Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit wordt de opzegboete voor een vast energiecontract

Twee derde van de Nederlanders heeft het liefst een vast energiecontract, blijkt uit onderzoek. Met de komst van steeds meer vaste contracten kunnen huishoudens profiteren van meer stabiliteit in hun energiekosten en zijn ze minder afhankelijk van prijsschommelingen.

Het is nu nog betrekkelijk eenvoudig om onder een vast contract uit te komen. Dit kost doorgaans eenmalig 100 euro voor stroom en gas samen.

Maar binnenkort kan het voortijdig opzeggen van een vast energiecontract flink duurder uitpakken…

Boete afhankelijk van ‘verlies’ energiebedrijf

Zodra de nieuwe regelgeving van kracht wordt, is de opzegboete voor het beëindigen van het contract gekoppeld aan het verlies dat de energieleverancier maakt, omdat je het contract niet uitzit.

Onder de nieuwe regels wordt de boete afhankelijk van:

 • Het vooraf verwachte jaarverbruik
 • De resterende looptijd van het contract
 • Het verschil tussen de actuele tarieven en de tarieven in het vaste contract

1 juni

De nieuwe regels rondom opzeggen en de daaraan gekoppelde opzegboetes veranderen per 1 juni 2023.

Duidelijk is verder dat de nieuwe regels alleen gelden voor nieuw afgesloten contracten. Voor bestaande contracten blijven de oude boetes dus nog van kracht.

Berekening boete

Bij vroegtijdig opzeggen wordt een rekensom gemaakt.

Van het geschatte jaarverbruik – waar je termijnbedrag op gebaseerd is – wordt je daadwerkelijke verbruikte stroom en gas (tot de overstapdatum) afgetrokken:

 • Geschatte jaarverbruik – daadwerkelijke verbruik = resterende verbruik

Dit is het deel aan stroom en gas wat je naar verwachting nog zou gaan verbruiken tot aan het einde van het contract. Over dit restverbruik betaal je een afkoopsom.

De afkoopsom wordt bepaald door het het verschil in tarief in jouw huidige vaste contract en de actuele tarieven in een nieuw energiecontract bij dezelfde energiemaatschappij.

Voorbeeld

Familie de Vries wil overstappen naar een goedkopere energie-aanbieder. Het huishouden wil hiervoor het vaste contract vijf maanden voor het einde van de looptijd stopzetten. De energieleverancier dient hiervoor te worden gecompenseerd.

 1. Het geschatte jaarverbruik bedraagt 4.000 kWh stroom en 1.450 m3 gas
 2. Het tarief in hun vaste contract bedraagt: 0,39 euro per kWh voor stroom en 1,39 euro per m3 gas
 3. Het geschatte restverbruik in de vijf maanden bedraagt 1.550 kWh en 580 m3
 4. Op het moment dat het contract wordt stopgezet, bedraagt de actuele stroom- en gasprijs 0,28 euro per kWh en 1,15 euro per m3

De opzegboete voor stroom wordt als volgt berekend:

 • 1.550 kWh x (€ 0,39 – € 0,28) = € 170,50

En voor gas:

 • 580 m3 x (€ 1,39 – € 1,15) = € 139,20

De totale opzegvergoeding die het huishouden moet betalen aan de energieleverancier bedraagt 309,70 euro.

Op Energievergelijk.nl staat een info-pagina met meer info over het opzeggen van een energiecontract.

Mogelijk weer contracten voor meerdere jaren

Door de nieuwe regels rondom opzeggen, wordt het risico voor energiebedrijven om vaste contracten aan te bieden een stuk lager. Dat maakt de weg vrij voor de komst van energiecontracten met een lange looptijd, bijvoorbeeld twee, drie of zelfs vijf jaar.

Momenteel zijn er alleen nog vaste contracten van zes maanden of 1 jaar.

Scherpere tarieven

Naast langdurige contracten zorgen de hogere opzegboetes er vermoedelijk ook voor dat het energietarief scherper in de markt kan worden gezet, omdat de leverancier minder risico loopt.

Benieuwd naar de energiecontracten met de laagste tarieven van dit moment?

