Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit wordt het definitieve energie plafond in 2023 (+ prijzen)

Zojuist is het definitieve energie prijsplafond bekend gemaakt door het kabinet. En wat blijkt, zowel het grensverbruik als het maximale tarief is gunstiger vastgesteld voor de consument.

Update 09-11-2022: de laatste details van het prijsplafond van 2023 vind je hier.

Maximale tarieven en verbruikslimieten

Twee weken geleden werd voor het eerst gesproken over het prijsplafond, maar niet iedereen was het eens met de gestelde bedragen. Het lijkt te hebben geholpen, want het kabinet communiceert nu de volgende gegevens:

  • Plafond stroomprijs: maximaal € 0,40 per kWh (was € 0,70)
  • Plafond gasprijs: maximaal € 1,45 per m3 (was € 1,50)

Deze bedragen zijn inclusief energiebelasting, ODE en btw.

Niet alleen de prijs is goedkoper, ook de volumegrens voor stroom is een stuk hoger, namelijk:

  • Stroom: 2.900 kWh (was 2.400 kWh)
  • Gas: 1.200 m3 gas (zelfde)

Het prijsplafond is overigens niet het enige steunpakket van het kabinet. In dit artikel lees je alle 7 maatregelen die genomen worden om de energierekening te verlagen.

Opsteker

Een flinke opsteker voor veel huishoudens in Nederland, die al rekenden op prijsverhogingen van meerdere honderden euro’s per maand komende winter. Het AD heeft berekend dat dankzij het energie plafond de gemiddelde rekening straks maximaal 241 euro bedraagt.

Het kabinet trekt voor deze maatregel wel flink de portemonnee. In eerste instantie werd uitgegaan van een steunpakket van 10 tot 15 miljard euro. Maar daar kan nu nog 5 a 10 miljard bij worden opgeteld.

Extra korting

Het energie prijsplafond gaat gelden over heel 2023, maar zojuist is ook bekend geworden dat ieder huishouden dit jaar nog een korting ontvangt van in totaal 380 euro op de energierekening.

Deze korting zal worden verrekend door je energieleverancier over de maanden november en december.

Marktprijs

Ga je in 2023 meer verbruiken dan 2.900 kWh en/of 1.200 kuub gas, dan betaal je daarboven de dan geldende marktprijs. Als we kijken naar de huidige energieprijzen, wordt er het volgende gemiddeld betaald:

  • Stroom: € 0,829 per kWh
  • Gas: € 3,66 per m3

Als je dit vergelijkt met het prijsplafond, dan is dat in beide gevallen meer dan een halvering. Een flinke financiële opsteker dus.

Energietoeslag

Daarnaast kunnen huishoudens met een laag inkomen in 2023 ook een energietoeslag aanvragen van maximaal 1.300 euro.

Gemeentes kunnen de toeslag – net als dit jaar – uitkeren aan in totaal zo’n 1 miljoen huishoudens, die minder te besteden hebben.

Tegemoetkoming

Het kabinet hoopt met het nieuwe energie plafond meer tegemoet te komen voor grote gezinnen, en mensen die geen gasaansluiting hebben, zoals huishoudens met een warmtepomp.

Ook voor ondernemers wordt er nog gekeken naar compensaties. Hierover volgt waarschijnlijk later deze week een besluit.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

254 reacties

  • PPeter

    We krijgen allemaal een sigaar uit eigen doos….

    Reageren
  • WWim Jacobs

    Wat betekent dit plafond voor de salderingsregeling? Vindt verrekening nog steeds per jaar plaats? En dan bedoel ik na de som van levering en teruglevering.

    Reageren
  • EEd

    Ik mis in het verhaal de kosten van de netbeheerder en van de energieleverancier. Die komen op ca € 50,– per maand uit.

    Reageren
    • NNico

      @Ed, ja, daar zoek ik ook al de laatste dagen naar, nergens een antwoord te vinden en niemand die mij het antwoord op de vraag ” Uit welke componenten bestaat de berekening van de 40/145 ” .
      Nu wil ik niet het onderste uit de kan halen, maar is nu ook de vermindering van de energiebelasting ( ad. € 941,– ) geschrapt ?
      Zo ja, dan is het koekje wel kleiner geworden, wij leggen dus € 941 in om maximaal € 2.900,– te halen en de meeste mensen € 2.280,–

      Reageren
      • Ssebco

        @Nico
        Op Prinsjesdag werd inderdaad bekendgemaakt dat de vermindering energiebelasting stijgt naar € 941 voor 2023. Nadat de cijfers van het prijsplafond definitief werden vastgesteld, werd de vermindering energiebelasting fors verlaagd naar € 597 helaas.

