Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit verandert er aan je energierekening per 1 januari 2023

Er gaat in 2023 een hoop veranderen in jouw energierekening. De overheid probeert met het prijsplafond stroom en gas betaalbaar te houden, maar aan de andere kant stijgen vrijwel alle kosten.

Het kan daarom alsnog zo zijn dat je komend jaar meer gaat betalen voor energie.

Een overzicht met de 6 dingen die komend jaar gaan veranderen in de energierekening van jouw huishouden:

1) Er komt een prijsplafond

Er geldt per 1 januari 2023 een prijsplafond op je energiekosten.

Dat betekent dat je een maximumbedrag betaalt voor:

 • Gas: € 1,45 per m3 tot 1.200 m3
 • Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh

Deze bedragen zijn inclusief energiebelasting en btw.

Tarieven wel omhoog

Als je meer verbruikt dan de getallen in het prijsplafond, betaal je voor iedere kWh of m3 de tarieven die staan genoemd in je energiecontract. En, zoals we zien bij de 5 grootste energieleveranciers, gaan die fors omhoog.

Het is dan ook sterk aangeraden om je huidige contract onder de loep te nemen.

Of de energierekening voor jouw huishouden omlaag kan, check je hier.

2) De BTW gaat omhoog

De btw op alle energiekosten stijgt in 2023 van 9 procent naar 21 procent. Dit betekent dat je gehele energierekening volgend jaar duurder wordt, want op alle kosten wordt er btw in rekening gebracht.

Denk aan:

 • De kale variabele tarieven
 • De energiebelasting
 • De netwerkkosten
 • De vaste leveringskosten

3) De energiebelasting stijgt

De energiebelasting voor stroom verdubbelt komend jaar en voor gas betaal je straks 10 cent extra per verbruikte kuub.

Een overzicht van de energiebelastingen:

Energiebelasting20222023
Per m3 gas€ 0,4902€ 0,5927
Per kWh stroom€ 0,0733€ 0,1525
Bedragen zijn inclusief btw

Wat merk je hiervan?

Stel, je betaalt nu 2,50 euro per kuub gas, inclusief 9 procent btw. Dat wordt dat komend jaar 2,88 euro inclusief 21 procent btw.

Je energieleverancier moet de nieuwe energietarieven voor komend jaar tijdig met je communiceren.

4) De korting op de energiebelasting gaat omlaag

De vermindering energiebelasting, ook wel heffingskorting genoemd, gaat per 1 januari 2023 aanzienlijk omlaag.

Dat is ongunstig voor alle huishoudens in Nederland.

In 2022 bedraagt de heffingskorting gemiddeld 784 euro, inclusief btw. Komend jaar daalt de heffingskorting naar 597 euro, inclusief 21 procent btw.

Bijna 16 euro per maand duurder

Dat is omgerekend 15,58 euro per maand wat je extra gaat betalen.

Het prijsplafond heeft hier geen effect op, omdat je de heffingskorting krijgt ongeacht je energieverbruik.

5) De netbeheerkosten worden hoger

De netbeheerkosten van een gemiddeld huishouden stijgen volgend jaar tot wel 10 euro per maand. Dat laten netbeheerders weten in hun berichtgeving.

De stijging per standaard huisaansluiting bij de grootste netbeheerders:

 • Stedin: + € 10,02 per maand
 • Liander: + € 9,17 per maand
 • Enexis: + € 6,25 per maand

De transportkosten voor stroom en gas gaan omhoog vanwege de hogere btw en een stijging van de energieprijzen. Ook netbeheerders voelen de pijn van de hogere energieprijzen.

Daarnaast gaan de tarieven omhoog vanwege de hogere inkoopkosten van de landelijke netbeheerder TenneT, die op zijn beurt ook te maken heeft met hogere kosten als gevolg van de inflatie.

6) De vaste leveringskosten vallen hoger uit

Tot slot zien we dat de vrijwel alle energiebedrijven hun vaste leveringskosten (vastrecht) verhogen. Je betaalt komend jaar tussen de 1 en 2 euro per maand meer. Hierover ontvang je bericht van je energiebedrijf.

150 euro per jaar

De vaste leveringskosten hebben betrekking op alles rondom de levering van jouw stroom en gas, zoals bedrijfs- en administratiekosten. Je betaalt ze ongeacht hoeveel stroom en gas je verbruikt. Het prijsplafond heeft hier geen effect op.

