Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit worden de nieuwe tarieven van Eneco (per 1 maart 2023)

Het eerste grote energiebedrijf, Eneco, gaat zijn energietarieven flink verlagen. Dat is goed nieuws voor honderdduizenden huishoudens.

De oorzaak van de prijsverlaging bij Eneco is de alsmaar dalende energieprijs op de internationale markt, zo valt te lezen op de site van Eneco. Vrijdag bereikte de gasprijs een waarde van 52 eurocent per kuub.

De laagste stand sinds tijden.

Ook een andere energiereus – Vattenfall – heeft de tarieven voor nieuwe klanten fors verlaagd.

Nieuwe tarieven

Een grote groep van Eneco-klanten gaat straks een nieuw tarief betalen voor verbruik dat boven het prijsplafond uitkomt:

 • € 0,462 per kilowattuur stroom
 • € 1,826 per kuub gas

Tip: wil je een goedkoper energiecontract? In enkele simpele stappen kun je hier energie vergelijken.

In totaal profiteert ongeveer een derde van de Eneco klanten met een variabel contract. Zij worden hiervan op de hoogte gesteld.

Het gaat in mijn ogen om een aanzienlijke prijsverlaging, want de huidige tarieven liggen bij Eneco nog op € 3,064 per m3 en € 0,829 per kWh.

Koen Kuijper (Energie-expert)

Gezien de dalende energieprijzen, ligt voor de hand dat ook de andere grote leveranciers op termijn hun tarieven naar beneden gaan bijstellen. Naar verwachting gebeurt dit bij Vattenfall en Essent pas na het eerste kwartaal, namelijk op 1 april.

Terugleververgoeding

Ook de nieuwe terugleververgoeding voor 2023 is inmiddels bekend.

En wat blijkt: Eneco behoort tot de 5 energieleveranciers met de laagste vergoeding voor zonnestroom.

Benieuwd naar het complete lijstje? Deze vind je hier.

Dicht bij prijsplafond

Met de aanzienlijke prijsverlaging van Eneco komen de tarieven aardig in de buurt van het prijsplafond (€ 1,45 /m3 en € 0,40 /kwh).

Toch zijn er al meerdere energiebedrijven die al wel onder het plafond uitkomen, zoals Budget Energie en Next Energy.

Je vindt deze energie-aanbieders en hun actuele tarieven terug in de energievergelijker.

Goed nieuws voor de overheid

De forse prijsverlaging is niet alleen goed nieuws voor huishoudens met een energiecontract bij Eneco.

Ook de overheid profiteert.

Doordat het tarief omlaag gaat hoeft de overheid namelijk minder te compenseren, want die staat garant voor het verschil in tarief tussen de contractprijs en het prijsplafond.

Vorig jaar werd uitgegaan dat de overheid dit jaar zo’n 23 miljard zou moeten betalen om huishoudens te compenseren voor de hoge energiekosten.

Deze rekening gaat waarschijnlijk een stuk lager uitpakken. Voor de maand januari kostte het prijsplafond het rijk bijvoorbeeld 900 miljoen euro. De maanden hierna zal dat bedrag alleen maar lager worden, naarmate leveranciers hun tarieven verlagen en huishoudens minder gas hoeven te verbruiken vanwege het warmere weer.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

168 reacties

 • KKees

  Btw eraf en heffingen minimaliseren overheud prifiteert fors mee van de energiecrisis , stDsverwarmibg altihd duur en monopolie positie van de aanbieder, eneco hanteert de maximum tarieven, alles kunstmatig gekoppeld aan de gasprijs. Al jaren bekend bij de politici maar ze veranderen geen ene moer

  Reageren
 • PPlasschaert

  De tarieven vaar gas en elektra worden wel aangepast maar hoe zit met de tarieven voor de stadsverwarming. Daar hoor je weer niks over. Voor de stadsverwarming kan je niet overstappen.

  Reageren
  • PPaul

   @Plasschaert stadsverwarming is gekoppeld aan de gasprijs. Die zakt dus mee.

