Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit verandert er aan je energierekening per 1 januari 2023

Bart Koenraadt

564 reacties

Er gaat in 2023 een hoop veranderen in jouw energierekening. De overheid probeert met het prijsplafond stroom en gas betaalbaar te houden, maar aan de andere kant stijgen vrijwel alle kosten.

Het kan daarom alsnog zo zijn dat je komend jaar meer gaat betalen voor energie.

Een overzicht met de 6 dingen die komend jaar gaan veranderen in de energierekening van jouw huishouden:

1) Er komt een prijsplafond

Er geldt per 1 januari 2023 een prijsplafond op je energiekosten.

Dat betekent dat je een maximumbedrag betaalt voor:

 • Gas: € 1,45 per m3 tot 1.200 m3
 • Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh

Deze bedragen zijn inclusief energiebelasting en btw.

Tarieven wel omhoog

Als je meer verbruikt dan de getallen in het prijsplafond, betaal je voor iedere kWh of m3 de tarieven die staan genoemd in je energiecontract. En, zoals we zien bij de 5 grootste energieleveranciers, gaan die fors omhoog.

Het is dan ook sterk aangeraden om je huidige contract onder de loep te nemen.

Of de energierekening voor jouw huishouden omlaag kan, check je hier.

2) De BTW gaat omhoog

De btw op alle energiekosten stijgt in 2023 van 9 procent naar 21 procent. Dit betekent dat je gehele energierekening volgend jaar duurder wordt, want op alle kosten wordt er btw in rekening gebracht.

Denk aan:

 • De kale variabele tarieven
 • De energiebelasting
 • De netwerkkosten
 • De vaste leveringskosten

3) De energiebelasting stijgt

De energiebelasting voor stroom verdubbelt komend jaar en voor gas betaal je straks 10 cent extra per verbruikte kuub.

Een overzicht van de energiebelastingen:

Energiebelasting20222023
Per m3 gas€ 0,4902€ 0,5927
Per kWh stroom€ 0,0733€ 0,1525
Bedragen zijn inclusief btw

Wat merk je hiervan?

Stel, je betaalt nu 2,50 euro per kuub gas, inclusief 9 procent btw. Dat wordt dat komend jaar 2,88 euro inclusief 21 procent btw.

Je energieleverancier moet de nieuwe energietarieven voor komend jaar tijdig met je communiceren.

4) De korting op de energiebelasting gaat omlaag

De vermindering energiebelasting, ook wel heffingskorting genoemd, gaat per 1 januari 2023 aanzienlijk omlaag.

Dat is ongunstig voor alle huishoudens in Nederland.

In 2022 bedraagt de heffingskorting gemiddeld 784 euro, inclusief btw. Komend jaar daalt de heffingskorting naar 597 euro, inclusief 21 procent btw.

Bijna 16 euro per maand duurder

Dat is omgerekend 15,58 euro per maand wat je extra gaat betalen.

Het prijsplafond heeft hier geen effect op, omdat je de heffingskorting krijgt ongeacht je energieverbruik.

5) De netbeheerkosten worden hoger

De netbeheerkosten van een gemiddeld huishouden stijgen volgend jaar tot wel 10 euro per maand. Dat laten netbeheerders weten in hun berichtgeving.

De stijging per standaard huisaansluiting bij de grootste netbeheerders:

 • Stedin: + € 10,02 per maand
 • Liander: + € 9,17 per maand
 • Enexis: + € 6,25 per maand

De transportkosten voor stroom en gas gaan omhoog vanwege de hogere btw en een stijging van de energieprijzen. Ook netbeheerders voelen de pijn van de hogere energieprijzen.

Daarnaast gaan de tarieven omhoog vanwege de hogere inkoopkosten van de landelijke netbeheerder TenneT, die op zijn beurt ook te maken heeft met hogere kosten als gevolg van de inflatie.

6) De vaste leveringskosten vallen hoger uit

Tot slot zien we dat de vrijwel alle energiebedrijven hun vaste leveringskosten (vastrecht) verhogen. Je betaalt komend jaar tussen de 1 en 2 euro per maand meer. Hierover ontvang je bericht van je energiebedrijf.

150 euro per jaar

De vaste leveringskosten hebben betrekking op alles rondom de levering van jouw stroom en gas, zoals bedrijfs- en administratiekosten. Je betaalt ze ongeacht hoeveel stroom en gas je verbruikt. Het prijsplafond heeft hier geen effect op.

De vaste leveringskosten bedragen in 2023 circa 150 euro voor stroom en gas samen.

TIP

Door te switchen van energieleverancier kun je op zoek naar een energiemaatschappij met lagere vaste en variabele kosten. Vergelijk de nieuwe prijzen hier.

Ook zorg duurder

Niet alleen de energierekening verandert per 1 januari 2023. Ook de zorgverzekering wordt volgend jaar fors duurder. Gelukkig kun je daar nu ook zelf iets aan doen.

