Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit worden de nieuwe tarieven van Eneco (per 1 maart 2023)

Het eerste grote energiebedrijf, Eneco, gaat zijn energietarieven flink verlagen. Dat is goed nieuws voor honderdduizenden huishoudens.

De oorzaak van de prijsverlaging bij Eneco is de alsmaar dalende energieprijs op de internationale markt, zo valt te lezen op de site van Eneco. Vrijdag bereikte de gasprijs een waarde van 52 eurocent per kuub.

De laagste stand sinds tijden.

Ook een andere energiereus – Vattenfall – heeft de tarieven voor nieuwe klanten fors verlaagd.

Nieuwe tarieven

Een grote groep van Eneco-klanten gaat straks een nieuw tarief betalen voor verbruik dat boven het prijsplafond uitkomt:

 • € 0,462 per kilowattuur stroom
 • € 1,826 per kuub gas

Tip: wil je een goedkoper energiecontract? In enkele simpele stappen kun je hier energie vergelijken.

In totaal profiteert ongeveer een derde van de Eneco klanten met een variabel contract. Zij worden hiervan op de hoogte gesteld.

Het gaat in mijn ogen om een aanzienlijke prijsverlaging, want de huidige tarieven liggen bij Eneco nog op € 3,064 per m3 en € 0,829 per kWh.

Koen Kuijper (Energie-expert)

Gezien de dalende energieprijzen, ligt voor de hand dat ook de andere grote leveranciers op termijn hun tarieven naar beneden gaan bijstellen. Naar verwachting gebeurt dit bij Vattenfall en Essent pas na het eerste kwartaal, namelijk op 1 april.

Terugleververgoeding

Ook de nieuwe terugleververgoeding voor 2023 is inmiddels bekend.

En wat blijkt: Eneco behoort tot de 5 energieleveranciers met de laagste vergoeding voor zonnestroom.

Benieuwd naar het complete lijstje? Deze vind je hier.

Dicht bij prijsplafond

Met de aanzienlijke prijsverlaging van Eneco komen de tarieven aardig in de buurt van het prijsplafond (€ 1,45 /m3 en € 0,40 /kwh).

Toch zijn er al meerdere energiebedrijven die al wel onder het plafond uitkomen, zoals Budget Energie en Next Energy.

Je vindt deze energie-aanbieders en hun actuele tarieven terug in de energievergelijker.

Goed nieuws voor de overheid

De forse prijsverlaging is niet alleen goed nieuws voor huishoudens met een energiecontract bij Eneco.

Ook de overheid profiteert.

Doordat het tarief omlaag gaat hoeft de overheid namelijk minder te compenseren, want die staat garant voor het verschil in tarief tussen de contractprijs en het prijsplafond.

Vorig jaar werd uitgegaan dat de overheid dit jaar zo’n 23 miljard zou moeten betalen om huishoudens te compenseren voor de hoge energiekosten.

Deze rekening gaat waarschijnlijk een stuk lager uitpakken. Voor de maand januari kostte het prijsplafond het rijk bijvoorbeeld 900 miljoen euro. De maanden hierna zal dat bedrag alleen maar lager worden, naarmate leveranciers hun tarieven verlagen en huishoudens minder gas hoeven te verbruiken vanwege het warmere weer.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

168 reacties

 • JJeanine

  Heel verdrietig dat dan de warmte tarieven niet mee omlaag gaan. Die waren toch gekoppeld aan de gasprijzen? Zodat voor warmte niet teveel betaald zou worden…Dat geldt nu opeens niet meer…We hebben inderdaad geen keuze om van leverancier te switchen. Waarom gestraft worden voor een duurzame energie oplossing? Moet de overheid hier niet ingrijpen?