   Reageren
   • MMark

    @Paul

    Droom verder, die hebben her gewoon voor het hele jaar vastgezet
    Als ik u een tip mag geven
    Blijf zo lang mogelijk in een huis zonder stadsverwarming maffia zitten

    Reageren
 • TTon

  Klein beetje jammer, dat je weinig hoort van de stadsverwarming tarieven.

  Reageren
 • JJelle

  Leuk en aardig, dat je denkt dat de overheid hier van profiteert. Maar vergeet even niet dat ze nu juist minder belasting innen. Hoe hoger de tarieven hoe meer (21%) belasting de overheid krijgt. Dus zo simpel is het allemaal niet wat beweert wordt.

  Reageren
  • SSebco

   Tuurlijk profiteert de overheid hiervan. Wat denk je dat beter is voor de overheid? Een stroomprijs van 40 cent of 80 cent? Bij 80 cent verdienen ze 21% meer over 40 cent, dat is 8 cent. Of 40 cent minder kwijt zijn aan het plafond? Niet zo moeilijk toch? Zo simpel is het allemaal dus wel.

   Reageren
  • HHoop

   @Jelle, helaas is het wel zo simpel als het klinkt. De overheid bespaart miljarden met lagere energie prijzen.

   Reageren
   • EEvie

    @Hoop

    Natuurlijk, en dan worden deze miljarden naar Oekraïne gestuurd.

    Reageren
    • RRobbert

     @Evie
     Wat een onderbuikreactie weer.
     Geld naar Oekraïne is ook investering in eigen belang. Of ontvangt u graag Putin thuis?

     Reageren
 • CChantal

  Dus de energie gaat naar beneden, de brandstofprijzen zijn ook lager.
  Ik zie nog geen daling van de prijzen in de supermarkt.

  Reageren
  • GGerd

   @Chantal
   Heb je gelijk in jij koopt toch, de boer wordt ook nog eens afgeknepen. Je kunt ook met minder in de kar vullen. geeft minder belasting voor het milieu, straks gaan we ook nog persoonlijke co2 belasting betalen van wat je allemaal koopt en, en vooral wat je weggooit!
   Dames en heren het einde is nog lang niet in zicht, zeker wetende.

   Reageren
  • JJob

   @Chantal brandstofprijzen stijgen laatste tijd alleen maar weer om onverklaarbare wijze
   Snap jij het nog

   Reageren
 • WWyo2022

  De energieleveranciers hebben nog nooit zoveel winst gemaakt, dat zul je straks wel weer gaan horen.

  Reageren
 • FFP van de Wijgaart

  Leuk verhaal over Eneco, maar mis zoals gewoonlijk behalve elektra en gas de warmtenet prijs. Als bewoner van ben ik niet in staat te switchen omdat ik een aansluiting op warmtenet en elektra heb

  Reageren
 • RRudosso

  Begin maar met alle de belastingen dat gekoppeld zijn aan de gas prijzen te verlagen, neem een voorbeeld van de andere landen… Rutte incompetente kontlikker

  Reageren
  • MMaria

   @Rudosso

   Groot gelijk!

   Reageren
  • MMulder

   @Rudosso
   Waarom jammeren sommige mensen overal over er is geen land ter wereld waar het zo goed is als in Nederland kom je geld te weinig ga dan wat meer uren werken

   Reageren
   • GGewoon

    @Mulder
    Wijsneus, wat dacht je van onze ouderen die deze maatschappij hebben opgebouwd.

    Reageren
    • MMarian6431l

     @Gewoon

     Die gingen wel 10 uur en 6 dagen in de week werken onze ouders bij jullie is 3 nog te vee ga 5 dagen in de week werken dan komen ze ook uit met hun geldl

     Reageren
   • CCon

    @Mulder
    Wat een reactie zeg poeh poeh. Nog steeds oogkleppen op en een dikke plaat voor je kop.
    Goed in Nederland? Kom je nog wel achter. In de tussentijd zeg ik sluit lekker weer achter in de rij aan voor je volgende ….

    Reageren
    • GGer

     @Con.