Check hier hoeveel jij kunt besparen op je zorgkosten.

564 reacties

 • PPosh

  Dit komt allemaal doordat Europa schoothondje is van Amerika, en Nederland is het land dat het meeste best doet om de liefste schoothond gevonden te worden. De dollar was al die jaren niet zo sterk als nu sinds de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Amerika draagt Europa op om dit op te lossen en ondertussen worden op de Indische oceaan deals gedaan tussen India en Amerika om Russische goederen te kopen. Geen energiecrisis in Amerika. China en India wordt geen strobreed gelegd en kunnen door met de handel. Land als Pakistan wordt meteen aangesproken als ze voor de arme mensen met Rusland een deal sluiten voor tarwe. Snap niet wat Europa wil bereiken met deze steun voor Oekraïne, want ze hebben zelf deze oorlog veroorzaakt. Wanneer Amerika ergens oorlog start (ze starten altijd de oorlog overigens) dan is er gejuich, maar wie kost dit allemaal geld… De rest van de wereld, die mag lijden. Wie lacht er dan in het vuistje? Amerika, die heeft weer de olie kunnen regelen en wapens kunnen verkopen… Mensen wakker worden, kies andere partijen. Kom in opstand… We lijden nu zwaar!

  Reageren
  • AAlan Ong

   @Posh
   I could not agree more!!

   Reageren
  • VVincent Everts

   @Posh kom in opstand? De overheid compenseert een hoop van jou ongemak. Benieuwd wat jouw oplossing is.

   Reageren
  • GGandalf

   @Posh
   Geweldig.

   Reageren
  • CCees

   @Posh Veel dommer heb ik heet nog niet gelezen. Straks ga je nog zeggen dat we het dankzij Rusland nog goed hebben.

   Reageren
  • HHamid kerroun

   @Posh
   Helemaal met je eens,Amerika zelf heeft geen nut in dit allemaal,het zijn de joden die de touwtjes in handen hebben omdat ze controleren het geld,politieke en wereld bank..zoals ze zegen(just follow the money)dan zou je weten waarom dit allemaal gebeurt.ze hebben Europa op de tweede wereld oorlog op dezelfde manier gebruikt tegen de duitchen.pas na dat Europa was uitgeput was Amerika gekomen om zo genoemde Europa te bevrijden.nu doen ze dezelfde,Europa mag niks kopen van Sovjet unie vanweg de sancties,maar Amerika in plaats om ze te helpen met het energie prijzen vertripelt ze de prijzen daarvan.op die manier Amerika wordt rijker en Europa wordt uitgebuit en haar mensen moeten daaronder lijden.de einige winnaar in dit oorlog is de wapens fabrikanten en wie is de eigenaar daarvan mag je onderzoeken.wie heeft interesse in alle de oorlogen al over de wereld?er is geen enkele jaar die past zonder dat er oorlog of revolutie ergens op aarde.europa moet waker worden.genoeg is genoeg.

   Reageren
  • BBennoK

   @Posh

   Eigenlijk is het tijd voor een wereldwijde revolutie.
   Overal vinden we dictators en populisten als Trump en Baudet.
   Hier wordt een “democraat” als Rutte elke keer opnieuw gekozen.
   Deze lui zitten er alleen voor het belang van hun zelf of hun “clubje”. Ze zijn het belang van wat echt moet al lang uit het oog verloren.
   De inwoners van elk land moeten opruiming houden. Wij kunnen dat door protesten en stemmen.
   Gebruik daarvoor je verstand. Denk niet alleen aan je eigen belang en schreeuw niet om het schreeuwen. Enz, enz, enz.

   Reageren
 • WWendy

  Alles moet duurder omdat ze de azc mensen moeten onderhouden en als ze standhouder worden dan hoeven ze niet eens eigen risico te betalen bij de zorg. De huur van een huis wordt aangepast.
  En mee krijgen toch ook een bedrag per persoon als weekgeld. Kinderbijslag ook gewoon. Dat geld moet door de Nederlanders opgehoest worden via allerlei wegen.
  Wij zijn zelf zowat een ontwikkelingsland en wie helpt ons en steunt ons ??
  Vrij land zijn we ook niet meer want we worden gewoon op bepaalde manieren gedwongen. Dit kabinet is de hel en nog erger dan hitler, maar op de sluwste en valste manier.
  Nederland bestaat niet meer als het zo door gaat. En dat is eerder dan de mensheid denkt.

