Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Dit vangt de overheid volgend jaar aan belasting op je energierekening

De energierekening is een onvermijdelijke maandelijkse last die elk huishouden moet dragen. Maar wat velen huishoudens zich misschien niet realiseren, is dat een aanzienlijk deel rechtstreeks in de schatkist van de overheid belandt.

Elk jaar weer worden de belastingtarieven herzien, en voor het komende jaar staan er weer enkele opmerkelijke wijzigingen op de agenda. In dit artikel duiken we dieper in de cijfers. En wat draag je eigenlijk bij aan de staatskas via je energierekening?

919 euro aan belasting

Volgens een berekening van energievergelijk.nl bestaat de energierekening in 2024 voor 34,2 procent uit belastingen bij een gemiddeld stroom- en gasverbruik. Dat komt neer op een bedrag van bijna 919 euro. In 2023 was dit nog 828 euro per Nederlander. Geld dat rechtstreeks terecht komt bij de overheid.

Maar waar komt de stijging vandaan?

Energiebelasting in 2024

In 2024 gaat de energiebelasting op gas omhoog met 9,3 cent per kubieke meter. Inclusief btw komt dat neer op een stijging van bijna 11,3 cent. De belasting op elektriciteit gaat juist omlaag, namelijk met circa 2 cent.

Dit zijn de nieuwe belastingtarieven voor stroom en gas voor Nederlanders met een verbruik tot 10.000 Kwh stroom:

 • Elektriciteit: 10,880 cent per kWh
 • Gas: 58,296 per m3

Btw

Bovenop de energiebelasting wordt nog 21 procent btw gerekend. Verder betaal je ook btw op alle overige onderdelen op je energierekening, zoals:

 • De kale stroom- en gasprijs
 • De vaste leveringskosten
 • De netbeheerkosten

Omdat de netbeheerkosten voor stroom en gas volgend jaar met circa 8 euro per maand omhoog gaan, betaal je daarover dus meer btw dan nu het geval is.

Gelukkig biedt de overheid enige verlichting: de heffingskorting op de energierekening stijgt van 596,85 euro in 2023 naar 603,04 euro in 2024 (inclusief btw).

Nieuwe schijf gas en stroom

Een opvallende wijziging die sommigen misschien ontgaan is, is dat de overheid komend jaar 2 nieuwe schijven voor de energiebelasting heeft gepubliceerd, namelijk voor een verbruik tussen:

 • 0 en 1.000 m3 voor gas
 • 0 en 2.9000 kWh voor stroom

De precieze intentie achter deze schijven is nog onduidelijk. Mogelijk wil de overheid in de toekomst kleinverbruikers een voordeel bieden. Maar vooralsnog is het tarief hetzelfde als voor huishoudens die veel verbruiken.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

168 reacties

 • AArthur Langhorst

  Rutten werd door zijn partij bedankt voor al het goede werk.Nou meneer Rutten heeft overheids taken naar de gemeentes overgeheveld onder het mom van de gemeente heeft meer inzicht in zijn burgers dan de overheid.Hij beloofde daarbij een kleinere overheid want als je werk uitbesteed heb je zelf minde ambtenaren nodig.Helaas ons bestand van overheids ambtenaren is inmiddels uitgegroeid tot 150.000 Rijksambtenaren.Door de gemeenten taken er bij te geven nam ook aan die kant het aantal ambtenaren toe.Dit heeft er ook toe geleid dat
  Er rechtsongelijkheid werd hiermee een feit omdat iedere gemeente zelf invulling mag geven hoe zij die taken gaan uitvoeren.Om ons uit de krediet crisis te halen heeft hij de Btw tarieven verhoogd.
  Crisis al lang voorbij maar eens gepikt blijft gepikt.De overheid jaagt zijn eigen bevolking over de kling.Het beste is je biezen te pakken als dat kan want wij waren al het dichts bevolkte land op Monaco en Malta na en gaan richting 20 miljoen inwoners.

  Reageren
 • MMiranda

  Echt belachelijk, zoveel belasting overal op. Dat is nergens zo. Idioten. Ik ga in december weg.

  Reageren
 • AAOW

  *
  Na de Tweede Kamer heeft gisteren ook de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Eenmalige Energietoeslag 2023. Gemeenten kunnen daardoor beginnen om – net als in 2022 – huishoudens op of net boven het sociaal minimum te helpen met de hoge energiekosten.
  Bron: Binnenlands Bestuur.
  Eindelijk!