     Con en alle anderen het is de wil van aandeelhouders mensen waar ik mijn geld ook gestald heb. Daar zorgen ze nu goed voor, dames en heren. Ik nodig jullie ook uit om aandeelhouder te worden, dan ben je in een keer voor Rutte en Jetten, die bij jullie de hoofd oorzaak zijn.

     Gewoon jullie huis te dikke auto inzetten voor aandelen gaat altijd goed zeker nu in deze dure gas en stroom tijden, met dank aan nw. tsaar mister Putin die ook nog met westers ontwikkelde vuurgeleidings systemen schiet. Ja handel is handel goed voor de aandelen.

     Volgens mij zijn jullie de oorzaak zelf met de boven het hoofd gegroeide ontevredenheid, vooral vanuit het verleden gezien van, Het kon niet op.
     Maar nu zitten we met de gebakken ontevreden peren, plus anderen meeslepende .
     Ja het geld dat geldt.

     Reageren
   • AAdriaan

    @Mulder
    Jij komt zeker ook net onder een steen vandaan gekropen.
    Meer uren werken en dan zeker je arbeidskorting kwijtraken en meer belasting betalen omdat je teveel uren draait!

    Reageren
   • RRene

    @Mulder
    Dit zeggen mensen altijd die een vet
    Salaris hebben.

    Reageren
 • LL.

  Lieve mensen, wat een mooie speech, zo vrij zijn we in Nederland, vrijheid van mening uiten is nog toegestaan, maar de rest is betalen… betalen, betalen… Hahaha