  Reageren
  • JJopie

   @Wendy

   Zo is het en niet anders

   Reageren
  • JJos

   @Wendy Je weet niet eens waarover het gaat! Je klaagt zonder kennis van zaken. “Standhouder”, die vindt je op de markt en op een tentoonstelling, “statushouders” is waarschijnlijk hetgeen je feitelijk bedoelt. Maar die zijn niet de oorzaak van jouw ogenschijnlijke misère. De echte reden ligt bij de steeds grotere toename van het economisch kapitaal bij een zeer selecte groep mensen in NL. Waardoor steeds meer mensen steeds minder te besteden hebben… Dit is een zeer gevaarlijke ontwikkeling omdat daar een grote dynamische potentie in verscholen gaat!

   Reageren
   • LLinda

    @Jos wat zeg je inhoudelijk nu…helemaal niks…tuurlijk zijn de statushouders hier debet aan…wie denk je nu wie dit betaalt…de Nederlanders! Zeer slechte groep Nederlanders en dat zijn de links denkenden. Dat zooitje vvd66 moet zo snel mogelijk weg hier…

    Reageren
   • PPeter

    @Jos, eindelijk iemand die het grote “plaatje” ziet.
    Steeds worden er meer mensen op het minimum gezet (bakkers, slagers, horeca etc.) als er genoeg gepeupel op het minimum zit, laten ze de boel ploffen.
    En zie…. Daar is de big reset.

    Reageren
  • Kkees van Keulen

   @Wendy
   Ben het 200%met u eens.
   De bouw stort in,de zorg op zijn eind 20 tot 25 % die in de zorg werkt heeft al loonbeslag, als ik mijn vrouw haar loonbrief bekijk 24 uur werken als verzorgende,geen tijd om te eten op werk of naar toilet,1162€per maand en 6 €reiskosten.Ze is het zat na 5 jaar. De zorg word nu weer kapot gemaakt. De grenzen staan wagenwijd open, kinderen krijgen geen huizen. Rente verviervoudigd,heb jij hem paar jaar geleden vastgezet dat huis van 4 a 5 ton betaal je nu 1500 € voor 1.5 rente of lager.. strax is het 5 a 6 % kom je strax op 3000 a 4000 per maand plus je energie lasten… auto ook onbetaalbaar, eten onbetaalbaar,de zorg onbetaalbaar, enzenz ja Willem Alexander tijd dat je ingrijpt met dit kabinet. Je gaat ten gronde.

   Reageren
 • MMsb

  En maar klagen en maar klagen….., terwijl elders een massamoord plaatsvindt om ook ons te beschermen…..

  Reageren
  • SSophie

   @Msb

   Precies wat ik dacht. Zo slecht hebben we het nou ook weer niet. We zijn nog steeds 1 van de rijkste landen ter wereld. Mensen zijn niets meer gewend. Kijk naar de wereld om je heen en besef dan hoe goed je het hebt.

   Reageren
   • WWouter

    @Sophie
    misschien buiten Uw bubbel kijken en niet alles geloven wat de media U wilt doen geloven. Nederland een rijk land, waarom hebben we dan 1100Ton goud verkocht sinds 2000? Omdat we zo rijk zijn? Waarom zeurt Klaas Knot bij Sigrid Kaag dat het “rijke” Nederland een probleem krijgt als de rente’s gaan stijgen.

    Mensen, Nederland was een rijk land en het enige wat U denkt dat Nederland rijk maakt is KREDIET, niks meer en niks minder. Nederland heeft meer schuld dan spaargeld. Zelfs Italie staat er op de internationale lijsten beter voor.

    Maar ga vooral door te geloven dat we rijk zijn en dat ook de pensioen pot voor U gerief wordt omgedoopt.

    Reageren
 • JJolanda

  Ik snap de klachten, maar zolang er wordt gestemd op VVD, D66, CU en CDA dan blijft dit zo. In maart kunt u echt laten zien dat u het zat bent, eerder niet en wordt onze portemonnee nog even flink leeggehaald.

  Reageren
 • AArnold

  Ik begrijp dat deze politieke acties bedoeld zijn om de gemoederen te sussen.
  Het is begrijpelijk dat de mensen door de inflatie het overzicht op de kosten verliezen. En dat mensen boos zijn. Want de ongelijkheid is weer angstwekkend toegenomen.. en het is echt vreselijk om door de Neo Liberale kijk afgedaan te worden als mislukking terwijl het gaat om veelal hardwerkende mensen
  Het zijn ook voornamelijk die mensen hier reageren .
  Het zou fijn zijn als er een echt heldere berekening gegeven werd.
  Want hoeveel gaan we er nu precies op achteruit? En, wat verdienen de energieleveranciers nu precies exclusief btw? Want alle bedragen hier boven zijn incl btw zelfs de btw bedragen en die verdubbeld ruim. Dat maakt het onoverzichtelijk
  Want geloof me, “energie leveranciers” krijgen ook gewoon salaris en doen boodschappen.
  Het gaat intussen over gigantische bedragen en het is weer tijd dat de energie leveranciers gaan strijden om gebruikers.
  Nu is de verwarde en bange gebruiker natuurlijk makkelijker om de tuin te leiden.
  Want of “energie vergelijk” er echt is om de mensen te helpen is nog maar de vraag.
  De mensen boos op de regering en waar er twee vechten om een been…