De vaste leveringskosten bedragen in 2023 circa 150 euro voor stroom en gas samen.

TIP

Door te switchen van energieleverancier kun je op zoek naar een energiemaatschappij met lagere vaste en variabele kosten. Vergelijk de nieuwe prijzen hier.

Ook zorg duurder

Niet alleen de energierekening verandert per 1 januari 2023. Ook de zorgverzekering wordt volgend jaar fors duurder. Gelukkig kun je daar nu ook zelf iets aan doen.

Check hier hoeveel jij kunt besparen op je zorgkosten.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

564 reacties

 • JJesse Groot

  Vreemd. Ik betaalde 6 x zoveel in januari aan stroom dan in december. Met +/- hetzelfde verbruik qua stroom. En mijn contract staat vast tot einde van 2023… wat gaat er hier mis.. :/

  Reageren
  • JJo

   @Jesse Groot
   Hier dus hetzelfde probleem.
   En ik kan niet terug vinden hoe dat kan

   Reageren
  • SSofie

   @Jesse Groot
   Precies hetzelfde! Hier zelfs 11x zoveel. Geen idee hoe dit kan. Mijn contract loopt nog tot eind december dit jaar. Ik ben in afwachting van een reactie van de klantenservice van Essent

   Reageren
  • HHerwich

   @Jesse Groot
   Dat komt door die oplichters in Den Haag, die hebben de belasting drastisch verhoogt.

   Reageren
 • GGerard

  Rutte zit ver over zijn houdbaarheid heen.
  Via de voordeur wordt gul € 100 gegeven (iedereen blij),
  maar via de achterdeur wordt €101 gevorderd.
  Bah en nog eens Bah. Stem in maart vooral niet op Rutte(VVD)

  Reageren
 • PPater

  Ik besef me vandaag dat zelfs de hardwerkende middenklasse, na alle vaste lasten, geen cent overhoudt aan het einde van de maand. Van 1700 netto inkomen houd je 0 over. Dus ook alle eenmalige kosten delen door 12, en meenemen in de maandelijkse vaste lasten. Koopkracht gaat flink dalen, het word een nachtmerrie.
  Electrisch rijden word 2x zo duur, ofwel net zo duur als een brandstofauto.
  Zonnepanelen, teruglevering, u kent t verhaal.
  Electrische kachels zouden besparen dezer dagen, maar hup daar gaat de energieprijs voor stroom omhoog, want we mogen niet besparen want de kas moet van links of rechts gevuld blijven. We mogen blijkbaar niet zoeken naar besparingsmogelijkheden.

  Reageren
  • JJesse Groot

   @Pater

   Volkomen mee eens. En ondertussen miljoenen wegsluizen naar andere landen die het harder nodig hebben….^^

   Reageren
   • NNiels

    @Jesse Groot
    Laten we meteen de beestje bij de naam noemen.
    Rutte heeft (2022) en zal (2023) minimaal 4 miljard verstrekken aan Oekraïne via allerlei vage constructies en aankopen. Transparantie is er niet en komt ook niet. En geloof me, einde is nog lang niet in zicht. Het is een bodemloze put, een grote corrupte bende daar, en voor eigen ouderen, studenten en middenklassers zou er helemaal geen geld zijn, aldus Kaag, Hoekstra en Rutte.
    De gebudgetteerde uitgaven ivm prijsplafond (feitelijk sigaar uit eigen doos) van ca. 35 miljard is straks helemaal foetsie, net zoals de Corona steunfondsen waarbij nu niet duidelijk is waaraan al die miljarden zijn besteed. Verantwoording komt er niet! Het worden nog zware tijden, vrees ik.

    Reageren
  • Jjan

   @Pater
   Dat heet volgens links nivelleren ,vinden ze geweldig het komt erop neer dat werken niet meer loont met al die achterlijke toeslagen.

   Reageren
 • JJohan

  “De transportkosten voor stroom en gas gaan omhoog vanwege de hogere btw en een stijging van de energieprijzen. Ook netbeheerders voelen de pijn van de hogere energieprijzen.”