  Reageren
 • JJAN

  Goedemorgen mensen,

  Verstandig is het om te stoppen met in procenten te praten e.d. maar om werkelijke kosten te benoemen dan weet iedereen op een eenvoudige manier waar het om gaat of niet om gaat en je ziet gelijk of je bedrogen wordt of niet.
  Een paar belangrijke zaken waardoor jij je energie rekening werkelijk mee kunt laten zakken, naar een bedrag van €50,78 per maand inclusief alle belastingen nu in tijden dat het vriest vannacht -4 graden.
  Stap 1. Stap direct overstappen naar ANWB energie met een flexibel contract. Dit is een Nederlands bedrijf en kan als iedereen is overgestapt worden overgenomen door de overheid zodat onze basis behoften kunnen worden veilig gesteld en wij nooit meer teveel betalen aan Gas of stroom.
  Wordt gas of stroom goedkoper ben jij de eerste die dat in je portemonee zal merken.
  Wordt het duurder dan natuurlijk ook. Logisch toch.
  ANWB energie heeft GEEN winstoogmerk en dat scheelt enorm. Dus snel overstappen. Gemiddelde prijs deze is al maanden voor stroom €0,15 pet kwh en voor gas €0,68 per m3.
  Doe er dus je voordeel mee. Kletsen er over geeft geen verandering actie ondernemen wel.
  Ik vertel dit omdat ikzelf er reeds mijn voordeel bijna twee jaar mee pak 2021 € 775,85 terug betaald gekregen en het komende jaar zal dat op € 400,- liggen omdat ik zelf mijn maand bedrag naar beneden heb bij gesteld €50,78 per maand inclusief ALLE BELASTINGEN EN LEVERINGS KOSTEN VOOR GAS EN STROOM.
  Stap 2.
  Hoe kun je direct ervoor zorgen dat je veel geld gaat verdienen zonder al te veel moeite.
  Let op; huur je, en heb je een HR verwarmingsketel dat is bij de meeste mensen zo toch.
  Ik ben er dus achter gekomen dat onze HR KETEL 1m3 gas verbruikt als je hem op 10 graden zet PER DAG ppppfffff VEEL ZEKER MET DE HUIDIGE PRIJZEN. bekijk je huidige gasprijs en doe dat bedrag inclusief alle belastingen en leveringskosten x 365 dagen en je weet direct wat je makkelijk kunt verdienen.
  De overheid is de grote melkboer die via de leveranciers en onze basis behoeften ons zo makkelijk uitmelkt financieel gezien dan.
  En jij kunt er nu iets direct aan doen, hoe,
  Let nog eens goed op; BIJ DEZE uitleg zodat jij weer zelf bepaald hoeveel jij gebruikt en niet de overheid of de leveranciers.
  Het is jou geld en JIJ bepaald zelf wel wanneer jij wat gebruikt toch.
  Goed daar gaan we;
  De HR KETEL HEEFT EEN STEKKER EN DEZE KUN JE ERUIT TREKKEN EN PAS DAN STOPT HET VERBRUIK COMPLEET. hèhè nu heb jij weer de controle top. Jij bent de baas en niet de overheid of de leverancier laat dat duidelijk zijn. toch.
  Gevaarlijk nee absoluut niet wat gebeurt er de gas wordt volledig automatisch afgesloten uit veiligheidsoverwegingen en de stroom toevoer is per direct gestopt.
  Mooi toch en dit kun JIJ IEDERE KEER DOEN ALS JE GEEN WARM WATER NODIG HEBT OF VERWARMING.
  Handige tip bij de Action koop je een stopcontact stekker voor €11,00 deze stop je in het stopcontact van de HR CV KETEL en dan daar de stekken van de hr ketel weer in en je kunt nu op afstand je eigen cv en hr ketel bedienen op afstand met je afstandsbediening, heb je het warmwater nodig bijv. Douchen (laat het water eerst even goed heet worden 1 a 2 min. En dan Douchen maar na 5 min. Uitschakelen die HR cv-ketel met je afstand bediening en geld verdienen maar, iedere dag weer.
  Iedere dag niet gebruikt is 1m3 gas verdiend. Jij kunt met je eigen flexibiliteit laten zien of je veel terug zult krijgen of niet . Het is maar een kleine gedrags verandering.
  Warm water in de keuken los je makkelijk op met een waterkoker kosten € 40,- 1,8 liter model.
  Je wasmachine maakt zelf warm water hij heeft de HR CVKETEN dus NIET nodig en ook je vaatwasmachine niet.
  Het is alleen nodig voor warm water in je huis Douchen en verwarming en handen wassen e.d.
  Moet jij wel iedere dag zoveel gas verbruiken door de verwarming te gebruiken ??? Nee dus!!!
  Stel je woond in een rijtjes huis en slecht geïsoleerd zoals ik, de buren stoken volgens de regering op 19 graden
  Deze temperatuur komt via de muren ook bij mij binnen en bedankt (buren) mensen mijn verwarming staat lekker uit en verbruikt 00,00 gas en 00,00stroom.
  DE GOEDKOOPSTE ENERGIE IS DIE ENERGIE DIE JIJ NIET GEBRUIKT.
  En als je iets niet gebruikt hoef je het ook niet voor te betalen toch.