  Reageren
 • MM.visser

  Nog steeds geen 190 ontvangen

  Reageren
  • CClaudia

   @M.visser
   Ik ook niet en probeer ze maar te bellen lukt ook niet

   Reageren
  • RRini goutier

   @M.visser

   Ik heb ze alle 2 ontvangen van eneco

   Reageren
  • MMartin

   @M.visser

   Ik wel vandaag.vattenfal

   Reageren
  • MM

   @M.visser
   Ik heb het ook niet “gekregen”.
   Het is hier wel in mindering gebracht op het voorschot bedrag.
   Het ligt natuurlijk een beetje aan de maatschappij waar u zich heeft aangesloten hoe dit gedaan word.

   Reageren
  • MMaja

   @M.visser

   Het beste kunt u dit z.s.m melden bij uw energie leverancier want ze moesten het geld vóór het eind van nov overmaken. Ik kreeg de vergoeding van Essent op de 28e., Doen hoor!

   Reageren
 • RRhea

  We zijn slaven .. en dat gaat de mensheid nu inzien.

  Reageren
  • JJoppie

   @Rhea
   Krijgen wij dan ook een excuus in Euro,s dan he.

   Reageren
   • CClaudia

    @Joppie
    Morning dat zeg jij heel goed! Excuses en geld ter compensatie van geleden schade!

    Reageren
  • Rrek

   @Rhea

   Excuses worden vooralsnog op 19 december geboden

   Reageren
  • SSam

   @Rhea
   Maar als iedereen zo boos op de overheid is laten we allemaal een stop zetten, dat we dit niet meer pikken, wij zijn degene die boos zijn, en niet de overheid, we hoeven geen van deze economische regels te volgen of te doen, wie zegt dat we verplicht zijn om mee te doen aan deze financiële caos, toen ik mijn salaris deze week had gekregen moest ik huilen, want je geeft veel voor je werk en je beloning is weinig, en toen dacht ik bij mezelf ik heb altijd een keuze of ik volg de hele nieuwe overheidsbeleid of ik stap eruit, gewoon alles verkopen en niks te hebben want je hoe meer je voor een comfortabele leven kiest wordt je van alle kanten genaaid….soms denk ik het was toch beter dat we in de oertijd waren gebleven…want hoe meer ontwikkeld en rijkdom hoe meer ongemak is het leven…waar moeten we naar toe als je voor je leven niet meer gaan betalen….

   Reageren
 • VV

  Niet normaal
  Op dit moment
  Nederland
  Doen niets voor de volk
  Mensen dit niet zo veel verding hoe gaan dit factuur te betalen.huis woord kapot van de vocht.veel mensen ziek een nog meer …..
  Alles om hoog
  Waarom zo veel betalen naar belasting .zorg .eten
  Wie help nu naar ons

  Reageren
 • OOcto tentakels

  Leuke reacties allemaal..
  Begin eerst naar je zelf te kijken in de spiegel.

  Maar uiteraard is echt onmenselijk zo toren hoge kosten.

  Belastingen moeten permanent opgeheven worden. BTW 0 procent

  Inkomsten moeten vlink omhoog minimaal 10.000€ plus 30 procent bonus, en de banken moeten 10 procent spaar rente geven.

  Dan kunnen wij uiteindelijk normaal gaan leven als je normaal baantje hebt.

  Plaats van corruptie van kabinet en president mark rutte en kaag in z’n zak graaien van ons portemonnee.

  Reageren
  • WWhazzup

   @Octo tentakels

   Maar dan ook niet meer klagen als je auto schade oploopt vanwege slechte wegen. Of er echt geen trein meer rijdt. Als er geen verzorgingstehuis meer plek heeft voor jou of je familieleden. En natuurlijk ook niet klagen over die vochtige huizen. Wie denk je dat onze verzorgingsstaat betaald? Een beetje solidariteit kost ons nu eenmaal allemaal geld. Het alternatief is natuurlijk om naar de rimboe van Alaska te verhuizen. Kun je het helemaal in je eentje zien te redden.