  Of een KWh stroom of m³ gas nou €1 of €1000 kost maakt toch niet uit voor de netbeheer- en transportkosten? De prijs van een lege fles gaat ook niet omhoog als de inhoud 5x zo duur wordt…

  Reageren
  • Rreech

   @Johan
   Ik ben benieuwd hoeveel winst ze hebben gemaakt dit jaar met de energie kosten. Kijk maar na shelln hoeveel winst die hebben gemaakt

   Reageren
 • LLeon Nelen

  Is bij punt 2 ‘de kosten gaan omhoog’ de punten ‘stijging variabele kosten’ en ‘stijging energiebelasting’ dus niet van toepassing zolang je onder de 1200 m3 en 2900 kWh blijft.

  Reageren
 • Kkees van Keulen

  De stroombelasting verdubbeld pfft en gas ook 20% omhoog.
  De heffingkorting gaat een 250 a 300€ naar beneden,daarnaast stijgen de leveringtarief en netwerkkosten en de btw naar gaat meer als verdubbelen…
  De kosten van dat prijsplafond is alweer terug verdiend, per maand kom je dus 134 € per maand hoger, en er word al 25 tot 30%minder gas gebruikt haha, de regering gaat hier dik aan verdienen,de regering roept nu op om kachels uit te zetten, des te meer blijft er in de gasopslag en onder het prijsplafond en des te meer winst ze hebben. Boeven zijn het

  Reageren
 • JJacob

  U wilde allemaal Putin te grazen nemen door geen gas meer te kopen.
  U krijgt wat u verdient

  Reageren
  • JJohan

   @Jacob ja joh komt door Poetin dat de overheid de belasting en btw op energie omhoog gooit en dat we meer dan twee keer zoveel betalen als omringende westerse landen en dat terwijl we zelf gas hebben. Mensen die geen gas meer willen kopen van een fascistische massa moordenaar verdienen die hoge prijzen trouwens helemaal niet, ik vind juist dat aso’s die alleen aan zichzelf denken en die arme Oekrainers de vinger geven wel wat extra mogen lappen.

   Reageren
   • RRob

    @Johan
    In nieuwbouw wijk in België, stond op een groot bord: WIJ STOKEN EN KOKEN OP NEDERLANDS GAS.
    Toch nieuwsgierig, en gevraagd naar de prijs die daar betaald wordt.
    …….0,78€ per m3………!

    Reageren
    • Rreech

     @Rob

     Welkom in ons land. Wij verbouwen de beste groenten en dan verkopen wij aan buitenland want daar kunnen we meer winst van maken. Onze Nederlanders betalen zich naar blauw aan het buitenland omg

     Reageren
  • RRonald

   @Jacob
   Wat een zure sloot ben jij

   Reageren
  • Aalfred vierling

   @Jacob Ik erger me dood aan partij kiezen tegen Rusland en Putin beschuldigen.’Hij is begonnen..’ is kleuterzandbaktaal. Geen enkele atlantische poging tot verzoening,tot een paneuropees veiligheidspact..

   Reageren
   • CCorrie Schelling

    @alfred vierling, ik ben het helemaal met je eens. En maar wapentuig leveren zodat er nog meer mensen aan beide zijden kunnen sterven. We zijn toch geen barbaren. Aan alle kanten wordt de boel opgehitst. Niks dan oorlogsretoriek, zelfs door Rutte op het jeugdjournaal. Dit is niet mijn oorlog, maar het zijn wel mijn belastingcenten en het is diep tragisch wat hier gaande is. Geen enkele poging tot onderhandeling. Als dit de New world order is dan hoef ik die niet.

    Reageren
    • JJan Breukel

     @Corrie Schelling

     Onderhandelen met een Dictator als Putin. Weet je wel wat hij zijn eigen volk aandoet? De grootste schoft van het universum.

     Reageren
 • CCornel

  Stel, je betaalt nu 2,50 euro per kuub gas, inclusief 9 procent btw. Dat wordt dat komend jaar 2,88 euro inclusief 21 procent btw.
  Ik begrijp de rekensom niet.
  2,50 euro : 109 x 121 = 2,78 euro toch?

  Reageren
  • JJohan

   @Cornel, je moet eerst die 9 procent van de 2,50 aftrekken en daar 21 % over, concreet 2,50 is inclusief 9 procent

   Reageren
   • JJ. Schutte

    @Johan
    Volgens mij heeft Cornel het bij het rechte eind! (€ 2,50 : 109)*121 = € 2,77522.
    Afgerond dus € 2,78.

