Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit wordt het definitieve energie plafond in 2023 (+ prijzen)

Zojuist is het definitieve energie prijsplafond bekend gemaakt door het kabinet. En wat blijkt, zowel het grensverbruik als het maximale tarief is gunstiger vastgesteld voor de consument.

Update 09-11-2022: de laatste details van het prijsplafond van 2023 vind je hier.

Maximale tarieven en verbruikslimieten

Twee weken geleden werd voor het eerst gesproken over het prijsplafond, maar niet iedereen was het eens met de gestelde bedragen. Het lijkt te hebben geholpen, want het kabinet communiceert nu de volgende gegevens:

  • Plafond stroomprijs: maximaal € 0,40 per kWh (was € 0,70)
  • Plafond gasprijs: maximaal € 1,45 per m3 (was € 1,50)

Deze bedragen zijn inclusief energiebelasting, ODE en btw.

Niet alleen de prijs is goedkoper, ook de volumegrens voor stroom is een stuk hoger, namelijk:

  • Stroom: 2.900 kWh (was 2.400 kWh)
  • Gas: 1.200 m3 gas (zelfde)

Het prijsplafond is overigens niet het enige steunpakket van het kabinet. In dit artikel lees je alle 7 maatregelen die genomen worden om de energierekening te verlagen.

Opsteker

Een flinke opsteker voor veel huishoudens in Nederland, die al rekenden op prijsverhogingen van meerdere honderden euro’s per maand komende winter. Het AD heeft berekend dat dankzij het energie plafond de gemiddelde rekening straks maximaal 241 euro bedraagt.

Het kabinet trekt voor deze maatregel wel flink de portemonnee. In eerste instantie werd uitgegaan van een steunpakket van 10 tot 15 miljard euro. Maar daar kan nu nog 5 a 10 miljard bij worden opgeteld.

Extra korting

Het energie prijsplafond gaat gelden over heel 2023, maar zojuist is ook bekend geworden dat ieder huishouden dit jaar nog een korting ontvangt van in totaal 380 euro op de energierekening.

Deze korting zal worden verrekend door je energieleverancier over de maanden november en december.

Marktprijs

Ga je in 2023 meer verbruiken dan 2.900 kWh en/of 1.200 kuub gas, dan betaal je daarboven de dan geldende marktprijs. Als we kijken naar de huidige energieprijzen, wordt er het volgende gemiddeld betaald:

  • Stroom: € 0,829 per kWh
  • Gas: € 3,66 per m3

Als je dit vergelijkt met het prijsplafond, dan is dat in beide gevallen meer dan een halvering. Een flinke financiële opsteker dus.

Energietoeslag

Daarnaast kunnen huishoudens met een laag inkomen in 2023 ook een energietoeslag aanvragen van maximaal 1.300 euro.

Gemeentes kunnen de toeslag – net als dit jaar – uitkeren aan in totaal zo’n 1 miljoen huishoudens, die minder te besteden hebben.

Tegemoetkoming

Het kabinet hoopt met het nieuwe energie plafond meer tegemoet te komen voor grote gezinnen, en mensen die geen gasaansluiting hebben, zoals huishoudens met een warmtepomp.

Ook voor ondernemers wordt er nog gekeken naar compensaties. Hierover volgt waarschijnlijk later deze week een besluit.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

254 reacties

  • Mmahmut

    waarom wordt er niet gekeken of huishoudens met een minimum nog een vaste contract hebben, in 2022/23 en zomaar €1300 uitgekeerd. die mensen lachen zich rot, terwijl werkende mensen
    zonder vaste contracten onder het minimumpeil komen

    Reageren
    • JJanus

      Met een vast contract viel je al in een hoger tarief,toevallig plukken we daar nu de vruchten van in tegenstelling tot de energiehoppers die ieder jaar overstapten naar de goedkoopste leverancier om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten.Waarschijnlijk was jij er een van.Wie was/is er dan slimmer,jij of ik?

      Reageren
      • JJanus snapt het niet

        @Janus
        Wat jij hoppers noemt, zijn al mensen met een vast contract. Vast en variabel betekent niet dat het met eindtijd is of tijdelijk maar een vaste prijs….