   Reageren
   • DDave

    @Whazzup

    Een beetje solidariteit kost idd geld, echter de verhoudingen van inkomen en uitgavenpatronen zijn totaal uit de klauwen gelopen. Ooit afgevraagd waarom er sinds de invoering vd Euro alles vele malen duurder is geworden, ten opzichte van het oude valuta systeem.
    Ten eerste betaald iedereen mee aan die dik nekken in Brussel,
    Ten tweede zijn wij (noord) Europese landen de financiele buffer voor de (zuid) en (oost) Europese landen.
    Ten derde, dankzei onze “Gutmensch” mentaliteit, en open deur beleid kost dat (beetje solidairiteit zoals u zei) ons nog meer geld, nog maar te zwijgen over de oplopende woningnoden en tekorten.
    Ten vierde dat beetje solidariteit, zoals u dat zei, kost ons allemaal de kop. Want wij blijven het maar accepteren, net als de list die boven de donkere wolk van het stikstof sprookje hangt.
    En niet dat ik een ontkenner ben van klimaatproblematiek,….echter de schuld op de boeren schuiven, heeft daar niets mee van doen. Ze willen die akkers van die boeren, puur en alleen om ze vol mey huizen te kunnen zetten. Inclusief infrastructuur die daar bij hoort. Denk dus aan veel straten, met parkeervakken, en dus veel autos,….wat is daar van het stikstof sprookje dan nog over?

    Want onze kids mogen 5-10 jaar op een wacht lijst staan voor een woning, maar dankzei een beetje solidariteit hebben status houders die hier nog NOOIT btw hebben betaald WEL voorrang krijgen op een woning.
    Zou dit misschien ook de insteek zijn, om alle Nederlanders dusdanig op hoge kosten te jagen, zodat ze door de deurwaarders op straat gezet kunnen worden….ach ja, solidariteit he…..voor wie dan???

    Reageren
   • FFrank Jongbloed

    @Whazzup

    Nou het zijn wel degelijk de acties van ons kabinet die het er om doen.
    Kijk even mee ,waarom verzekerings maatschappijen de ziektekosten laten beheren.Dit was het idee achter deze zo verkeerde beslissing de gedachten was dat dan de verzekeringsmaatschappijen dan tegen elkaar zouden op boxen en zo een goedkoper zorgsysteem zou krijgen.resultaat is te zien helaas.Een zorg systeem zoals vroeger en dan iedereen particulier zou vele malen goedkoper zijn. Een zorgsysteem met een manager en werknemers dan 100 managers en met net zoveel werknemers.Deze regering is kortzichtig ziet het belang niet van de Nederlanders en is bezig met op korte termijn geld binnen te halen.Belasting moet maar niet op deze manier

    Reageren
  • CCoen

   @Octo tentakels
   Goed plan! Hoe ga je dat financieren! Wie betaald dat allemaal? Maar voor de rest, goed uitgedacht en onderbouwd.

   Reageren
 • IIndra

  Het probleem is medegecreerd door kiezers. Wij hebben ze gekozen die hersenlozen.
  Rechts heeft goed beleid, echter iedereen heeft er een mening over dat ze discrimeneren en opruiend zijn. Luistet naar de boodschap.
  Asielbeleid, wordt meteen voor onderdak gezorgd voor het uitwas groot en klein. Alles wordt uit de grond gestampt om voir die uitwas woningen te bouwen.Ze zeggen zelf in mijn land krijg ik niets en hier krijg je alles, je hoeft als asielzoeker te zeggen dat je wordt gediscrimeerd en alles wordt geregeld. lui lekkerland. In hun eigen land hadden ze geen onderbroek im te dragen en hier doen ze dat zij baas zijn en kunnen beslissen over onze tradities. Dat geldt ook voor de meeste geboren ‘nederlandse’ allochtonen. DNA blijft buitenlander.
  Waarom rennen ze niet voor eigen mensen,daklozen, alleenstaanden met kinderen, ouderen, gehandicapten Onze kinderen. Die kunnen in hun eigen sores stikken. Bouw en loop 100 keer harder voor.
  Help Nederland schoon te vegen zodat er weer zuurstof vrijkomt.

  Reageren
  • KKarin

   @Indra

   Ik geef je groot gelijk. De nederlanders hebben ons land na de oorlog met hard werken en veel armoede en honger ons land weer opgebouwd. En als dank zitten de oude mensen nu in de kou en verwarming laag. Die allochtonen die hier niks te zoeken hebben en weigeren te werken en alleen maar de hand ophouden mogen van mij allemaal opstappen. Ze krijgen alles voor niks wordt tijd dat Wilders het eens voor het zeggen krijgt. Wij als nederlanders worden overal de kop ingedrukt en we moeten overal excuses voor maken. Belachelijk. Al ons geld gaat naar de verkeerde landen. Laat de regering is eerst denken aan het eigen volk.

   Reageren
 • AAb

  @Piet Pelleboer

  Makelijk praten tot dat jij niet kan werken en in zo een situatie terecht komt je weet niet wat de situatie van een individu is

  Reageren
 • GGertjan

  @Piet Pelleboer, graag niet generaliseren over alle bijstandsgerechtigden.

  Reageren
 • PPaul

  Lopen ook mensen bij de voedselbank, die hard werken, zo als ik. 50 uur per week. Ben kapot gemaakt,

  Betaal me blauw.

  Moet nooit mensen beledigen. Die door verkeerde omstandigheden. Bij de voedselbank zijn gekomen.