    Reageren
   • CCarl

    @Johan
    vergeet ook niet de verhoging energiebelasting van 10 cent per m3.

    Reageren
  • KKim

   @Cornel

   Plus dat is pas boven het prijsplafond . Die zie ik hier boven niet genoemd worden door ze. 0,40cent incl belasting voor stroom 1,45 voor gas en saat op rijksoverheid dit is invl de belasting!! Dus beetje vreemd dat ze praten onder prijsplafond met tarieven van meer dan het prijsplafond??

   Reageren
  • PPeter

   @Cornel
   Ja je hebt gelijk.
   Nu is het btw over btw berekenen!

   Reageren
 • RRobert

  Welkom in lui Lekkerland eens komt het goed als we ons houten jas hebben aangetrokken!!
  dan hebben wij in ieder geval nergens meer last van je weet hoe dit kabinet is Rutte, Kaag , en Netten
  een fantastische duo bij elkaar levens gevaarlijk zijn ze, ze zijn er niet voor de bevolking
  maar ze zijn om hun eigen zakken te vullen wat zou hun dat nou interesseren wat er met
  onze nederlanders gebeurd helemaal niets dus wij kunnen gewoon verrotten.

  Reageren
  • JJan

   @Robert je hebt 100% gelijk Rutte en Kaag zijn boeven en zuigen ons helemaal leeg. Ze zijn dol op die gelukzoekers uit veilig landen en die krijgen alles gratis. En de rest van het geld strooien ze wel uit in het buitenland. De Nederlanders in nood kunnen verrotten klopt. Er is er maar 1 die ons kan helpen onze Geert.

   Reageren
  • JJesse Groot

   @Robert

   Meest tragische zal nog zijn. Is dat ze alsnog worden gekozen met nieuwe verkiezingen door fraude oid. Klaus schwapp heeft alles overal in de hand. En desnoods schuiven er hier en daar war functies door met mensen die wel willen frauderen.

   Reageren
 • PPeter

  En dan lees ik net ergens dat het abolute getal van 1200 bij gas niet per jaar berekend gaat worden maar per dag tot eindafrekening. Rekenig houdend met winter en zomer. Nergens een tabel te vinden nog wat dan bijvoorbeeld het gemiddelde verbruik in januari mag zijn. Je kunt dus toch fors bij moeten betalen als je boven dat gemiddelde dag berekening komt. Anderzijds als je minder hebt verbruikt kun je dat overschot ook niet meenemen naar de nieuwe periode. Het is weer chaos troef met alle ellende van dien voor veel mensen !!!

  Reageren
  • JJob

   @Peter Op de site van Vattenfall (en waarschijnlijk ook wel elders) staat dit helemaal uitgewerkt.
   GAS januari februari maart april mei juni juli
   plafond 221 188 159 86 35 19 17
   augustus september oktober november december TOTAAL
   17 24 81 146 207 1.200
   ELEKTRA januari februari maart april mei juni juli
   plafond 339 280 267 207 181 159 161
   augustus september oktober november december TOTAAL
   176 199 266 306 356 2.897

   Reageren
  • Jjos

   @Peter . Precies Peter , dat zelfde kreeg ik net via een video van Fattenvall te horen in mijn mail . Snap er werkelijk niets meer van ….terwijl ik toch echt niet dom ben …….Waarom niet gewoon …1200 kuub is 1200 kuub en dan jaarafrekening ???

   Reageren
 • Wwil

  ik heb van Vattenfall een mail gekregen dat het blijven loont eraf gehaald word omdat ik nu alleen maar stroom af neem dat is een verschil van 25 procent op mijn stroom kosten
  dit klopt toch niet
  iedereen die in een gas vrij huis woont word daar voor gestraft door de energie maatschappij
  schandalig

  Reageren
  • BBernadet

   Fossielvrij binnen één generatie, dan zou je denken dat van t gas af beloond wordt..

