Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit verbruikt een airco aan stroom (en dit kost het)

Op deze snikhete, tropische zomerdag doet iedereen zijn best om een beetje verkoeling te zoeken. Steeds meer Nederlanders schaffen een airco aan om de slaapkamer, of zelfs de hele bovenverdieping te koelen. Zo’n één op de vijf huishoudens heeft er inmiddels een staan.

Vandaag draait het apparaat in elk geval op volle toeren. Maar wat verbruikt jouw airconditioning aan energie en wat kost dat eigenlijk?

Mobiele airco

Een mobiele airco verbruikt is het minst energiezuinig en verbruikt daardoor meer stroom. Dat komt omdat je bij een mobiele airco de slang naar buiten moet hangen, waardoor er ook weer warme lucht naar binnen kan stromen.

Je verbruikt al snel zo’n 1,5 kWh per uur bij een mobiele airco. Stel dat je hem op een hete dag zo’n 12 uur lang aan laat staan, dan kost je dit bij de huidige energieprijs ongeveer 9 euro.

Gebruik je de airco ongeveer een maand per jaar voor een tijdspanne van 8 uur? Dan kost dit je circa 180 euro per jaar.

Vaste airco

Een vaste airco is het meest energiezuinig, omdat er geen raam of deur naar buiten hoeft worden opengezet en ze efficiënter zijn ontworpen. Ze hoeven daarom minder hard hoeven te werken dan een mobiele airco om de ruimte te verkoelen.

Het gemiddelde energiegebruik van een vaste airco ligt rond de 0,8 kWh per uur. Stel dat je hem 12 uur laat draaien op een dag, dan kost dat je een kleine 5 euro.

Ventilator

Een veel goedkopere optie is om een ventilator te gebruiken om voor wat verkoeling te zorgen. Een gouden tip daarbij is om flessen met bevroren water voor de propeller te zetten, waardoor er wat koude lucht in de kamer komt.

Een ventilator gebruikt in 8 uur ongeveer 0,3 kWh aan stroom, wat je maar 15 eurocent kost.

Benieuwd naar het stroomverbruik van andere elektrische apparaten? Check dan onze handige tool.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

3 reacties

 • SSander

  Beetje gek artikel. Stroomverbruik hangt toch echt af van hoe veel vermogen je airco is en hoeveel hij moet koelen. Hier een vrijstaande villa in Limburg, hele dag koelen is 4kwh. (Daikin split unit, 7kw)

  Met zonnepanelen kost dat dus zo 40 cent – (10 cent per kWh)

  Reageren
 • AAnne

  Met een goed geïsoleerd huis, rolluiken dicht overdag en vloerverkoeling kom je ook een heel eind kan ik je zeggen

  Reageren
  • MMark

   @Anne daar heb je gelijk in.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.