Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit wordt het definitieve energie plafond in 2023 (+ prijzen)

Zojuist is het definitieve energie prijsplafond bekend gemaakt door het kabinet. En wat blijkt, zowel het grensverbruik als het maximale tarief is gunstiger vastgesteld voor de consument.

Update 09-11-2022: de laatste details van het prijsplafond van 2023 vind je hier.

Maximale tarieven en verbruikslimieten

Twee weken geleden werd voor het eerst gesproken over het prijsplafond, maar niet iedereen was het eens met de gestelde bedragen. Het lijkt te hebben geholpen, want het kabinet communiceert nu de volgende gegevens:

  • Plafond stroomprijs: maximaal € 0,40 per kWh (was € 0,70)
  • Plafond gasprijs: maximaal € 1,45 per m3 (was € 1,50)

Deze bedragen zijn inclusief energiebelasting, ODE en btw.

Niet alleen de prijs is goedkoper, ook de volumegrens voor stroom is een stuk hoger, namelijk:

  • Stroom: 2.900 kWh (was 2.400 kWh)
  • Gas: 1.200 m3 gas (zelfde)

Het prijsplafond is overigens niet het enige steunpakket van het kabinet. In dit artikel lees je alle 7 maatregelen die genomen worden om de energierekening te verlagen.

Opsteker

Een flinke opsteker voor veel huishoudens in Nederland, die al rekenden op prijsverhogingen van meerdere honderden euro’s per maand komende winter. Het AD heeft berekend dat dankzij het energie plafond de gemiddelde rekening straks maximaal 241 euro bedraagt.

Het kabinet trekt voor deze maatregel wel flink de portemonnee. In eerste instantie werd uitgegaan van een steunpakket van 10 tot 15 miljard euro. Maar daar kan nu nog 5 a 10 miljard bij worden opgeteld.

Extra korting

Het energie prijsplafond gaat gelden over heel 2023, maar zojuist is ook bekend geworden dat ieder huishouden dit jaar nog een korting ontvangt van in totaal 380 euro op de energierekening.

Deze korting zal worden verrekend door je energieleverancier over de maanden november en december.

Marktprijs

Ga je in 2023 meer verbruiken dan 2.900 kWh en/of 1.200 kuub gas, dan betaal je daarboven de dan geldende marktprijs. Als we kijken naar de huidige energieprijzen, wordt er het volgende gemiddeld betaald:

  • Stroom: € 0,829 per kWh
  • Gas: € 3,66 per m3

Als je dit vergelijkt met het prijsplafond, dan is dat in beide gevallen meer dan een halvering. Een flinke financiële opsteker dus.

Energietoeslag

Daarnaast kunnen huishoudens met een laag inkomen in 2023 ook een energietoeslag aanvragen van maximaal 1.300 euro.

Gemeentes kunnen de toeslag – net als dit jaar – uitkeren aan in totaal zo’n 1 miljoen huishoudens, die minder te besteden hebben.

Tegemoetkoming

Het kabinet hoopt met het nieuwe energie plafond meer tegemoet te komen voor grote gezinnen, en mensen die geen gasaansluiting hebben, zoals huishoudens met een warmtepomp.

Ook voor ondernemers wordt er nog gekeken naar compensaties. Hierover volgt waarschijnlijk later deze week een besluit.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

254 reacties

  • GGerard

    Het is verbazen te lezen hoe de media en ook de politie reageren op het nieuwe energieplafond. En noem ik het punt van de mensen met een warmtepomp. Maar eerst de compensatie voor elektriciteit: terecht verlaagd naar 40 ct en opgehoogd naar 2900 KWh, want dit niveau wat de meeste huishoudens verbruiken. Maar om dan te zeggen dat dit ook een compensatie voor huishoudens met een warmtepomp dan begrijp je het niet! Warmtepomp huishoudens verbruiken ook elektriciteit voor wasmachine , koelkast, verlichting, TV, PC enz. Maar meer elektriciteit voor verwarming en warmwater voor douchen en gebeurd met een warmtepomp.
    1 m3 gas komt qua energieequivalent overeen met 9,8 KWh. Dus om 1200 m3 gas vertalen naar elektriciteit = 9,8 x 1200 = 11760 Kwh. Dat zou dan formeel de compensatie moeten zijn voor warmtepomp gebruikers moeten zijn. De investering is namelijk ook nog aanzienlijk. Nu is bij een gemiddelde temperatuur van 4 graden in het stookseizoen het rendement van de warmtepomp 3,5 á 4 en geen CO2 uitstoot bij groene stroom. Een compensatie van ca 3000 a 4000 KWh voor warmtepomp gebruikers zou dan rechtvaardig zijn. Plus de 2900 KWh kom je dan op ca 6000 á 7000 KWh. PS laten de rekenmeester het precies bepalen.