   Reageren
  • DDaniëlle

   @wil daar heb je helemaal gelijk in. Ook wij hebben een gasloos huis en gaan fors meer betalen door deze oneerlijke constructie. Onze aardwarmtepomp heeft een gemiddeld gebruik van 3600 kw daar boven op komt ons eigen gebruik nog. Dus alleen al onze warmtepomp zit boven het prijsplafond waar we fors voor moeten betalen. Zonnepanelen zijn helaas niet mogelijk voor onze woning, zegt de woningbouwvereniging. Hoop dat er iemand wakker wordt in de 2e kamer waardoor het gelijk getrokken wordt voor iedereen. Ze willen iedereen van het gas af hebben en vervolgens straffen ze dat keihard af

   Reageren
   • JJokes

    @Daniëlle. Even een vraagje: hoe denk je dat elektriciteit wordt opgewekt? Met zonnepanelen, wat helaas bij jou niet kan. Maar dit kan alleen in de zomer en als er in de winter zon is. Een warmtepomp vreet stroom en die stroom wordt opgewekt bij de energiemaatschappijen via gas (juist ja) of kolencentrales. Sommigen hebben ook elektriciteit van wind- of zonneparken.

    Reageren
    • Ggerard

     @Jokes
     75% van alle stroom word duurzaam dus door wind, water of zonne-energie opgewekt, helaas voor ons wordt stroom op de vrije markt verhandeld alsof deze is opgewekt door gas! ( kolencentrales wekken goedkopere stroom op)

     Reageren
     • MMartin

      @gerard
      Niet 75% van alle stroom, maar slechts 10% wordt door wind, water of zonnestroom opgewekt. Met biomassa erbij, dat totaal niet aan CO2 reductie bijdraagt, zit je op 19%.

      Reageren
     • RRobert-Jan

      @Martin
      In 2021 werd 33% opgewekt uit duurzame bronnen. In 2022 stijgt dit percentage snel. Halverwege 2022 zitten we al op 60%

      Reageren
     • NNick

      @Robert-Jan hahahha, dat geloof je zelf? De overheid geeft zelf 12-13% aan.
      Je leeft denk ik in een droomwereld.
      Maar als we straks echt richting de 60 procent gaan, dan gaat iedereen pas echt mee maken wat een dure stroomrekening is.
      Niet dit laffe stijginkje maar gewoon een vervijfdubbeling van de rekeningen en energie rantsoeneringen in de winter en andere leuke grappen.

      Maargoed, het volk stemt hiervoor dus ik gun iedereen deze pijn en lijden van harte, succes!

      Reageren
     • Mmirta haan

      @Nick
      Het “volk” stemt hier niet voor. Het volk wordt beduveld door politici die ik bijna crimineel zou noemen. Zij liegen en bedriegen. Het is allemaal één pot nat en in het algemeen achten politici zich verheven boven het volk. Dat begint al als ze in de gemeenteraad zitten. Ze hebben een opleiding van helemaal niks, garagemonteur of schoonheidsspecialiste, maar ze zullen het domme volk wel vertellen hoe het moet. En al die dure misllukte projecten… ik was al lang ontslagen….maar het maakt het niet uit… het somme volk betaalt. Verzwegen wordt dat de emigratie van autochtonen nog nooit zo hoog is geweest, en de immigratie van allochtonen idem.

      Reageren
 • DDina

  Niet meer normaal waar moet dat met zijn allen naartoe in nederland.wat hebben we toch een goede overheid!!!!!!!we gaan met zijn alle naar de kelder .bedankt.

  Reageren
 • HH

  Gewoon massaal naar het buitenland met zn allen, zou dat helpen?
  Elders is het goedkoper. Overheid dwingt je om naar warmere oorden te gaan in de winter?

  Reageren
  • JJaap

   @H
   Veel plezier in het buitenland. Alleen het is nergens beter dan in Nederland…

   Reageren
   • DDirk

    @Jaap
    Ben ik niet met jouw eens ik ben geëmigreerd ook omdat er geen ruimte meer is voor ons als boer . En het is mijn beste beslissing zin jaren .

    Reageren
   • MMarcel Peña

    @Jaap
    In het buitenland is het wel beter, de inflatie is nergens zo hoog als hier, 18%. Belastingen zijn nergens zo hoog als hier. In het buitenland wordt tenminste nog gedemonstreerd, maar hier, doet niemand zijn mond open en is het ieder voor zichzelf..

    Reageren
  • BBerina

   @H

   Vandaag in zuid-spanje 22 graden.
   Hier -2 graden.
   Overwinteren loont echt.