  Reageren
 • Pprc jansen

  Ik snap niet waarom iedereen hier zo verbaasd/boos is. Het lijkt me duidelijk dat ALLE toeslagen/tegemoet komingen en subsidies door ons zelf betaald worden uit de belasting inkomsten. Het is toch logisch dat de “inkomsten” die de overheid heeft ,bestaan uit de door de bevolking betaalde belastingen? Al jaren worden we gecompenseerd met ons eigen geld…alleen zijn mensen daar nu pas over aan het nadenken. We wirden al jaren besodemieterd! Dus….doorwerken en afdragen die belasting….

  Reageren
 • RRobbie

  Wij zitten straks in een hutje. Omdat we het niet meer kunnen betalen. In de azc zitten een hoop mensen die voor een oorlog in hun land moeten vluchten . . Snap ik . Maar er zitten ook een hoop mensen die hier niets te zoeken hebben . Waar geen oorlog is in hun land maar komen hier om een beter leven te hebben . Omdat je hier echt alles gratis krijgt van de regering. Die centjes komen uit onze zak.deze mensen zitten straks in ons huis en wij in een zelf gemaakt hutje met een bouw zeil dr overheen . Ik kom voor mijn werk bij heel veel mensen thuis . En echt zelfs de mensen die hier komen ivm oorlog in hun land . Klagen over de mensen in de azc die daar de plekken bezet houden . Die hier alleen maar komen profiteren. Daar gaat een hele hoop geld naar toe. En energie

  Reageren
  • JJan

   @Robbie
   Ben het helemaal met Robbie eens.
   De kwaad willenden asielzoekers moeten veel harder aangepakt worden.
   Komen ze uit een veilig land, aanvraag niet in behandeling nemen en geen onderdak geven.
   Crimineel gedrag direct einde aanvraag procedure en geen onderdak meer geven.
   Direct na aankomst werk aanbieden en Nederlands leren zodat men nuttig bezig is en ervaart dat het hier geen lui lekker land meer is met een uitkering.
   Ik heb het idee dat men ook de landen uitkiest waar welvaart is maar geen garantie meer geven dat men hier kan blijven maar ook verhuizen naar aan andere EU landen waar men liever niet voor kiest.

   Reageren
   • NNico

    @Jan
    Zeer goed verwoord!

    Reageren
  • OOtman

   @Robbie

   Stop met uitkering is de best

   Reageren
 • FFrans

  De tweede kamer zeg iedereen krijg 190.00 compensatie november en december .zo was het toch.maar er is mij iets op gevallen.
  Eneco stuur iedere maand de maand factuur logisch. Maar nu heb ik november 180.00 betaald. Een week later
  190 over november kreeg ik terug. Dus heb ik mijn maand premie terug plus 10 euro extra is de 190 euro van de week weer over de maand dec precies het zelfde. Wij hebben twee maand rekening terug plus 10 euro over november en 10 euro over de maand dec. maakt samen 20 euro
  Had Eneco niet kunnen zeggen . Beste klant u hoef november en dec niet te betalen .of snap ik het nu niet. Want in principe gaat het maar om twintig euro die terug komt en de twee keer 180 die terug gestort wat op ons rekening voel eigenlijk als een fouten overboeking. Ik ben benieuwd wat de eind rekening doet bij Eneco
  Gat ver wat een gedoe en verwarring zeg .

  Reageren
  • AAntoine

   @Frans
   Je krijgt 2 maal 190 euro compensatie en elke energie maatschappij mag zelf bepalen hoe ze het betalen of verrekenen.
   De ene boekt gewoon het geld over, de andere verrekend het met het maandbedrag

   Reageren
  • IIna

   @Frans

   Zoals jij het verteld, zo zit het precies. Dus een zoethoudertje van 20 euro.

   Reageren
   • MMarleen

    @Ina

    Nee slimpie, 2 maanden geen energiekosten betalen en nog 20 euro toe. Is 380 euro winst

    Reageren
  • JJacco

   @Frans
   Gewoon ff goed communiceren met je leverencier. Is per leverancier verschillend. Gewoon ff goed informeren voordat je zo maf reageert

   Reageren
  • TTon

   @Frans
   Ik merk dat ook jij het er behoorlijk warm van krijgt, dus dat is weer mooi meegenomen.

   Reageren
 • JJoo

  En jammergenoeg komt het bij teweinig mensen nog binnen. Dat de afgelopen 3 jaar dit allemaal klakkelooos geaccepteerd wordt. Vanaf de Corjona plandemie.

  Reageren
 • AAnti-wappie

  Gezien het taalgebruik en de inhoud van de reacties is dit artikel vooral gelezen door onze complotdenkers. Als jullie zo ontevreden zijn dan raad ik aan er iets aan te doen i.p.v. dit soort onzin te plaatsen onder dit artikel.