        Reageren
  • EEd

    In bijna alle publicaties over het prijsplafond energie mis ik de kosten van de energieleverancier en netbeheerder. Die kosten bedragen ca € 50,– per maand, dus bijna 20% bij de € 241,–

    Reageren
    • EEllen Wieringa

      @Ed

      De prijzen van het plafond zijn incl. BTW en leveringskosten. Staat in het eerste stuk van dit verhaal.

      Reageren
  • BBob

    En hoe zit het met de kosten voor de staat. Is dat financieel wel haalbaar, en waar komt al dat geld dan vandaan?

    Reageren
    • AAnna

      @Bob

      In feite van belasting geld…..jouw eigen geld dus.

      Reageren
      • DDjorgio

        @Anna

        Koekie van eigen deeg!en zo wordt het volk belazerd! En dat is met alles zo!

        Reageren
        • YYvonne

          @Djorgio

          Altijd al geweest had je het anders voor gesteld nee toch

          Reageren
        • BBenk. G

          De MAMMON regeert

          Reageren
    • PPatrick

      @Bob Er wordt nog steeds een hele hoop gas verkocht aan t buitenland, tegen de nu geldende prijzen levert dat een mooie som geld op, die o.a. voor dit project kan worden aangewend.

      Reageren
  • EEnErgiek

    Kan iemand mij vertellen hoe het zit met een gezin dat alleen elektriciteit afneemt en geen gas? Wordt dan ook het maximum van 2900 kWh gehanteerd?

    Reageren
    • CCoumans

      @EnErgiek

      Reageren
      • JJenny

        @Coumans

        Hoe zit het met mensen met een blok verwarming daar hoor ik niets van

        Reageren
    • SSan

      @EnErgiek

      Ja standaard voor iedereen 2900 kwh. Was 2400 hebben ze verhoogd na 2900.

      Reageren
    • NNanda

      @EnErgiek

      Ja staat er toch

      Reageren
  • RRonald

    leuk die steunpaketten, maar de grote bedrijven verdienen kapitalen en de regering betaald de bedrijv en van ons geld. Dus we betalen deze hoge prijzen als burger. Want alles waar de regering met strooit is allemaal geld afkomstig van de burgers. Dus indirect betalen we gewoon de hoge prijs.

    Reageren
  • HHenrik

    Ik mantelzorg voor mijn moeder die in een deel van het huis haar eigen huishouding voert. (Zij ontvangt haar eigen (gemeentelijke) belastingaanslagen)
    We hebben een gezamenlijke aansluiting voor gas en elektriciteit (met tussenmeter).
    Geldt het energie plafond per huishouden of per gasmeter/elektriciteitmeter?

    Reageren
  • MMW Stens

    Beste Nederlanders, denk nou even mee !
    Waarvan gaat dit betaald worden ?
    Juist ja, ze gaan met ingang van 1 Januari die 17 cent accijnsverlaging op een liter brandstof er weer bovenop gooien !!
    Wedden ???

    Reageren
    • RRonald

      @MW Stens

      Nederlanders denken veel te weinig na, al het geld waar de regering en Europa met strooit is afkomstig van de burger. Dus we betalen het hoge bedrag straks gewoon, alleen niet direct op je energierekening maar via allerlei anderse slinkse verzinsels van de maffiabende Rutte. En de bedrijven worden rijker en rijker over de rug van de burger.

      Er zit meer dan 2 euro verschil in de inkoop en de uiteindelijke gasprijs, daarnaast hebben we in nederland een grote voorraad, dus alle dure gas welke wij nu betalen is nog afkomstig van goedkope inkoop. Nog meer winst voor de bedrijven.

      Reageren
    • MMonica Franken-van den Berg

      @MW Stens
      Gewoon flink bijdrukken. Het is ook hun bedoeling dat het crasht. Je geld is nu al nauwelijks nog wat waard.