    Reageren
    • AAstrofysicus

      @Gerard Wie snapt dit niet dan? Dit is het voornaamste kritiekpunt op de ingevoerde maatregel?

      Net zo dat tanken met fossiel goedkoper wordt gemaakt en elektrisch rijden juist duurder. Het is schizofreen, en volgens mij begrijpen de meeste mensen/media dit ook.

      Reageren
  • MMihama

    Ik lees nergens iets over de salderingsregel. Gaan we nu ook een hoger bedrag terug krijgen voor de teruggeleverde stroom.

    Reageren
  • AAV

    Wie heeft het antwoord op de volgende vraag….
    Stel ik verbruik jaarlijks 10000kWh en daarvan wek ik 8000kWh op met mijn zonnepanelen, per saldo neem ik dus 2000kWh aan elektriciteit af.

    Betaal ik dan voor deze 2000kWh €0,40 omdat ik onder het prijsplafond blijf of wordt de prijs per kWh gebaseerd op het verbruik van 10000kWh en betaal ik €0,58 (variabel contract bij Essent.

    Reageren
    • AAstrofysicus

      @AV
      Je betaalt inderdaad over het netto verbruik. Eerst wordt consumptie en productie tegen elkaar weggestreept, en daarna pas wordt het volumeplafond toegepast. Zie mijn opmerking boven.

      Reageren
      • AAV

        @Astrofysicus, bedankt voor je duidelijk antwoord……

        Reageren
      • Jjapioooo

        @Astrofysicus
        Hier is volgens mij niks over bekend gemaakt en lijkt me niet in lijn met het idee dat je bij een hoger verbruik dan 2900kWh geen voordeel van het plafond meer krijgt. Heeft u een bron?

        Reageren
  • EEugene van den Bemt

    Is bekend hoe er met normaal tarief en daltarief wordt omgegaan?
    Wordt eerst het gemiddelde tarief bepaald en dan afgetopt, of worden beiden afzonderlijk afgetopt. Het daltarief zit vaak onder de maximumprijs…

    Reageren
    • PPatrick

      @Eugene van den Bemt: Ja, ben ik ook benieuwd naar. Ik heb er nog niets over terug kunnen vinden. Met een (nog lager) daltarief voorkom je ook dat men, apparatuur die het meeste energie verbruiken, overdag aanzet. Lijkt mij niet handig voor het toch al overvolle electriciteitsnetwerk. Ben benieuwd of men daar over heeft nagedacht…

      Reageren
  • TTB

    Volgens me wordt geen rekening gehouden met stadsverwarming ik betaal nu voor stroom en gas 290euro en voor stadsverwarming 130 euro dus voor me geen voordeel met de prijsplafond .

    Reageren
    • Jjohn rhee

      @TB

      wat is uw gasverbruik en stroomverbruik dan wel niet. Verwarmingskosten zijn al betaald lang douchen of straal kacheltjes mss.
      Lijkt mij anders niet te kloppen. Neem kontakt op met uw energie leverancier

      Reageren
  • HH.Brongers

    Eerst zien dan geloven…Rutte beloofd maar wat..maar houd zich niet aan zijn woord…al eens eerder 1000.euro beloofd..waar is dat gebleven???? En dat ze ons Nederlanders zo in de steek laten. Wat voor ellende hebben ze ons bezorgd..

    Reageren
  • EEric

    Met transportkosten en netbeheer komt de gemiddelde prijs rond de 375euro.
    Staar je dus niet blind op de 241 van het AD…..

