Leo heeft het over het over het water wat door je radiatoren stroomt op 40 C. Het water wat uit de kraan komt kan je op een andere temperatuur zetten bv 60 C. Er zijn dus twee circuits welke je beide op een andere temperatuur kan zetten.

    Reageren
 • MMulder

  Met slimme radiator kranen kan men niet de ruimtes afzonderlijk verwarmen .men blijft altijd afhankelijk van de kamer thermostaat als deze niet vragend staat blijft het in andere vertrekken koud.
  Ook het monteren van deze kranen is niet een doe het zelf klus en ook niet goedkoop

  Reageren
  • LLeoZoon

   @Mulder

   De slimme radiatorkranen vervangen de kamerthermostaat .
   En je moet wel alle radiatoren ervan voorzien.

   Reageren
   • BBen mulder

    @LeoZoon
    Blijft toch dat je alle andere kranen moet sluiten waardoor de ketel hevig gaat staan pendelen
    Bij deze oplossing altijd een bij pass onder de ketel ,weg voordeel

    Reageren
    • GGuido Brandt Corstius

     @Ben mulder
     Het heeft geen zin de doucheruimte de hele dag te verwarmen. Als je teveel radiatoren sluit kan de cv ketel de warmte niet goed genoeg kwijt en schakelt zich terug.
     Radiatorfolie plak je aan de achterkant van de verwarming vast.Plaats radiatorventilatie aan de onderkant van de radiator.
     Schakel elektrische apparatuur volledig uit met de stekkerdoos met de rode knop
     Ventilatie is van belang voor de gezondheid en droge lucht is makkelijker te verwarmen.
     Zie voor meer informatie op www milieucentraal.

     Reageren
     • GGuido Brandt Corstius

      @Guido Brandt Corstius
      Als je de gordijnen sluit mogen ze niet voor de radiator hangen want dan wordt de warme lucht naar het raam gebracht. Dus leg ze op de vensterbank of druk ze achter de verwarming.
      Zeker bij enkelglas is isolerende raamfolie een goede bijdrage.

      Reageren
     • IIne de Greef

      @Guido Brandt Corstius

      Wij hebben rolgordijnen voor de ramen gemaakt,hoef je geen gordijnendicht tedoen.

      Reageren
     • GGuido Brandt Corstius

      @Ine de Greef
      Rolgordijnen zijn inderdaad het best. Ze zijn er zelfs met isolerende stof.
      Je kan ze relatief goedkoop laten inmeten en plaatsen als je dat wilt.
      De afstand tot de ruit mag best een paar centimeter zijn. Dan helpt de laag stilstaande lucht met isoleren.

      Reageren
     • RRudi Dufornee

      @Guido Brandt Corstius
      Je moet juist kleine ventilatoren onder je radiators plaatsen dan verspreid de warmte zich beter.
      Ze zijn kant en klaar te koop, je kan ook koel ventilators van bv een computer eronder plaatsen

      Reageren
    • LLuc

     @Ben mulder

     De bypass dient zover mogelijk van de ketel gemonteerd te zitten. Dit om het cv water af te koelen.

     Reageren
   • RRudi Dufornee

    @LeoZoon
    Er moet minimaal een radiator uitgevoerd worden met een normale kraan.
    Aders kan de circulatie vastlopen

    Reageren
    • HHans

     Veel moderne installaties hebben een bylass valve. Mvgr.

     Reageren
   • HHvT

    @LeoZoon

    Alle radiators?
    Toch niet als die dicht kunnen blijven, bijvoorbeeld slaapkamers en slechts één thermostaatkraan in de badkamer?

    Daar moet je wel mee oppassen want sommige merken vragen ook de CV te starten en overvragen de hoofd thermostaat, waar het dan te warm wordt.
    Weet wel dat je dan afhankelijk wordt van een tragere opwarming van de badkamer, wat vroeger de verwarm cyclus inzetten verhelpt dat koudeprobleem

    Reageren
  • RRik

   @Mulder

   Dat is nou net het hele idee van slimme radiatorkranen; je kunt zo per kamer verwarmen. Een slimme radiatorknop stuurt de ketel aan.

   Zie bv systemen als tado of honeywel evohome

   Reageren
   • GGuido Brandt Corstius

    @Rik
    Klopt. En zoals altijd: sluit zoveel mogelijk deuren.

    Reageren
 • MMercoooo

  Ik bespaar door een petroleum kachel te plaatsen in de woonkamer. Plus aico boven en beneden.
  Ondanks de kou is de verwarming nog niet aan geweest.
  Wij zijn met 4 personen thuis en verbruiken 1,5m3 perdag gas door douchen en wassen.

  Reageren
  • BBen mulder

   @Mercoooo
   U vergeet er bij te vermelden wat u aan elektra kwijt bent .
   En op petroleum stoken is zeer ongezond en u moet heel veel ventileren tijdens het stoken
   .

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.