      Reageren
  • EEric T

    Hoe gaan ze om met daltarief/normaal tarief? Bij het daltarief zit ik onder de €0,40 en het normaal tarief boven de €0,50?

    Reageren
    • EElsa

      @Eric T
      Juist..eerst torenhoog,dan ietsje lager.zodat je “blij” en opgelucht bent,maar t ik s nog steeds het driedubbele van wat we eerst betaalden….doen ze steeds lockdown….en dan blij zijn dat je je vrijheid terug hebt

      Reageren
      • MMieke

        @Elsa

        Zo waar…kunnen ze niet winnen met een QR code hebben ze je toch nog in de tang!!!

        Reageren
  • ##Carolien

    En hoe zit dat dan als je in een flat woont met eigen ( centrale ) ketel.??? Als v.v.e wordt je beschouwd als bedrijf. We zijn nml ook ingeschreven bij kvk dat kan niet anders. Hebben wij het dan met zijn 80en te doen met een plafond van slechts 1200 m³?? We verbruiken wel zo’n slordige 40.00 m³….persoonlijk ben ik geen koukleum..dus ik stook niet veel( echt bijna niks)…ben ik dan toch de sigaar…..voor de rest ben ik wel van het gas af.

    Reageren
  • PPatron

    Eneco verhoogt even tussentijds op 3 november de prijzen naar 87 cent per kw en 3.26 euro per m3. De al flink winst makende lui, jagen dus de 2×190 euro met gemak weg tot januari. Even nog naaien laatste 2 maanden. De woningbouw werkt eveneens niet mee. 90% enkelglas 10% dubbelglas, jaren 60 flatwoning. Ongeïsoleerd, mogen geen panelen plaatsen en niets wijzigen, maar wel energielabel C, dankzij een modelwoning elders in de flat wat voor elke huurhuis geld in de flat. Kunnen ze hier ook niet iets aan doen?!

    Reageren
    • EEllen Wieringa

      @Patron

      Dat mag niet. Jullie kunnen naar de Huurcommissie. Huurverlaging aanvragen

      Reageren
  • RR.

    Met enkel een warmtepomp installatie en een serie zonnepanelen komen wij met 3 personen op bruto 5000 kWh en netto op 3500 kWh uit. We zitten hiermee dus boven de limiet van het prijsplafond maar niet per definitie door toedoen van niet zuinig verbruik.

    Wat ons betreft zou het veel eerlijker zijn om een maximaal jaarverbuik in euro te bepalen dan per categorie.

    Neem het genoemde maximum verbruik van 2900 kWh elektriciteit en 1200m3 gas tegen het geldende prijsplafond dan kom je uit op € 2900 per jaar. Alles daarboven zou wat ons betreft verrekend moeten worden tegen de dan geldende marktprijs. En dus niet per energiebron. Dit is veel eerlijker voor huishoudens op stadsverwarming en mensen die zwaar hebben geïnvesteerd in een warmtepomp en zonnepanelen. In het verlengde, een dergelijk plafond in euro stimuleert huishoudens ook om extra te isoleren/ energie zuinige aanpassingen aan de woning te doen.

    Reageren
    • RRoland

      @R.
      Voor de subsidie waar ik mede aan betaald heb kan je mooi het restant betalen. Geen dank. Graag gedaan.

      Reageren
    • VVera

      @R.

      Een prima idee.

      Reageren
  • RR.

    Met enkel een warmtepomp installatie en een zonnepanelen komen wij met 3 personen bruto 5000 kWh en netto op 3500 kWh uit. We zitten hiermee dus boven de limiet van het prijsplafond maar niet per definitie door toedoen van niet zuinig verbruik.

    Wat ons betreft zou het veel eerlijker zijn om een maximaal jaarverbuik in euro te bepalen dan per categorie.

    Neem het genoemde maximum verbruik van 2900 kWh elektriciteit en 1200m3 gas tegen het geldende prijsplafond dan kom je uit op € 2900 per jaar. Alles daarboven zou wat ons betreft verrekend moeten worden tegen de dan geldende marktprijs. En dus niet per energiebron. Dit is veel eerlijker voor huishoudens op stadsverwarming en mensen die zwaar hebben geïnvesteerd in een warmtepomp en zonnepanelen. In het verlengde, een dergelijk plafond in euro stimuleert huishoudens ook om extra te isoleren/ energie zuinige aanpassingen aan de woning te doen.