  Reageren
 • AAOW

  Na de Tweede Kamer heeft gisteren ook de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Eenmalige Energietoeslag 2023. Gemeenten kunnen daardoor beginnen om – net als in 2022 – huishoudens op of net boven het sociaal minimum te helpen met de hoge energiekosten.
  Bron: Binnenlands Bestuur.
  Eindelijk!

  Reageren
 • EEd Bos

  Dus de energiebedrijven betalen belasting dat in de energieprijs is inbegrepen, en de consument betaald belasting? Dat is dubbel op voor de nu nog bestaande regering.

  Reageren
 • JJudith

  Het is vreselijk asociaal om op een eerste levensbehoefte zoveel belasting te heffen! Ipv. de energiebelasting omhoog moet deze belasting juist omlaag of eraf. Echt bedacht door de elite partij VVD en salonsocialisten GroenLinks en D66. Ga de grote bedrijven en brievenbusfirma’s maar eens meer belasten.

  Reageren
  • RRemco

   Arme @Judith

   Waar te beginnen…

   Elite en (salon)socialisme hebben niets te maken met het belasten van de grote jongens. Dat heeft te maken met die grote jongens en hun sterke lobby’s. Daarnaast heeft GroenLinks niets te zeggen en zijn kabinetten overwegend rechts.

   Met die eerste levensbehoefte kan menigeen wat spaarzamer omspringen. Zeker met de bron ervan en de gevolgen ervan. Voor de planeet enzo. Waar we allemaal best een beetje afhankelijk van zijn. Omdat we er, nou ja, zeg maar, op leven.

   Maar de kosten van die eerste levensbehoefte bestaan dus voor een gemiddeld verbruik voor 2/3 uit kosten. En voor 1/3 uit belasting. Dus de invloed van die belasting moeten we ook niet groter maken dan het is.

   Maar vergeet vooral niet de 600 piek compensatie. Die er is omdat… omdat het om een eerste levensbehoefte gaat.

   Even mijn arme moedertje erbij pakken met haar tochtige huurhuisje uit 1950. Totale energierekening 1500; 1/3 ervan is belastingen; dat is 500 piek; dan wordt mijn arme moedertje dus 100 piek gematst. En dat is niet omdat ze op een linkse partij stemt hoor.

   Nou. Volgende keer eerst huiswerk doen en dán pas reageren. Oké?

   Reageren
 • JJ.W.v d Bos

  We worden verzocht om met energie zuinig om te gaan en waar mogelijk te bezuinigen, maar de belasting en transportkosten waren al na 2022 exorbitant gestegen voor een kleinverbruiker van ongeveer €25,= naar maar liefst ong;€70,= en nu in 2024 komt daar nog eens aan belasting en transport kosten zo n €20,= bij
  En daarnaast vervalt voor de min inkomens ook de subsidie
  Het is platweg een schande dat iedere Nederlander opgelicht wordt door de overheid die met deze maatregel de armoede bespoedigd

  Reageren
  • HHenk

   @J.W.v d Bos
   Misschien wordt Nederland eens een keer wakker, en komt men massaal in verzet

   Reageren
   • TT.Dingemans

    Hier in Nederland moeten de inwoners van het gas af. En in Spanje als de mensen daar van de gasflessen overstappen naar de normale gas krijgen ze subsidie en dus daar krijg je geld bij als je gas gaat gebruiken Hoezo van het gas af ze hebben het probleem van Groningen allang zien aankomen en leggen dus nu de nota bij ons nadat de regering en de aandeelhouders hun zakken gevuld hebben wij zijn de grootste groep om te plukken

    Reageren
   • MMassimo

    @Hengaat nooit gebeuren Henk nederlanders zijn broekepoepers grote bek als ze alleen zijn maar met ze allen lopen ze weg. Ik weet wat ik zeg ……….ik ben er zelf eentje
    .

    Reageren
 • AArT5

  Die postbus adressen van grote bedrijven en artiesten die in Nederland belasting vrij zijn. Kunnen wij ook zo de fiscus omzeilen om geen belasting te betalen.

  Reageren
 • PPatricia van Gent

  Ja en ze bedenken niet dat heel veel huurders van woningbouw bedrijven verplicht zijn om op stroom te blijven draaien dus die geen andere optie hebben maar wel de dupe hiervan worden.