  Deze winter was het buiten -12 graden en dat komt met onze vernieling van de aarde maar hooguit een weekje max twee voor hoor daarna stijgt de themperatuur weer wees gerust. Je kunt ook nog altijd de verwarming aanzetten toch. Maar is dat nodig. Op onze zolder daar waar de HR CV KETEL hangt is het niet kouder geweest dan 6 graden boven het vriespunt dus alles werkt nog prima. Let wel even op dat het daar niet gaat vriezen, dus onder nul graden wordt, anders kan je cvketel bevriezen VOORKOM DAT DUS plaats daar langs een thermometer die je dagelijks kunt aflezen in je huiskamer, zodat jij weet wat er gebeurt!!!
  Bij 1 graad boven het vriespunt (nul) zet dan de verwarming AAN je kunt dan niet anders, je voorkomt dan dat er iets stuk gaat. En dat is prima toch mooi.
  Is het stoken van je verwarming dus perse nodig ?? Eigenlijk niet,
  In mijn huiskamer is het niet kouder geweest dan 10, 5 graden en dat maar voor enkele dagen en dat valt best wel mee.
  Oplossing koop een goede dikke deken 240cm x 220 cm action prijs €50,-
  Koop een paar goede kruiken bij de kruidvat prijs €8,- per stuk EU- GOED GEKEURDE ik heb er twee en twee reserve, naai vervolgens een badstoffen handoek eromheen dan verbrand je jezelf nooit € 1,29 per stuk Action.
  Vul twee kruiken met heet water met je water koker natuurlijk.
  Leg een kruik bij je voeten en een kruik bij het midden van je lichaam onder de deken en je blijft warm tot zeker 7 uur super konvertabel.
  Op onze slaap kamer is de verwarming altijd uit dat is gewoon slecht een kruikje af en toe werkt perfect en is ruim voldoende.
  EEN keer in de week in de douche is meer dan voldoende vraag het je huisarts maar na.
  Persoonlijke Hygiëne is super belangrijk toch ZEKERS !!!.
  Maar kijk eens goed om je heen wat doen we eigelijk. UIT enkele gaten in ons lichaam komen stoffen waar het erg belangrijk is deze Hygiënisch goed schoon te houden zekers .mooi.
  Kijk bijv. Eens naar een heel belangrijke persoon in ons leven en wel naar onze baby’s die wassen wij eens per week in een badje toch en dat kind moet ook dagelijks zijn of haar ontlasting kwijt dat gebeurt in een pamper toch mooi en hoe maken wij dat kind Hygiënisch schoon met een olie gedrenkt billen doekje. Top voor dat kind zekers.
  Maar voor ons is dat dus ook gewoon prima je veegt je reed af en maakt het schoon met billen doekjes zuiver en schoon top en hygiënisch.
  Deze doekjes kosten je bij de action€0,99 cent voor 80 tot 100 stuks.
  Jij dagelijks je genitaliën mooi schoon voor zeer weinig geld.
  Deze doekjes mag je niet door de WC SPOELEN.
  Vouw ze gewoon op breng ze gewoon naar je clico of stop ze on een doos voor oudpapier. Dat doe je met de doekjes van je kind ook waarom voor jezelf dan niet, het is maar kleine moeite toch. Wel gewoon wc papier blijven gebruiken dat kan wel in de wc, ben je klaar met je wc papier gebruik dan een of twee doekjes en jij bent perfect schoon hoor wees gerust .
  En jij maar geld verdienen omdat de cv niet aan hoeft goed gedaan, deze kleine gedrags veranderingen zorgen er ook voor dat jij geld verdiend. ( De goedkoopste energie is die energie die je niet verbruikt).
  Gas en stroom mogen nooit meer duurder zijn of worden dan €0,15per kwh voor stroom en voor gas €0,50 cent per m3 dan hebben de bedrijven en overheid megawinsten prijzen uit 2019 en dat is genoeg toch zeker in (oorlogstijd zoals ze het graag verkopen).
  Doe er vandaag of straks iets aan je hebt nu de mogelijkheden om jezelf goed te helpen en vertel het door aan mensen die ook wat willen bezuinigen.
  Voor lonen en jaarlijkse verhogingen dus nooit meer in procenten maar in werkelijke NETTO inkomsten en of kosten dan wordt het voor ons allen een stuk eerlijker en makkelijker weet wat je verdiend en dat wat je uitgeeft het is jou geld en dat kun je maar een keer uitgeven.
  Heel veel succes mensen.
  Ik betaal per maand € 50,78 voor gas en stroom u ook.??? Ga dan NU iets DOEN .
  Ik hoop dat de prijzen weer snel normaal worden 15 stroom en 50cent gas en worden bevroren voor de komende 15 jaar zodat wij normaal gebruik kunnen blijven maken van onze basis behoeften.
  Eerlijke saldering is dat wat je terug leverd voor de zelfde prijs van wat stroom kost €0,15 cent per KWH ook terug krijgt of niet hoeft te betalen.