    Reageren
  • RR.

    Met enkel een warmtepomp installatie en een zonnepanelen komen wij met 3 personen bruto 5000 kWh en netto op 3500 kWh uit. We zitten hiermee dus boven de limiet van het prijsplafond maar niet per definitie door toedoen van niet zuinig verbruik.

    Wat ons betreft zou het veel eerlijker zijn om een maximaal jaarverbuik in euro te bepalen dan per verbruik/ categorie.

    Neem het genoemde maximum verbruik van 2900 kWh elektriciteit en 1200m3 gas tegen het geldende prijsplafond dan kom je uit op € 2900 per jaar. Alles daarboven zou wat ons betreft verrekend moeten worden tegen de dan geldende marktprijs. En dus niet per energiebron. Dit is veel eerlijker voor huishoudens op stadsverwarming en mensen die zwaar hebben geïnvesteerd in een warmtepomp en zonnepanelen.

    Reageren
  • SSjaak

    Vraag:
    Ik heb een vast contract tot juni 2023. Daarna dus een variabel contract met de hogere energieprijzen. Begint de teller voor je energieplafond dan pas te lopen omdat ik een nieuw (variabel) contract afsluit. Mijn verbruik is per kalenderjaar ongeveer 2200 kub gas en 3000 Kwh.

    Reageren
  • RRoland

    Ik ben aan de ene kant blij met het prijsplafond. Aan de andere kant is dit voor grote gezinnen (4+) nog te laag. Wij wonen met zijn vijven in een huurhuis van de woonschakel. Zij gaan tussen 2023 en 2029 zonnepanelen plaatsen. Dat is dus een heel ruim begrip. We verbruiken energie voor een gezin van 4 personen. En zijn dus zuinig. Nog komen we boven het prijsplafond uit. Het idee van het prijsplafond moet naar mijn idee eerlijker toegepast worden niet alleen per huis maar ook naar ratio van het aantal bewoners ervan.

    Reageren
  • PPiet

    En mensen met stadsverwarming die gebruiken meer stroom door elektrische koken

    Reageren
  • PPatrick

    Ik weet het niet hoor,maar de overheid zijn wij zelf Lieve mensen.
    We worden gewoon bij de neus genomen
    En waarom moeten de energie leveranciers zoveel geld verdienen, terwijl het land in brand staat

    Reageren
  • RRob

    Het kabinet trekt de portemonnee???? Het is gewoon schofterig hoog belast en uiteindelijk betalen we het zelf. Dan kun je nog zo’n “positief” verhaal schrijven, het blijft schandalig.

    Reageren
    • RRonald

      @Rob, dat heeft het merendeel van de Nederlandse bevolking niet eens door. Die denkt niet verder na waar al dat geld en het Europese geld vandaan komt.
      De enige die hier heel goed mee zijn, zijn de bedrijven. Die verdienen gigantisch over de ellende van de nederlanders die straks in de kou zitten of schulden opbouwen. Schandalig.

      Reageren
  • BBart

    Zijn deze nieuwe prijzen inclusief belasting en BTW.

    Reageren
    • SSebco

      @Bart

      Ja

      Reageren
      • RRob

        @Sebco

        Volgens mij exclusief vaste leveringskosten en netbeheerkosten. Er wordt immers gesproken over een plafond voor de “variabele” tarieven van gas en elektra. De vaste leveringskosten en netbeheerkosten zijn per jaar circa € 580. dan zou je per jaar uitkomen op € 1.740 gas + € 1.160 elektra + € 580 vaste kosten = € 3.480 per jaar is € 290 per maand (uitgaande van 1.200 m3 gas en 2.900 Kwh elektra.

        Reageren
        • Ssebco

          @Rob

          De maximumtarieven van het prijsplafond betreffen de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw. De vaste kosten komen hier inderdaad nog bovenop maar je vergeet de vermindering energiebelasting (597 euro in 2023). Deze vermindering kan je wegstrepen tegen de vaste kosten.