  Reageren
 • Fflappie

  Ik gaat dit land verlaten ,ik blijf hier niet langer.
  ben het al aan het voorbereiden ik neem mijn vakkennis mee.

  Reageren
  • NNora

   @flappie je hebt helemaal gelijk.Ook ik wil weg,maar op dit moment lukt het helaas nog niet.Maar ben mij wel aan het verdiepen in andere landen.

   Reageren
  • JJack

   @flappie
   Ik ben 58 jaar maar ben er ook mee bezig om dit verrotte land te verlaten a
   Het is mijn Nederland niet meer

   Reageren
 • DD.A

  Dit hier wat gebeurt op het moment is puur divistaal van gewone mensen die kon amper rekeningen betalen
  Diven op ons stelletjes bufen scham jullue niet

  Reageren
 • JJack m

  Het is gewoon schandalig om de burgers zo een poot uit te draaien in deze dure tijden.ze hebben geen medelijden met de mensen die hun energie rekening niet meet kunnen betalen.

  Reageren
  • AAns

   @Jack m
   Weet je wat het is Jack….ze zijn teveel geld kwijt aan die Asielzoekers die hier maar de boel uit komen vreten…..dat moet toch ergens vandaan komen…. bij de burgers dus….
   Den Haag

   Reageren
   • JJoop

    @Ans
    Dat willen wij toch allemaal want wij stemmen op die politici dus klaag bij je buren die op de verkeerde partij stemt.

    Reageren
    • RRini

     @Joop ik zal van de winter weer in de kou zitten terwijl Klaver Kuiken Timmermans Jetten en die zullen er wel warmpjes bij zitten ik ben 77 jaar zorgverzekering is ook niet meer te betalen alles is voor de asielzoekers en Oekraïne s

     Reageren
     • AAOW

      @Rini
      Wij zullen het dus weer moeten opbrengen!
      Net als na de tweede wereldoorlog Rini!
      Geen bejaardenhuis meer zoals vroeger!
      Beangstigend vooruitzicht!!

      Reageren
   • JJack

    @Ans
    Niet alleen de gelukszoekers hoor, wat denk je wat er aan geld naar andere landen gaat

    Reageren
 • HH

  Er komen hordes mensen binnen die weinig toegevoegde waarde hebben. Grote groepen waar grote percentages mannen niet werken. Vrouwen al bijna helemaal niet. Onze vrouwen werken wel. Onze kinderen geen huizen en daardoor geen kinderen. Op deze manier sterft de gewone Nederlander binnen enkele descennia grotendeels uit. Dit tezamen met andere onzinnige problemen als toeslagen, Groningen en stikstof welke doelbewust in leven gehouden worden. Alle postcodes in Groningen hebben al 10.000 gehad en paar toeslagen dossiertjes per behandelaar lijkt wel oplosbaar grootste gedeelte toeslagenslachtoffers is gewoon fraudeur. Niet werken en ook te lui om je kinderen op te voeden????

  Reageren
 • PPeter Haasnoot

  Energie en water behoorde ooit tot de eerste levensbehoeften! Nu is energie niet meer te betalen door torenhoge belastingen die bedacht zijn door de saloncommunisten van de PVDA en klimaat psychopaten van Groenlinks De laagopgeleiden onder ons zijn decennialang zoet gehouden met een fopspeen die ook wel jodenfooi genoemd wordt Middeninkomens gaven tot kort geleden af op minima en uitkeringstrekkers maar ook zij ondervinden nu zelf aan den lijve wat politieke pseudopsychopaten al heel lang uithalen met de zwakkeren in onze samenleving die geen verweer kunnen bieden. De rekening van de klimaatdoelen zou niet worden neergelegd bij mensen die het minder hebben! 38 euro bruto verhoging van het minimumloon om alle inflatie en andere idiote bedachte belastingen mee te kunnen betalen is te imbeciel voor woorden! De Veel Voor Directeuren partij heeft NL nu eindelijk weten te slopen, de instroom van asielzoekers is niet meer te stoppen, de natte dromen en wensen van klimaatpsychopaten zullen gerealiseerd worden ten koste van de armen in NL. Het wordt dan ook de hoogste tijd dat wij met zijn allen in het verzet komen tegen het tuig dat zich volksvertegenwoordiging durft te noemen!

  Reageren
  • AAOW

   @Peter Haasnoot
   Het is inderdaad hoog tijd dat deze charlatans en figuranten keihard worden aangepakt!
   Wij kunnen het echt niet meer opbrengen!
   Hoe was het mogelijk, dat ze zolang onder aanvoering van een paljas en beroepsleugenaar hun gang konden gaan met het slopen van vrijwel alles.
   Want dat hebben ze onmiskenbaar bereikt!