   Reageren
   • MMonique

    @Berina
    Je hebt gelijk. Zet alle elektrische apparaten uit gas uit. En voor wat je maandelijks betaalt aan termijnen gewoon door betalen. In je eindafrekening zal je iets terug krijgen en dat volgend jaar gebruiken om te overwinteren

    Reageren
 • SSonja

  Bedankt overheid, duw mensen maar de put in financieel. Ongelofelijk!

  Reageren
 • MMARGIEn dijksms

  Het valt en staat allemaal met de EU. Die bepalen en de landen hebben maar te doen wat er daar word gezegd. De Nederlandse regering wil ook wel anders wat betreft asielbeleid energieprijzen en noch veel meer maar dat mag niet van Brussel daar zijn we helemaal aan opgehangen . Heel erg jammer dat we daar ooit ingestonken zijn en nu kunnen we niet meer terug omdat dat ons land ontzettend veel geld zou gaan kosten en we echt een derde wereld land zouden worden

  Reageren
  • FFrans

   @MARGIEn dijksms

   Weet je nog, Europa zou ons voorspoed geven, en nooit meer oorlog

   Reageren
   • MMarlenne Lourens

    @Frans
    Het was een reclame stunt om mensen zover te krijgen voor Europa unie.
    Maar wij moeten blijven betalen voor Italië en Spanje en nog meer van die Oostblok garde.

    Reageren
  • MM.M.B

   @MARGIEn dijksms
   Als het mij goed herinner, hadden we geen keus want die werd vóór ons gedaan, ook werden we gedwongen de Euro te gaan gebruiken en daarom betalen we nu niet minus 120% maar plus 120% en de rest.
   En dat terwijl ze nu het etiket CORRUPT dragen. Bravo Bravo Bravo

   Reageren
  • JJohan Peters

   @MARGIEn dijksms

   En door wie komt dat dan dat wij ons aan Brussel moeten houden ?toch door die mensen die in den Haag zitten van onze centen

   Reageren
  • CChantal

   @Mar Ianne

   Mee eens.

   Reageren
  • SSonja

   @Mar Ianne

   Ben het helemaal met je eens zit veel achter veel mensen weten dat niet

   Reageren
 • JJan

  Moeten we nu per direct niet eens tot inzicht komen dat we die onwetende figuren in Den Haag een grote schop geven en bij de eerstvolgende stemming er voor kiezen om mensen in onze Tweede Kamer te zetten die toch wel meer hersens hebben dan d e tegenwoordige zittingnemenden. Ik ben van mening dat wij moeten gaan kiezen voor mensen die thuis zijn in het zakenleven en die hun mond durven te openen. De tegenwoordige kamerleden houden alleen hun hand maar op en zo te zien op de TV komt het merendeel niet eens meer een bezoek aan de vergaderingen brengen.

  Reageren
  • JJanTwo

   @Jan
   Ding is een beetje, wie zet je er dan neer.
   Afgelopen verkiezingen heeft VVD dat goed gedaan, vraag gesteld “wie anders?”

   Reageren
   • EErwin

    @JanTwo

    Voor jou ja maar voor miljoenen mensen niet en ook niet voor mij al 12 jaar lang leugens en toch zijn er sommigen mensen die geloven die leugens ga terug naar school.je moet je schamen als vvd

    Reageren
 • JJohn de Graaff

  Den Haag is ’n rovershol. Men kijkt wat er te halen valt, zonder opstand. Prijsplafond is voorbeeld. Is ontstaan uit vrees voor massale actie. D66 beleid. Minima ’n aalmoes en middenklasse uitvreten. Ziedaar Kabinet Kaag.

  Reageren
 • AAladdin Ozcelik

  Wij zijn een dom volk geworden.
  Wij accepteren gewoon wat er in den haag gezegd wordt.
  Ook Wij zelf geloven alles wat op internet staat.
  Wij hebben geen zelf kennis meer.
  Er zit nog niet een persoon op een stoel in den haag waar hij zelf verstand van heeft.
  Die zeggen wat ze ingefluisterd krijgen.
  En Wij kudde volk lopen er achter aan.

  Alles zullen ze van de werkende man.