          Reageren
          • SSterre

            Maar er is ook bekend gemaakt dat nu wanneer plafond in werking treed de vermindering energiebelasting eraf gaat Waarom gaat de voorgestelde verlaging van de energiebelasting in 2023 niet door?
            De verlaging van de energiebelasting gaat niet door wanneer het prijsplafond een feit is. Volgens de overheid is het voordeel van een plafond dat consumenten duidelijkheid hebben wat zij kwijt zijn aan hun energierekening bij een normaal of gemiddeld verbruik.

            Reageren
    • SSan

      @Bart

      Ja inc. Alles behalve netbeheer kosten. En je kosten gebruik meters energiebedrijf.

      Reageren
  • LLars

    Gewoon een hele mooie regeling vanuit de overheid. Enige wat onduidelijk is wat mij betreft is hoe het zit met de vermindering energiebelasting. Mocht deze bijvoorbeeld afgeschaft worden met de komst van het prijsplafond, is deze mooie sigaar toch nog voor een groot deel uit eigen doos….

    Iemand die dit (zeker) weet?

    Reageren
    • PPatrick

      Ik weet het niet hoor.maar de overheid zijn wij zelf ,we worden gewoon bij de neus genomen,het is gewoon schofterig,waarom moeten de energie leveranciers zoveel winst maken, terwijl het land in brand staat.zijn verdomme gezinnen met kinderen die nog amper kunnen rondkomen.
      Het is in en in triest

      Reageren
  • RRob

    Hoe zit het met die € 190,00 korting voor november en december? Veel mensen die nog een vast contract hebben betalen misschien maar € 50,00 of € 60,00 per maand. Krijgen die dan het verschil terug op hun rekening in die maanden??

    Reageren
    • LLouisbeijn

      @Rob
      Nee,ik denk dat het afhangt van wanneer je contract afloopt ? En dan vol vergoed wordt met 380 euro in november/ december ,mijn contract liep 1 oktober af ,dus ik denk dat ik pas volgend jaar profijt heb ?? In mijn volgende contract voor 2023 ?

      Reageren
      • NNanda

        @Louisbeijn

        Worden verrekend op je jaarafrekening

        Reageren
    • RRob

      @Robals je zo weinig betaald ga je dan nog janken om die 190 euro te krijgen schaam je rot

      Reageren
      • RRoland

        @Rob

        De mensen die nu janken dat ze geen vast contract hebben wilden altijd het goedkoopst met variabel. En nu piepen en moet er bijgesprongen worden. Ga jezelf schamen.

        Reageren
    • AAnja

      @Rob
      Ik zit hier ook mee. Heb vatteval gebeld. Wisten ze nog geen antwoord op te geven.

      Reageren
      • LLia

        @Anja ik zit bij Vattenfall en ze vertelde mij dat ik het dit jaar ga krijgen.

        Reageren
  • AAad

    Ik vind het bedrag zo duur we kunnen het bedrag te hoog we doen er alles aan om savonds na zeven het licht over uit te doen om dat voldoende jaar duren wordt

    Reageren
  • AAstrofysicus

    Iedereen die zich afvraagt hoe het energieplafond wordt toegepast in combinatie met zonnepanelen: Het betreft het NETTO verbruik. Dus er zal eerst gesaldeerd worden en daarna pas zal het volumeplafond worden toegepast. Het kan ook niet anders want er zijn een heleboel mensen met zonnepanelen die nog een domme meter hebben en dus alleen het netto verbruik meten.

    Ja, zonne-eigenaren zijn de winnaars van de maatregel (en warmtepomp eigenaren zijn de verliezers).

    Reageren
    • LLenny

      @Astrofysicus

      Voor die zonnepanelen hebben ze eerst een hoop geld betaalt, dus niet echt winaars het bedrag moet namelijk eerst terug verdiend moeten worden. En wat betreft domme meters zo slim blijken de slimme meters ook niet te zijn tenminste niet voor de klant

      Reageren
    • AAnnemieke

      @Astrofysicus
      Dank voor de toelichting. Naar dat antwoord was ik inderdaad opzoek. Na saldering blijf ik met mijn 11 zonnepanelen en warmtepomp ruim binnen het plafond, zonder saldering kom ik er voor stroom ruim boven. Met een warmtepomp ben je dus niet automatisch een verliezer.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.