  Reageren
  • BBJ Peters

   @Anti-wappie
   Anti wappie jij bent dus tegen de overheid, want daar zitten de echte wappies.
   Dat de taal niet optimaal is een dom argument.
   Waar het om gaat is dat de overheid en de pers niet deugen.
   Een paar voorbeelden:
   Windmolens leveren maar een paar procent van de energie die Nederland verbruikt en zijn erg duur, maar over kernenergie, wat de enige oplossing is, hoor je niemand.
   Geen overheid en geen pers.
   Aan de andere kant hoor je ze wel.
   Als het over de zeespiegel gaat, want die gaat meters stijgen de komende jaren. En dat is dus juist niet waar. Rijkswaterstaat heeft nog steeds geen ernstige afwijking gemeten en ook het IPCC komt uit op ongeveer 30 cm eind van de eeuw, uiteraard met een marge.
   Dan kunnen we het nog hebben over wat er voor onzin in de Corona tijd is gebeurd, maar dat is iedereen beu.
   Dus beste jongen, ik denk niet dat wij het eens zijn.

   Reageren
  • AAn

   @Anti-wappie
   Ben het helemaal met u eens.
   De meeste mensen die reageren, schoppen overal tegenaan.
   Gelukkig zijn er ook die
   ( normaal ) communiceren, zonder grof te zijn .
   Het is hier nog steeds een goed land om te leven.
   En het is echt niet zo dat vluchtelingen zomaar alles krijgen.
   We mogen hopen dat we nooit zelf in die situatie belanden.

   Reageren
 • PPeter Roymans

  Ze geven je bijvoorbeeld 100 euro erbij en nemen er 200 euro terug. Doet de regering het niet dan wel de andere instanties. Het lijkt wel een graaicultuur. Er wordt totaal geen rekening gehouden met de mensen die een lager inkomen hebben.

  Reageren
 • EE

  De regering neemt iedereen in de maling. Hun portemonnee raken niet leeg en voor dit land is volgens hun geen problemen of armoede! Vuile ratten corruptie

  Reageren
  • CChris

   @E
   Ed, Evert of welke naam je hebt die begint met een E

   Spellingscontrole is geen overbodige luxe…

   Reageren
 • MMuts

  Btw over energiebelasting is dubbel verdienen met belasting, te gek voor woorden.

  Reageren
 • AAn

  Natuurlijk worden we met zijn allen voor de gek gehouden. Daarin blinken ze uit in den Haag. Nu mooi Sinterklaas spelen met onze centen natuurlijk. Vlgd jaar gaan we weer dik bijbetalen. En wat leren we hier nu weer van?Gewoon niet te vertrouwen het samen geraapt zooitje in Den Haag waarbij incompetentie, onbetrouwbaarheid nr 1 staan

  Reageren
 • HHenny

  Dus wat ze ons dit jaar aan korting en steun hebben gegeven betalen we volgend jaar alweer dubbel en dik terug!!!!

  Reageren
  • JJohan

   @Henny
   Inderdaad maar dat was vorigeweek al op tv bekend gemaakt

   Reageren
   • JJason

    @Johan

    En wij .aar denken dat wij in een vrij land leven!!! Nouw vergeet het maar,we worden belaagd met belastingen en heffingen, ja heffingen zijn verkapte belastingen.WAT MENSENRECHTEN.dit is ook onderdrukking. Dit is ook net zo erg als een communistische bewind

    Reageren
  • JJo

   @Henny wel miljarden naar het buitenland maar eijgen volk kan in de kou zitten

   Reageren
   • NNo name

    @Jo
    Maar dat is wat ik bedoel er hoeft morgen ergens maar iets te gebeuren in het buitenland en Nederland komt wel met een vol met geld.
    Of 555
    Maar het is onze fout wij staan niet op als volk.

    Reageren
    • PPeet

     @No name
     IDD alles naar buitenland e/o die komen hier en sommige krijgen meer dan nodig is, want waar het veilig is kunnen terug naar eigen land

     Reageren
    • KKroeze Ger

     @No name Ger dat ben ikke en ikke stel voor om niet meer te zeuren,er gebeurd toch niks.
     Ik zou willen zeggen kom op de barricades op,pleuris alles en iedereen d’r uit neem alles in beslag verkoop t zooitje aan het buitenland,steek vervolgens de koppen bij elkaar en overleg met alle aanwezige hoe verder te gaan. Is dit opruiing JAA of beginnen we een burgeroorlog? Zeg t maar ik ben er klaar voor ik doe mee

     Reageren
     • MMassimo

      @Kroeze Ger
      We hebben Turken bij de pliesi Marokkaanse burgemeester in Rotterdam let op ik heb nix tegen Aboutaleb prima kerel.dit is alleen om aan te geven Waar zijn de Nederlanders.