        Reageren
  • IIlly

    Wat zijn we toch een zeurend volkje!!
    Wordt aan alle kanten gecompeseerd.
    Ook in mijn omgeving. Ga werken, banen genoeg. Maar een uitkering is toch fijner. Wordt je ook niet moe. En ja ik snap best dat er mensen zijn die ongewild of door ziekte in de problemen komen.
    Kijk eens in andere landen om ons heen.
    Je zal maar in Rusland, Oekraïne of Iran wonen

    Reageren
    • BBep

      @Illy
      Er zijn ook mensen met een AOW uitkering die hebben hun hele al gewerkt!!!

      Reageren
      • WWil

        @Bep inderdaad als je aow hebt en je levenlang hard gewerkt hebt en een klein rotpensioentje erbij val je buiten heel veel dingen je kan beter niet werken en geen pensioen opbouwen dan heb je tenminste overal recht op

        Reageren
      • VVadim

        @Bep
        Inderdaad!!

        Reageren
    • EEs

      @Illy erg kortzichtig om in deze tijd nog te geloven dat je moet werken om uit de problemen te blijven. Ik kan je vertellen dat ik als fulltime werkende alleenstaande ouder erg blij ben met de maatregelen en ik weet zeker velen met mij.

      Reageren
    • JJJ

      @Illy Hoe durf je??
      Ik heb bijna 38 jaar gewerkt en ben nu zonder het te willen in de IVA gekomen en krijg van GEEN kant hulp. Hoe lang heb jij al gewerkt??? Vergelijken met Iran, Oekraïne of Rusland? Wat weet jij daar van? Laat mij niet lachen in Iran mocht je misschien niet eens achter de computer!
      Je komt net kijken dat zie ik aan het blaten wat je je doet. Of natuurlijk uit een gezinnetje komend waar je alles had. En wat werken betreft met mijn 17e had ik al 4 banen en werkte vaak 16 uur per dag. Ja, dus ik vindt dat ik mag klagen. Ik heb mij helemaal kapot gewerkt en zie dit land helemaal naar de vernieling gaan en iedereen kijkt weg of doet alsof er niets aan de hand is. Mensen zoals jij maken mij kotsmisselijk. Ik wilde dat jij nu kreeg wat ik iedere dag mee moet maken!!

      Reageren
  • Ddjazzy

    Word zo moe van al die mensen die nooit tevreden zijn.
    mensen vergeten dat ze dit jaar alleen al 1100 kwh aan elektra van het rijk kado krijgen krijgen bij een leverings prijs van 0.40 cent ( ja daar is die belasting teruggave voor)
    kijk eerst eens naar je energie leverancier. Wij hollanders leven nog steeds met de gedachten dat je een spaarpotje moet maken bij de energie leverancier . Er zijn ook anderen mogelijkheden . B.V ’n dynamisch energiecontract . Welke voor 2023 in iedergeval mij keuze is . Door het prijs plafond zal je met ( inkoop) dag/ uurprijzen waar je opafgerekend word nooit voor verassingen staan dat je maar meer moet betalen als 1.45 voor gas of die 40 cent voor elektra. Maar wel elke maand het aan je rekening zien als de dag/uurprijzen lager zijn . ( eens zomers kan het zelfs voorkomen dat je geld toe krijg op electra gebruik)

    Reageren
    • PPutin

      @djazzy
      “cadeau” Dit heet in juist Nederlands (ook nog wel een dingetje in jouw comment): ‘zingen voor eigen parochie.’ )

      Reageren
      • WWil

        @Putin je hebt helemaal gelijk waar heeft die djazzy het over met z,n cadeautje we krijgen niks cadeau we worden overal opgepakt van boodschappen benzine ga zo maar door wat een domme opmerking

        Reageren
        • Rrichard

          @Wil

          nou ik ben wel eens benieuwd hoe ver die prijzen op gaan lopen boven dat plafond. dat kan nog wel eens heeeel gek gaan!! denk dat er wel weer wat mogelijk is om je energie (bundel-tje) te verhogen maar dan moet je weer door een hoepeltje springen. hey met een warmte pomp en een koude winter komt zo’n ding toch op 6000kwh? dit word nog wel wat hoor. groeten richard