  Reageren
 • FF

  Heeft dus geen enkele zin om een stroom contract af te sluiten voor 6 maanden als je onder het prijsplafond blijft dus ik wacht nog even af

  Reageren
 • EErnest van der Velden

  Ben overgestapt van Eneco naar ANWB Energie (per 1.4.23) In mijn gesprek met Eneco daarover geen enkel verbeteringsvoorstel voor mij. Gasprijs nu in maart nog steeds op 3 euro per kubiek meter.
  Fout inkoopbeleid mag je nooit over je klanten verdelen. Weg daar!

  Reageren
 • KKris

  Sinds september 2022 dalen de gasprijzen in reële termen. In deze periode verhoogt Eneco de gasprijs voor particuliere klanten twee keer. De gasreductie gaat pas in vanaf maart 2023. Tegenwoordig tekent geen enkel energiebedrijf contracten voor de levering voor een half jaar vooruit. Dus recent en niet alleen genereren klanten met een variabel contract een grote winst voor energiebedrijven. Een vraag voor paarden. Wie betaalt het verschil in gaskosten voor klanten met een vast contract?

  Reageren
 • TTon

  Van het gas af..? Trap er niet in mensen…! Als je met stadsverwarming van het gas afgaat val je in de handen van ENECO en je kan vervolgens geen kant meer op..! Tenzij de energie bedrijven genationaliseerd worden zullen er gigantische winsten naar de aandeelhouders gaan en heeft de consument het na kijken…! Hadden we de provinciale elektriciteitsbedrijven nog maar…. Van ons allemaal: Voor ons allemaal..

  Reageren
 • MMcj kuiper

  Helaas heb ik geen bericht ontvangen van Eneco terwijl ik al meer dan 20 jaar klant ben.
  Als ze gaan verhogen krijg ik natuurlijk wel bericht maar ze gooien ongevraagd wel mijn termijnbedrag omlaag terwijl ik dit helemaal niet wil omdat je dat zelf via de app kunt regelen
  Maar goed ik vind de houding erg arrogant naar de klant toe en ik hoop echt dat ze dat na deze crisis gaan voelen .

  Reageren
 • HHarry

  Kan het niet zo meer volgen allemaal…. TOON /APP enz .
  Het gaat op misleiding lijken ….sigaar uit eigen doos er worden MILJOENEN/MILJARDEN verdient over de rug van de klanten en vergeet DEN Haag niet daar gaan ook MILJOENEN/MILJARDEN de ……staatskas in.

  Reageren
 • VVan osselaer m.

  Reeds 13 jaar tevreden . Ze zijn. Altidore korrect . Met prijzen en inlichtingen

  Reageren
 • MMonique

  Ik ben weggegaan bij de eneco. Gas werd alleen maar duurder en had een variabel contract. 2 mnd geleden was gas 2,71 en de laatste weken alweer 3,06 per m3. Nu naar essent gegaan met een jaar contract. Is zien of me dat bevalt

  Reageren
  • HHenk

   @Monique
   Essent is over genomen door eneco

   Reageren
   • JJorisIII

    @Henk
    foutje. Essent is zeker niet van Eneco

    Reageren
  • RRR

   @Monique niet handig om nu een jaar kontrakt af te sluiten terwijl de prijzen zakken

   Reageren
 • TTon van der Heijden

  De Eneco stroomprijs
  er zijn 2 tarieven van toepassing namelijk een laag en hoog
  Laag = €0,73
  Hoog =€0,91

  Reageren
 • FFransm

  Heb een simpele filosofie: Wat wij niet begrijpen gaat het om geld. De hoge winsten bewijzen dat toch?

  Reageren
 • IIng

  Naar mijn mening zit er een max op de prijzen, moet eneco zich daar ook niet aan houden?

  Reageren
 • PPeeha

  Geachte redactie, Eneco heeft mij 30-12-22 de hoogte gebracht van een prijsverlaging, per 01-02-23. Tot 1 februari bedroeg de prijs voor gas € 3,39 en voor stroom € 0,82. De prijs per 1 februari bedraagt voor gas € 3,04 en voor stroom € 0,78. Mag ik voor maart opnieuw een verlaging verwachten?