  Reageren
 • LLeo

  We kunnen alleen als collectief er iets aan doen

  Reageren
 • LLeo

  Waarom meer belasting als de regeringsleiders zoveel medelijden hebben met de minst bedeelden. Misschien is het dat ze dan niet meer weg kunnen geven aan andere dan aan de Nederlanders. (De melkkoe)

  Reageren
 • GGeorge John

  Stemmen op de PVV Geert wilders heeft het al vaak genoeg gezegd dat het zo niet langer gaat, en Pim Fortuyn was er 20 jaar geleden al op tegen dat nutsbedrijven gingen privatiseren. Zie nu!

  Reageren
 • GGertjan

  We klaagen allemaal maar niemand die iets doet tegen dit beleid in plaats van allemaal gewoon thuis te blijfen en de boel laten ploffen zie ik niet gebeuren dus hebben we het nog allemaal wel goed

  Reageren
  • IIngrid

   @Gertjan

   Wat we hebben het nog goed Wij kunnen doen wat we willen Je krijgt geen poot aan de grond .En wat doe jij zelf er dan aan?

   Reageren
  • TTheo

   @Gertjan

   Wat moeten we doen?

   Komt de ME wordt je ziekenhuis in geslagen.
   Met zijn allen de straat op heeft wel een werking.

   Reageren
   • PPetra

    @Theo

    Echt niet heb al zo vaak in den Haag gestaan met de boeren de bouw de gele hesjes en iederen x woord er gezegd we komen massaal naar den Haag en puntje bij het paaltje zit iedereen thuis dit is het laffe volk in Nl

    Reageren
 • GGert

  Om ook ons te beschermen? Dat is helemaal nergens op gebaseerd. Kijk naar de realiteit. Wat wel klopt is dat ik bijna elke dag op tv van een innig clubje politici en afgezanten van de NAVO opgelegd krijg wat jij hier beweerd. Peper het klootjesvolk er maar flink in dat ze gevaar lopen. Aangevallen kunnen worden. Succes er mee.

  Reageren
 • LLaila

  Rutte moet zich schamen.alles wordt duurder en duurder.de armen worden armer.mensen leiden aan hongersnood waar gaat dit heen.niemand doet wat

  Reageren
  • NNellie Paulssen

   @Laila

   De rijken worden er alleen rijker van en Rutte en consorten en Koningshuis hebben er geen last van.

   Reageren
 • RRiet

  Belachelijk dat steeds meer middelen zelf moet gaan betalen zoals oogdruppels voorgeschreven door de oogarts en ik heb 2 soorten ga er maar aanstaan, ben 3 sterren verzekerd en ik betaal me blauw aan fysiotherapie de eerste behandelingen oogdruppels 2 soorten en bepaalde medicijnen die niet door mijn lichaam word aangemaakt. Als AOW inkomen word het steeds moeilijker en krijg je te horen Nederland vergrijst,
  MISCHIEN EEN SPUITJE GEVEN IS BETER WANT WE MOGEN NIET OUD WORDEN.
  Dus weg met Rutte die geeft alleen loze belofte

  Reageren
  • MM Dekkers

   @Riet zeker de vvd.. maar de grootste gemene deler is D66

   Reageren
   • KKirsten

    @M Dekkers
    Nou die rutte en het hele kabinet moeten ze weggooien met hun leuke praatjes

    Reageren
    • JJoostvanoijen

     @Kirsten
     Minder aan Europa geven eerst eigen volk miljarden gaan na landen die corupt zijn en gewone burgers zijn de klos

     Reageren
   • HH. Hooijschuur

    @M Dekkers
    D66 speelt voortdurend vals spel. Ik hoop dat dit kabinet snel zijn Waterloo zal tegenkomen en dat de kiezers D66 links zal laten liggen

    Reageren
  • MMarcel

   @Riet

   Dacht je nu echt dat anderen het anders zouden kunnen doen? De mens kan maar 2 dingen op deze wereld en dat is NAAIEN (8 MILJARD mensen nu) en GRAAIEN.
   Kwestie van tijd dat we onszelf vernietigen. Het aftellen is allang begonnen. Het klokje tikt door!

   Reageren
  • HHenk

   @Riet
   Als je de hoogste premie betaald dan heb je recht op 20 behandelingen voor fysio .
   Als het chronisch is hoef je maar 1 behandeling zelf te betalen daarna vallen de kosten gewoon in de basis verzekering .

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.