  HOOP DAT U ER OOK VOOR UW VOORDEEL MEE DOET.

  Veel succes allemaal in deze barre tijden.

  Enthousiaste groetjes
  Kijk naar je mogelijkheden en nooit naar de onmogelijkheden wees flexibel want de flexibelste mens wordt het oudst en gelukkig. Ik ben het al, nu u nog.

  Reageren
  • JJolanda

   @JAN
   Gewéldig omschreven en super tips. Toppie thanxxx

   Reageren
  • PPim

   @JAN

   Goed gezegd, Jan.
   Het lijkt mij wel een beetje omslachtig als je een gezin en week hebt. Maar dat idee van de CVketel op afstand in en uitschakelen vind ik een hele goeie.
   Alle apparatuur die je alleen inschakelt als het gebruikt is sowieso zuinig.
   Dat we ooit invloed op de prijs ontwikkeling hebben geloof ik niet zo in. Maar jouw tips neem ik mee.

   Reageren
  • PPetra

   @JAN

   Bedankt voor de geweldige tips!!

   Reageren
  • MMark

   @JAN

   Serieus? In de woonkamer 10,5 graad. Sorry hoor, maar dat is voor mij echt niet acceptabel. Dan maar een paar tientjes meer betalen maar ga echt niet kamperen in mijn eigen huis.

   Reageren
 • MMynke

  Graag vertel ik hoe onze situatie was/is. Hopelijk heeft iemand hier iets aan…

  Wij zaten in 2022 een groot deel van het jaar bij Eneco, maar de hoge prijzen voor gas en elektriciteit waren eerlijk gezegd echt niet te doen. Lampen ’s avonds zo veel mogelijk uit, verwarming naar 18 graden, geen verwarming op de slaapkamers, enz. En dan nog steeds erg hoge verbruikskosten. Om die reden zijn we per 20 november naar Greenchoice overgestapt; de prijzen werden toen (voor de periode van 20 november 2022 tot 1 januari 2023) een stukje beter dan bij Eneco het geval was, maar de rekening liep helaas nog steeds behoorlijk op. Eind november stuurde Greenchoice een mail waarin de tarieven en het voorschot per 1 januari 2023 kenbaar werden gemaakt. Dat viel tegen, het zou vanaf 1 januari duurder worden, het leek wel of we weer zouden terugkeren naar de eerdere dure Eneco-tijd (we dachten dat we door het prijsplafond een wat betere situatie zouden krijgen, maar onder de streep werd het voor ons niet beter dan wat we in oktober, november en december voor onze kiezen kregen)… We zijn toen per 1 januari 2023 opnieuw geswitcht, dit keer was de overstap naar NextEnergy (dynamische tarieven).

  Deze verandering is één grote opluchting. De dynamische tarieven voor gas en stroom zijn tot nu toe meegevallen. Neem stroom: de gemiddelde inkoopprijs voor 1 kWh in januari -gemeten t/m 29/1- is € 0,13 (dat is een ‘kale’ prijs). Daar komen dan de overheidsheffingen en de inkoopvergoeding bij, resp. € 0,16 en € 0,02. Over het totaalbedrag van (€ 0,13 + € 0,16 + € 0,02 =) € 0,31 zul je ook nog 21% BTW moeten betalen, en dan kom je uit op afgerond € 0,38 per kWh.

  Wat we in januari méér verbruiken aan elektriciteit dan het verbruik dat door het prijsplafond wordt gedekt, zit dus rond die prijs van € 0,38 per kWh. Maar mogelijk komen we al met al nog wat lager uit dan die gemiddelde prijs, want we proberen bepaalde energieslurpende apparaten, zoals bijvoorbeeld de wasmachine, vooral te laten draaien op momenten dat de uurtarieven laag zijn. Hoe dat werkt? In de app of online kan ik nu al zien dat de uurprijs morgenavond rond 23 uur naar € 0,10 en € 0,07 per kWh zakt, en midden in de nacht zie je soms nog lagere tarieven (vooral rond drie uur ’s nachts zijn de uurtarieven laag). We kunnen enkele apparaten zo instellen dat ze na een paar uur gaan draaien.

  Dit alles managen was en is natuurlijk niet onze hobby, maar we proberen op deze manier de kosten binnen de perken te houden. Ik ben blij met de overstap naar NextEnergy. Ten opzichte van de aangekondigde prijzen bij Greenchoice (ongeveer € 0,71 daltarief en € 0,87 normaaltarief incl. BTW per kWh) hebben we in de maand januari door de overstap al veel bespaard, want we verbruiken helaas meer stroom dan door het prijsplafond wordt gedekt, en dan is het fijn als het tarief dat voor het méérverbruik geldt niet te hoog uitvalt..