    Reageren
    • SSebco

      @Eric
      Je vergeet de vermindering energiebelasting.
      De 241 van AD is dus wel redelijk accuraat.

      Reageren
    • Jjapioooo

      @Eric
      Afhankelijk van de leverancier en de vaste kosten die daar bij horen zal je bij afname van zowel stroom (2900kWh) als gas (1200m3) ongeveer €255 per maand gaan betalen. Dit als de teruggave energiebelasting weer naar het niveau van 2021 gaat.

      Reageren
  • MMike

    Hoe je het ook wendt of keert, energie wordt de komende jaren duurder.

    We hebben met z’n allen de laatste paar decennia een enorme toename van energie verbruik gecreëerd. Dit alles ten gunste van ons luxe, en fijne leventje, maar ten koste van het milieu. Misschien wordt het eens tijd om niet als uitgangspunt de energie prijs te nemen maar wat je er zelf aan kunt doe om minder energie te verbruiken.

    Denk daarbij aan isolatie, zuinigere apparatuur, misschien iets minder lang/vaak douchen, minder consumeren etcetera. Als we dat met z’n allen doen blijft energie betaalbaar en de aarde een fijne plek om te wonen.

    Verbeter de wereld, begin………

    Reageren
    • RRick

      @Mike
      Laten we er even vanuit gaan dat de mensheid de oorzaak is van de milieu probleem. Dan is er maar 1 oplossing. Minder mensen. Minder baby’s.
      Maar dat gaan we niet doen. Dan word er minder geconsumeert. Dan ontstaat er economische krimp. Alle andere oplossingen zijn er alleen maar op uit dat de consument meer geld uit geeft. Als de regerende wereld echt zou willen dat je minder energie zou gaan verbruiken Dan zouden ze de belasting heffingen op alle werkzaamheden en materialen ten behoeve hiervan moeten afschaffen. Maar dat doen we niet. Dat is slecht voor de staatskas. Ze verdienen dan niet aan jouw duurzame investeringen en ze gaan minder aan je verdienen doordat je minder energie gaat verbruiken. Dan zouden ze te snel de energie belastingen moeten verhogen om dit te compenseren. Dan gaat dat opvallen.
      Onder de streep gaat het allemaal alleen om geld de economie moet groeien en daarvoor moet er niet minder maar meer gekocht worden. Dus elke drie jaar een nieuwe duurzamer product kopen. Of dit nou een telefoon is of een warmtepomp maakt niet uit. En dat het produceren van zo’n product een grotere voetafdruk achterlaat Dan het blijven gebruiken van je oude product maakt ook niet uit. Zolang je maar blijft kopen. Zolang de economie maar blijft groeien

      Reageren
      • AAstrofysicus

        @Rick het is een veel gehoord argument, maar het klopt niet. Al zouden we met 5 keer minder mensen zijn, dan nog zal klimaatverandering verergeren zolang we per persoon net zoveel CO2 uitstoten (lees: zolang we verslaafd blijven aan de fossiele brandstoffen).

        Volgens het IPCC mogen we überhaupt niets meer uitstoten in 2050 om onder 1.5 graden te blijven. Volgens jouw logica betekent dit dus dat er geen mensen meer mogen zijn vanaf 2050.

        De échte oplossing is dat we onze energieverbruik verminderen zoals Mike zegt en verschonen. Dus geen gas maar zon en wind, geen olie maar elektrisch, en niet meer zoveel vliegen.

        Reageren
        • RRob

          @Astrofysicus

          Reageren
    • MMarlon

      @Mike

      Als iemand milieu en aarde in een tekst gebruiken gaan mij de nekharen recht op staan en denk ik hebben we weer zo’n boomknuffelaar. Jullie zijn de oorzaak van deze ellende

      Reageren
      • JJack

        @Marlon volgens mij kunnen wij het milieu om ons heen beïnvloeden echter het klimaat niet.

        Reageren
    • TTom

      @Mike eens!