          Reageren
    • WWil

      @djazzy als je het niet begrijpt moet je ook niet reageren er zitten niet voor niets zoveel mensen in de schulden omdat ze het niet kunnen betalen heb jij schijnbaar geen last van

      Reageren
    • WWil

      @djazzy Jesus wat moeten we hier blij mee zijn volgens jou mensen komen niet voor niks in de schulden je begrijpt het niet helemaal we worden aan alle kanten genaaid

      Reageren
  • GGerard Teunis

    Beste Bart,
    Waar heb je de informatie vandaan, dat het plafond incl. EB, ODE en BTW is?
    Kan het zelf nergens terug vinden,

    Reageren
    • AArianne

      @Gerard Teunis

      Dit staat in het artikel, onder de tarieven.

      Reageren
      • GGerard Teunis

        @Arianne Bij rijksoverheid.nl staat niets of het incl. EB, ODE en BTW is.
        Daarom mijn vraag aan Bart, waar deze info vandaan komt.

        Reageren
  • Ww.e van daalen

    Beste Bart, hartelijk dank voor jouw duidelijke info.

    Reageren
  • BBrinkhof

    Wat betekent dit allemaal voor het daltarief?

    Reageren
  • MMike

    Krij je nu 1 Jan 2023 een jaar afrekening zodat je op nul begint

    Reageren
    • RRomy

      @Mike
      Dat hoop ik wel, de jaarafrekening bij ons is fiks hoog door het variabele contract dat wij hebben en ik nooit de 392 euro betaald heb wat Essent mij als advies gaf te betalen deze maanden.. ik bleef gewoon bij 230 eu want meer geld is er niet .

      Reageren
      • AAnnemieke

        @Romy en @Mike
        Zorg dat je (als je geen slimme meter hebt) op 31 december of 1 januari je standen via internet doorgeeft aan je energieleverancier. Op je volgende normale jaarrekening wordt dan het juiste verbruik aan de juiste periode (met bijbehorend tarief) gekoppeld. Als je een slimme meter hebt worden de standen automatisch uitgelezen en hoef je niets te doen. Je ontvangt dus geen aparte jaarrekening tot 1 januari maar op je normale jaarrekening worden de periodes wel uitgesplitst zodat je vanaf 1 januari gebruik maakt van het plafond.

        Reageren
  • EErwin

    Geld boven het plafond straks niet het tarief van je leverancier dat we nu variabel betalen dan ?

    Reageren
  • WWillem Albert van Rest

    Jammer dat dhr. Jetten de teruglevering d.m.v. de zonnepanelen niet heeft aangepakt, deze wordt door de energieleveranciers teruggezet naar Euro 5 cent voor Eneco en Euro 17 cent voor Vattenfal. Motivatie om zonnepanelen te plaatsen wordt teniet gedaan.

    Reageren
    • KKarin

      @Willem Albert van Rest
      Mee eens
      Als je al zuinig op je gas (ik had 475 M3 verbruikt) was dan krijg je nu minder terug vd zonnepanelen en ben je onder de streep alsnog duurder uit

      Reageren
      • LLouis

        @Karin
        Overal is een oplossing voor. Je kunt ook gedeeltelijk stoken met elektra. Ik gebruik onder tapijt verwarming. Dat zijn elektrische matjes die je onder het tapijt kan leggen en heel comfortabel zijn. Maar ook infrarood panelen werken heel goed. Je zorgt gewoon dat je evenveel stroom gebruikt als je opwekt en je hebt toch een lage rekening.

        Reageren
        • WWil

          @Louis dat zeg je wel heel makkelijk denk toch eens na oude mensen ook mensen met kleine kinderen besef je wel hoe moeilijk dit het hebben niet iedereen heeft het geld om te doen waar jij het allemaal over hebt

          Reageren
    • AAnnemieke

      @Willem Albert van Rest
      Die tarieven gelden alleen als je per jaar meer teruglevert dan je per jaar gebruikt. Lever je minder terug dan je eigen verbruik dan wordt het met elkaar verrekend (gesaldeerd)

      Reageren
  • WWillem

    Jammer,gepensioneerden die 20€ te veel verdienen,krijgen geen 1300€,misselijk makend.