      Reageren
  • JJana

   @Henny had je anders verwacht onze regering geeft niets weg .je betaald het altijd dubbel en dwars terug .Ze vertellen het altijd te mooi maar dat is schijn .

   Reageren
  • IIkke

   @Henny plus dat de benzine weer naar het oude tarief gaat want in januari stopt het belastingvoordeel

   Reageren
  • MMaq

   @Henny. Ja precies!
   Zorgtoeslag gaat omhoog maar mensen met chronische ziekte moeten voor veel medicijnen zelf gaan betalen gewoon eruit gegooid door de heren!

   Reageren
  • JJacco

   @Henny
   Henny, mensen: Het systeem moet gewoon anders. We hebben de mond vol van toeslagen, bijdragen enz.
   Allemaal afschaffen. De rijken meer belasten, iedereen een basisinkomen, bestaanszekerheid. Dan hebben we al die toeslagen niet nodig. En de energie, de zorg en het vervoer weer van het Rijk, dus van ons. Weg met al die vermarkting!

   Reageren
 • RRob

  Stemmen heeft totaal geen zin.
  Alles al lang bepaald.
  Wordt nog een super tijd, iets als,welkom terug in de jaren 30tig.
  Crisis Wordt bewust gecreëerd.
  Het in stand houden van de oorlog in Oekraïne idem.
  Chaos dat willen ze creëren.

  Reageren
  • JJulio

   @Rob
   Volledig met u eens !!

   Reageren
  • RRonald

   @Rob gelijk heb je, er wordt crisis gecreëerd om Nederland (nederlnders) volledig afhankelijk te maken van de regering.

   Reageren
   • MMarij

    @Ronald

    Volledig mee eens.Maar we gaan gewoon maar door.

    Reageren
  • MMarga

   @Rob
   We moeten ons in ieder geval met z’n allen hard maken om uit de EU te gaan. Want daar wordt alles gedicteerd. En dus van de euromunt af. Stemmen heeft dus wel zin.

   Reageren
  • HHarry

   @Rob helemaal mee eens!
   Niemand doet er wat aan- de hele politiek in DenHaag zit op 1 lijn
   Volgende crisis is voedselcrisis

   Reageren
 • SSchelling

  Wat ik niet snap is dat de rijken zoals meneer Rutte ook die €380 tegemoetkomi g krijgen ???? Dat kunnen zij toch makkelijk betalen ? Waarom niet alleen de mensen die het echt nodig hebben de mensen die minder dat €38000 per jaar verdienen bijvoorbeeld ?????

  Reageren
  • AAnoniem

   @Schelling

   En heb jij die 390 euro netjes gebruikt voor je energie of heb je ’t uitgegeven op blackfriday. Weet je de meeste die dat geld krijgen en arm zijn geven het direct weer uit. De problemen worden dus niet verholpen op deze manier. Die hebben bij de afrekening echt een probleem.

   Reageren
   • KKarin

    @Anoniem

    Dat is dus niet helemaal waar, je betaald je veel te hoge energierekening en krijgt dat maar een schijntje van terug. Dus dat geld heb je al betaald

    Reageren
   • KKees

    Kees
    Míj valt op dat veel van deze “arme mensen” tegen de klippen op roken.

    Reageren
  • MManuela

   @Schelling
   Dat vind ik dus ook erg raar dat mensen zo als rutte ook die 380 euro krijgen.
   Hoe krom is dat dan.
   Hun zouden eigenlijk moeten inleveren aan de mensen die het hard nodig hebben, zou wel zo fijn zijn.
   Maar dat doen ze niet want het is hebben, hebben, hebben.

   Reageren
   • JJana

    @Manuela Er is geen minsters die gaan inleveren hoor dat doen zij niet .Het volk mag inleveren zo is het geregeld daar In Den Haag .

    Reageren
   • NNel

    @Manuela

    Ik heb het ook niet nodig gedoneerd voedselbank ik heb vernomen dat Rutte dat ook heeft gedaan dus waarom zo negatief

    Reageren
    • BBertus

     @Nel
     Ik snap niet waarom Rutte dat geld heeft gedoneerd aan de voedselbank hij heeft deze in al die jaren zelf met zijn kabinetten gecreëerd.

     Reageren
    • MMalober

     @Nel
     In het programma: “In gesprek met de minister-president” dd. 2 dec. zei Rutte toch echt egeltjesopvang, dus hoe kom je bij voedselbank? Dus liever een egel dan een mens, dat laat wel zijn karakter zien,de burger interesseert hem geen bal!! En als je ziet wat je onder het prijsplafond toch weer meer moet betalen, wordt het er ook niet beter mee. Typisch geval van sigaar uit eigen doos, of ben je ook blij met die dode mus? Immers de egel zal nog wel leven!!!

     Reageren
  • GGerbrand

   @Schelling bruto of netto

   Reageren
  • CC.drenth

   @Schelling
   Helemaal mee eens!

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.