      Reageren
    • RReikier

      @Mike dank voor je wijze reactie tussen zoveel negativisme. We betalen fanaf november de hoofdprijs wat heeft geleid tot extreem bezuinigen op gebruik van energie en echt het plafond is haalbaar en ja soms gaat dit ten koste van de luxe

      Reageren
    • AAndre

      @Mike
      Helemaal mee eens. Benzine is duur maar we blijven maar doorjakkeren. En we moeten op vakantie 3x vreten ons vet en met de auto naar de sportschool werken liever niet. Overal over klagen. Kachel kan vaak uit want in nl is het niet koud. En waarom moeten we met z’n alle een lelijke tv van 2×2 meter???? Kan heus wel ff minder allemaal in dit hebberige volkjesland. En als je het koud hebt ga je maar een stuk fietsen.

      Reageren
      • Fflip

        @Andre

        Mee eens!

        Reageren
  • FFernando

    Volgens mij komen er nog energiebelasting, transportkosten en netwerkbeheerkosten bij dus het gaat flink oplopen en voor de meesten onbetaalbaar, zeker voor AOW-ers.

    Reageren
    • SSebco

      @Fernando

      De plafondprijzen zijn inclusief belastingen en btw.

      Dankzij het nieuwe energie plafond gaat de gemiddelde rekening straks maximaal 241 euro bedragen ipv 290 bij het eerste voorstel.

      Het plafond zorgt voor een besparing van gemiddeld 2500 euro per jaar.

      En dan krijgen mensen met een laag inkomen, zoals mensen met alleen AOW, ook nog eens 1300 euro (energietoeslag). Die mensen betalen dan eigenlijk 133 euro per maand bij gemiddeld verbruik. Maar voor alleenstaanden zal dat nog een stuk lager zijn doordat ze onder het gemiddeld verbruik zitten normaliter.

      Lijkt mij niet onbetaalbaar voor de meeste mensen. Uitzonderingen daargelaten zoals mensen met een heel hoog verbruik om wat voor reden dan ook.

      Reageren
  • KKarin Werner

    Is het prijsplafond bruto of netto, oftewel inclusief of exclusief btw/belasting/ode? Kan er nergens een antwoord op vinden. Houdt de thans geldende belastingverlaging van ca. 800 euro/jaar op? Volgens mij wel.

    Reageren
    • SSebco

      @Karin Werner
      De plafondprijzen zijn inclusief belastingen en btw.
      De vermindering energiebelasting bestaat al jaren en blijft bestaan. De vraag is alleen welk bedrag. Het laatste wat bij mij bekend is is 941 euro voor 2023.

      Reageren
      • Ssebco

        @Sebco

        De vermindering energiebelasting voor 2023 is definitief vastgesteld op 597 euro.

        Reageren
  • NNelis

    Het AD kan niet rekenen en oh oh wat zijn we ineens blij met die globalistische ratten die zelf de oorzaak zijn van deze ellende. Komt nog wel energiebelasting bij, transportkosten en netbeheerkosten. Daarbij zitten de meesten boven de 1200m3. Succes.

    Reageren
    • SSebco

      @Nelis

      Raaskallen is ook een vak.

      De plafondprijzen zijn inclusief belastingen, btw en ode.

      De transport- en netbeheerkosten kunnen (grotendeels) weggestreept worden tegen de vermindering energiebelasting.

      Reageren
  • AA

    Ik zit er precies op de aangegeven verbruik 4 personen 2 tieners. Ben blij.

    Reageren
    • Jjohn rhee

      @A

      ook met stroom? lijkt mij stug
      groeten john

      Reageren
  • CCarolien

    Ook mis ik hierin tegemoetkoming voor mensen met een gedeelde aansluiting. We hebben tussenmeters, maar wat ik tot nu toe begrepen heb is dat het plafond gaat gelden over de hoofdaansluiting en wordt er niet gekeken naar het verbruik per huishouden. Met 4 huishoudens op dezelfde hoofdaansluiting gaat het natuurlijk nooit lukken om onder het plafond te blijven.

    Reageren
    • JJan Willem

      @Carolien eens! Hier net zo. Al begreep ik dat ze daar nog op terug komen.

      Reageren
  • GGer de Haas

    Wij hebben een warmtepomp en hebben een voorschotbedrag van € 61 per maand in ons nieuwe appartement. Ons minimale verbruik in een super geïsoleerd gebouw is plusminus 3400 kWh per jaar. Worden we nu toch genaaid of niet.