    Reageren
    • RRoel

      @Willem
      Is het niet zo als je bijna aan de grens zit dat je in plaats van 1300€ iets 900€ krijgt

      Reageren
      • KKarin

        @Roel
        Nee helaas niet
        Ik had het aangevraagd ivm hoge kosten door ziekte (oa eigen risico en gebruik vd auto omdat lopen en fietsen niet gaat en je hele dagen thuis zit) maar helaas is dat gewoon pech

        Reageren
        • EEllie

          @Karin

          Als je heel de dag thuis bent heb je geen auto nodig svootmobiel aanvragen of kopen..Ik heb alleen AOW niks er bij.
          ..

          Reageren
          • PPier

            @Ellie

            Ik heb ook alleen aow niks meer moet het ook doen met een scootmobiel kan heel slecht lopen

            Reageren
    • GGerda v Mildert

      @Willem hallo
      Schandalug he ik heb ook aow en een klein pensioentje zit er ook iets boven.net of wij geen rekeningen te betalen hebben echt schandalig voor aow.ers. en te triest voor woorden

      Reageren
      • VVadim

        @Gerda v Mildert
        Inderdaad dat is hier ook zo, aow en een klein pensioentje , net er boven en ontvangen ,
        Nul komma Nul
        , heel, heel triest!!!!
        Dan zou er naar een lagere uitkering ter compensatie naar gekeken moeten of kunnen worden!!!

        Reageren
    • GGien

      @Willem
      Helemaal mee eens Willem.

      Reageren
    • BBianci

      @Willem
      Niet alleen de gepensioneerden. Maar ook studenten die wel op kamers moeten. Om de studie te kunnen volgen krijgen niets. Terwijl deze meestal toch een stuk minder inkomen hebben.

      Reageren
    • WWil

      Inderdaad is toch van de gekke heb je je levenlang gewerkt voor een klein rotpensioentje val je buiten de boot hoe krom is dat je kan beter werkeloos blijven heb je overal recht op

      Reageren
    • VVadim

      @Willem
      Inderdaad te triest voor woorden!!!!

      Reageren
  • RRobert Hogenboom

    Jammer dat er weer niks gedaan wordt voor de chronische zieken mensen die hele dag thuis zitten . En als je afhankelijk bent van apparatuur dat stroom slurpers zijn . Deze mensen verzuipen, en gebruiken wel degelijk meer energie dan normaal . Zo ook de stook kosten, je zal maar afhankelijk zijn van warmte, hele dag thuis en huis niet optimaal warm hebben . Deze mensen moeten dus maar in bed de hele dag gaan liggen , net zoals ik met mijn vaatziekten . Kunnen deze mensen niet beter gecompenseerd worden . Als je alleen. Bent zeg ik ja maar beide wao in huis 80 % 100 en net aan loon grens komen . Geen gemeentelijke kwijtschelding van WOZ. En overal het volle pond geven . En dan niks krijgen voor je chronische ziekte deze mensen worden ins zo hard gestraft. Kan me iemand hier meer uitleg over geven, of hier potjes voor zijn en soja waar ?

    Reageren
    • WWil

      @Robert Hogenboom helemaal met je eens

      Reageren
  • BBep van Uden

    Ik woon in een 55+ flat daar is geen gas nou betaal ik de stroom aan Eneco maar de verwarming aan de Sor als Eneco dan mijn toeslag krijgt hoe zit dan dan met de verwarming moeten ze de rest aan mij geven voor de Sor of stoppen ze dat in hun zak

    Reageren
  • AAdrie

    Waaroom hoor ik niets over de stadsverwarming? Telt die dan NIET MEE?

    Reageren
    • IIni

      @Adrie ja inderdaad stats verwarming blijf maar goedkoop ik vraag me zelf af hoe dat kan .
      Ik ken iemand die maar een tientje betaal elke maand .aan vatteval .en vatten val mag daar geen uitleg over geven hadden ze mij verteld .ja zo wil iedereen wel warm zitten .