  Reageren
  • HHugo

   @Peeha

   Ga gelijk naar next energy of een ander dynamisch contact en je betaald veeeeeeeeellll minder.
   Download de app maar van next energy maar vrijblijvend dan kun je de prijzen al zien (let op ex energie belasting)

   Reageren
   • RRobbie

    @Hugo lekker veel opslag betalen hahaha, de waan van de dynamische contracten. vast tarief gulf nul oplsag en kaal tarief van .60 cent gas helemaal prima voor de longrun

    Reageren
  • AA

   @Peeha ik raad je aan om Eneco te bellen om te zeggen dat het interessant is voor je om over te stappen naar een andere leverancier met deze prijzen. Ze kunnen je een voorstel doen (heb dat ook gedaan en iig interessant voor wat je boven het prijsplafond gaat betalen)

   Reageren
  • CChris

   @Peeha: nee! Je nieuwe tarieven gelden voor 3 maand. Ik moet ook wachten tot 26 april.

   Reageren
  • AAlbert

   @Peeha Ik betaal nu 1.39 en per 1 mei 1.25 bij Budget energie. LOL.

   Reageren
 • JJack

  Zo komt Eneco ( de duurste in de markt!) mooi in het nieuws. Vergeet vooral niet dat ze in december nog snel de tarieven sterkt verhoogd hadden en nu steeds de sier maken met de verlagingen! Laat je niet in de maling nemen door datzelfde Eneco ! Kies wijs!

  Reageren
  • AAtina

   @Jack

   Reageren
  • TTon van der Heijden

   @Jack
   In mijn gasloos appartement verbruikte ik gemiddeld pm in de
   eerste 11mnd van vorig jaar 292kWh electra. Ineens de maand dec. 599kWh terwijl we in die maand niets anders gebruikten dan voorheen. Nog geen uitleg van Eneco, alleen een droge mededeling dat onze slimme meter sinds augustus in storing bleek te staan. En misschien dus nog.

   Reageren
   • RRon

    @Ton van der Heijden, je word genaaid wat je bij staat. Zijn gewoon dieven.

    Reageren
    • GGerd

     @Ron
     Moet je flink terug naaien als je kan vertrekken bij naaiers, Niet als vast geroeste kuddekoe lopers die alleen maar gemolken worden! Dat deden wij al bij banken en energie maatschappijen. En geen problemen meer met Bankzaken en energie maatschappijen, Maar het gros blijft vastgeroest vast zitten.

     Reageren
   • JJohan

    @Ton van der Heijden ik heb het vermoeden dat er wel meer slimme meters opeens storing hebben

    Reageren
   • AAhmet

    @Ton van der Heijden
    Inderdaad. Heb maand dec ook 900kwh “verbruikt” nu heb ik wel alles op stroomomdat ik gasloos woon maar toch. Duurzaam dus met warmtepomp etc is nu met prijsplafond constructie veel meer kwijt

    Reageren
 • RRene

  Maar de hamvraag blijft nog steeds, de stadsverwarming ( die in R’dam slechts op 1% gas loopt, de rest op de verbranding huisvuil en de industrie botlek / pernis) tot plafond per Gj. 45 Euro en daarboven 90 Euro, – slechts 2 x per jaar aanpassing van de prijs !! Dus tot juni geen verlaging en stel dat we met pech hebben dat het in die maand net iets duurder is, hoppa …dan tot december gewoon weer duur.

  Reageren
  • JJan

   @Rene
   Je kan nu van het warmtenet af en over naar een warmtepomp.

   Reageren
  • MMichael

   @Rene

   Idd laten ze je voor de stadsverwarming betalen met een gas en elektriciteit in begrepen en bij de eindafrekening wordt je zogezegd exact afgerekend. Vraag me af of er tovenaars daar zitten en al die ingewikkelde berekeningen maken die zij alleen snappen.