   Reageren
  • PPieter

   @Peter Haasnoot
   Al die lui die zo opgaven over de toename van de waarde van hun eigen huis, hoe lekker het was om via de hypotheek aftrek duurder te gaan wonen, daar moet je het zoeken. Dat en alles privatiseren is de reden dat overal de belasting voor omhoog moet.

   Reageren
  • EElisabeth

   @Peter Haasnoot
   Precies zo zie ik het ook.

   Reageren
  • WWillem

   @Peter Haasnoot

   Eventjes nagekeken,extra belasting op gas 96,88%
   Op stroom 91%
   ONGLOOFLIJK

   Reageren
 • KKoos

  Ik betaal volgend jaar helemaal geen energiebelasting. Sterker nog. Ik krijg op mijn energierekening belasting in vorm van B.T.W. terug.

  Reageren
 • MMary Ritsema

  Percentage belasting is veel hoger dan 34%. Ga uit van de kale prijs voor stroom , als de energiebelasting en de btw eroverheen komen blijkt dat we in Nederland ver over de 100% belasting betalen op de energie.

  De overheid geeft de mensen met lage inkomens vervolgens een sigaar uit eigen doos, maar plukt intussen alle huishoudens. Het is een groot schandaal. Stijgt de energieprijs, dan stijgt de energiebelasting mee en de BTW opbrengst nog harder. Ik stem straks op die partij die hier een eind aan maakt! Wie maakt een eind aan deze diefstal.

  Reageren
  • CCarlos

   @Mary Ritsema
   Gelijk heeft u!

   Ik dacht dat elke vorm van diefstal
   verboden is.

   Reageren
   • JJoke Pluim

    @Carlos
    In Den Haag mogen ze alles, helaas!

    Reageren
    • EEd

     @Joke Pluim

     Het is de Nederlandse Maffia
     En de Belastingdienst is een broertje hier van

     Reageren
     • WWilma Rutgers

      @Ed

      Schriftgeleerden en Farizeeën zeiden ze vroeger in de bijbel zolang de wereld draait Had je me dit 20 jaar geleden gevraagd zou hebben hoe Ik er nu voorsta financieel dan had ik je uitgelachen en gezegd dat kan niet … Dus toch

      Reageren
  • CCorsius

   @Mary Ritsema
   Een van de partijen die er iets aan wil doen is de FVD,ik ben er dan ook lid van geworden .

   Reageren
 • JJoopy

  Nederlanders slikken alles.kom in opstand pik dit niet langer.gooi alles plat.we zijn nummers voor denhaag

  Reageren
  • JJohan

   @Joopy. Beste joop gelijk heb je. Als makke lammetjes laten we ons alles opleggen en een stelletje boeven zit zich schaamteloos te verrijken. Wat een schande. Een ieder zou zich met met man en macht hiertegen moeten verzetten. Ik stel voor om goed na te denken bij de gang naar de stembus en testemmen op eerlijke partijen.
   ( Sociaal Contract of Sp. Of BBB???? )

   Reageren
   • CCorsius

    @Johan zijn dat wel de partijen die er iets aan doen,ik weet zeker dat de FVD er iets aan zal doen en Wilders.

    Reageren
  • BBenito

   @Joopy
   Idd Joopy,
   Nederlanders zijn lag als het erop aan komt om in opstand te komen…
   Kijk in Frankrijk….
   Daar spelen ze niet….
   Ze tellen de boel bij elkaar als het ze te veel wordt….
   En precies dat moeten we hier doen!
   De regering ziet niet dat ze de armoedegrens nu verplaatst hebben naar de middeninkomens…
   Het nieuwe gewoon gaat hier in Nederland zijn,
   Je bent of arm of rijk, er is geen middenmoot meer….
   Je zal zien dat de criminaliteit cijfers hierdoor ook zullen stijgen….
   Want uiteindelijk ga je moeten stelen om nog behoorlijk te kunnen eten….
   Ik snap echt niet hoe Rutte zoveel termijnen heeft kunnen uitzitten en zorgeloos zn gang heeft kunnen gaan….
   Het zijn dan ook de rijke die steeds op Rutte stemmen en de domme middenmoot die nog in sprookjes geloven….
   Geen goed woord voor over!