    Reageren
    • JJohan

      @Ger de Haas

      Denk niet dat je word genaaid . Een gemiddeld gezin betaald voor stroom en gas € 241 per maand na ingang van het prijsplafond. Ik neem aan dat in jouw maandbedrag van €61 per maand je verbruik aan stroomverbruik van huishoudelijke apparaten en van je warmtepomp is opgenomen. Waarom denk je dan dat je genaaid word? Het verschil is nog altijd € 180 per maand in jouw voordeel.

      Reageren
  • CConny

    Is er geen verschil in het aantal personen per huishouden?
    Heeft een eenpersoonshuishouden hetzelfde te verbruiken dan een 4 / 5 persoons huishouden?

    Reageren
  • JJeroen vdW

    Wie kan mij vertellen wat er gaat gebeuren met de vermindering energiebelasting in 2023 nu het definitieve energieplafond is vastgesteld? Deze zou verhoogd worden, maar later was hier geen sprake meer van. Ook gaan er geluiden dat de vermindering afgeschaft zou worden. Wie weet hoe het zit of waar deze informatie te vinden is (overheid website)? Bvd, Jeroen

    Reageren
  • OOosterling

    Mijn hoofdverwarming is een palletkachel. 1zak koste in mei 3.45 nu 12.50 . Verstookt 1 a 1.5 zak per dag!
    Wordt daar ook rekening mee gehouden!!
    Vr gr

    Reageren
    • EEdwin

      @Oosterling
      Ja zelfde hier. We gaan nu tot 1200 m3 gas stoken en dan weer verder met pellets. Veel goedkoper

      Reageren
    • KKolibrie

      @Oosterling
      Ja ja weer het onderste uit de kan willen hebben!!!!!

      Reageren
  • JJanssen

    En de grote gezinnen wij zijn met 7 personen en zitten al gauw boven het plafond

    Reageren
    • Dde vries

      @Janssen
      Grote gezinnen krijgen al fokpremie.

      Reageren
      • DDefien

        @de vries

        Haha, zo is het maar net. Jij wilde een groot gezin. Dat kost ook wat hé.

        Reageren
  • KKlaas

    Voor mensen die door de nieuwe regeling minder geholpen zijn, zoals de chronisch zieken, is er altijd nog de bijzondere bijstand. Natuurlijk kan een generieke regeling nooit voor 17 miljoen mensen even gunstig zijn. Maar over de hele linie vind ik het een evenwichtig pakket. Zeker ook omdat er een vangnet is voor mensen die buiten de boot vallen.

    Reageren
  • GGerard

    Dat is een goede stap, het nieuwe energieplafond! Maar nu nog de rechtvaardige compensatie voor mensen die van het gas zijn: de mensen met een warmtepomp en gebruik (moeten) maken van een warmtenet.

    Reageren
    • Rraf jacobs

      @Gerard

      Terecht. Temeer daar die tarieven ook omhoog gaan, Bij warmtenet een korting op rekening voor warmtenet om het nadeel deels te compenseren

      Reageren
    • SSebco

      @Gerard

      Juist voor mensen met een warmtepomp is het verbruik voor het plafond verhoogt van 2400 naar 2900 kwh. Erg magertjes als je het mij vraagt.

      Voor stadsverwarming is nu ook een plafondprijs van 47,39 euro per gigajoule warmte. Tot welk verbruik het prijsplafond geldt moet nog worden uitgewerkt.

      Reageren
  • Jjc.jansen.

    Heel netjes opgelost inzake de energie kosten.
    nu een pluim voor het kabinet.

    Reageren
    • RRob

      @jc.jansen.
      helemaal mee eens.

      Reageren
      • BBetsy

        @Rob en de rest. Ik ben blij met dit.

        Reageren
  • FF swinkels

    Hoe zit het met de chronisch zieken die 24 uur per dag via een zuurstof apparaat beademt worden, hiermee is geen rekening mee gehouden.

    Reageren
    • BBetsy

      @F swinkels daar heb je belasting aftrek voor.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.