  Reageren
  • KKristel

   @Mynke

   Hier ook groot fan van dynamische prijzen. Ook geen issue dat de maatschappij een bank is waar geld wordt opgeslagen met tr hoge maandbedragen. Zelf zit ik bij Frank Energie. Waar mijn prijs bij Eneco 1285 per maand was, puur ook in verbruik, zit ik bij Frank op gemiddeld 560-600(zakelijk en prive woning inpandig). Het enige nadeel, we zijn verplicht stadsverwarming af te nemen van Eneco, mogen niet switchen naar een andere maatschappij. En dat, is gewoon monopoly positie van Eneco.

   Reageren
   • BBespaar

    @Kristel
    Ik ben afgehaakt toen je zei dat de lampen niet meer aan konden.
    Een led lamp gebruikt bijv. 4 watt. Laat je die 24/7 aan dan kost dat €0,60 per week.

    Je begrijpt zelf ook dat dynamische contracten de oplossing zijn van de korte termijn toch? Als iedereen dynamische contracten gaat nemen het effect weg gaat zijn? Daarnaast is het risico bij een dynamisch contract groter, let je even niet op betaal je hogere tarieven.
    Dit promoten als oplossing is niet de oplossing. Inzetten op duurzaamheid en besparing wel.

    Reageren
    • MMynke

     @Bespaar

     Met dynamische prijzen betalen we alleen voor wat de energie ook daadwerkelijk kost. Bij deze inkoopprijzen betaal je geen winstopslag en geen risico-opslag (traditionele energieleveranciers rekenen vaak opslagen bij variabele tarieven die ze om de paar maanden aanpassen, om risico’s bij de inkoop van energie af te dekken). En ook betaal je geen ‘compensatie-opslag’ voor de mensen die nog een vast contract hebben lopen. Het is fijn voor die mensen dat ze nog een laag tarief hebben, maar wat de leveranciers daar op toe leggen, brengen ze ongetwijfeld via variabele tarieven in rekening aan andere klanten. Een systeem waarbij lagere tarieven direct, één-op-één worden doorgegeven (zoals bij ANWB Energie, NextEnergy, Zonneplan, etc.), vind ik fijner en eerlijker dan een paar maanden moeten wachten op slechts een beperkte matiging van de tarieven (zoals bij Greenchoice, Eneco, Vattenfall, etc.). Het is voor ons alsof we de groente direct bij de boer kunnen kopen, in plaats van bij een supermarkt. Het scheelt echt heel veel geld, zoals Kristel ook al schrijft.

     Overigens, als de tarieven stijgen, zal ik dat inderdaad (moeten) betalen. Maar dat is bij de grotere leveranciers niet anders. Zij rekenen die hogere tarieven uit het verleden nu al vele maanden door, terwijl de tarieven al geruime tijd veel lager zijn. Bij hoge tarieven moet iedereen die betalen, of je nu met dynamische tarieven te maken hebt of met traditionele leveranciers. Maar de manier waarop de traditionele leveranciers dit doen, spreekt mij niet aan. Ik vind het fijn dat we nu al meteen van de lagere tarieven profiteren, in plaats van pas vanaf maart, of april… En de tarieven van de traditionele leveranciers zullen nooit zo laag worden als de dynamische tarieven: de klanten van de traditionele leveranciers zullen ook de winstopslag, risico-opslag en compensatietoeslag moeten betalen.

     Verder begrijp ik heel goed dat ledlampen weinig elektriciteit verbruiken. Maar op een gegeven moment, dat was in november en december, toen de maandelijkse verbruikskosten de bocht uit vlogen, hebben we proberen te besparen waar dat mogelijk is. Alle beetjes helpen. Je schrijft zelf ook “Inzetten op duurzaamheid en besparing”. Inderdaad is dat een goed idee. We hebben onze woning uit bouwjaar 1900 een paar jaar geleden zoveel mogelijk geïsoleerd en zijn tegenwoordig veel kritischer geworden op ons energieverbruik.