   Reageren
  • TTiny0190

   @Joopy
   Helaas zijn Nederlanders nog steeds te mak, ongelofelijk dat dit kan gebeuren?
   Nee hoor! Het is net door de Nederlandse kijk er op.
   Bijv.arme mensen die hun land moeten ontvluchten omdat ze het zo moeilijk hebben , Kom maar jongens, Nederland vangt jullie wel op!
   Is er ergens een ramp gebeurt?
   Nederlanders geven het meest !
   De overheid ziet dit en past hun inkomen daarop aan!
   Wanneer worden wij met z,n allen nou eens wijs en niet meer zo mak voor andere landen
   Maar sterk voor ons Nederland

   Reageren
 • JJoopy

  Plukkers die belastingdient ze pakken al je centen af.schooiers.

  Reageren
 • KKoos

  Van mij krijgen ze volgend jaar geen cent aan energiebelasting. Sterker nog. Ik krijg geld van ze omdat ik mijn overschot aan stroom verkoop.

  Reageren
  • TTamara

   @Koos en ook daar betaal je binnenkort belasting over, wees maat gerust.

   Reageren
  • TTamara

   @Koos en ook daar betaal je binnenkort belasting over, wees maar gerust.

   Reageren
  • DDaniëlle

   @Koos
   Als je teveel terug leverage je daar voor betalen. En niet zo’n klein beetje ook. Als al die zonnepaneel bezitters zich nou eens verenigen, en dan allemaal tegelijk een uur je panelen uitschakelen. Dan zullen we ze laten zien wie het net beheerst. Onbalans in het net was er altijd al.

   Reageren
 • JJoosten

  Ben blij dat ik niet meer in Nederland woont success er mee

  Reageren
 • GGerrit Bekkering

  aan alle kanten worden we gepakt door Regering nu worden gepakt op ons gas rekening door kabinet

  Reageren
  • MMaar daar komt in de nieuwe wereld verandering in.

   @Gerrit Bekkering

   Reageren
 • AAd

  Wanneer

  geeft de Nederlandse overheid nu eens niet meer uit als wat er binnen komt. Dit moet een Nederlands gezin ook.
  Kunnen tzt de belastingen ook naar beneden.

  Reageren
 • RRonald

  Kom op wees blij dat jullie mogen betalen. In 40/45 werden de Joden vergast. Hedendaags wij de moderne Joden worden leeggezogen tot de laatste druppel.
  Toen gaarkeukens. Nu voedselbanken.

  Reageren
  • CCarlos

   @Ronald
   Leuk gezegd

   Reageren
  • PPaula Kamps

   @Ronald
   Als laatst een bankje in het park om te slapen. Of zouden we daar ook moeten betalen? Parkeergeld zit of slaapplek? Ik kom in het park steeds vaker schuilplekken tegen.

   Reageren
  • BBarbabina

   Wat een misselijke vergelijking !

   Reageren
 • HHenk

  Wij blijven gewoon een nummertje het is hier dadelijk geen Nederland meer ??????? Maar geen Nederland die varkens koppen in denhaag en alle andere hoge pieten leven heel gemakkelijk met hun geld en wij Nederlanders moeten maar kijken hoe we het doen

  Reageren
 • Iik

  Allemaal afzetters zijn het wel tanks en vliegtuigen naar een zinloze oorlog sturen ter waarde van 2.7 miljard euro maar dan vervolgens lekker de belastingen verhogen en daarop weer belastingen doen en die weer verhogen die de burger kan betalen met andere worden ons geld gaat naar een zinloze oorlog die Oekraïne toch nooit kan winnen Rusland is veel sterker en 3x zoveel man Ze hadden beter die 2.7 miljard kunnen gebruiken om de belastingen te verlagen

  Reageren
  • CCarlos

   @ik

   Er wordt gesproken van stikstof, verduurzamen. Valt het leveren van wapens aan oekraine en het bombarderen niet onder stikstof ?

   Reageren
  • AAntoon

   Wat dacht je van 7 miljard voor asielzoekers. En de bijstand die daarna de rest van hun leven.

   Reageren
   • WWillemien

    @Antoon
    Ze moeten die grens dichtpleuren, hier draaien we met zn allen voor op. Eerste de beste grensovergang moeten ze zijn. Terug de grens over. Waar moeten ze heen, amper plek om huizen te bouwen, zelfs al wachtlijsten woningzoekende etc.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.