   Reageren
   • AAbram de Gouw

    @Michael Ik heb ruim 40 jaar in de accountancy gewerkt en durf te beweren, dat ik welliswaar niet van de hoed en de rand weet, maar wel het klappen van de zweep ken. Heb zelf lang van te voren de jaarAFrekening 2022 berekend en vertrouwde het niet omdat ik geld terugkreeg. Toch klopte dat. Want als ik het niet kan berekenen, kan niemand dat. En zeker niet iemand van de energieleverancier. Heb inmiddels een “slimme meter” maar zo slim is deze niet, want wijkt steeds af van mijn maand-opname. Gelukkig wordt dit straks bij de afrekening, die ook allang door mij is berekend, rechtgezet. Storing als oorzaak? Het zal wel.
    Heb wel lang moeten zoeken naar hun berekningsmethode, want die is in hun belang en niet in die van de consument. Dat noemen zij dan geen appels met peren vergelijken…..!

    Reageren
  • DDanielle

   @Rene als het goed is gaat einde van dit jaar de stadswarming losgekoppeld worden vd gasprijzen. Dat is jaren geleden tenminste besloten. Hier ook stadsverwarming…

   Reageren
  • MMichael

   @Rene

   Kan het idd ook niet begrijpen wat er met die berekening voor stadsverwarming kosten gebeurt ze rekenen als het hun uitkomt dat je een klauw wordt uit gerukt.

   Reageren
 • AAdiel van Hecke

  NAAM ADIEL .BEDANK VOOR ONS KLant . Eneco , zeker voor mij

  Reageren
 • FFrans

  Bij de verlaging van januari is bij ons de prijs precies met dat bedrag verhoogt (zonder aankondiging of uitleg), hou mijn hart vast.

  Reageren
 • DDarwen

  Dievermelde prijzen kwh en. Gas prijs.is dat voor energie?
  Denk dat dan nog vaste en variabele supplementen kosten om de hoek kijken die op een of ander manier worden doorgerekend met een of ander smoes…..ons net moet versterkt worden wegens groot succes zonne cellen …..piek stroom belasting ganse maand geldig…..waarover men weer eens belast….. tip:piek stroom beperken door kleinere verbruiker kopen duurt langer maar piek verbruik word verkeind

  Reageren
 • PPiet

  Kunnne jullie het niet van de belastingen aftrekken. Duitsers doen dat ook hier net over de grens. Goed idee, of staat Kaag dat niet met Mark en Wobke toe??
  Best proberen waard, met dan betalen die anderen (onderkant van de maatschappij) wel weer mee met de ehum, misschien wel de luxe?

  Trennlinie. ——————-
  Energiekosten von der Steuer absetzen? So klappt’s!
  Die Stromkosten haben sich in den letzten Monaten mehr als verdoppelt. Einen Teil der Mehrkosten können Sie jetzt vielleicht aber wieder reinholen – über die Steuer. Ein Teil Ihrer Energiekosten lässt sich nämlich bei der Steuererklärung absetzen, wenn Sie im Homeoffice gearbeitet haben. Pro Homeoffice-Tag können Sie fünf Euro ansetzen und eine maximale Rückzahlung von 600 Euro rausholen, also für 120 Arbeitstage. Für 2023 wird’s noch besser: Da dürfen 210 Tage steuerlich geltend gemacht werden. Wichtig aber: Die Homeoffice-Pauschale fließt in den Arbeitnehmer-Pauschbetrag (Werbungskostenpauschale) von 1000 Euro ein. Nur wenn Sie drüber liegen, profitieren Sie also vom Steuervorteil.
  Viel erfolch voor jullie.

  Reageren
  • GGer

   @Piet
   OEF PIET WAT EEN TIP, dat wist ik als aandeelhouder nog niet eens. Ga het direkt met mijn belasting advies center bespreken voor belasting teruggave over die jaren met kantoorhouder zijnde. Bijna dubbele winst en hoge Dividend uitkering van Essent en Eneco/Vattenvall.
   En verder mensen ik zal nooit op de sp gaan stemmen, absoluut Mark of Wobke en Kaag met Jetten, en dat is mijn kies keuze, die eersten zorgen ook voor dat mijn hypotheek aftrek langzamer afgebouwd gaat worden, wat die anderen villasubsidie noemen. Gewoon belachelijk van die sp, die krijgen gelukkig toch geen poot van de grond, laat staan van de bankaf.
   Wens mij maar succes toe.