      Reageren
  • JJet

    Hoe zit het met alleenstaande mensen die werken,kunnen die ook elk jaar toeslag aan vragen…
    Mensen die werken krijgen niets terug…

    Reageren
    • MMarije

      @Jet

      Goeie vraag!!
      Wil ik ook graag weten.

      Reageren
    • AArnold

      @Jet dat wil ik ook weten .je hoor er niks van

      Reageren
    • MMrg Lourens

      @Jet
      Alleenstaande werkende zijn elke keer de melkkoe voor de regering. We worden gemelkt al jaren,alleen betalen en betalen alle soorten belasting.

      Reageren
    • CChantal

      @Jet
      Wat dit betreft erger ik me kapot. Werkende mensen zijn altijd de pineut nooit krijgen hun een extraatje alsof middeninkomens het goed hebben terwijl hun ook andere lasten hebben bv een aflos voor een lening..regeling van alles en nog wat hebben.
      Daarom willen velen niet werken!
      In Nederland is alles oneerlijk!

      Reageren
      • MMarco

        @Chantal .als je werk word je gestraft. Daarom willen ze niet werken .en doe nou eerst eigen land en geef niet alles aan andere .kijk nou eens naar België veel goedkoper

        Reageren
        • HHenk

          @Marco België is helaas failliet

          Reageren
  • MManny

    Hoe zit dat met piek dal tarief?
    Beide 0.40 euro
    Eneco geeft geen antwoord namelijk

    Reageren
    • AArianne

      @Manny

      Ik weet niet if het waar is, maar ik heb sltijd een dubbele meter gehad, maar ik zag in mijn contract staan dat alles tegen enkeltarief wordt berekend (terwijl ik wel de prijs voor dubbelstroom in mijn contract heb staan).

      Reageren
      • EEllen Wieringa

        @Arianne

        Bij mijn leverancier is de prijs van laag en hoog nagenoeg hetzelfde. Scheelt op jaarbasis ca €4.00

        Reageren
  • BBryan

    Hoe zit dit met het prijsplafond. Is de 2900 Kwh bruto of netto? Dus voor of na teruglevering? Indien dit na de teruglevering is dan gaan de huishoudens met een warmtepomp gigantisch betalen voor het huidige verbruik.

    Reageren
    • TT.Nijs

      @Bryan
      Precies mijn vraag, Bruto verbruik ik 8000 Kw, Netto minder dan 2900 Kw.

      Reageren
  • WW. Evers

    Hoe zit het met de verminderde energie belasting die we dit jaar niet hoefden te betalen.
    Komt die er volgend jaar weer bij?

    Reageren
  • JJan

    De overheid heeft geen geld en kan het ook niet maken. Wat in de schatkist zit is van de belastingbetaler en ook als de overheid nu grote uitkeringen doet en veel geld uitgeeft is dat op ons conto.
    De rekening hiervan komt dus.

    Reageren
    • BBrigitte

      @Jan een mensen met blokverwarming dan krijgen hun ok de 380

      Reageren
    • DDoedelzak

      Ha die Jan, ik vertrouw erop dat jij er warmpjes bijzit, anders zeg je zoiets niet. Ik vertrouw er ook op dat als te zijner tijd die conto (waar jij over schrijft) komt, dat jij net zolang op je handen zal zitten totdat iemand anders hem oppakt. En ik vertrouw er bovenal op dat dat afwachtende gedrag dan wordt bejubeld en beloond door de regerende overheid (net zoals alle overheden tot nu toe jou flink hebben geholpen met het opbouwen van je eigen conto). Met andere woorden: maak jij je maar geen zorgen, Jan. Zoals de Dire Straits in jouw tijd al treffend zongen “why worry?” haal gewoon je griepprik op en hoop dat de bom niet valt. Groetjes! :-))

      Reageren
  • TTweetie

    En wat als je helemaal niet aandue berekeningen komt, krijg je dan het resterende bedrag òòk nog op de bank gestort…..?????
    Wij verbruiken maar heel weinig en komen lang niet aan die berekeningen…..