Hier vind je tips om het juiste energiecontract af te sluiten.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

30 reacties

 • Ppiet

  Vraag: mag een energie leverancier een opzegboete in rekening brengen doordat een nieuwe huurder een andere energie leverancier heeft gecontracteerd , Ik had een 5 jaar contract voor stroom voor een leeg pand waarop geen stroom wordt afgenomen , dus er wordt alleen vastrecht en netbeheerkosten betaald , de vaste kosten . resterende contract tijd was nog ca. 3 jaar ,dus deze leverancier heeft geen inkomsten derving gehad . Maar nu moet ik de gulf opzeg boete betalen en de leverancier ook nog € 500,- voor niet afgenomen stroom

  Reageren
 • TTon

  De lage opzeg boete zorgt voor méér risk in het energie kontract ziten dat zit in de tarieven verwerkt. Bedrijfsmatig is dat niet meer dan logisch. De klant betaalt voor dit risico. Maar ja in denhaag snapt de politiek sat niet. Die hebben principes en kijken niet verder.

  Reageren
 • KKarMa

  Wat we kunnen doen is als consument is ons verenigen in een groep van consumenten van op z’n minst 1.000.000 leden die tegelijkertijd van energie-provider veranderen wanneer de huidige te duur wordt. Want uiteindelijk bepalen wij als consument wie er aan de bak mag blijven. Het wordt tijd dat dit in Nederland gebeurt. De zorg is een zooitje, ons eten wordt duurder. Laten we nu ook maar één front vormen want de rijken hebben, hebben wij niet. En dat is financiële ruimte om een normaal leven te leiden. En met normaal bedoel ik de basisbehoeften kunnen permitteren. Dus energie, voedsel, zorg en opleiding.

  Reageren
 • CChico

  Het is aan de orde vande dag dat grote bedrijven doen wat ze altijd hebben gedaan.
  De consument belazeren.
  De regering en acm hebben hierin een groot aandeel,terwijl zij degene zijn die de consument zou moeten beschermen.
  Uiteindelijk betaalt de consument de prijs toch?

  Reageren
  • EErwin

   @Chico

   Helemaal mee eens!

   Reageren
 • VVictor

  Absurd. Zal de leveranciers aanzetten hun prijs te verhogen. Je wordt gestraft om goedkoper aan te kopen. Hopelijk neemt België dit niet over.

  Reageren
  • TTon

   @Victor
   Het is vraag en aanbod. De leveranciers werken beter samen dan de consumenten. Ik heb geen mening ik kijk alleen wat zoiets voor gevolgen heeft. Los of ik er eens of oneens mee ben.
   Tuurlijk kijk ik naar wat voor mij het voordeligst is.
   De hele energie heffing korting is voor weinig gebruikers gunstiger.
   Die worden beloond voor zuinig om gaan ermee.
   In 2010 ging ik al alle lampen vervangen door led dat bespaart ruim 80% in stroom kosten voor verlichting. Ik was gek om 6 euri led lampen te kopen die 2 euri stroom bespaart per jaar bij toenmalige stroom kosten. Nu besparen ze 4 euri en zijn inmiddels gehalveerd en meer in prijs.

   Reageren
 • FFred

  Energie wordt steeds meer een luxe, terwijl het een noodzakelijk levensonderdeel is. Je kan niet zonder.

  Reageren
 • JJ van Driesten

  We moeten met z’n allen massaal de straat op gaan.
  Blijven demonstren totdat het van de baan is. We praten er over en worden boos(ik ook) maar er gebeurt niets. Ook rondom de boodschappen, zorg en pensioen.

  Reageren
 • PPeter

  Energie moet weer terug naar de staat. Geen marktwerking geen belachelijke winsten voor energie bedrijven

  Reageren
  • MMartin

   @Peter

   Helemaal mee eens Peter

   Reageren
 • JJH

  De energiemaatschappijen worden beloond voor te dure prijzen. Belachelijk. Consumenten worden gedwongen te veel geld aan energie uit te geven.
  De ACM is een verlengstuk van de energiemaatschappijen.