   Reageren
   • Ttj.

    @Ger nog meer van dat soort mensen als jij, dan gaan we echt naar de knoppen.

    Reageren
    • GGer

     @tj.
     Nee tj. De mens helpt zich zelf naar de knoppen binnen pakweg komende 50jaar. Volgens mij begrijp jij als een uit het kuddevolk de boodschap niet ?

     Reageren
   • BBep

    @Ger

    Nu van mijn leven nooit op de partij Rutte gestemd

    Reageren
 • JJohn

  Privatisering heeft ons niets dan ellende gebracht, ook zorgkosten zijn gigantisch gestegen, hoofdzakelijk voor aandeelhouders en topsalarissen!
  Als benzine stijgt wordt prijs gelijk verhoogd en als het zakt maar mondjesmaat!
  Boodschappen worden stukken duurder en zal ook niet goedkoper worden als we de boeren verstoten hebben.
  Klimaat en asielbeleid maakt sowieso alles duurder.
  Subsidies op elektrische auto’s en zonnepanelen, tegen de tijd dat de gewone man dat kan betalen zijn ze gestopt.
  En zo kan je nog meer verzinnen, wordt gewoon tijd dat er een kabinet komt die er in eerste instantie is voor eigen volk!

  Reageren
  • MMargaret

   @John

   Goed gesproken john

   Reageren
  • BB. Beerends

   @John
   Heel kort John. dat zal er niet komen omdat het vok zelf totaal verdeeld is. Weetje ik heb eens op internet gegoogld hoeveel er partijen zijn in dit land. Daar sla je van achterover met die verdeeldheid van het volk.

   Reageren
   • PP Alberts

    @B. Beerends

    Dat is gekomen deze versnippering door nu alweer kabinet Rutte 4, Kabinet Harry Potter was ook niks maar het zakken vullen en liegen en bedriegen. Waar ze met koele reactie en zonder gevoel excuses maken. Geloofwaardigheid is al jaren een niet meer. De politiek is er niet voor de burger. Nee met regels die alleen voor de rijken gunstig zijn en snel worden opgeheven als Jan modaal er gebruik van wilt maken. De zonnepanelen en de electrische auto daar de subsidies voor etc.

    Reageren
 • AAb

  Als het zo zal zijn,waarom krijg ik mijn geld niet terug ,wat ik in het ofgelopen jaar hebt betaald
  Ik was niet 1 dag thuis geweest van 365 dagen?
  Alles staat uit geen stekker in. Toch word je opgelicht.

  Reageren
  • PPeter B.

   @Ab
   Ab waar zit je, bij welke boef Eneco of Essent.
   De meine GreenC. doet niet moeilijk. Jammer ik mag geen reklame maken.
   Of bij jou trekt men er liever een tijdje rente van.

   Reageren
  • PPreusz

   @Ab idd ze stelen van je ik heb het zelf ook gemerkt niet thuis zijn en toch verbruikt ????? Je betaald je scheel en ondertussen pikken ze ieder Nederlander nog een beetje extra

   Reageren
 • FFia

  Pas verlagen als de winter voorbij is….

  Reageren
 • BBas

  Energieprijzen kloppen niet, dit is gewoon fakereclame.

  Reageren
 • PPeter

  Budget energie zit al onder prijsplafond, waren de eerste die verlaagden.

  Reageren
 • TTon

  Voorlopig blijven de grote energiebedrijven weer ver achter.
  Kunnen ze no ff de zakken vullen.
  (gebeurt met de banken ook als het gaat om de rente)
  Iedereen zou moeten overstappen naar een leverancier die onder het prijsplafond levert want anders spek je de leverancier met belastinggeld, dus geld van ons allemaal

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.