     Reageren
 • KKlaassen

  We klagen wel met z’n allen maar blijven lekker thuis op de stoel zitten.

  Reageren
  • LLoraine Patty

   @Klaassen
   Inderdaad

   Reageren
   • UUt za we

    @Loraine Patty
    Disn regering mut vöt.

    Reageren
  • CCorry

   @Klaassen
   Goed gezien

   Reageren
 • MMark

  Als de prijs omhoog gaat zijn ze er als de kippen bij om de verhoging door te voeren
  En nu de prijzen drastisch zakken zijn de kippen weggevlogen

  Reageren
 • MMart

  Dus de btw kan er in ieders geval van af.

  Reageren
 • SSanne

  Merk er helaas net niks van !!! Laat het eerst maar zien op energie rekening. Potverdorie wat een verhoging in vergelijking met vorig jaar. Even veel kuub verbruikt , echter twee keer zoveel voor betalen sjonge jonge

  Reageren
 • MMarlot

  Tibber energie is de voordeligste zo blij dat ik hen ontdekt heb!

  Reageren
 • EEdwin

  Is het je opgevallen dat het bedrag het zelfde is gebleven onder de streep?
  Of het nou 9% of 21% btw is…
  Bij mij met een vast contract bij Eneco

  Reageren
 • DDennis

  Is gewoon oplichting meer niet. Ze willen hun zakken vullen

  Reageren
 • GGino Ghiorsi

  Het is zeker een forse verlaging, maar waarom 1 maart, alle verhalen over duur ingekocht geloof er niets van.. momenteel ligt de iknkoopprijs voor stroom rond de 20 cent. x KWh. dus reken maar uit wat er blijft hangen
  met enkele miljoenen klanten. zeker nog niet genoeg winst gemaakt…..

  Reageren
  • PPatricia

   @Gino Ghiorsi
   Omdat de mensen dan niet meer stoken?

   Reageren
 • JJanny

  Idd een sigaar uit eigen doos alles wordt kunstmatig opgedreven en hoog gehouden bah

  Reageren
  • AAdri

   @Janny

   Reageren
 • JJanet

  Wat n wassen neus alles is goedkoper als voor de corona zakkenvullers zijn het

  Reageren
  • JJaap

   @Janet
   Hallo. De overheid had het zelf moeten houden,en niet moeten verkopen,Ze krijgen nu een sigaar uit eigen doos,het zijn boefjes.

   Reageren
   • PPeter

    @Jaap
    Dat is met veel meer dingen in dit land. Als je een overheid heb die nergens geen verstand van heeft of te laat overal te laat inspringt krijgen je vanzelf deze chaos.
    15 maart

    Reageren
  • WWiel

   @Janet

   Er is geen grotere dief als de Nederlandse staat

   Reageren
 • Hhans

  En de BTW en energiebelasting is per 1 januari 2023 wel verhoogd. Wat blijft er dan over van de lagere tarieven?

  Reageren
  • FFlorian

   @hans
   Onze overheid..
   De belasting nu:
   59 cent per kuub gas..
   19 cent per kwh aan belasting..
   En mensen zitten in energie armoede.. zo komt gasprijs nooooit meer onder het prijsplafond..

   Over paar jaar is stroom duuder dan goud als iedereen electrische rijd en aan warmtepomp moet..
   Wat een wanbeleid..

   Reageren
 • SSonja bosman

  De mensen raken zo verward
  Van al dat gebeuren dan weer hoog dan weer laag.
  Worden we nu weer blij gemaakt
  Met de goedkope energie.
  We weten het zelf niet meer

  Reageren
 • EElligens

  Volgens mij is Pure Energie een betrouwbare oplossing!!!

  Reageren
 • RRene

  nooit meer ENECO,

  Helaas STADVERWARMING, kan nergens anders heen….

  Reageren
  • AAdriaan

   @Rene
   Je kan je gewoon los laten koppelen van de stadsverwarming en een warmtepomp plaatsen.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.