    Reageren
    • LLoes Vogels

      @Tweetie
      Ieder huishouden krijgt dit geld ongeacht hoe of wat!
      Dit wordt verrekend met de jaarafrekening.

      Reageren
      • FF de Vries

        @Loes Vogels
        Nee Loes wordt verrekend eind november en december 2022
        betaal je gewoon je termijn en is gelijk aan je verbruik
        Krijg je nov €190,00 en december €190,00 gestort door de meeste leveranciers

        Reageren
      • VVadim

        @Loes Vogels

        En de mensen met Blok verwarming dan????

        Reageren
    • IIk

      @Tweetie
      Ja dan ontvang je ook 2 x € 190,–

      Reageren
    • KKlaas

      @Tweetie

      Krijg je terug in de jaarlijkse eindafrekening

      Reageren
  • MMaria

    Ik betaal nu 300 euro hoop dat ik wat terug krijg stook niet veel en gebruik niet veel energie vorig jaar ook 800 terug gekregen

    Reageren
  • CChris

    Ik heb bij Delta een nieuw 1 jarig contract afgesloten en de prijs is daar voor stroom en gas hoger dan het prijsplafond.
    Wordt dat ook aangepast aan het prijsplafond ?

    Reageren
    • CChris

      @Chris,
      Dat wordt ook aangepast ja. Betaal je minder dan blijf je dat betalen. Betaal je meer, wordt het aangepast naar het prijsplafond

      Reageren
      • AArianne

        @Chris
        Minder zul je voorlopig niet bij de leverancier gaan betalen, dan snijden zij zichzelf in de voet. Ik ben zelfs bang dat dat ervoor zal zorgen dat de prijzen hoger zullen blijven, er wordt immers toch gecompenseerd.

        Reageren
  • LLeo

    Ja de chronish zieken krijgen die nog aanvulling.
    Extra stook kosten en extra stroom gebruik.
    Redden het nog niet.

    Reageren
    • CCinthia

      @Leo

      Ben het helemaal met u eens! Maar nee die mensen kunnen het uit zoeken

      Reageren
  • AA.de Man

    Is heel mooi en klinkt goed, alleen helaas voor mensen in sociale huurwoningen en andere woningen met veel oudere die blokverwarming hebben, is nog geen oplossing. Dat is vreselijk. Mensen hebben het nu al koud en zitten onder een deken. Durven verwarming niet aan te zetten. Kabinet kan nog niet aangeven of hier en wanneer een oplossing voor komt. Snap niet dat dit zo moeilijk is. Natuurlijk is er ketel, maar iedereen heeft eigen meters op de radiatoren die worden draadloos doorgegeven en uitgelezen. Hoop snel op duidelijkheid en hulp voor deze groep.

    Reageren
    • VVadim

      @A.de Man
      Inderdaad ik woon in een zorgcentrum, ook hoge energie rekening, met blok verwarming,die tellen dan met compensatie niet mee!!!

      Reageren
  • MM. Meijer

    Wat betekend dit voor mensen die geen gas koken maar elektra? Wordt daar ook rekening mee gehouden?

    Reageren
    • PPatrick

      @M. Meijer Dat zou ik ook wel eens willen weten. Mijn woning heeft geen gas, dus ik kook op electra en heb een grote boiler die na 23.00 uur via nachtstroomtarief aan gaat. Dat was 30 jaar geleden nog prima, maar tegenwoordig is t verschil tussen dag en nachttarief bij een dubbele stroommeter erg klein geworden. Ik gebruik op jaarbasis 3500 kilowatt, ver boven het plafond dus. En dan zit ik volgens de app van Vattenfall al 16% onder t gemiddelde verbruik van andere huishoudens die dezelfde samenstelling hebben en een gelijksoortige woning met dezelfde faciliteiten. Nog minder energie gebruiken: ik zou niet weten hoe, dus ik denk dat wij achter t net gaan vissen……

      Reageren
      • MMarja van velzen

        @Patrick

        We schieten er echt
        Geen donder mee op

        Reageren
  • MMasoud

    Top ik ben blij voor de mensen die aan onderkant van maatschappij zitten. Onlangs dat ik die steun echt niet nodig heb gelukkig .

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.