  Reageren
 • BBea van Leeuwen- Blom

  Er zouden uitzonderingen gemaakt moeten kunnen worden. Bv mensen die financieel in de problemen zijn door bv ziekte, overlijden of verlies van baan. Er zijn veel gezinnen die ondersteuning krijgen door psychische problemen of door een beperking omdat ze met alle regels die er zijn er niet meer uit komen. Daar zouden uitzonderingen op gemaakt moeten kunnen worden mbt boetevrij opzeggen.

  Reageren
 • VVincent

  Het zou fijn zijn als er geen boete volgt bij bepaalde zaken die onvermijdelijk zijn, zoals bij opname in een verpleeghuis of hospice en bij overlijden.

  Reageren
 • JJor

  Het landje op de wereldkaart waar over gesproken wordt lijkt net op Nederland, is nog echt ook echt nededeland zonder hoofdletter, echt hey!

  Reageren
 • SS .Hira

  Ach weer een wet door de strot van de consument. Kwestie van even doorslikken .

  Reageren
 • CCorneel

  Hoe simpel kan het zijn, als je als leverancier minder risico loopt gaan deze volgens mij de prijzen juist niet scherper in de markt zetten omdat hier geen echte noodzaak voor is. De consument is het haasje in deze .

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Corneel

   Het idee is dat het energiebedrijf minder marge hoeft in te bouwen in het tarief, want als de consument opzegt, wordt het bedrijf (volledig) gecompenseerd voor het verlies aan inkomsten. Dat resulteert in betere aanbiedingen. Op dit moment zit die marge er nog in relatief grote mate in, omdat de opzegboete een stuk lager ligt.

   Reageren
 • RRemco

  Ga met een maatschappij in zee die dynamische prijzen aanbied. Dat is altijd voordeliger! Geen contractverplichting en dus ook geen boete.

  Reageren
  • Pper

   @Remco daar moet je voorzichtig mee zijn vooral als het prijsplafond ”waarschijnlijk” afloopt eind 2023

   Reageren
 • BBennie

  Betekent dat dan ook dat ze geld betalen voor de verwachtte teruglevering als je overproduceert met je panelen? Of dat tenminste in mindering brengen op je verwachtte gasverbruik?

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Bennie

   Het gaat uiteindelijk om je verwachte netto stroomverbruik op jaarbasis. Dus de verwachte opbrengst van je panelen wordt dan ook meegenomen. Ik denk alleen niet dat het in mindering wordt gebracht op het gasverbruik. Maar we gaan hierover in contact met de ACM.

   Reageren
 • RRichard

  Knorijg je dan ook geld terug als de actuele prijs hover is?

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Richard

   Nee, helaas zal dat niet zo werken

   Reageren
 • WWijte

  Daarom willen ze het geschatte jaarverbruik niet verlagen ondanks dat het veel te hoog is.

  Reageren
  • RRobin Hood

   @Wijte
   Ze willen ons alleen maar armer maken hebzucht van de energie reuzen.
   De ACM hoord hierop toe te zien maar doet niks in mijn opzicht ook na controle door hun van de 3 grote energie reuzen stelde ze dat niks ongeoorloofds aan de hand was v.w.b de gemaakte winsten over 2022 lachertje gewoon.
   We zullen zien of dit goed gekeurd gaat worden.
   Vanaf 1 april de nieuwe opzeg boette. Groet Robin Hood.

   Reageren
 • CCuellar Palma. MA

  En…welke is de boete dat je Energie Leverancier je moet betalen als die je vaste contract beëindigen zonder enige uitleg met de klant?Is dat contract breuk onrechtmatig of niet? Waarom kunnen de hoge pitten wel dat doen en de klant niet? Het is ZOOO ONERLIJK!

  Reageren
 • AAnton

  Belachelijk dat er voor nl niet gewoon 1 energie maatschappij is… monopolie gedoe dit schandalig raar land is Nederland aan het worden

  Reageren
 • WW wigman

  Duidelijk dat ACM tegenwoordig staat voor Autoriteit Commerciële Markt.
  Met consumenten heeft die organisatie geen enkel raakvlak meer.

  Reageren
 • PPost

  Zoals eerder geschreven in de media kopen de energie maatschappijen voor 1of2 maanden tevoren in , de vraag is dan waarom er voor de rest van de resterende tijd ook meer betaald word
  verdien model

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.